آذرجزایری: آمارها نشان می دهد در خوشبینانه ترین حالت،تولید نفت ایران از ابتدای امسال تا کنون با کاهش 80 هزار بشکه ای مواجه شده درحالیکه برخی از کارشناسان تاکید می کنند در صورت عدم بکارگیری تمهیدات مورد نیاز قطعا تا پایان امسال بیش از 100 هزار بشکه دیگر از تولید کاسته خواهد شد.
دراین بین این آمار از آن جهت نگران کننده به نظر می رسد که اخیرا وزیر نفت عراق اعلام کرده که صادرات این کشور به 2 میلیون و 200 هزار بشکه در روز رسیده و این رقم دقیقا رقمی است که درحال حاضر ایران را در جایگاه دومین صادرکننده نفت اوپک قرارداده است.
هرچند که بررسی آمارهای اوپک نشان از آن دارد که ایران در برخی از روزهای امسال صادرات 2 میلیون و 100 هزار بشکه ای را هم به ثبت رسانده است.به هرحال در شرایط فعلی آنچه بیشتر نگران کننده شده است گرفتن جایگاه ایران در اوپک است.براین اساس آنچه باید به آن توجه ویژه ای شود افزایش تولید نفت کشور است.
طی دو سال گذشته با تغییرات پی درپی در مدیریت مناطق نفت خیز و بکارگیری افرادی که از تخصص لازم برای بهره برداری مناسب از میادین نفتی برخورد نبودند تولید نفت به شدت کاهش پیدا کرده و امروز با آمدن وزیری جدید بر مسند نفت همگان چشم دوخته اند تا ببینند وزیر جدید نفت این بار چه چاره ای برای این کاهش تولید می اندیشید؟ در این بین برخی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس از تلاش برای تشکیل جلسه ای در جهت بررسی کاهش تولید نفت خبر می دهند و اینکه رستم قاسمی به زودی به کمیسیون انرژی مجلس فراخوانده خواهد شد تا مشخص شود این وزیر جدید نفت برای این وضعیت قرمز در مناطق نفتی چکاری خواهد کرد.
دراین بین آنچه نگران کننده است گزارش های غلط مسوولان فعلی نفت به این وزیر جدید است.چرا که پس از حضور این وزیر در نفت اگرچه تا آنزمان برخی از مسوولان کاهش تولید نفت را مورد تایید قرار می دادند اما در جدیدترین اظهارنظرهای مسوولان نفتی از افزایش تولید در سالجاری می گویند و اینکه رسانه ها در خصوص کاهش تولید نفت بزرگنمایی کرده اند.
به هرحال آنچه مسلم است وضعیت قرمز در مناطق نفتی است. اگرچه در بخشی از این مشکلات عدم تزریق گاز به میادین نفتی و نبود تجهیزات سرچاهی تاثیرگذاربوده است اما در این بین اگر کسی کمترین اطلاعاتی از وضعیت این روزهای کارکنان نفتی در میادین نفت خیز چون میادین نفت خیز جنوب داشته باشد می داند که یکی از دلایل اصلی وضعیت فعلی در مناطق نفت خیز عدم مدیریت مناسب است.
در این بین اعضای کمیسیون انرژی بزودی وزیر نفت را به مجلس فرامی خوانند تا مشخص شود راهکارهای رستم قاسمی برای مقابله با این وضعیت قرمز در مناطق چه خواهد بود.
تشکیل جلسه بررسی کاهش تولید در کمیسیون
براساس اظهارات سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، هنوز اتفاق خاصی در خصوص وضعیت بحرانی میادین نفتی نیفتاده و انتظار داریم بزودی راهکاری جدی برای مقابله با این مساله اندیشیده شود.
سید عماد حسینی در گفت وگو با خبرآنلاین تاکید کرد:افزایش تولید نفت مستلزم یک فرایند خاصی است که باید دنبال شود. وزیر نفت هم تازه شروع به کار کرده اند و باید این موضوع را بررسی کنند.
به گفته او، بزودی در کمیسیون انرژی در ارتباط با این موضوع جلسه ای تشکیل خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس متذکرشد: امیدوار هستیم افزایش تولید در ماه های آینده صورت گیرد.روش هایی است که باید به کار گرفته شود که در کوتاه مدت حداقل بتوانیم تولید را حفظ کنیم بعد از آن باید سریعا برنامه افزایش تولید را اجرایی کنیم.
علل اصلی بررسی می شود
علی ادیانی راد نیز با تایید اظهارات حسینی، متذکرشد: این موضوع در کمیسیون انرژی هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است. اما بررسی این کاهش تولید در برنامه های کمیسیون قرار دارد بزودی علل اصلی این کاهش تولید مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وزیر جدید چه تصمیمی دارد؟
در عین حال به گفته موید حسینی صدر، در مورد دو موضوع در آینده نزدیک جلسه ای با وزیر نفت در کمیسیون انرژی برگزار خواهد شد. نخست در مورد اینکه برنامه های وزارتخانه برای اجرایی شدن برنامه پنجم چیست. چرا که در آن برنامه، تکالیفی مبنی بر تولید صیانتی، افزایش ضریب بازیافت، افزایش توان تولید نفت، افزایش توان تولید گاز و افزایش توان تولید در کل بر عهده وزارت نفت است.
براساس اظهارات این عضو کمیسون انرژی مجلس ، موضوع دیگر هم کاهش تولید است. در جلسات آینده از وزیر نفت توضیح خواهیم خواست که چه تمهیداتی اندیشیده است که کاهش تولید نفت متوقف شود.
وزیر نفت به مجلس می آید
یک عضو دیگر این کمیسیون با اشاره بر اینکه تا به حال جلسه ای با وزیر نفت در کمیسیون نداشته اند، تاکید کرد: سوالی از وزیر پیشین داشتم که نوبت به وزیر جدید رسید. متن سوال این است که به چه اندازه میدان مشترک داریم و چه مقدار از سهم خود را از میدان های مشترک برداشت می کنیم؟ آیاسهم ایران کمتر از دیگر کشورهاست؟ چه مقدار می توانیم از سهم میادین مشترک برداشت کنیم؟ در آینده چه برنامه ای داریم که از کنار سهم خود آنها را برداشت می کنیم و دیگر همسایگان مانند قطر که 2 برابر سهم ایران برداشت می کند دیگر برداشت نکنند؟
وی تصریح کرد: بزودی وزیر نفت به مجلس می آید تا برنامه های خود را تشریح کند.
بحث کاهش تولید بحثی قدیمی
حسین نجابت معتقد است:این بحثی است که همیشه در کمیسیون انرژی و برنامه و بودجه بوده است. ایران یک سقفی در اوپک دارد که نباید اجازه دهد که از آن سقف کمتر تولید کند. بلکه باید تلاش کند که سهمیه خود را بالا ببرد. سقف ایران در نفت بالاتر از 4 میلیون است که این میزان را باید تولید کنیم. سهمی هم در صادرات داریم. باید تلاش کنیم که مصرف نفت و انرژی در داخل کشور کاهش پیدا کند که بتوانیم اضافه آن را صادرکنیم.
/26331
نظر شما