۰ نفر
۲۶ آبان ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۵

پنج سال است که داستان اسارت نصرت​الله تاجیک در لندن به پایان نمی​رسد تا فصل آخر این قصه پر غصه رقم بخورد.

به گزارش خبرآنلاین، شاید آن روز که این دیپلمات به اتهام کمک به خرید یک دستگاه دوربین دید در شب اروپائی جهت امور تحقیقی برای یک شرکت خصوصی تحقیقاتی، نه روزی را در بازداشت به سر می​برد و سفیر ایران در دیدار با وی وعده داد که هرچه زودتر این مساله را حل می​کند، نه او تصورش را می​کرد که باز کردن این گره پنج سال به طول انجامد و نه دستگاه دیپلماسی می​پذیرفت که مذاکراتش بی​ثمر خواهد بود.
در این فاصله هم 15 ملوان متهم به جاسوسی در آب​های مرزی ایران مورد رافت اسلامی واقع شده و با کلی سوغات عازم کشورشان شدند و هم 3 کوهنورد آمریکایی که باز به اتهام جاسوسی بازداشت شده و حتی محکوم هم شدند. اما تهران همچنان در استرداد تاجیک که وجه​المصالحه روابط لندن- واشنگتن، است؛ ناکام مانده است.
ماجرای خرید دوربین دید در شب در حقیقت مکاتبه​ای میان یک شرکت داخلی با یک شرکت آمریکایی مستقر در هلند و در شرایطی بوده که خرید آن در محدوده تحریم نبوده است. اما پس از بازداشت تاجیک اعلام می​شود که آن شرکت امریکایی اساسا وجود خارجی نداشته و مکاتبه اینترنتی با مسئولان اطلاعاتی آمریکا انجام شده است! ضعف قوانین بین​المللی درخصوص معاملات اینترنتی​ای که نه کالایی در آن مبادله شده و نه پولی پرداخت شده است، منجر شد تا تاجیک در راستای ادعای دو دولت آمریکا و انگلیس برای مبارزه با تروریسم بازداشت شود. دادگاه انگلیس او را متهم شناخت و شرایطی را برای آزادی موقتش تعیین کرد و دولت آمریکا خواستار استرداد وی شد. اگرچه دادستانی بریتانیا معتقد است که این یک پرونده صرفا قضایی است و نه سیاسی اما مراودات کلینتون به انگلیس و اسنادی که ویکی لیکس منتشر کرد نشان از نفوذ آمریکا در این پرونده دارد. اسنادی که اگرچه منجر به آزادی تاجیک نشده اما هنوز انگلیس را به استرداد وی به آمریکا نیز قانع نکرده است. با این حال تاجیک در این پنج سال روزهای سختی را در حصر خانگی با معرفی روزانه خود به ایستگاه پلیس این کشور گذرانده. معرفی​ای که با تلاش وکلایش به یک روز در میان و نهایتا دو بار در هفته تقلیل یافت اما او محدود به زندگی در دورهام و خروج از منزل صرفا برای مراجعه به اداره پلیس و ملاقات با پزشک است. تمامی این محدودیت ها در حالی است که دستگاه الکترونیکی مکان سنجی دائما به پاهای او متصل است! اسف​بار تر اینکه این محدودیت دامن خانواده او را که - تحت تبلیغات رسانه​ای شدید علیه ایران، به قول خود تاجیک سلامت جسمی و روانی​شان را از دست داده​اند-  نیز گرفته است.
او در این مدت بارها از سکوت دستگاه دیپلماسی کشور انتقاد کرده بود و هربار با این وعده روبرو ​شده که «در حال پیگیری هستیم». پاسخی که پس از آخرین تهدید به موافقت وزارت کشور انگلیس با استرداد وی به آمریکا در 17 آذرماه تکرار شد. رامین مهمانپرست، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این باره به خبرآنلاین گفت: اقداماتی مختلفی تاکنون از طریق وکلای آقای تاجیک دنبال شده و مساله همچنان در حال پیگیری است و سفارت ما در لندن دائم در تماس با ایشان است. هر اقدامی که لازم باشد را دنبال می کنیم تا از حق یکی از اتباع کشورمان دفاع کنیم.
البته سه ماه پیش حسن قشقاوی معاون کنسولی وزارت امور خارجه از مذاکراتش با مقامات انگلیسی سخن گفته بود که بنا بر قوانین این کشور امکان استرداد تاجیک به آمریکا وجود ندارد و چهارماه پیش در تیر ماه نیز علی​اکبر صالحی وزیر خارجه ایران گفته بود که امیدواریم به نحو مطلوبی از وی رفع محدودیت شود.
نتیجه تمامی این تلاش​ها «وقت خریدن» برای تعویق در استرداد تاجیک بوده و نه آزادی کامل وی. برای همین است که همواره پاسخ​ مقامات دیپلماتیک ایران در قبال پرسشگران به اینجا ختم شده که «با کاردار انگلیس صحبت می​کنیم»، «این اقدام انگلیس غیرقابل توجیه است»، «نباید این وضعیت تداوم یابد» و...... این بار نیز علی​رغم تعیین ضرب​العجل دو هفته​ای وزارت کشور انگلیس، فرصتی شش ماهه پیش روی تاجیک، وکلایش و دستگاه دیپلماسی ماست تا ثبات کند دیپلماسی قضایی ما در آزادی متهمان خارجی یکسویه نبوده و به جای واشنگتن، او را به تهران باز می​گرداند.
ظرف دو ماه آیندهوکلای تاجیک مستندات جدید خود را به دادگاه عالی انگلیس ارائه داده وحکم جدیدی صادر می​شود که باز حدود چهارماه برای اعتراض به آن زمان باقی است .
/29
 
کد خبر 185321

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =