نقد اتهام هنری کیهان علیه میرحسین موسوی و محمد خاتمی / چه کسانی هنرمندان را از ایران فراری دادند؟

بیشتر از هفته‌ای است که بازگشت هنرمندان خارج از ایران دوباره محلی برای بحث و گفت‌وگو شده است، همه این ماجرا از روزی آغاز شد که خبرنگاری در حیاط دولت از وزیر فرهنگ و ارشاد پرسید که آیا مانعی برای بازگشت نصرالله معین خواننده به ایران وجود دارد؟ و پاسخ محمدمهدی اسماعیلی این بود: معین (خواننده) می‌تواند به ایران برگردد و برای دریافت مجوز هم مانند سایر خوانندگان روال قانونی را طی خواهد کرد.

حسین قره: پاسخ وزیر بدون حاشیه نبود و برای چگونگی بازگشت هنرمندان خارج از ایران بسیار بحث شد، بعضی از حبیب محبیان یاد کردند که با وعده‌های دولت اصولگرای محمود احمدی‌نژاد بازگشت و برای گرفتن مجوز خودش را به هر آب‌وآتشی زد؛ اما آن را اخذ نکرد و در نهایت و در عین ناباوری اطرافیان دار فانی را وداع گفت.

مرور حاشیه‌هایی که بر سر بازگشت معین شد، بسیار بود و هنوز هم هست؛ اما آنچه امروز بر این حاشیه‌ها افزود، انتشار نظری از خوانندگان روزنامه کیهان است. در ستون «کیهان و خوانندگان» این‌طور آمده بود که: «از دلواپسی بعضی اصلاح‌طلبان نسبت به بازگشت خواننده‌ای مثل معین به کشور نباید تعجب کرد. چرا که پدرخوانده‌های این دلواپسان چون خاتمی و میرحسین موسوی در اول انقلاب با افراط‌گری‌های خود کلی هنرمندان را از کشور فراری دادند و بازیگران بی‌ضرری را خانه‌نشین کردند.»

اگرچه بعضی از رسانه‌ها نوشتند که این مطلب طی یادداشتی در کیهان منتشر شده است، اما همچنان که گفته شد این مطلب در ستون کیهان و خوانندگان منتشر شده و می‌تواند نظر خوانندگان این روزنامه باشد، اگرچه اهل رسانه می‌دانند نکته و نظری نیست که در این روزنامه منتشر شود و حسین شریعتمداری مدیرمسئول از آن اطلاعی نداشته یا با آن هم نظر نباشد. بماند عده‌ای هم به طنز گفته‌اند که حتی همین ستون که اهمیت بسیاری برای کیهان دارد را نیز حسین شریعتمداری می‌نویسد.

بیشتر بخوانید:

کیهان: هنرمندان قبل از انقلاب را افراطی هایی مثل خاتمی و میرحسین از کشور فراری دادند

فریدون جیرانی: فردین عاشق صدای دوربین بود/ «گنج قارون» پُربیننده‌ترین فیلم تاریخ سینماست

سینما پس از انقلاب یواشکی بود/ در تشکیل خانه سینما انوار گفت اینها پررو می‌شوند/سخنان امام (ره) حکم اعدام سینما را ملغی کرد!

موج‌سواری«اوج» با نام فردین، ملک مطیعی و.../ موسوی و خاتمی‌ها نبودند، میرسلیم‌ها می‌آمدند

نصرالله معین، بهروز وثوقی تبرئه و اتهام هنرمندان به دولت‌ها برمی‌گردد

اگرچه کاملاً مشخص نیست که از منظر منتشرکنندگان این نظر در کیهان کدام هنرمندان که از ایران فراری شده‌اند هنرمندان و بازیگران بی‌ضرری هستند. به‌جز نصرالله معین که این روزها دولت همسو با کیهان خواستار بازگشت او شده است، کدام هنرمندان مورد تأیید هستند و می‌توان احتمال بازگشت آن‌ها را داد.

