تحقیر آخرین حربه است/ اگر یک رسانه مستقل این کار را می‌کرد توبیخ می‌شد/ رفتار همشهری غیر حرفه‌ای بود

سعید معدنی، جامعه شناس معتقد است روزنامه همشهری از طریق انتشار عکس آزاده صمدی خواسته او را تحقیر کند اما از اساس چنین رفتاری غیر حرفه‌ای است.

مهسا بهادری: یک زمانی در گذشته‌های دور وقتی نیاز بود کسی به روانشناس مراجعه کند به او برچسب‌های مختلفی از جمله دیوانه بودن می‌زدند؛ بعدها اما گفتند که روان باید سالم باشد به همین دلیل رفتن پیش روانکاو و روانپزشک و روانشناس به همه توصیه شد، حالا شما به این ماجرا فکر کنید که دهه‌ها از این تفکر و نگاه گذشته و به عصر تکنولوژی و هوش مصنوعی رسیدیم. بشر می‌خواهد به مریخ سفر کند و نگاه‌ها دائم در حال ترقی است؛ در چنین شرایطی یک روزنامه در تاریخ ۲۵ تیر ۱۴۰۲ حکم قضایی آزاده صمدی که مراجعه به روانشناس است را چهار میخ به دیوار صفحه یک روزنامه خود می‌کوباند و آن را ابزار توهین و تحقیر قرار می‌دهد و با یک عکس، هم چهره فرد را به سخره می‌گیرد هم مراجعه او به روانشناس را چیز عجیبی جلوه می‌دهد.

جدای از اینکه یکی از قوانین روزنامه‌نگاری حفظ حریم شخصی افراد است و این کار کاملا از رفتار حرفه‌ای به دور، پرسش اینجاست که واقعا رفتار یک روزنامه با قدمت باید این‌گونه باشد؟ اصلا چرا تحقیر افراد تبدیل به یک راه درآمدزایی برای افراد دیگر شده. چرا درآمدزایی؟ چون کسی که اصول و اخلاق حرفه‌ای را زیر پا می‌گذارد، فقط می‌خواهد به هر قیمتی شده یک کاری انجام دهد تا کارش را نگه دارد و این ناراحت کننده است که همشهری علیه شهروندانش شده است.

برای توضیح این عکس دو پاره آزاده صمدی در صفحه اول روزنامه باید گفت که چندی پیش، آزاده صمدی، بازیگر و کارگردان سینما، تلویزیون و تئاتر در جریان مراسم خاکسپاری رضا حداد، یکی از کارگردانان تئاتر ایران به همراه برخی از بازیگران زن با کلاه در این مراسم حاضر شد. این حضور حواشی زیادی را برای این بازیگر رقم زد، بلافاصله عکس‌های او در فضای مجازی منعکس و بازتاب گسترده‌ای داشت.

بعد از این حضور بود که برای آزاده صمدی پرونده‌ای تشکیل شد و طبق اعلام مرکز رسانه قوه قضائیه با اظهار کشف حجاب آزاده صمدی به دادسرا احضار و پرونده جهت تحقیقات به دادسرا ارسال شد.

حسن آقاخانی، وکیل پرونده آزاده صمدی گفت: متاسفانه قاضی محترم در رای خود بیانیه عقیدتی منتشر نموده است. درحالی‌که مطابق قانون قاضی مکلف است در زمان صدور دادنامه موارد قانونی را مورد ملاحظه قرار دهد.

برای بررسی این ماجرا که آیا رفتار این روزنامه درست است یا خیر و از منظر اجتماعی چه آسیب‌هایی را به جامعه وارد می‌کند و اینکه اصلا چرا یک رسانه باید سمت تخریب افراد برود، به گفت‌وگو با سعید معدنی، جامع شناس پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

آیا رفتار این روزنامه درست بود؟ اصلا چرا چنین اتفاقی رخ می‌دهد؟

ما نباید تعجب کنیم که افرادی در روزنامه‌های باسابقه و روزنامه‌هایی که در گذشته خوش سابقه بودند به عنوان نوسنده، روزنامه نگار یا هر عنوان دیگری جا خوش کردند و به هیچ وجه هم حرفه‌ای نیستند به همین خاطر هرچه که به ذهنشان می‌آید می‌نویسند و نکته ماجرا این است که حاشیه امنی هم دارند که امنیت روزنامه‌شان را تامین می‌کند و اگر فردی شکایت کند هم مسلما نمی‌تواند راه به جایی ببرد؛ پس همین دو عامل یعنی حاشیه امنیت و هم این عدم حرفه‌ای باعث شده این‌گونه قلم بزنند و این حرف‌ها را به زبان بیاورند وگرنه در یک جامعه نرمال این نوع نوشتن پیامد حقوقی دارد و حتی شاید مجازات هم داشته باشد به همین خاطر هم من فکر می‌کنم که این نوع روزنامه‌ها را نباید بیش از این جدی بگیریم؛ چون کسانی که این‌گونه قلم می‌زنند روزنامه‌نگاران حرفه‌ای نیستند و فقط از این طریق دارند پول در می‌آورند و زندگی می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

واکنش میرسلیم به دور زدن مجلس توسط صداوسیما

وارد صداوسیما که می‌شوم انگار به خودم نارنجک بستم، همه می‌ترسند/ «عطر آخر اردیبهشت» واقعیت درونی من است/ آن کتاب شعر معروف برای من نیست!

تحقیر آخرین حربه است/ اگر یک رسانه مستقل این کار را می‌کرد توبیخ می‌شد/ رفتار همشهری غیر حرفه‌ای بود
سعید معدنی

وقتی می‌گویید حاشیه امن منظورتان چیست؟

من دو نکته بگویم یک خواننده رپر هست که در ابتدا که حکم او اعدام بود و بعد به شش سال حبس تغییر کرد، از طریق رسانه قوه قضاییه اعلام نشد و یکی از رسانه‌ها آن را اعلام کرد یا همین همشهری و رفتارش با حکم آزاده صمدی را اگر یک رسانه مستقل انجام می‌داد احتمالا توبیخ می‌شد و اما این اتفاق الان رخ نمی‌دهد چون هم خود رسانه و هم روزنامه‌نگاران آن حاشیه امن دارند.

اگر از منظر اجتماعی نگاه کنیم این رفتار چه تاثیری در نگاه جامعه دارد و نگاه جامعه چه تاثیری روی این روزنامه‌ها می‌گذارد؟

ما دو گروه در جامعه داریم، عده‌ای که معتقدند آزاده صمدی یا هر فرد دیگری هر نوع که دوست دارند می‌توانند زندگی کنند و یک گروه دیگر هم هستند که معتقدند همه باید از ایدئولوژی ما پیروی کنند و این دو دیدگاه وجود دارد. آن گروهی که می‌خواهند ایدئولوژی را تحمیل کنند، این نوع نوشتن‌ها، اتهام‌ها، تمسخرها و این نوع تحقیرها آخرین حربه این گروه از افراد جامعه است و حربه بعدی هم زندان و مجازات است که البته در حال اتفاق افتادن است، یکی خانم صمدی، دیگری خانمی که باید در غسال‌خانه کار می‌کرد و بعدی هم خانمی که باید نظافتچی بیمارستان می‌شد و اساسا این نوع حربه‌ها راه به جایی نمی‌برد.

در روتیتر این گزارش آمده «مراجعه یک سلبریتی به روانشناس با حکم دستگاه قضا» مگر روانشناس رفتن یا اختلال روانی داشتن اتفاق تحقیر آمیزی است که یک روززنامه بخواهد با این همه ذوق و شوق روی آن مانور دهد؟ این چه آسیب‌هایی برای افرادی دارد که نیاز به روانشناس دارند؟

این نوع نگاه و تفکر به جامعه ما قبل مدرن باز می‌گردد. در گذشته یعنی حدود ۵۰ سال پیش، خیلی از والدین فرزندانشان را پیش روانپزشک یا روانکاو نمی‌بردند به این خاطر که باور داشتند به فرزندشان یا خودشان اتهام دیوانه بودن می‌زنند، اما با نگاه به چند سال گذشته که جامعه رشد کرده معتقدند که همه افراد باید به فکر روانشان باشد، ولی ماجرا کمی فراتر از رسانه نباید وظیفه خودش را فراموش کند به طور کلی روی صحبتم با تمام رسانه‌ها است که فکر می‌کنند با توهین و تحقیر باید کارشان را پیش ببرند ما قرار نیست علیه یکدیگر رفتار کنیم و باعث ایجاد دو دستگی و تفرقه شویم و فراموش نکنیم که مراجعه به روان‌پزشک و روان درمانگر نه تنها ابزار تحقیر نیست بلکه همه پذیرفتند که مانند پزشکی‌های دیگر است و ما سال‌هاست که در کلاس‌ها به دانشجویان می‌گوییم سعی کنید این نگاه منفور را درباره این ماجرا بردارید. کسانی که این‌گونه فکر می‌کنند تلاش کردند تا عقده‌های قدیمی را روی کاغذ بریزند تا از این طریق انتقام بگیرند.اگر به خاطر داشته باشید در سال گذشته هم یائسه بودن کتایون ریاحی را ابزار توهین قرار داده بودند در صورتی که این ماجرا یک عمر طبیعی است اما با این ماجرا خواستند فرد را تحقیر کنند و این یک نوع دست و پا زدن برای تخریب افراد است.

۲۴۵۲۴۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1790264

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی خالق زاده IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    واقعا چه روزنامه های بی مصرفی . چه مغز و دل معیوبی که حیا نمیکنن و نمیفهمن
  • IR ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    ببند با انگار بد سوختین
  • US ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    حکم به یک ماه مرده شوری ،تهدید به تجاوز ،حکم به رفتگری و..این احکام بیشتر حقارت خودتان را نشان میدهد که با یک ملت درافتاده اید
  • IR ۲۱:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    ...در یک جامعه نرمال این نوع نوشتن پیامد حقوقی دارد و حتی شاید مجازات هم داشته باشد به همین خاطر هم من فکر می‌کنم که این نوع روزنامه‌ها را نباید بیش از این جدی بگیریم... این از قضا سلیبریتی ها میتوانند در هر زمینه ای اظهار نظر کنند و علیه منافع ملی کشور اقدام کنند اینها هیچ جای حرف ندارد و در جامعه نرمال پیگرد قانونی نباید داشته باشد ولی هر کس علیه اینها اقدامی کرد باید پیگیری قانونی کرد وگرنه جامعه نرمال نیست ؟!!
    • US ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۹
      2 0
      غیرنرمال اینه همشهری از پول مردمه حق نداره هر چی میخواد بنویسه دوم . ایدئولوژیک بودنی که آقای مدنی میگه همینه که انگ اقدام علیه امنیت ملی میچسبونی جایی که امنیت داره حرف مخالف باعث بهتر شدنش میشه چون تضارب آرا است
  • علی IR ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    و آخرین سوزش خخخخ
  • IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    کدوم تحقیر؟چطور شماها هر کاریکاتوری از هر کسی دلتون بخواد می کشید.توی شعارهاتون رکیک ترین فحش های ناموسی رو میدید بعد بقیه یک کاریکاتور معمولی از خودتون می کشن اینجوری زنجیر پاره کنید؟
    • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
      5 1
      این موقعیت برعکسه عزیزم سالهاست که داره برای ما کاریکاتور نوشته میشه ح
    • aeensf IR ۰۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۸
      1 0
      مغلطه پس چه ایسم . کار اشتباه دشمنتو برا توجیه کار اشتباه خودت استفاده میکنی؟ خنده داره
    • US ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۹
      5 0
      لطف کنید تحقیرتون با پول خودتون باشه نه لیت المال اونوقت این حرفو بزن
  • IR ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    چرا اون موقع که رسانه های همفکرتون رکیک ترین فحاشی ها رو به مهران رجبی می کردن و زشت ترین کاریکاتور ها رو در موردش می کشیدن و کثیف ترین شوخی ها رو با چهرش می کردن لال بودید وزبان در ما تحت فرو کرده بودید خودتون و کارشناستون؟اون موقع نمی دونستید تفرقه چیز بدیه؟اون موقع حرمت انسانها براتون حکم کشک رو داشت؟
    • US ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
      4 1
      خب شما حقتونه
    • US ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۹
      4 1
      چون مهران رجبی طرفدار تفکریه که پول و ثروت و قدرت و منابع دستشه همون چیزای به قول شما رکیک گویان مظلوم راه دیگه ای در مقابل ظالم نداره
    • IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
      2 1
      جناب امریکایی منظورت از مظلومین دانشجویان بچه پولدار دانشگاه شریفه؟چرا خودتو به حماقت می زنی؟
  • IR ۰۰:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    اون موقع که شما همفکرانتون زشت ترین توهین ها رو به مهران رجبی می کردن هم تحقیر آحرین حربه بود یا نه برای شما فرق می کنه و تحقیر کردن امثال شما در راستای احترام به انسانها و اولین حربست؟
  • سعید IR ۰۰:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    به نظر من متاسفانه نویسندگان همشهری خودشان روانپزشک لازم هستند...
    • IR ۰۲:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۱
      2 0
      اول قاضي و بعد نويسنده همشهري گواهي سلامت بگيرند.
  • IR ۰۱:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    سلام بنده کاری با این حکم ندارم چون تخصصی دراین زمینه ندارم، اما از آنطرف ماجرا آیا به سخره گرفتن دستور صریح خداوند یعنی رعایت عفاف وحجاب با پوشیدن کلاه ودهن کجی کردن به احکام الهی آن هم درجامعه اسلامی محکوم نیست؟ کسانی که در محکومیت عمل این روزنامه که به سخره گرفتن یک سلبریتی هنجارشکن است به خود حق می دهند روانشناس دعوت کرده ودادسخن می رانند که بیا عذرخواهی کن وجبران کن وگرنه غیرحرفه ای هستی، دکان بازکرده ای حاشیه امن داری و... چرا روانشناس دعوت نمی کنند که سلبریتی ها را دعوت به رعایت قانون خداوند در جامعه اسلامی کنند؟حرف نخ نما اگر جامعه اسلامی است رشوه، اختلاس و.. پس چه؟ آنها خطاست ودقیقا مانند مطالبه عفاف وحجاب باید پیگیری شود.
    • IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
      7 1
      دستور خداوند اجبار ندارد.در قران امده که اگر میخواهی بکن اگر میخواهی نکن ولی اگر بکنی بهتر است به صلاح خودت است حالا یه عده اومدن کل دستورات خدا را درمورد درامد حلال و بیت المال ریختن تو جوب فقط چسبیدن به حجاب درضمن نود درصد مشکلات جامعه ما سر همین خطاهاست.جوری رفتار نکنید که اختلاص و رشوه شبیه ریخته شدن اب از دست بچه و بی حجابی مثل قتل به حساب بیاید
    • IR ۱۴:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
      5 2
      به سخره گرفتن دستور صریح خداوند در خصوص عدم دزدی و عدم اختلاس و عدم دریافت ربا و سود بانکی چی میشه؟
  • IR ۰۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    فلسفه‌ی تشکیل دولت چیست؟ اگر قرار باشد حکومت هر چه را که می‌خواهد بر مردم تحمیل کند پس، چرا مردم باید بخشی از آزادی‌های خود را بدهند اما عوضی (رفاه، امنیت و...) نگیرند.خب در سال ۵۷ مردم انقلاب کردند که با اراده‌ی آزاد حکومتی سر کار بباید که تبعیض را بردارد، آزادی و استقلال و رفاه و امتیت و در یک کلام، کرامت‌شان حفظ شود.ببخشید اشتباه کردم، تبعیض و ظلم در زمان حکومت پهلوی بد بود اما در جمهوری اسلامی خوب است.
  • IR ۰۶:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    تصویر جانی و مجرمین خطرناک رو شطرنجی میکنید بعد ..... یه کم برای خودتون اعتبار بزارین بمونه این نیز بگذرد
  • من IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    5 1
    بله مسئله این است :حاشیه امن داشتن. این یعنی اینکه دراسلام همه در برابر قانون برابر نیستند.
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    6 2
    این خبر همشهری مصداق واقعی تشویش اذهان عمومی هست
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    5 1
    فقر فرهنگی را در این رسانه می توان دید.
  • ناشناس IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    9 3
    آقایون چیزی نمی‌خوان از صید بی امان چینی ها در آب‌های جنوبی بگن صدها صیاد بیکار شدن حجاب و پیراهن عثمان کردید تا نالایق بودنتون رو زیرش قائم کنید
  • آبی آرنا IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    6 4
    خانم آزاده صمدی خانم باوقار باشخصیت اصیل پدر و مادر دار نجیب زادهٔ ایرانی. کسانی که از ایشان بد می گویند کسانی هستند که در طول تاریخ مغلوب فرهنگ غنی ایرانیان بوده اند.
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۹
    3 6
    در مورد اینکه این صمدی قانون کشور و اقتدار پلیس رو به سخره گرفته در و گوهر نداری بگی؟
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۹
    6 0
    چه جالب!!!! خبر آنلاین هم از حفظ حریم خصوصی افراد حرف می زند؟!!!!!!
  • علیا IR ۰۶:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۱
    0 0
    نوش جونش