به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان ،پزشک فوق تخصص بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم کودکان و نوجوانان مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی امیرالمومنین (ع) در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان ضمن اشاره به افزایش بیماری دیابت در کودکان سطح استان سمنان، گفت: بیماری دیابت نوع یک به علت ژنتیکی، محیطی و خودایمنی است و کودکان ممکن است بهخاطر یکسری فاکتورها به دیابت نوع یک مبتلا شوند.
دکتر پریسا تاج دینی با اشاره به افزایش دیابت نوع یک در دوران کرونا، افزود: این نوع دیابت در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است بهطوری که موجب افزایش دو برابری دیابت در بین کودکان شده است. هنوز علت افزایش دو برابری دیابت در کودکان مورد بررسی قرار نگرفته و ممکن است این افزایش تعداد به علت افزایش عفونتهای ویروسی باشد.
وی با اشاره به اینکه دیابت نوزادی به علت ژنتیکی است و تا کنون در سطح استان سمنان دو نفر مبتلا به دیابت نوزادی تشخیص دادهشده است، افزود: علاوه بر دیابت نوع یک، ممکن است کودکان به دیابت نوزادی مبتلا شوند این نوع دیابت در بدو تولد و چند ماه اول ممکن است تشخیص داده شود.
پزشک فوق تخصص بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم کودکان و نوجوانان در رابطه با دیابت در سن نوجوانی، اظهار کرد: بهخاطر تغییر سبک زندگی، کاهش تحرک نوجوانان، وجود مواد غذایی ناسالم در سبد غذایی خانوادهها، کاهش مصرف غذاهای ارگانیک، نوجوانان دچار افزایش وزن شدهاند و همین افزایش وزن آنان را در معرض ابتلا به دیابت قرار میدهد و در آینده ممکن است به دیابت نوع دو مبتلا شوند.
دکتر تاج دینی اذعان داشت: استان سمنان دارای کلینیک دیابت کوکان است که در این کلینیک بالای ۶۰ پرونده دیابت مختص به کودکان تحت درمان است. دیابت نوع دو با ورزش، تحرک و رژیم غذایی قابلپیشگیری است اما دیابت نوع یک به علت ژنتیکی، محیطی و خودایمنی ممکن است قابلپیشگیری نباشد.
رئیس کلینیک فوقتخصصی دیابت کودکان دانشگاه با اشاره به عدم توجه خانوادهها به علائم این بیماری، افزود: خانوادهها باید نسبت به پر ادراری، پرنوشی، کاهش وزن، پرخوری و شبادراری بهعنوان علائم دیابت در کودکان آگاهی و دقت داشته باشند این علائم را جدی بگیرند. به دلیل کمتوجهی یا بیتوجهی خانوادهها نسبت به علائم بیماری پس از مراجعه به کلینیک با انجام آزمایشها متوجه میشویم کودک از چهار تا پنج ماه قبل به دیابت مبتلا بوده و به دلیل ناآگاهی خانواده جهت درمان اقدامی صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: در صورت مراجعه کودک به متخصص غدد و با انجام آزمایشها اگر دیابت نوع یک در کودک تشخیص داده شود؛ چراکه سلولهای لوزالمعده کودکان دیگر توانایی ساختن مولد انسولین در بدن را ندارد و سلولها تخریب میشوند بدن بیمار از وجود سلول مولد انسولین محروم است.
پزشک فوقتخصص ادامه داد: این کودکان تا پایان عمر باید انسولین دریافت کنند و در تمام دنیا برای درمان دیابت نوع یک از تزریق انسولین زیر جلدی استفاده میکنند؛ اما خانوادهها وقتی متوجه تزریق انسولین برای روند درمان میشوند پذیرش این موضوع برای آنها سخت است و نسبت به این روند درمانی واکنش منفی نشان میدهند.
وی خطاب به خانوادههای دارای کودکان دیابتی، گفت: اگر تزریق انسولین برای کودکان بهموقع تزریق شود و به طور مرتب قند خون چک شود دیابت قابلکنترل بوده و عوارض کلیوی، چشمی و... در کوکان دیابتی دیرتر اتفاق خواهد افتاد و از خانوادهها خواهشمندیم بر استرس خود غلبه کنند و با کنارآمدن با بیماری کودک برای بهبودی بیماری در کنار کودک خود روند درمان را پیش ببرند تا کودک دیرتر درگیر عوارض بیماری شود.
پزشک فوق تخصص بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم کودکان و نوجوانان تغذیه نادرست را یکی از مشکلات کودکان دیابتی عنوان کرد و افزود: رژیم غذایی کودکان با بزرگترها متفاوت است و تغذیه کودکان در حال رشد محدود نمیشود؛ بلکه توصیه میکنیم که از قندهای ساده همچون شکر، قند، نوشابه، آبمیوه، مربا و....استفاده نکنند و استفاده ازاینگونه خوراکیها را محدود میکنیم.
وی افزود: خانوادهها میبایست شیوه درست مصرفکردن خوراکی را یاد بگیرند و از استفاده خوراکیهای مضر نامبردهشده اجتناب کنند تا کودکان دیابتی از نظر روحی بهخاطر عدم استفاده از این خوراکیهای مضر نسبت به سایر کودکان از نظر روحی صدمهای نبینند.
دکتر تاج دینی در رابطه با تیمهای درمانی کودکان دیابتی، خاطرنشان کرد: برای درمان کودکان دیابتی میبایست بهصورت تیمی اقدام کرد و در این تیم درمانی علاوه بر متخصص غدد؛ متخصص تغذیه، روانشناس، چشمپزشک، فوقکلیه و فوق نورولوژی اطفال در این زمینه حضور دارند.
این پزشک فوقتخصص اذعان داشت: درمان کودکان با آموزش چهرهبهچهره شروع میشود و تمام نکات در قالب دفترچه تهیه شده است که جهت آموزش و آگاهی خانواده در اختیار آنان قرار خواهد گرفت که علاوه بر آموزش خانواده، کارشناسانی نیز در این زمینه تحت آموزش مداوم قرار دارند.
وی در پایان افزود: کودکان دیابتی همچون سایر کودکان میتوانند در زمینه ورزشی در سطح حرفهای فعالیت داشته باشند و در اجتماع حضور پیدا کند و فعالیتهای آموزشی خود را جهت موفقیت بدون هیچ مانعی سپری کنند.
46
نظر شما