یکی از بازیگران که پیش از انقلاب و در آستانه آن از ایران رفت (یا به قول خواننده کیهان فرار کرد) بهروز وثوقی است. بازیگری که چهره مطرح سینمای قبل از انقلاب است و فارغ از تعداد نقش‌های خوب و بدی که بازی کرده، بسیاری از سینما دوستان و علاقه‌مندان سینما و حتی اهالی سینما خواستار بازگشت او به کشور هستند؛ حتی تعدادی از هنرمندان به دنبال او رفته‌اند و با او مستندی و لحظه‌ای را ثبت و ضبط کرده‌اند که از آن جمله می‌توان به زنده‌یاد خسرو شکیبایی اشاره کرد؛ اما ببینیم کیهان چه نظری درباره این بازیگر دارد، البته در روزهایی که دولتی اصولگرا که خواستار بازگشت هنرمندان به کشور است، بر سریر قدرت تکیه نزده. روزنامه کیهان در یادداشتی با تیتر: «چند نکته درباره ملیجک حرمسرای اشرف پهلوی» به قلم «مصطفی روزبهانی» در دوم آبان ۱۳۹۵ می‌نویسد: «یک نشریه معلوم‌الحال چگونه به بهانه «شخصیت‌های فراموش نشدنی تاریخ سینما و تلویزیون ایران» از یک عنصر مطرود و فراری دوران طاغوت تلاش می‌کند اسطوره‌ای افسانه‌ای ساخته و در رسایش قلمفرسایی کرده، دیدم آنچه شما به عنوان پاسخ آن نشریه درج کرده‌اید، ذره‌ای از انبوه خیانت و وطن‌فروشی آن به اصطلاح بازیگر نمی‌شود. از آنجا که امروز غوغای رسانه‌ها و سانسور سرسام‌آور نشریاتی از این قبیل، واقعیات و حقایق تاریخی را زیر خروارها دروغ و فریب و قیل و قال پنهان کرده و به نسل جوان اجازه دریافت حقایق را نمی‌دهد (تا جایی که حتی برخی دوستان ناآگاه و بی‌بصیرت را نیز وادار به دلسوزی و حمایت از چنین مفسده‌گری نموده است)، سعی می‌کنم در این مختصر، گوشه‌ای ناچیز از فساد و تباهی عناصری چون «بهروز وثوقی» را براساس نوشته‌ها و مکتوبات و مصاحبه‌های خودش بیاورم تا شاید بخشی از سانسور نشریات و رسانه‌های مدعی روشنفکری و آزادی‌خواهی بر نسل امروز معلوم گردد که چرا چنین فردی را ملیجک حرمسرای اشرف پهلوی لقب داده‌ایم...» در ادامه نویسنده فیلم‌ها و ارتباطات این بازیگر با خواهر محمدرضا شاه را تعریف می‌کند. اتفاقاتی که تا سال ۹۵ حداقل ۳۷ سال از وقوع آن‌ها گذشته است؛ اما کیهان بدون هیچ اغماضی و گذشتی به او می‌تازد و اتهاماتی را وارد می‌کند که در هیچ دادگاهی اثبات نشده است و فقط در لابه‌لای کتاب‌ها و یادداشت‌ها آمده است.

روزنامه کیهان و دسته بندی بازیگران و هنرمندان؛ در دولت‌های اصولگرا بی‌ضررِ خانه‌نشین در دولت‌های اصلاح طلب نماد طاغوت

فیلمفارسی، زمینی که کیهان بارها آن را شخم زده است

اگرچه واقعاً به دنبال تطهیر فیلمفارسی نیستیم و آن سینما نمونه‌ای از سینمای سطحی و بدون پشتوانه فکری ایران است، اما با توجه به فروش فیلم‌ها و محبوبیت چهره‌های آن سینما، مشخص می‌شود که مورد اقبال و استقبال مردم بوده است. سینما بدنه ایران با کمی اغراق و کمی افراط همچون سینما بدنه هند و ترکیه، مصر و ایتالیا و... به دنبال مخاطب و طبقه متوسط بود. فیلم‌های آن زمان پر از شعر و رقص با مدل قهرمانان خود است. از جمله آن قهرمانان یکی محمدعلی فردین کشتی‌گیر است و دیگری ناصر ملک‌مطیعی معلم، این دو در بالاترین سطح بیشترین سهم را از سینمای بدنه ایران داشتند و هنوز کماکان نامشان زنده است و هواداران خود را دارند.

درباره خانه‌نشینی این دو روایت بسیار است، قطعاً در دورانی که مخاطبان سینما به‌یک‌باره حال و احوالشان عوض شده و به خیابان‌ها ریخته‌اند و سردر سینماها را آتش می‌زنند و فضا آکنده و مالامال از تنش و افراط است، کاباره‌ها و سالن‌های تئاتر و رقص و... در آتش خشم طبقاتی و گاه دینی می‌سوزد، احتمال حذف کلی سینما وجود داشت. (حتی تا امروز واژه رقص که یک واژه تاریخی است در ادبیات رسمی به عنوان حرکات موزون شناخته می‌شود.) هدف قرار دادن این نمادها و یا خانه‌نشینی آن‌ها فقط یک عامل ندارد و فقط یک یا دو نفر نمی‌توانند آنان را حذف کنند؛ اما سال‌ها بعد در آن سال‌ها که قدرت در دست دوستان آقای شریعتمداری بود هم تلاشی برای بازگشت بدون حاشیه و یا حمایت حداقلی در خور این نمادها نشد. روزنامه کیهان حتی تا همین امسال هرگاه به فیلمفارسی بازمی‌گردد پر از انتقاد و حمله پر غیظ است که انگار نویسندگان این روزنامه در اولین روزهای سال ۱۳۵۸ مانده‌اند و همچنان در آن دوره زندگی می‌کنند و قلم می‌زنند. «واکاوی سینمای عصر طاغوت چــرا فیلمفارسی؟» نوشته «آرش فهیم» از جمله آن یادداشت‌هاست که بهمن ۱۴۰۰ نوشته شده است و تمام آن سینما را نه فقط سطحی که وابسته به سرویس‌های خارجی دانسته و حتی نقش‌های محمدعلی فردین را در نقشه‌ای از تهاجم فرهنگی فراماسون‌ها می‌داند که به دنبال حذف تاریخ و فرهنگ و مذهب این سرزمین است. تا این پایه و سطح که آن لات‌های جوانمرد که ذیل آیین فتوت و ... تعریف می‌شوند را ضد فرهنگ می‌داند و می‌نویسد: «جواب این سؤال که چرا رژیم پهلوی فیلمفارسی را به‌وجود آورد این است که اکثر مسئولان آن دوره کشور عناصری فراماسون و وابسته به رژیم صهیونیستی بودند. آن‌ها برای زمینه سازی برنامه‌ها و سیاست‌های استعماری خود چاره‌ای جز این نداشتند که ساختار سنتی و مذهبی حاکم بر خانواده‌های ایرانی را در هم شکنند و برای این کار کدام وسیله بهتر از سینما؟»

از این دست نوشته ها در کیهان بسیار است و تمام کسانی که از سینما و هنر ایران طرد شده‌اند، کسانی هستند که کیهان در روزهایی که انتخاباتی در پیش نیست و یا دولت مستقر هم همسو با آنان نیست، آنان را عامل بیگانه، ضد فرهنگ و... می‌شمارد و در روزهایی این‌چنین بازیگران بی‌ضرر می‌خواند.

برخورد از شجریان تا دیگران

حالا اگر از این هنرمندان که از روزهای اول انقلاب ایران را ترک کرده‌اند بگذریم، بسیاری از هنرمندان در ایران بودند که کیهان اصرار به خانه‌نشینی آنان داشت. هنرمندانی همچون زنده‌یاد محمدرضا شجریان، شجریان که بعد از انقلاب در ایران ماند و بهترین‌های آواز ایرانی را ساخت، فقط به این جرم که همسو با کیهان نبود آن‌چنان نواخت که حتی در روز درگذشت این هنرمند تیتری را به او اختصاص نداد. این‌که استاد محمدرضا شجریان همسو با نظرات کیهان فکر نمی‌کرد، دلیلی بر آن همه برخورد که کیهان به آن یگانه آواز کرد، نبود. این روزنامه حتی در مطلبی با این تیتر: «نمره مردودی فرهنگ در کارنامه مدیریت شهری» به مدیریت شهری تاخت که چرا طرحی را تصویب کرده که در آن نام خیابانی به نام محمدرضا شجریان است.

بسیاری از بازیگران و هنرمندان تا وقتی پوستشان به دباغ‌خانه کیهان نمی‌افتد که کاری به نظرات کیهان نداشته باشند، اما اگر نکاتی معارض با عقاید کیهان داشته باشند فارغ از اینکه در چه جایگاهی از هنر ایستاده‌اند، حتماً نواخته خواهند شد. از منظر کیهان هنر فقط وسیله‌ای برای حمایت از یک فکر است، تراز از منظر آنان هنر نیست و این تمام حرف است. بازیگران بی‌ضرر خانه‌نشین معلوم نیست چه کسانی هستند اما حتماً آنان اگر هنوز زنده باشند، مهم است که هنوز حرفی مخالف حرف کیهان نزده باشند وگرنه از چشم این روزنامه خواهند افتاد.

۵۷۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1863219

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 15
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    35 3
    کی فراریشون داد ؟ عجب سوال اسونی میپرسی .. یعنی واقعا نمیدونید کار کی هست ؟ دیگه این سوالهای اسون جواب نمیخواهد که ........ ایدولوزی وتفکر افراطی وتند رویهای .... هر که بود فرار میکر چه برسد به هنرمندان مردم شاد کن
  • IR ۱۹:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    22 68
    معلومه خیلی سوختی از کیهان داره بوش میاد به قول احمدی نژاد آب رو بریز همونجات که....
  • IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    57 7
    بنده آقای حسین شریعتمداری را واقعا عمروعاص میدانم.صربات شدیدی به رهبری ونطام میزند.با هر فرد یا گروه یا مرجع حتی مثل سیستانی هم ابا ندارد.چون پشتش گرم است.اما زمانی می‌رسد که در آتش تهمتهایش بسوزد وناله بزند.
    • IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
      22 3
      قطغا ایشان مورد تایید رهبری هستند که مدتهای مدیدی است که در این مسند حضور دارد
  • IR ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    34 2
    این را میشه یادآور شد خیلی ها مامور اسراییل در ایران هستند و در چهره انقلابی تیشه به ریشه انقلاب زده اند و میزنند ... هیچ چیز در این دنیا غیر ممکن نیست چون مشابه اش اتفاق افتاده و جالب تر اینکه نمیشه این را فهماند یا بفهمند که ای بابا این خودش داره اهداف اسرائیل و آمریکا رو پیاده میکنه ضربه به دین میزنه این راه و روش درست نیست این همه رو فراری میده الان هم که همه جوانان و سرمایه های نخبه کشور رو ترک کردند و ....
  • IR ۲۰:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    12 26
    چپ های دیروز ( گنجی و مخملباف و وزیر ارشاد اسبق ووو ) اصلا کاره ای نبودند . همه از روز اول اصلاح طلب دمکرات و لیبرال بودند . اصلا میدانید که حسن کلید دار اولین کسی نبود که جلوی کارمندان بی حجاب را به محل کار گرفت از همان روز به حجاب اختیاری معتقد بود !!!!!!!
  • ناشناس IR ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    42 3
    ۹۰ درصد خوانندگان ستون کیهان را خود کیهان به نام های الکی و غیر واقعی منتشر میکند و نظرات خود را در قالب خوانندگان ابراز میکند کیهان سالهاست مخاطبین را از دست داده و مجبور شدن در ارگانها و ادارات دولتی روزنامه را توزیع کنند ودر بیشتر اداراجات از صفحات روز نامه به عنوان سفره استفاده میکنند
  • ناشناس IR ۲۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    30 5
    آنچه که هنر مندان را فراری داد افراط گری های کیهان و همفکرانش بود نه افراد دیگری این طرز تفکر همچنان ادامه دارد اوایل به خوانندگان و هنرمندان گیر میداد و امروز د ر قالب دفاع و حجاب همه را فراری میدن اکنون افراطیون دارن همه را بخاطر سختگیری ووضع قانون عفاف و حجاب همه را فراری میدن بعد ۲۰ سال بعد کیهان میاد ادعا میکند که اصلاح طلبان آنها را فراری دادن باید در جواب کیهان گفت عاقلان دانند
  • مسلم IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    24 1
    کیهان که همین الان با بچه هایی که میخونن دعوا داره کنسرت میزارن هزار حرف میزنی.الکی برچسب خودتو نزن به دیگران
  • IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    6 24
    همچین میکویید هنرمندان که کسی نمی دونه چه فیلمهایی بازی کردند و چه فسادهایی را ترویج که نمی داند هر چند جو و مطالبه حکومت آن موقع همین لهو لعبی بود که ترویج میداد و عده ای هم هنرمند بودند و در این دایره وارد نمیشدند و همان ها هم ماندند و ادامه دادند اکثر کسانی مه فرار کردند دست در فساد داشتند
  • IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    27 2
    آدم خواب را میشه بیدار کرد ، ولی آدمی که خودشو بخواب میزنه را نمی‌توان بیدار کد!!! آقای شریعتمداری مصداق همینجور آدماست!!! بحث با ایشون فقط باث خستگی می‌شود و بهترین کار اینه که همچین آدمایی را کلا نبینید و به حرفاش اعتنایی نشود!!!
  • KR ۰۶:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    20 2
    کیهان حیای سیاسی ندارد.
  • IR ۰۶:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    5 20
    لوده های حقیر اصلاح طلب چطور سوختن
  • بابک IR ۰۸:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    22 3
    کیهان فقط تنفر رو پمپاژ میکنه
  • IR ۰۸:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    17 2
    لعننت بر کسانی که هنرمنذان را فراری دادند
  • علی IR ۰۹:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    5 0
    عنوان مقاله در خصوص نقش مهندس موسوی و خاتمی در خصوص این موضوع است .ولی در مقاله حتی یک سطر هم به آن اشاره نکرده اید.
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    14 2
    حسین، شریعتنداری لااقل آزاده باش
  • ali IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    7 4
    حسین قره اولا احمدینژاد را به اصولگرایان نچسبون همانطور که نباید به اصلاح طلبها بچسبونی.که هم اصولگرایان هم اصلاح طلبان اعتراف کردند سال 84 اصلا قرار نبود احمدینژاد رییس بشه، شد و تمام برنامه های ما را به هم ریخت.در ضمن بدبخت، مرحوم حبیب امد مجوز گرفت در حال ساختن البوم بود که دولت عوض شد اقای روحانی امد علی جنتی حبیب را خانه نشین کرد اون هم دق کرد و مرد.بگذریم الان چه معین چه هر ایرانی اون طرف اب بیاد ایران شما چرا دارید سر و صدا می کنید و سیاهنمایی می کنید که نیا اینا می کشنت.دلت برای اونا می سوزه یا میدونی که اگر بیان ایران همه جا داد میزنند ایرانیها بیایید که هر چه اینا گفتند دروغه.؟؟؟؟ برای کدامش دلنگرانی.در ضمن عرض کنم روزنامه کیهان یا هر روزنامه ای نه دولتند نه نظام فقط میدونم همه رزنامه ها چه چپ چه راست راحت راحت دارند یارانه کاغذ از دولت میگیرند و هر اراجیفی می نویسند و هیچ کس نمی خونه و فقط سر از دکان سبزی فروشیها داره در میاره.
  • CA ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
    21 2
    از کیهان بیشتز از کی و هان نمی‌توان توقع داشت شعور رسانه فوق الذکر همینقدر است