در واقع آسانسورها سیستمهای پیچیدهای هستند که از اجزای متفاوتی تشکیل شدهاند و هر یک از آنها نقش ویژهی خود را در آن مجموعه ایفا میکند. یکی از اجزای بسیار حیاتی که بدون آن تصور راهاندازی آسانسور هم ممکن نیست موتور آسانسور است. موتورها انواع مختلفی دارند هر یک از آنها از ویژگیهای خاصی برخوردار است. هر یک از این ویژگیها، پاسخگوی نوع خاصی از نیازها خواهد بود.
بنابراین مهم است که هنگام خرید موتور آسانسور به این امر توجه کرده و با اطلاع از این ویژگیها، نوع موتور خریداری شده با نیازهای خود و مکانی که قرار است آسانسور در آن مورد استفاده قرار گیرد را منطبق سازید چرا که انتخاب موتور مناسب هم در عملکرد آسانسور مؤثر است و هم طول عمر مفید آن را افزایش میدهد. در این مقاله سعی داریم با پرداختن به تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور تا جای ممکن شما را برای گرفتن بهترین تصمیم راهنمایی کنیم.
انواع موتور آسانسور و تفاوت آنها
انواع موتور آسانسور از لحاظ ساختار عبارت است از: موتور گیربکس آسانسور و موتور گیرلس آسانسور که در ادامه به ویژگیها و تفاوتهای هر یک میپردازیم.
موتور گیربکس آسانسور
آسانسورهایی که در آنها از موتور گیربکس استفاده شده کار انتقال انرژی را بوسیلهی گیربکسی که به موتور وصل است انجام میدهند. موتور گیربکس آسانسور برای آسانسورهایی که در ساختمانهای نسبتا بلند و بلند استفاده میشوند، مناسب است. قدرت و ظرفیت موتور به وزن بار، تعداد مسافران و سرعت آسانسور وابسته است و در مورد این موتور میتوان گفت که این موتورها توان تأمین انرژی کافی برای انواع آسانسورها را خواهند داشت.
موتور گیرلس آسانسور
همانطور که از نام آن برمیآید این نوع موتور فاقد گیربکس است و در آن انرژی به طور مستقیم از یک درایو منتقل میشود. این نوع موتورها میتوانند برای ساختمانهای مرتفع استفاده شوند زیرا سرعت آنها در مقایسه با نوع گیربکس بیشتر است. موتور گیرلس با استفاده از المانهای مغناطیسی، کارایی بالایی ارائه میدهد. این نوع موتورها دارای بازدهی بسیار خوب و عمر طولانی هستند و انرژی بسیار کمی نیاز دارند.
تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور
- تفاوت در سرعت: حداثر سرعت آسانسورهای گیرلس به طور حدودی بیست متر بر ثانیه است در حالی که در نوع گیربکس این سرعت به طور میانگین ده متر بر ثانیه است که همین امر باعث میشود آسانسورهای بدون گیربکس برای ساختمانهای بلند گزینههای مناسبتری باشند.
- تفاوت قدرت و ظرفیت: قدرت بیشتر موتورهای گیرلس، ظرفیت حمل بار آنها را در نسبت با نوع دارای گیربکس بسیار بیشتر میکند.
- راحتی و نرمی حرکت: در آسانسورهای گیرلس دندهها حذف میشوند و این باعث میشود که لرزش آن کمتر شود و در مقایسه با نوع دارای گیربکس حرکت نرمتر و یکنواختتری داشته باشند.
- مصرف انرژی: مصرف انرژی موتورهای گیرلس به دلیل حذف پارهای تجهیزات در مقایسه با گیربکس بسیار کمتر است علاوه بر این قادر به بازتولید انرژی در طول عملیات هستند.
- احتیاج به اتاق ماشین: در هر دو نوع آسانسور دارای گیربکس و بدون گیربکس، کابین به وسیلهی کابلهای فولادی حرکت میکند که به واسطهی یک چرخ به موتور آسانسور وصل هستند. تفاوت اصلی آنها در این موقعیت همین چرخ است. آسانسورهای دارای گیربکس به یک اتاق ماشین در بالای محفظه نیاز دارند که درواقع جایگاه این چرخ و موتور است اما نوع بدون گیربکس به این اتاق نیاز ندارد چرا که چرخ به طور مستقیم به کابین و موتور وصل است. در واقع موتور گیرلس آسانسور مکان کمتری را اشغال خواهد کرد.
