چرا سطح زندگی ما از قطری‌ها و اماراتی‌ها پایین‌تر است؟/هر کره‌ای معادل ۲۴ ایرانی کار می‌کند

ایسنا نوشت:قدیری ابیانه گفت: اگر فرض کنیم تحریمی وجود ندارد و می‌توانیم ۲.۳ میلیون بشکه نفتمان را کامل بفروشیم و پول آن را هم کامل بگیریم، سرجمع می‌شود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان و اگر این پول را بین مردم تقسیم کنیم، سهم هر ایرانی ۱.۱ میلیون تومان می‌شود.

محمدحسن قدیری ابیانه کارشناس امور استراتژیک در نشست خبری دیروز (اول آذر) در کرمانشاه، با اشاره به مشکلات اقتصادی امروز کشور، گفت: کسی مشکلات را منکر نمی‌شود، اما این میان حقایقی هست که باید به آن توجه شود و قطعا با درک این حقایق بهتر می توان شرایط امروز و علت آن را درک کرد.

وی افزود: سال‌هاست صحبت‌هایی در میان مردم رد و بدل می‌شود که از طریق فضای مجازی و رسانه‌های غربی مدام در جامعه پمپاژ می‌شود، اما یکبار رسانه‌های داخل کشور نیامدند حقایق را تبیین کنند و دنبال صحت و سقم این حرف‌ها بروند.

قدیری ابیانه گفت: از جمله این صحبت‌ها این است که ما این همه نفت داریم چرا اوضاع کشور این است و اگر سهم هر ایرانی را از فروش نفت بدهند و اختلاس نشود کلی پول گیر مردم ایران می‌آید. سوال من این است مگر ما چقدر نفت می‌فروشیم و چقدر از این محل درآمد داریم.

وی افزود: اگر فرض کنیم که تحریمی وجود ندارد و ما می توانیم مانند شرایط غیرتحریم ۲.۳ میلیون بشکه نفتمان را کامل بفروشیم و پول آن را هم کامل بگیریم که تا حدودی در حال حاضر به این میزان فروش هم نزدیک شده‌ایم، سرجمع می‌شود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان و اگر این پول را بین مردم تقسیم کنیم، سهم هر ایرانی ۱.۱ میلیون تومان می‌شود.

وی ادامه داد: آیا مردم راضی می شوند این پول را بگیرند و هیچ چیز دیگر نخواهند، یعنی هم حقوق نگیرند و هم تمام مایحتاج و زیرساخت و راه و مدرسه و آب و گاز و بیمارستان و ... را هم خودشان تامین کنند.

وی افزود: این تصور در خصوص معادن هم وجود دارد، بطور مثال ذخیره معدن "زر شوران" آذربایجان غربی بعنوان غنی ترین و بزرگترین معدن طلای ایران ۴۲ میلیون تن است و مردم اینطور حساب می‌کنند که سهم هر ایرانی از این معدن می شود نیم تن طلا، درحالیکه ذخیره این معدن، طلای خالص که نیست و سنگ طلا است و از هرتُن سنگ طلا، در بهترین حالت تنها پنج گرم طلا استخراج می‌شود، که در این صورت مجموعا ۲۱۰ تن طلا از این معدن قابل استخراج است که سهم هر ایرانی می شود ۲.۵ گرم. علاوه بر این سالانه فقط امکان استخراج دو تن طلا را از این معدن داریم که با این حساب ۱۰۰ سال طول می کشد تمام ذخیره طلای معدن (۲۱۰ تن طلای خالص) استخراج شود، یعنی سهم هر ایرانی از این معدن که همان ۲.۵ گرم است طی ۱۰۰ سال به دست می‌آید.

قدیری ابیانه گفت: متاسفانه تصور مردم ما از درآمدهای نفتی و سایر منابع انرژی و معدن و ... هزاران برابر واقعیات موجود است.
وی افزود: صحبت دیگری که خیلی هم رواج دارد مقایسه زندگی ایرانی‌ها با کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات و قطر است و برخی عنوان می‌کنند که ۵۰ سال پیش این کشورها بیابان بوده و الان در چه وضعی هستند و مردمشان ماشین های آنچنانی سوار می شوند که در پاسخ هر کس باید این سوال را از خود بپرسد که این کشورها چقدر جمعیت دارند؟

وی افزود: جمعیت بومی کشوری مانند قطر ۴۰۰ هزار نفر و جمعیت بومی امارات ۱.۴ میلیون نفر است و این درحالیست که ایران ۸۵ میلیون نفر جمعیت دارد، این یعنی اینکه درآمد یک سال صادرات نفت به ازای هر قطری برابر درآمد ۱۵۰ سال صادرات نفت به ازای هر ایرانی است و هرسال درآمد آنها معادل بیش از یک قرن برای ایران است و قطعا نمی‌شود این دو را مقایسه کرد.

وی افزود: اگر تحریم را در نظر نگیریم، باز هم درآمد یک سال صادرات نفت به ازای هر قطری به اندازه درآمد ۶۰ سال صادرات نفت به ازای هر ایرانی است.

وی افزود: برخی هم کره جنوبی را مثال می زنند که جمعیت مشابهی داریم و ذخایر آنچنانی ندارند و با هم خودروسازی و ... را شروع کردیم، اما آنها کجا هستند و ما کجا هستیم و در پاسخ سوال من این است یک کره‌ای چقدر کار می کند و یک ایرانی چقدر؟

قدیری ابیانه گفت: ساعت مفید کار در کره جنوبی ۹.۵ ساعت و در ایران ۲۲ دقیقه است و این یعنی یک کره‌ای معادل ۲۴ ایرانی کار می‌کند. علاوه بر این کار سخت، بسیار کم توقع هم هستند و بسیاری در آپارتمان‌های ۱۵ متری و ۱۷ متری سکونت دارند.

وی افزود: همه می‌خواهیم ایرانیان بالاترین رفاه را داشته باشند اما باید توقعمان مطابق داشته‌ها و شرایطمان باشد و نباید خودمان را با کشورهایی که GDP آنها در رده یک تا ۱۰ جهان است مقایسه کنیم، چرا که GDP ما رتبه ۹۶ دنیا است و باید با کشورهای در همین سطح، زندگی خود را مقایسه کنیم. برای پیشرفت و رسیدن به این کشورهای ثروتمند باید فرهنگ کار و تلاش را در کشور ارتقا دهیم.

وی افزود: برخی افراد تا بحث کار و تلاش و ... می‌شود، بحث آقازاده ها را به میان می‌کشند، قطعا ما هم از این موضوع ناراحت هستیم و باید برخورد شود، اما حقیقت این است این سوءاستفاده‌ها آنطور که رسانه‌های غربی و فضای مجازی اغراق آمیز روی آن مانور می‌دهند، نیست.

کالای ایرانی بخرید، تورم هم پایین می‌آید/ ژاپنی‌ها با خرید جنس بی‌کیفیت داخلی خودشان ژاپن شدند

قدیری ابیانه به گلایه مردم از میزان تورم هم اشاره کرد و گفت: اولا تورم دست دولت ها نیست! وگرنه هر دولتی سریعا بخشنامه می‌کرد که تورم صفر شود. تورم علل و عوامل مختلفی دارد که یکی از عوامل اصلی آن "ناترازی ارزی" است، یعنی هزینه‌های ارزی با درآمدهای ارزی نمی‌خواند و یکی از علل آن همین خرید کالای‌های خارجی و عدم خرید کالای ایرانی است.

وی افزود: وقتی مقام معظم رهبری روی خرید کالای ایرانی تاکید دارند حتما متوجه ضرورت آن هستند و افرادی که کالای خارجی و وارداتی را ترجیح می‌دهند در شکل گیری این ناطرازی ارزی و افزایش تورم دخیل اند، چون برای این کالاها ارز هزینه شده است.

قدیری ابیانه گفت: در گذشته های دور وقتی می خواستند اسم کالای بنجل را ببرند می گفتند کالای ژاپنی، اما الان که از کیفیت بالای یک کالا می‌خواهند حرف می‌زنند می‌گویند کالای اصل ژاپن. اما چه شد که ژاپن به این میزان از کیفیت در تولیدات داخل رسید و اقتصاد آن رشد کرد؟ تمام اینها به خاطر حمایت مردم این کشور است که حاضر شدند کالای بی کیفیت و گران و بنجل خود را بخرند، اما کالای با کیفیت و ارزان خارجی نخرند و از تولید کشورشان آنقدر حمایت کردند که کیفیت کالاها ارتقا پیدا کرد، اما در ایران کمتر کسی حاضر است این از خودگذشتگی را داشته و کالای با کیفیت پایین ایرانی را به کالای باکیفیت خارجی ترجیح دهد و همین می شود که وضعیت اقتصاد ما همین است و توقع داریم شرایطمان مانند ژاپن باشد.

این استراتژیست گفت: با شرایط فعلی و میزان درآمد و ... باید وضعیت زندگی خودمان را به کشورهایی مانند هند و بنگلادش و پاکستان مقایسه کنیم. اگر از کالای ایرانی حمایت کردیم و ساعات کار و تلاشمان را افزایش دادیم آن وقت باید سطح زندگی خودمان را با ژاپن و آلمان مقایسه کنیم.

قدیری ابیانه گفت: برخی ایران را با آلمان مقایسه می‌کنند و این در حالیست که مردم آلمان بسیار بیشتر از ایرانیان کار و تلاش می‌کنند. بعد از جنگ جهانی دوم آلمان بسیار فقیر بود وفقط زنان آلمانی روزانه ۱۲ ساعت کار کرده که فقط ۱۰۰ گرم نخود به عنوان درآمد بگیرند و با این سختی کار پیشرفت کردند والان هم که پیشرفت کرده‌اند باز با همان سختی کار می‌کنند و این مقایسه‌ها زمانی درست است که پا به پای آنها کار کنیم.

وی افزود: این میان برخی می گویند من ۱۵ ساعت در روز کار می‌کنم آن هم سه شغله، این حرف‌ها موردی است و همواره باید میانگین را در نظر گرفت که میانگین ساعت مفید کار در ایران به شدت پایین است و اگر صنایع و بخش خصوصی و کشاورزی را هم در نظر بگیریم به روزانه دو ساعت هم نمی رسد.

وی افزود: در احادیث داریم که بهترین تفریح کار است اما در نظر ما ایرانی ها بهترین کار تفریح است و این است که وضعیت ما به این شکل درآمده است.

قدیری ابیانه گفت: اگر رفاه بیشتر می خواهیم باید تلاش بیشتری هم کنیم و باید فرهنگ کارمان را تقویت کنیم.

وی افزود: بار اصلی در این زمینه بر دوش رسانه هاست که در حال حاضر تنها رسالت خود را رساندن حرف مردم به گوش مسئولین می دانند، درحالیکه وظیفه آموزش و تبیین حقایق هم بخشی از وظایف آنهاست.

صندوق‌های بازنشستگی ورشکست شده‌اند

وی به افزایش سن بازنشستگی در بسیاری کشورهای جهان هم اشاره کرد و افزود: در بسیاری کشورهای جهان به ازای هر شش تا هفت کارمند، یک بازنشسته داریم، اما در ایران تعداد بازنشسته ها از کارکنان بیشتر است.

وی افزود: ما در کشور حدود چهار میلیون کارمند داریم و ما به ازای آن ۴.۵ میلیون بازنشسته داریم که بسیار آمار بالایی است.

قدیری ابیانه گفت: علاوه بر این امید به زندگی هم در کشور نسبت به قبل از انقلاب بیش از ۲۰ سال افزایش یافته است. قبل از انقلاب امید به زندگی ۵۲ سال بود و فرد به طور میانگین بعد از ۳۰ سال کار، تنها دو سال حقوق دریافت می‌کرد، اما در حال حاضر امید به زندگی به ۷۶ سال رسیده و فرد بعد از بازنشستگی ۲۶ سال حقوق می گیرد و همین امر موجب شده صندوق ها ورشکسته شوند.

وی افزود: در همه کشورهای جهان سن بازنشستگی را به میزان چشمگیری افزایش داده اند، طوری که در آلمان و ایتالیا به ۶۷ سال و در آمریکا به ۶۷.۸ سال رسیده و آمریکا در نظر دارد سن بازنشستگی را تا ۷۰ سالگی افزایش دهد.

وی افزود: در حال حاضر اگر دولت به صندوق‌ها کمک نکند، آنها از عهده پرداخت حقوق بازنشستگان برنمی‌آیند و همین ها فشار بر دولت‌ها را افزایش داده است.

درباره اختلاس‌ها اغراق می‌شود

او به اختلاس های صورت گرفته هم اشاره کرد و افزود: برخی به صورت اغراق آمیز عنوان می کنند که تمام اموال کشور اختلاس شده و اگر این مبالغ به هر ایرانی داده می شد ایران گلستان می‌شد و شعار می‌دهند " اگه اختلاس ها کم بشه، مشکل ما حل میشه" درحالیکه سهم هر ایرانی از اختلاس سه هزار میلیارد تومانی فقط ۳۷ هزار تومان می‌شود و اگر سهم هر ایرانی از تمام اختلاس‌های صورت گرفته تا به امروز را حساب کنیم حدود ۱۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر می شود.

وی افزود: قطعا این اختلاس‌ها نباید رخ دهد، اما نباید در خصوص آنها اغراق هم صورت گیرد.

قدیری ابیانه گفت: ازطرفی برخی عنوان میکنند که با اختلاس‌گران برخورد نمی‌شود که صحت ندارد و خیلی از آنها دادگاهی و اعدام شده‌اند اما رسانه ها آنچنان که باید اینها را بازتاب نمی دهند.

وی به پول‌های بلوکه شده آزاد شده هم اشاره کرد و افزود: در دولت قبل پول بدون پشتوانه چاپ شد و آقای جهانگیری معاون اول دولت سابق عنوان کرد که پشتوانه ما برای چاپ پول همین پولهای بلوکه شده است و این یعنی اینکه این پول ها از قبل خرج شده است و دولت آقای رییسی فقط صندوق خالی تحویل نگرفته بلکه صندوق بدهکار تحویل گرفته است که در حال حاضر فقط سود این بدهی‌ها که باید این دولت پرداخت کند، ماهانه ۱۰ تا ۱۲ هزار میلیارد تومان است.

۲۳۳۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1840343

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 32
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    در خصوص :ساعت مفید کار در کره جنوبی ۹.۵ ساعت و در ایران ۲۲ دقیقه است و این یعنی یک کره‌ای معادل ۲۴ ایرانی کار می‌کند. علاوه بر این کار سخت، بسیار کم توقع هم هستند و بسیاری در آپارتمان‌های ۱۵ متری و ۱۷ متری سکونت دارند: خودم شاهدم بخش ستادی عمکرد و کار و اقدام در طی ساعت روز ندارد و در عین حال دولت که بیشتر ان در تهران مستقر است شامل بازرس و اطلاعات و قضاییه و ... که عملکرد را بررسی میکنند نظارت بر این وضع دارند. فقط شهرستانها با ارباب رجوع و تهیه گزارش و اقدام ارتباط دارند. اگر بخش ستادی در تهران منحل و همه اداره شوند بهتر است چون مفتخوری به قول شما رواج یافته و صحیح است و همه علاقمند به کت و شلوار و ادکلن و راست راست راه رفتن دارند عمدتا در وزارت و سازمانهای مستقر در تهران همین روند است.
    • IR ۲۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
      260 5
      سهم هر ایرانی از فروش نفت حدود سالیانه ۶۰ میلیون تومان هست، زمانی که ۳ هزار میلیارد اختلاس شد، دلار ۵ هزار تومن بود و سهم هر ایرانی ۷.۵ دلار بود که به پول امروز نزدیک ۴۰۰ هزار تومن میشود. آقای ابیانه اگر هوای سفیر شدن به سرشون زده برن دفتر دوستانشون درخواست بدهند
    • US ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
      286 1
      تاحالا کار کارگری یا مونتاژ کاری از نزدیک ندیدن که فرد باید ۱۲ ساعت کار کنه. فکر میکنند کل ملت ایران مثل خودشون از زیر کار در رو هستن. امثال تو با مدیریتتون محیط زیست و منابع و اقتصاد ایران رو نابود کردید. دلت هوای مکزیک کرده ابیانه
  • علی IR ۲۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    282 3
    چون ما در کشور مدیر و مسئول دلسوز نداریم چون مدیران مملکت فقط دلالی بلدند
  • IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    258 7
    دروغ تمومی نداره
  • Ali IR ۲۱:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    274 3
    من از طرف این مردم که اینقدر بدند از شما عذرخواهی میکنم احیانا مدیریت شما که نقشی در اینجور شدن مردم و جامعه نداشته؟
  • IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    143 3
    عجب
  • امیر IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    245 4
    شاید این کم کاری ایرانی ها شامل مسولین و از همه مهم تر خودت باشی ..من از شرکت میام خونه مثل مرده ها می افتم ‌...
  • نادر IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    173 0
    بله، سنجش صحبت های ناپخته در سطح جامعه را نسبت به واقعیت به نظر درست و منطقی گفته شده، مشکل را نسبت جمعیت در نظر گرفته شد، این هم کاملا درست، ولی چرا از یک طرف به افزایش جمعیت اصرار دارند در حالی که روز به روز تحریم ها نه فقط نفت بلکه آینده و اقتصاد رو تخریب میکنه، حتی محیط زیست هم به طرز وحشتناکی در حال تخریب هست، نه فرهنگ سازی درست و درمونی، نه پیشرفت در اقتصاد خانواده ای و نه امید به این مطلب، به یاد داشته باشیم که سیستم ناکارآمد در سیستم اداری کشور اولین نمونه ناکارآمدی ست که خود دولت ها هرکدام می آیند و می‌روند و انگار نه انگار، بخش خصوصی هم از صبح تا شب فقط درگیر اقتصاد بد،. بازار بد، و عدم توانایی در پیش بینی چند ساعت پیش رو.
  • ناشناس IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    در دولت روحانی قبول دارم خیلی فساد شده ‌مملکت را ۵۰سال به عقب برکردادنده ،ولی بعضی حرف‌ها را اصلا قبول ندارم همین سنوات ،به هر مسئول وکارمند یعنی تا یک میلیارد می رسد واقعا جای تاسف دارد حقوق‌های کلان مسئولین ،و مهاجرهای افغانی ،چقدر خرج روی دست مملکت می اندازند ،‌کمک به کشورهای دیگر ،اینها همش خرج است که به هر ایرانی بدهند ،ایرانی جماعت خوشبخت می شوند .
  • نادر IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    208 0
    اصلا نگران نباشید، ارزش پول از افغانستان با این وضع هم پایین تر است، و تا چند وقت دیگه با بورکینا فاسو و اتیوپی و غنا و امثال این ها هم قابل قیاس نخواهیم بود
  • امیر حسین IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    204 8
    جواب صحبتهای این بزرگوار رابافرمایش آیت ا... جوادی آملی می دهم ایشان فرمودند ممکن است مسئولین مملکت انسانهای خوبی باشند اما بی عرضه اند
  • بنده خدا IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    58 3
    باشه
  • IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    186 1
    یاوه گویی بس است، درآمد کشور عراق در یکسال از فروش نفت ۹۵ میلیارد دلار میشود، که درصورت نبود تحریم اگر ما همین میزان بفروشیم نفری ۶۲ میلیون تومان میشود، بماند که ما با رفع تحریم میتوانیم به همین میزان گاز بفروشیم و صنعت خود را گسترش بدهیم
  • احمد IR ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    179 4
    شما که این حساب وکتاب ومیدونی چرا می خواین جمعیت وزیاد کنین بعدشم شما مگه فقط نفت طلا دارید هزاران کارخانه. پتروشیمی ومعصولات تمام اروپا به اندازه ایران معدن نداره. مس. مالیات. شیلات. گاز.پایانهای مرزی. معصو لات نفتی. پول آب وبرق وگاز. معصولات کشاورزی.گمروک.وهزاران درآمد دیگه فقط کار آمدی میخواد
  • محمد رضا IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    156 4
    آقای قديري ابیانه فقط میگن سهم هر ایرانی از این پولها اینقدر می‌شود کاش شما به جای حساب کردن سهم اشخاص کمی به این فکر می‌کردید که با این پولها چند شرکت جدید تاسیس میشد که با این کار چند نفر مشغول کار می‌شدند و چقدر رونق اقتصادی ایجاد میشد
  • شهداد IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    136 2
    والا ما که از صبح تا ی می دویم.م ...خورهایی مثل شما کار نمی کنند میانگین می شود این.
  • آزاد IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    179 3
    واقعا خجالت نمی‌کشید مارو با کره جنوبی مقایسه میکنید مسئولان اونجا رو هم با اینجا مقایسه
  • DK ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    151 1
    100 هزار میلیارد تومان دقیقا با دلار 50 هزارتوانی می شود 2 میلیارد دلار ما 2 میلیارد دلار نفت می فروشیم؟! اول برو ریاضی تو قوی کن بعد بیا حساب کن
  • عبدالمهدی IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    152 2
    شما هم اگه روزی 9 ساعت کار میکردی اینطور نمی گفتی داداش، بله همون کره جنوبی که میفرمایید وقتی خواهر رئیس جمهور از اسم رئیس جمهور سوء استفاده میکنه مجبور به استعفا میشه نه تو کشور ما
  • IR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    132 3
    مقایسه باید کامل باشد. مثلاً کارمندان بانک تقریباً 80% ساعات موظف خود را مشغول کار هستند و نمی توانند نباشند. کارمندان ستادی اکثراً وقتی به آن ها کاری مراجعه می شود انجام می دهند. کارمندان تأمین اجتماعی تقریباً تمام ساعات کاری را کار می کنند. اما اصل مقایسه در مورد کارگران خط تولید است که به جز ساعت ناهار و اگر آقای قدیری ابیانه اجازه بدهند یکی دو بار دستشویی رفتن بقیه ساعات را پای ماشین های خود مشغول کار هستند. اما ایشان باید پاسخ بدهند چرا کره ای های طبقه متوسط می توانند به تمام دنیا سفر کنند و ایرانی های طبقه متوسط حتی نمی توانند به سفرهای داخلی بروند؟ چرا مردم عادی کره می توانند ماشین هایی سوار شوند که حتی آقازاده های ما خوابش را می بینند؟ اما اوج سفسطه ماجرای اختلاس سه هزار میلیاردی است. پس از آن اختلاس های متعدد کشف شد و آخرین کشف اعلام شده اختلاس 92000 میلیارد تومان بود. هیچ کس هم نمی خواهد این پول ها میان مردم تقسیم شود. همه می پرسند چرا این پول ها به جای این که به آمریکا و کانادا منتقل شود در ایران سرمایه گذاری نشده است.
  • امید IR ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    137 3
    هیچ کشوری کارکردش ب اندازه ما ایرانیها کار نمیکند شما راه و چاره ای جز فرار از حقیقت ندارید.
  • US ۲۲:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
    179 1
    باز خوبه که هر ايرانى معادل يک بيست و چهارم کره اى کار مى کنه شما و همپالگى هايتان که همون رو نيز انجام نمى ديد و از رانت و دهها امکان دولتى سو استفاده و تغذيه مى کنيد