چه بازارهایی را برای سرمایه گذاری پرسود انتخاب کنیم؟

همه افراد به دنبال کسب سود از سرمایه خود هستند. با توجه به این که بازارهای سرمایه گذاری از عوامل متفاوتی تاثیر می‌پذیرند، هر بازاری برای سرمایه گذاری ویژگی‌های خاص خود را دارد. مهمترین نکته در مورد یک سرمایه گذاری مناسب، توجه به شخصیت سرمایه گذاری فرد، شرایط بازار و وضعیت اقتصادی کشور است.

برخی از بازارهای موجود برای سرمایه گذاری ریسک بالاتری دارند. البته این گزینه‌ها معمولا سوددهی بالاتری نیز همراه دارند. از سوی دیگر، برخی بازارها دارای ریسک کمتری هستند اما طبیعتا سوددهی کمتری نیز نسبت به بازارهای با ریسک بالاتر دارند.

در مجموع، واکنش بازارهای مختلف به نرخ تورم متفاوت است. حالا سوال اصلی این است که چه بازارهایی را برای سرمایه گذاری پرسود انتخاب کنیم.

سناریوی اول، رشد تورم

در بازه پنج ساله منتهی به آذر ماه سال ۱۴۰۱ سطح عمومی قیمت‌ها در ایران ۵.۱ برابر شده است. یعنی در این فاصله زمانی، تورم در کشور ۴۱۰ درصد بوده است که عدد بسیار بالایی محسوب می‌شود. با این حال، آیا نگه‌داری پول حاصل از پس انداز در حساب بانکی گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟ جواب خیر است.

در شرایطی که تورم بصورت افسار گسیخته در حال افزایش است، بسیاری به دنبال جواب این سوال می‌گردند که چه بازارهایی را برای سرمایه گذاری پرسود انتخاب کنیم؟ در میان بازارهای مختلف، برخی قابلیت این را دارند که علاوه بر بازدهی مناسب، تورم موجود را پوشش دهند و حتی سوددهی بالاتری نسبت به نرخ تورم برای سرمایه گذار همراه داشته باشند.

از جمله این بازارها می‌توان به بازار طلا، سکه و بورس اشاره کرد. از سوی دیگر، یکی از نامناسب‌ترین سرمایه گذاری‌ها در شرایط تورم شدید، سرمایه گذاری در بانک است. در ادامه به بررسی روند رشد بازارهای مختلف در ۵ سال اخیر می‌پردازیم.

بورس

پربازده‌ترین بازار در میان بازارهای مختلف در بازه پنج ساله منتهی به آذر ماه سال ۱۴۰۱، بازار سهام بوده است. شاخص کل بورس در این بازه زمانی ۱۵.۷ برابر شده است. البته بسیاری از افرادی که در سال ۹۹ وارد بورس شدند و بسیاری از آنها آشنایی زیادی با بازار نداشتند، تجربه خوبی از این بازار ندارند.

در واقع، برای کسانی که شخصیت ریسک‌پذیری در سرمایه گذاری دارند اما دانش کافی برای معامله‌گری در بازار بورس ندارند، صندوق‌های سهامی معتبر گزینه مناسبی به شمار می‌رود. از جمله این صندوق‌ها می‌توان به صندوق آوای سهام کیان و صندوق آهنگ سهام کیان اشاره کرد.

طلا و سکه

در بازه پنج ساله منتهی به آذر ماه سال ۱۴۰۱ پرسودترین بازار پس از بازار اوراق بهادار، بازار سکه و طلا بوده است. در این فاصله زمانی مشخص قیمت هر قطعه سکه امامی در بازار آزاد حدودا ۱۳.۴ برابر شده است.

با این حال، بسیاری از افراد به دلایلی نمی‌توانند در این بازار وارد شوند. وجود یک جای امن برای نگهداری یا عدم امکان سرمایه گذاری با پول کم از ایرادهای این بازار است، که در صندوق‌های طلا مرتفع شده است.

دلار و مسکن

در بازه پنج ساله منتهی به آذر ماه سال ۱۴۰۱ بازار دلار و مسکن رشد برابری داشته‌اند. قیمت هر دلار آمریکا در این بازه زمانی ۹.۵ برابر شده است این در حالی است که متوسط قیمت مسکن در شهر تهران نیز حدودا ۹.۵ برابر شده است.

در بالا به بازارهای پرسود ۵ سال اخیر اشاره کردیم. نکته اصلی در انتخاب گزینه سرمایه گذاری، این است که سرمایه گذار برحسب شخصیت ریسک‌پذیر یا ریسک گریز خود باید اقدام به سرمایه گذاری کند. اگر فردی ریسک‌پذیر است، بازارهای طلا و بورس و صندوق‌های طلا یا سهامی برای وی بهتر هستند زیرا در شرایط تورمی این توانایی را دارند که سوددهی بالاتری برای وی فراهم کنند.

البته باید توجه داشت که بهتر است برای یک سرمایه گذاری خوب اصل تنوع سازی را نیز رعایت کنیم. به این منظور که تمام سرمایه خود را در یک بازار مشخص سرمایه گذاری نکنیم بلکه برحسب شرایط بازار و میزان ریسک‌پذیری‌مان، سرمایه خود را در بازارهای مختلف یا صندوق‌های متفاوت تقسیم کنیم.

سناریوی دوم: تورم کاهشی یا در حد معمول

در شرایطی که گشایش‌های سیاسی و اقتصادی پیش بیایند، دیگر سرمایه گذاری در بازارهای ریسکی همانند طلا، دلار دست کم در کوتاه مدت مناسب نخواهند بود. در این گونه شرایط که تورم کاهشی است، قیمت دارایی‌های مبتنی بر دلار افت می‌کند و سرمایه گذاری در بازارهایی که سود ثابت و تضمینی دارند مناسب‌تر هستند.

به عنوان مثال اگر قیمت دلار روند کاهشی داشته باشد و یا اینکه در قیمتی ثابت بماند، به دلیل وابستگی قیمت طلا به دلار، دیگر سرمایه گذاری در چنین بازارهایی توجیه چندانی ندارد. در این شرایط چه بازارهایی را برای سرمایه گذاری پرسود انتخاب کنیم؟

در این حالت، صندوق‌های درآمد ثابت بهترین جا برای سرمایه گذاری خواهند بود. از جمله این صندوق‌ها می‌توان به صندوق درآمد ثابت کیان اشاره کرد که هم ریسکی مشابه با بانک دارد و هم سود آن بالاتر از بانک است.

نکته‌ای که وجود دارد این است که حتی در شرایط تورمی، کسب سود از صندوق‌های با درآمد ثابت برای افراد ریسک گریز مناسب است.

جمع بندی

طبق بررسی‌های صورت گرفته، بورس بالاترین بازدهی را در بازه ۵ ساله داشته است. با این حال، این بازار برای افرادی که ریسک گریز هستند یا شناخت کمی نسبت به این بازار دارند، ممکن است چندان مفید نباشد. برای دسته دوم، یک راه حل وجود دارد.

بهتر است این افراد در صندوق‌های سهامی سرمایه گذاری کنند. اما در شرایطی که تورم کاهشی است، سرمایه گذاری در بازارهایی که سود تضمینی و ماهانه دارند مناسب‌تر خواهد بود. در شرایط کاهش تورم، سرمایه گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت گزینه مناسب‌تری نسبت به بانک‌ها است.

کد خبر 1718073

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار