فارن افرز: سفر بایدن نشان می‌دهد که چرا واشنگتن هنوز درک نادرستی از منطقه دارد

نشریه آمریکایی فارن افرز در مقاله ای به تحلیل سفر اخیر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به سرزمین های اشغالی و عربستان پرداخت و نوشت واشنگتن هنوز درک نادرستی از تحولات منطقه ندارد.

به گزارش خبرآنلاین، مارک لینچ در مقاله برای نشریه فارن افرز نوشت:

سفر جو بایدن به عربستان هیچ دستاوردی نداشت. عربستان متعهد به افزایش تولید نفت نشد. هیچ بیانیه ای در قبال عادی سازی با اسرائیل اعلام نکرد و هیچ اتحاد امنیتی تازه ای اعلام نشد.

دولت بایدن جاه طلبی های گسترده ای برای این سفر داشت. دولت آمریکا بر این باور بود که باید روابط خود را با عربستان سعودی و دیگر متحدان منطقه ای از نو تنظیم کند و برای مقابله با طیف وسیعی از مسائل مانند احتمال نابودی توافق هسته ای با ایران و همچنین شوک های ناشی از حمله روسیه به اوکراین، روی این روابط کار کند. هدف از این سفر سوق دادن منطقه به سمت نظم منطقه ای تازه مبتنی بر همکاری اسرائیل و اعراب علیه ایران تحت هدایت آمریکا بود.

خاورمیانه امروز در شرایطی نیست که واشنگتن دستور دهد. رهبران خاورمیانه ترجیح می‌دهند بر روی شرط‌های خود در دنیایی که به‌ مانند جهانی چندقطبی می‌بینند، بایستند.

اگر بایدن با وارد کردن اسرائیل و حکومت‌های خودکامه عربی به یک اتحاد رسمی منطقه‌ای علیه ایران بر اساس شرایط خودش برسد، تنها اشتباهات گذشته را تکرار می‌کند. این امر با وارونه کردن پیشرفت به سمت تنش زدایی، تشویق سرکوب داخلی و هموار کردن راه برای دور بعدی خیزش های مردمی، فروپاشی بعدی نظم منطقه ای را شتاب می بخشد.

ایالات متحده روی توانایی کشورهای خودکامه عربی برای پذیرش نظم منطقه‌ای که اسرائیل را در بر می‌گیرد، بدون نگرانی از چگونگی دریافت این سیاست‌ها توسط عموم مردم کشورشان، قمار می‌کند. با این حال، این ریسک در زمان تشدید بحران اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در بسیاری از مناطق منطقه احتمالاً نتیجه وارونه ای خواهد داشت.

خودکامگان عرب امروزی می‌خواهند واشنگتن باور کند که نظم قدیمی به طور کامل احیا شده، دموکراسی از روی میز برداشته شده است، و آنها کاملاً کنترل را در دست دارند. شاخص‌های اقتصادی ناامیدکننده در بیشتر جاهای منطقه، تشدید شده توسط کووید-۱۹، همراه با جنگ روسیه در اوکراین و انفجارهای مکرر بسیج مردمی در مکان‌های غیرمنتظره مانند الجزایر، عراق، لبنان و سودان، نشان می‌دهد که این یک برداشت نادرست است.

حتی با کنار گذاشتن احتمال خیزش های توده ای تازه، خاورمیانهِ امروزی، کاملاً متفاوت از دوره های قبلی از نظم منطقه ای تحت رهبری ایالات متحده است. خاورمیانه امروز از لحاظ داخلی چندقطبی است و قدرت عربی از قلب سنتی شام و مصر به خلیج فارس منتقل شده است و کشورهای غیر عرب مانند ترکیه، اسرائیل و ایران به طور فزاینده ای در آن نقش دارند.

پرهیز اوباما از مداخله مستقیم در سوریه، خودداری ترامپ از پاسخ به حملات نفتی عربستان و بیرون شدن بایدن از افغانستان، بنیاد دیدگاه رهبران عرب را نسبت به ایالات متحده به عنوان تامین‌کننده امنیت، دگرش داد.

قدرت‌های منطقه‌ای دیگر باور ندارند که ایالات متحده می‌تواند برای دفاع از آنها اقدامی نظامی کند یا خواهد کرد. خیزش های عربی به این رهبران خودکامه آموخت که واشنگتن نمی تواند بقای رژیم هایی را که در جهت منافع ایالات متحده کار می کنند، تضمین کند. تلاش بی‌اثر برای اطمینان بخشیدن به این کشورها به جایی نمی‌رسد: تردیدهای آنها بسیار عمیق است و توانایی‌ها و اراده سیاسی آمریکا به وضوح کافی نیست.

در سال گذشته، امارات روابط خود را با قطر و ترکیه بازسازی کرد، آتش بس در یمن و لیبی برقرار شد و عربستان سعودی حتی گفتگوهای مقدماتی با ایران داشت. اقدامات ایالات متحده برای ایجاد یک جبهه متحد علیه ایران - افزایش فروش تسلیحات و تایید مجدد تضمین‌های امنیتی - می‌تواند ناقض این تلاش‌های محلی باشد. هر چه واشنگتن بیشتر به سمت گسترش تعهدات نظامی و سیاسی خود برای رهبری نظم منطقه ای تازه حرکت کند، احتمالاً منطقه از ثبات کمتری برخوردار خواهد شد.

خودکامگان و پادشاهان در سراسر منطقه پایداری و عادی بودن را پیش بینی می کنند، اما در واقعیت، شرایط اقتصادی و سیاسی امروز بدتر از خیزش های سال ۲۰۱۱ است. در نبود هرگونه امیدی برای راه حل دو کشوری یا هرگونه محدودیت جدی بین المللی برای اشغال، گسترش بی امان شهرک سازی اسرائیل در کرانه باختری و محاصره مستمر غزه می تواند هر لحظه جرقه بحران دیگری را ایجاد کند.

مدافعان اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس استدلال می‌کنند که توافق‌نامه ابراهیم چشم‌اندازی را برای منطقه‌ای ارائه می‌کند که می‌توان پیرامون آن نظم تازه ای پدید آورد اما همه نشانه ها می گوید که توده مردم عرب، عادی‌سازی با اسرائیل بدون حل مسئله فلسطین را رد می‌کنند. نظمی که به رژیم‌های خودکامه برای سرکوب افکار عمومی متکی باشد به جای ایجاد نظمی که فراتر از کاخ‌ها مشروعیت داشته باشد، نظمی پایدار نخواهد بود.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1655886

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =