خواب پاییزی دولت در بحران ها / رئیسی کجاها نیست که باید باشد؟

با گذشت یکسال و نیم از آغاز دولت رئیسی، برخی تصمیمات سیاسی در دولت سیزدهم، به ساخت و تولید بحران هایی تبدیل شده که رئیسی در مواجهه با این بحران ها، روزه سکوت گرفته یا از عرصه عمومی غایب است.

رسول سلیمی: بحران های خودساخته رئیسی که در آغاز، مسئله ای در حوزه سیاستگذاری عمومی بود و بعضا با شعارهای انتخاباتی رئیسی نیز در تضاد قرار گرفت، به مرور مسائل فرهنگی، سیاست خارجی، اقتصادی و اجتماعی را به مسئله ای «امنیتی» تبدیل کرد. مسائلی که مردم را در برابر دولت قرار داده و به دلیل غیبت دولت در حین بحران در عرصه عمومی، ماهیت اعتراضات مردم را در ابعاد کارکردی متوجه کل حاکمیت کرد.

غیبت دولت در عرصه عمومی به حدی است که صدای فعالان سیاسی را هم درآورده و این انتقاد به دولت مطرح می شود که دولت در مسائل اقتصادی نیز غائب است. این غیبت و سکوت رئیس جمهور را غالب مردم به سکوت در برابر رفتار خشونت آمیز پلیس تهران در مواجهه با اعتراضات سراسری هم گوش زد می کنند. خشونت های پرهزینه ای که دولت رئیسی هیچ واکنشی نسبت به آن نشان نمی دهد یا با سکوت، آن را تایید می کند. خشونت هایی که پیگیری درباره آن ها هم اعلام نمی شود.

در چنین موقعیت هایی مشاهده می کنیم تندروها، از فقدان حضور دولت در عرصه عمومی سوء استفاده کرده و سیاستگذاری برای افزایش محدودیت ها را در جهت تشدید تقابل مردم با دولت، پیش می برند. سیاست هایی که عصبانیت مردم را به دنبال داشته است.

طرح صیانت؛ حرکت روی اعصاب مردم

از نمونه های حرکت روی روان مردم، طرح صیانت از فضای مجازی بود که دولت از آن به بهانه حمایت از اینترنت ملی، پشتیبانی کرد. طرحی که با اجرای آن پلتفرم های خارجی مسدود می شدند. گزارش مرکز آمار ایران در مهرماه۱۴۰۰ گفته بود شغل ۱۱ میلیون نفر ایرانی به شبکه‌های اجتماعی وابسته است و ۸۳ درصد درآمد کسب‌وکارهای تجارت‌ الکترونیک از اینستاگرام است. خبرآنلاین همان موقع پیشبینی کرده بود که اجرای طرح صیانت از فضای مجازی و فیلترینگ شبکه های اجتماعی به خشم عموم مردم منجر خواهد شد.

اما رئیسی به عنوان رئیس شورای عالی فضای مجازی با سکوت در برابر تصویب بخش هایی از طرح صیانت در این شورا، مسیر را برای اجرای پنهانی طرح صیانت آغاز کرد. کاهش پهنای باند اینترنت بین الملل، فعالسازی قفل کودک از مقدمات اجرای طرح صیانت بود که نمایندگان مجلس نیز از جرئیات اجرای آن اعلام بی خبری کردند. از این رو از فروردین ماه۱۴۰۱، اجرای چراغ خاموش طرح صیانت از فضای مجازی در وزارت ارتباطات آغاز شد.

حمایت رئیسی از گشت ارشاد

در فاصله فروردین ماه امسال تا شهریور که مهسا امینی در جریان بازداشت از سوی گشت ارشاد، فوت کرد و اعتراضات به مرگ او بیش از یک ماه ادامه یافت، رئیسی در جایگاه رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی که گشت ارشاد به استناد یکی از مصوبات آن اجرا می شود، واکنشی برای توقف کاستی ها یا اصلاح مصوبات نداشته است. رئیسی در پاسخ به انتقاد عموم مردم به رویکرد خشونت آمیز گشت ارشاد که ویدئوهای بسیاری از برخورد نامناسب ماموران در قبل از حادثه فوت مهسا امینی، افکارعمومی را جریحه دار کرده بود، صرفا به فعالیت گشت ارشاد مدیران اشاره کرد. موضوعی که سخنگوی دولت دستگیری مشاور وزیر راه را یکی از دستاوردهای گشت ارشاد مدیران معرفی کرده بود.

رئیس دولت سیزدهم، از ابتدای تشکیل دولت و حتی بعد از آغاز اعتراضات سراسری، واکنشی به عملکرد گشت ارشاد نداشته است. این در حالی است رئیسی، به نامه احزاب و گروه های سیاسی در ارتباط با نامه جمعی از احزاب اصلاح طلب به رئیسی برای برگزاری تجمع اعتراضی هم پاسخ نداد و به روزه سکوتش ادامه داد. این در حالی است که رئیسی در جریان رقابت های انتخاباتی گفته بود باید مجری سیاست گذاری شورای انقلاب فرهنگی درباره حجاب و عفاف را به جای وزارت کشور به وزارت ارشاد واگذار کرد. وعده ای که تاکنون محقق نشده است.

بی مسئولیتی دولت در برابر فیلترینگ اینستاگرام و واتس آپ

اعتراضات سراسری بعد از فوت مهسا امینی باعث شد تا فرصت مناسب برای فیلترینگ واتس آپ و اینستاگرام فراهم شود. همان زمان وزیر ارتباطات دولت رئیسی، گفت «نه نامه فیلتر فیلترشکن ها را دیدم و نه امضاء کرده ام!» از سوی دیگر تندروهای حامی رئیسی ، از فقدان حضور دولت در عرصه های تصمیم سازی درباره فیلترینگ سوء استفاده کرده و تلاش کردند از آب گل آلود ماهی بگیرند.

در نمونه ای جدید، مرتضی آقا تهرانی از اعضای برجسته جبهه پایداری و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس که از مدافعان سرسخت طرح صیانت است، گفته «باید در حوزه فضای مجازی سفت بگیریم تا خارجی‌ها همکاری کنند. پیشتر نیز جلسه شورای عالی فضای مجازی که با حضور رئیسی برگزار شده بود، درباره فیلترینگ پلتفرم های خارجی سکوت کرده است. سکوت رئیسی آنقدر ادامه داشته که حتی در برابر پرسش نمایندگان مجلس درباره فیلترینگ سکوت کرد. این در حالی است که نمایندگان مجلس می گویند تصمیم درباره پایان فیلترینگ با شورای عالی فضای مجازی است. چه آنکه سخنگوی دولت و سردار جلالی رئیس سازمان پدافندغیرعامل، تصمیم برای فیلترینگ را متوجه شورای امنیت کشور کرده است.

خواب پاییزی دولت در بحران ها/رئیسی کجاها نیست که باید باشه؟
به نقل از سایت الف

سرنوشت نامعلوم برجام و تولید تنش در سیاست خارجی

رئیسی از همان ابتدای تشکیل دولت، از آغاز مذاکرات برجامی با تکیه بر موضع عزت سخن گفت. او تاکید داشت مذاکرات را برای رفع تحریم ها انجام خواهد داد. بعد از ۵ ماه وقفه و فرصت سوزی علی باقری، مذاکرات در آبان ۱۴۰۰ آغاز شد. در حالی که فرصت سوزی در مذاکرات متاثر از واسطه گری روسیه بین ایران و امریکا، زمان را به ضرر ایران به پیش می برد، مذاکرات، پشت جبهه جنگ اوکراین و روسیه متوقف شد. روسیه با خرید پهبادهای شاهد از ایران که بعدها وزارت خارجه آن را تایید کرد، مذاکره ایران با اروپا را به مخاطره انداخت. سرانجام با آغاز اعتراضات بعد از فوت مهسا امینی، مذاکره با ایران از اولویت کشورهای اروپایی و امریکایی خارج شد.

مرخصی دولت در حوادث سیستان و بلوچستان

شرایط بحرانی سیستان و بلوچستان و فقدان نمایندگان دولت در عرصه عمومی، این گمانه را مطرح می کند که حسین مدرس خیابانی، استاندار سیستان و بلوچستان، اساسا در استان حضور دارد یا به مرخصی رفته است؟ از سویی اولین اعزام نماینده دولت نیز بعد از گذشت ۴۰ روز از حادثه زاهدان و به بهانه بازدید معاون اول رئیسی از پیشرفت طرح های عمرانی صورت گرفته است. استاندار سیستان و بلوچستان، از ابتدای آغاز اعتراضات در استان، بجز یک بیانیه در جایگاه رئیس شورای تامین استان ، که بعد از حادثه تروریستی شاهچراغ، رئیس کلانتری و فرمانده انتظامی زاهدان را برکنار کرد، در برابر چرایی شروع اعتراضات سیستان و بلوچستان که از چابهار و در واکنش به شایعه تجاوز یک فرمانده انتظامی به دختری بلوچ آغاز شد، منفعلانه عمل کرده و هیچ بیانیه یا گزارش یا مصاحبه تبیینی ارائه نکرده است.

خواب پاییزی دولت در بحران ها/رئیسی کجاها نیست که باید باشه؟

چه بسا در صورت مدیریت حوادث چابهار و رسیدگی عاجل به ادعای خانواده آن دختر و اطلاع رسانی اقناعی به موقع آن در برابر شایعات با بهره گیری از ظرفیت صداوسیما و مطبوعات، اعتراضات نماز جمعه زاهدان، به شهادت تعداد زیادی از مردم منجر نمی شد. بعد از حوادث جمعه خونین زاهدان نیز، مدرسی خیابانی که به عنوان مدیری اقتصادی در وزارت صمت توصیف می شود، نتوانست به عنوان نماینده دولت و با اختیارات ویژه ای که از سوی ابراهیم رئیسی دریافت کرده، آرامش را به استان بازگرداند. انفعالی که در غیاب دولت رئیسی، به ورود رهبری به حوادث سیستان و بلوچستان منجر شد.

بایکوت محترمانه ایران در بازی های جام جهانی

جام جهانی فوتبال در حالی آغاز شد که بر خلاف وعده های رئیسی و وزرای او در بهره گیری از ظرفیت جام جهانی برای جذب توریسم و گردشگر پزشکی و ورزشی، حتی یک بلیت هواپیما از سوی گردشگران خارجی به مقصد ایران خریداری نشده است. رئیسی وقتی با امیرقطر عکس یادگاری می گرفت تصور نمی کرد برای اجرای وعده هایش باید دیپلماسی فعالانه ای داشته باشد. با وجود آنکه تخصص امیرعبدالهیان حوزه خاورمیانه است اما دولت سیزدهم، در مجموع نتوانست حتی یک تخت از ۲۰هزار تخت پیش بینی شده برای جام جهانی را پر کند. جزیره کیش نه میزبان تیم ملی بود و نه بازی های دوستانه در آن برگزار شد.

خواب پاییزی دولت در بحران ها/رئیسی کجاها نیست که باید باشه؟
هدیه امیر قطر به رئیسی در جریان سفر اسفند۱۴۰۰

قبل تر، بهادری جهرمی سخنگوی دولت وعده داده بود کارگروهی زیرنظر معاون اول رئیسی برای هماهنگی دستگاه ها در جام جهانی تشکیل شود اما تاکنون حتی یک برگ گزارش اقدامات این کارگروه منتشر نشده است. گویی دولت در خواب پاییزی فرو رفته است.

دیپلماسی از راه دور؛ تحمیل تحریم ها به ایران

از آغاز دولت رئیسی تا امروز که در انتهای آبان ماه هستیم، پیش‌نویس قطعنامه‌ای علیه ایران روی میز شورای حکام قرار گرفته که در آن ایران به «همکاری الزامی و اضطراری»، توصیه شده است. ۱۰ روز قبل، آمریکا و سه کشور اروپایی از شورای حکام خواستند که با تصویب قطعنامه‌ای در رابطه با ایران، خواستار همکاری این کشور با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شود.

در حالی تحریم اتحادیه اروپا علیه ایران بعد از اعتراضات سراسری صورت گرفت، که وزارت خارجه آلمان، از قبل، خبر از آن داده بود. اگرچه تمامی این تحریم ها از سوی وزارت خارجه، دخالت در امور داخلی ایران ارزیابی شد اما هیچ تلاش دیپلماتیکی برای جلوگیری از تحریم ها صورت نگرفت.

اوج گرفتن نرخ دلار و سفره مردم

اگرچه رئیسی در ایام انتخابات۱۴۰۰، به ارتباط نرخ دلار و سیاست خارجی و سفره مردم معتقد نبود و می گفت می توان با تولید داخلی، در برابر تحریم ها مقاومت کرد، حالا بعد از یکسال از حکمرانی دولت سیزدهم، نوسان قیمت دلار بازار آزاد همچنان ادامه دارد، به طوری که هر دلار آمریکا در معاملات امروز در کانال ۳۵هزار تومان قرار دارد. اما زمانی که رئیسی کرسی ریاست‌جمهوری را به دست آورد، دلار در میانه کانال ۲۵ هزار تومانی قرار داشت.

خواب پاییزی دولت در بحران ها/رئیسی کجاها نیست که باید باشه؟
نمودار به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد

رئیسی حین بحران ها: سکوت و غیبت بین مردم

کنشگری رئیسی در یکسال ریاست قوه مجریه، حاکی از آن است که او در موقعیت بحران ها از حضور بین مردم امتناع می کند. تعطیلی سفرهای استانی، سکوت در برابر فیلترینگ شبکه های اجتماعی که روزی برای داشتن صفحه اینستاگرام به آن افتخار می کرد، حالا او را در موقعیتی متضاد با شعارها و وعده هایش قرار داده است. موقعیتی که به نظر می رسد تندروها دربیرون دولت به او فشار آورده و رئیسی را به سکوت دعوت کردند.

اما آن چنان که موقعیت کشور در اعتراضات سراسری نشان داد، دولت رئیسی یک پای همیشگی تولید و استمرار بحران بوده است. از حذف ارز۴۲۰۰ تومانی که فعالان سیاسی، پیش بینی وقوع اعتراضات را بیان کرده بودند تا حمایت از طرح صیانت از فضای مجازی و سکوت در برابر فیلترینگ که نشان می دهد رئیسی در بحران ها منفعل و بی توجه به مردم است.

اوج بی تفاوتی رئیسی در اعتراض مردم سیستان و بلوچستان نسبت به ظلمی آشکار شد که در روزهای گذشته، رهبرانقلاب با اعزام نمایندگان خود به زاهدان، مردم بلوچ را مورد تفقد قرار دادند. توصیفی از فقدان حضور دولت در عرصه هایی که باید با حضور در آن، سیاستگذاری کرده یا اشتباهات سیستم را بدون توجه به برچسب تندروهای افراطی، جبران نماید.

توصیفی از وضعیت دولت رئیسی که حضرت حافظ در شرح آن گفته «حدیث عشق ز حافظ شنو نه از واعظ/ اگر چه صنعت بسیار در عبادت کرد»

بیشتر بخوانید:

۲۱۶۲۱۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1695594

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 33
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    درودبه اقای رییسی
  • IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    36 27
    رئیسی نه اختیاری دارد و نه تجربه اداره کردن کشور دارد. اگر علی لاریجانی اجازه می دادند شرکت کند حتما رای می آورد و الان کشور در خطر نابودی قرار نداشت
  • IR ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    خشونتهایی که تروریست‌ها در مورد پلیس و بسیجی ها اعمال می‌کنند چه؟ چه کسی باید پاسخگوی این خشونت‌ها باشد
  • علی IR ۰۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    8 49
    بنده خدا اقای رییسی ایکاش در قوه قضائیه مانده بود و بیشتر مثمر ثمر بود با تحریک بعضی ها به میدان انتخابات امد و...حیف که میتوانست در حوزه تخصصیش بیشتر خدمت کند
  • IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    11 0
    احتمالا در خبرآنلاین نیست
  • IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    37 0
    اینارو همه میدونن
  • IR ۰۸:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    63 1
    ایشان هیچ استراتژی ای ندارد
  • ناشناس IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    59 2
    بله همین کارها ملت را عصبانی کرده و به مرز انفجار رسانده است. این مسولان واقعا به ملت خلف وعده کردند ملتی که همیشه در صحنه بود واین مسولان را بالا برد. این حق ملت ایران نبود که اینگونه با ملت برخورد شود و هزاران مشکل این مسولان با ندانم کارهاشون برای ملت درست کننند
  • محمد IR ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    72 6
    رییسی در عرض یکسال مملکت رو داره به فنا میده
  • احمد IR ۰۸:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    57 4
    والا تندروها شهر و کشور رو اداره می کنن پس دولت استعفابده بهتره
  • IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    36 2
    مگه هنوز هست
  • IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    60 3
    خدایی سید را اذیت نکنید هنوز توی شوکه که رییس جمهور شده .البته دلار رسوند به پنج هزار تومان و تورم رسوند اول به نیم بعد تک رقمی کرد معلومه زرنگه
  • عبدالله IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    70 2
    هیچ کشوری به انحطاط و پستی کشیده نمیشود مگر اینکه کارهای بزرگ را به آدمهای کوچک بسپارند، و این حال و روز کشور ماست
  • ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    8 63
    امنیت را به کشور برگردانید. با تروریست ها مقابله کنید. قبل از اقدام تروریستی آنها را شناسایی کنید. از مردم کمک بخواهید. مردم هم کمک کنند. من به نوبه خودم آماده همکاری هستم. ترویست ها و اغتشاش گران و تخریب کنندگان و اوباش تهدید کننده کسبه ، قطعا از مردم نیستند. معترض هم نیستند . این ها دنبال چیز دیگری هستند. همه کمک کنند تا کشور به آرامش برسد.
  • IR ۰۹:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    9 12
    بیشتر مردم و حتی روشنفکران ریشه اصلی مشکلات رو نمی‌دانند در این وضعیت حکومت راههای گوناگونی ندارد و حق انتخاب های محدودی دارد یا اصلاحات گسترده فکری و رفتاری در خود بوجود می آورد ، که البته با توجه به اینکه این جماعت محدود خود را فرستاده خداوند می‌دانند بعید است دنبال تغییر باشند
  • IR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    7 19
    خسته نباشی آقای نظریه پرداز! خوب بود نگاهی هم به پشت سرت هم می کردی!!!
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    33 3
    رئیسی کاره ای نیست
  • IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    42 4
    دولت بسیار بی تجربه اس
  • IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    30 4
    رییس جمهور بی بی تجذبه ووزیران سیاست زده
  • ۱ IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    3 17
    دولت این مقدمات و اغتشاشات رو فراهم کرد . ولی انقلاب بدون امثال شماها هم به جایی که قراره برسه می رسه.
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    7 2
    شرايط سختيه
  • IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    26 2
    از کوزه همان تراود که در اوست.
  • حسنا IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    0 32
    همه این دلایلی که شماعنوان کردید برای ناکارآمدی دولت آقای رئیسی هم نوی اغتشاش ازنوع رسانه ایست اگرجای شمابودم به نمایندگان مجلس انتقادمیکردم که چرادرانتخاب وزیران به افراد قوی وبادرایت وکارآمد رای ندادند.
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    35 4
    کار هر کس نیست خرمن کوفتن یادمان نرفته تو مناظره ها بهش گفتن جناب ریسی تو اینکاره نیستی ولی کو گوش شنوا الانم دیگه درست نمی شه نه مردم کوتاه میان نه مسولین بی خیال قدرت میشوند
  • IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    36 3
    سلام اعتراضات درکشور ریشه درونی دارد ومردم به شدت از عملکرد روحانیون ناراضی هستند وامید واری در جامعه برای بهبود شرایط به شدت پایین آمده ومردم به حد عصبانیت رسیده اند ودیگرحوصله صبر کردن ندارند تا اقای رییسی به حالت دستوری مشکلات را حل کند ریاست جمهوری مرد عمل وشجاعی میطلبیداقای رییسی به عنوان نماینده روحانیون استعفائ نماید
  • IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    29 2
    ببین اوضاع چطور شده که رییسی هم تندرو حساب نمیشه!
  • ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    24 2
    اگر کسی خواب باشد ،،،،اگر صدایش کنید سریع بیدار می‌شود ،،،وای به روزی که خودش را به خواب زده باشد
  • IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    30 4
    این آقای رئیس جمهور به نظر نمی رسد که رئیس جمهور یک کشور باشد
  • IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    3 22
    اقای سلیمی ودوستانش کشور را در بحران امنیتی قرار میدن برای رسیدن به اهداف حزبی ونفسانیشان حالا طلبکار هم هست ما بحران امنیتی را نه بی بیسی واینترنشنال امثال شما ورسانه های اصلتح طلب میدانسم که حتی برای ضربه به دولت از همه حمایت میکند
  • Delavar IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    25 3
    دولت همیشه خواب و خواب زده.
  • رویا IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    22 3
    این خواب پاییزی نیست، خواب سالانه هست.
  • ایرانیان IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    28 3
    دولتی‌ها هم مثل برخی موجودات که با سرد شدن هوا به خواب زمستانه می‌روند ، آنان هم به خواب شش‌ماهه رفته‌اتد ، هرجند شش‌ماه اول هم به خاطر گرما حال کارکردن نداشتند ، این یه نوشته‌ی طنز تلخه .... با این نفرات حاکمیت و این نظام ، ملت ایران روی خوشی و آرامش اقتصادی و معیشتی را نخواهند دید
  • US ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    25 3
    آخه چی داره که بگه؟