محافظ برق هوشمند چگونه کار میکند؟ محافظ برق هوشمند یک وسیله تجهیزاتی برای ساختمانها به حساب میآید که هنگام قطع برق و پایین و بالا شدن نوسانات، می تواند امنیت وسایل برقی را تأمین کند. محافظ برق جلوی خسارتهای مالی و جانی تا حد بسیار زیادی میگیرد. وجود محافظ برق برای هر ساختمانی حیاتی و مهم است. حال در این مقاله میخواهیم با نحوه کارکرد، اجزای تشکیل شده و نحوه ساخت این وسیله هوشمند به صورت کامل بپردازیم. اگر شما هم می خواهید به صورت کامل تر با این دستگاه آشنا شوید تا انتها همراه ما باشید.
محافظ برق هوشمند چیست؟
تمام وسایل برقی دارای یک بازه مشخصی از ولتاژ هستند. حال اگر این ولتاژ ها در محدوده تعیین شده نباشند به لوازم برقی آسیب و خسارتهای بسیاری وارد می شود. فقط مقدار کمی افزایش ولتاژ لازم است تا به اکثر وسایل الکترونیکی آسیب برساند تا ببینید که چه خسارت های بسیاری برای درست کردن هر یک از آنها باید پرداخت کنید. به همین خاطر باید برای حفظ امنیت وسایلها از محافظ برق هوشمند کمک بگیرید. این وسیله بسیار پرکاربرد میباشد. درواقع میتواند از چندین وسیله برقی به صورت همزمان محافظت کند. علاوه بر این محافظ برق هوشمند، به عنوان مبدل و تایمر نیز عمل می کند. حتی میتواند برای اتصال به انواع دو شاخههای برق اعم از: دو شاخه های آمریکایی، انگلیسی و غیره مناسب باشد. محافظ برق هوشمند باید از ویژگی های مهمی نیز بهرهمند باشد که این ویژگیها شامل موارد زیر است:
- وزن سبک، به طوری که قابل حمل باشد.
- سرعت عمل بالا
- دارای تایمر قطع کن
- بهرهمند از جریان خروجی بالا
- توانایی حفاظت دقیق از فرکانس بالا
قبل از این که بخواهیم با نحوه کارکرد محافظ برق هوشمند آشنا شویم، قصد داریم به چندین نکته هنگام خرید این وسیله هوشمند بپردازیم تا با دقت بیشتر این دستگاه را تهیه کنید.
- از آنجایی که هر دفعه نوسانات مختلفی ایجاد می شود، این موضوع باعث شده است تا محافظهای برق متنوعی تولید شوند. یکی از این محافظ ها، محافظ برق تایمردار هوشمند است که امنیت وسایل الکترونیکی گرانقیمت را تأمین می کند. حتما قبل از خرید به تعداد پورتهای محافظ برق دقت کنید. چون تعداد پورت ها در همه محافظ برقها یکسان نمی باشد.
- پیش از این که محافظ برق را خریداری کنید، حتما بررسی کنید که چه وسیلههای برقی نیاز به محافظ دارند. چون بعضی از وسایل نیاز به جریان برق قوی تری دارند.
- حتما به UL محافظ برقی که قصد خرید آن را دارید، دقت کنید. UL نشان دهنده این است که این وسیله برقی دارای فاکتور رسمی برای صحت کالا است.
- میزان ولتاژ که از محافظ برق هوشمند میز عبور می کند بسیار مهم است. مقدار ولتاژ مجاز این دستگاه برقی، حدودا ۴۰۰ ولت می باشد.
نحوه ساخت محافظ برق
روش تولید محافظ برق هوشمند از ۴ مرحله اصلی تشکیل شده است که این ۴ مرحله شامل: طراحی مدار، تولید برد، قاب پلاستیکی و بسته بندی نهایی است. در ابتدا نوع مدار مشخص می شود. یعنی باید اول کار تعیین شود که محافظ برق قرار است برای یک ساختمان مسکونی استفاده شود یا نه برای مکان های صنعتی ۳ فاز. به همین خاطذ نوع مدار در اینجا اهمیت بالایی دارد. پس از ساخت مدار و برد محافظ برق، نوبت به ساخت قاب پلاستیکی است. پس از ساخت، در نهایت تمامی تست و آزمایش ها بر روی این محافظ انجام می شود تا از صحت و عملکرد آن اطمینان کامل به دست آورند. در صورت پشت سر گذاشتن تمامی تست ها، این محصول بسته بندی و در نهایت به بازار عرضه می گردد.
اجزای تشکیل دهنده محافظ برق هوشمند
- پریز: اولین اجزای تشکیل شده در محافظ برق هوشمند پریز است. همانطور که میدانید پریزها تجهیزات الکترونیکی به برق متصل می کنند. برخی از این پریز ها مخصوص لوازم برقی است که ولتاژ بسیار بالا و یا خاص دارند. البته بعضی از محافظ برق هوشمند، فاقد پریز است. مثل محافظ کنتور که باید مستقیماً به خود کنتور برق وصل شود.
- فیوز: زمانی که ولتاژ به بالا ترین حد خود می رسد، مدار باید قطع شود. به همین خاطر این کار را فیوز انجام می دهد و در نهایت تمامی دستگاه های برقی خاموش می شوند.
- وریستور: این قطعه مقاومت بسیار بالایی دارد. به همین خاطر اجازه این که به راحتی جریان برق عبور کند را نمی دهد. اما زمانی که مقاومت آن کاهش پیدا کند، جریان برق به زمین منتقل می کند.
- خازن: از دیگر اجزای محافظ برق هوشمند، خازنها هستند. این خازن توانایی ذخیره انرژی الکتریکی را دارد. یعنی مثل یک فیلتر عمل می کند و در نهایت هرگونه نوسان ولتاژی را به خود جذب می کند.
- چراغ های ال ای دی: عملکرد این چراغ ها به این صورت است که می تواند وضعیت دستگاه را به شما نشان دهد. رنگ هایی که برای این چراغ در نظر گرفته شده است، زرد، سبز و قرمز است که هرکدام وضعیت فعلی دستگاه را نشان می دهد.
محافظ برق هوشمند چگونه کار میکند؟
محافظ های برق از یکی از دو دستگاه برای پخش ولتاژ ناخواسته استفاده می کنند. وریستورها یا MOV ها در داخل محافظ برق قرار می گیرند تا هر ولتاژ اضافی را جذب کنند و سپس جریان اضافی را به زمین منتقل کنند. دستگاه دوم، قطع کننده تخلیه گاز (GDR) نامیده می شود که شبیه به MOV عمل می کند. هنگامی که ولتاژ یک سطحی بالاتر برود، توان الکتریکی، گاز را یونیزه می کند و آن را به یک رسانای موثر تبدیل مینماید. در نهایت جریان را به زمین منتقل می کند تا ولتاژ به سطح نرمال برسد. حال سوالی که ممکن است برای برخی از افراد پیش بیاید این است که آیا محافظ های برق هوشمند، به مرور زمان خراب یا فرسوده می شوند؟ در جواب این سوال باید گفت که اگرچه نمای بیرونی واحد ممکن است در شرایط عالی به نظر برسد، اما اجزای داخلی آن ممکن در اثر عواملی خراب شوند که این عوامل به عمر کارکرد محافظ برق، موقعیت جغرافیایی و وضعیت سیم کشی خانه بستگی دارد.
سخن پایانی
ما در این مقاله دریافتیم که نحوه کار محافظ برق به چه صورتی است. البته قبل از این که با عملکرد این دستگاه آشنا شویم با اجزای تشکیل دهنده آن نیز آشنا شدیم. به صورت کلی زمانی که ولتاژ برق بیشتر از ۳ نانو ثانیه باشد، شوک رخ می دهد که در ابن صورت خسارت هایی به وسیله برقی وارد می شود. حتی ممکن است باعث آتش سوزی شود. حتی می توانید برای تثبیت بیشتر ولتاژ، از استابلایزر کمک بگیرید. در کل محافظ برق هوشمند هم می تواند ولتاژ بیش از حد را شناسایی کند و هم جریان برق اضافی را به زمین منتقل نماید. خیلی از افراد محافظ ها را با دستگاه های سه راهی اشتباه می گیرند. در حالی که این دو دستگاه مجزا و متفاوت از هم هستند.
نظر شما