- طول عمر: موتور گیرلس در مقایسه با موتور گیربکس آسانسور به نگهداری کمتری احتیاج دارد زیرا بخشهای متحرک کمتری دارد و این باعث میشود که میزان فرسودگی آن بسیار کمتر از نوع گیربکس دار باشد و در نتیجه کمتر به بررسی و تعویض مداوم قطعات احتیاج خواهد داشت.
- هزینه: موتور گیرلس و اجزای آن در مقایسه با نوع دارای گیربکس گرانتر هستند اما در عوض طول عمر مفید بالای آنها و اینکه به میزان کمتری به بررسی و تعویض منظم قطعه احتیاج دارند و کمتر فرسوده میشوند، قیمت بالای آنها را جبران میکند.
- ایمنی: ایمنی آسانسورهای گیرلس در مقایسه با گیربکسی به چند دلیل بیشتر است. همانطور که گفتیم در این نوع آسانسورها، دندهها حذف میشوند و بر خلاف نوع دارای گیربکس امکان فرسایش یا شکستن آنها که میتواند باعث خرابی یا سقوط آسانسور شود، حذف میشود. علاوه بر این سیستم کنترل سرعت و موقعیت آسانسورهای گیرلس و نیز طراحی ترمزهای آنها بسیار دقیقتر است.
جدول مقایسهی تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور
از مواردی که در بالا به آنها اشاره شد میتوان اینگونه برداشت کرد که هر یک از موتورهای دارای گیربکس و گیرلس ویژگیهای خاص خود و نیز معایب و مزایای خاص خود را دارند. مزیت موتور گیربکس آسانسور این است که قیمت آن ارزان است و نصبش هم کار سادهتریست. اما در مقابل میزان انرژی مصرفی، فرسودگی، استهلاک، لرزش و صدای بیشتری دارد و سرعت آن محدودتر است.
مزیت موتورهای گیرلس این است که مصرف انرژی و استهلاک آنها بسیار کمتر است، حرکت آنها نرم و یکنواخت است و سرعت و ظرفیت بیشتری را پوشش میدهند و به خاطر سیستم کنترل دقیق از ایمنی بالاتری برخوردار است. اما یکی از معایب آن این است که به دلیل پیچیدگی نصب آن به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد و دیگر اینکه قیمت آن بیشتر است و اجزای تشکیلدهندهی آن گرانتر هستند ولی باید در نظر داشت که از سوی دیگر کاهش مصرف انرژی و استهلاک کمتر در این نوع، بخش بالایی از هزینهها را جبران میکند.
بنابراین بهترین نوع موتور بسته به نیاز و حتی بودجهی شما است و لازم است که پیش از خرید به این نکات توجه داشته باشید و با در نظر گرفتن آنها اقدام به خرید کنید. در ادامه میتوانید این ویژگیها را به صورت طبقهبندی شده در جدول ذیل مطالعه و مقایسه کنید:
نوع موتور | موتور گیرلس | موتور گیربکس |
نیاز به اتاق موتور | ندارد | دارد |
سرعت | بیشتر(20متر در ثانیه) | کمتر(10 متر در ثانیه) |
ظرفیت | بیشتر | کمتر |
مصرف انرژی | کمتر | بیشتر |
راحتی حرکت | بیشتر | کمتر |
بهترین کاربرد | انواع ساختمانهای اداری، تجاری و مسکونی(حداکثر 500 متر) | ساختمانهای مسکونی با تعداد طبقات کم(حداکثر100 متر) |
برای خرید موتور آسانسور به کجا مراجعه کنیم؟
از آنجا که موتور آسانسور از مهمترین و حیاتیترین تجهیزات آن است و کارایی مطلوب آن باعث بهبود عملکرد آسانسور میشود لازم است که در هنگام خرید آن به نکات ذکر شده در بالا توجه کرده و با مراجعه به فروشگاههای معتبر نظیر فطرس مال و استفاده از برندهای درجه یک از کارایی خوب و مطلوب آن مطمئن شویم.
فروشگاه اینترنتی فطرس مال با ارائهی بهترین محصولات از بهترین برندهای جهانی و ارائهی گارانتی و خدمات پس از فروش، کیفیت محصولات خود را تضمین خواهد کرد. علاوه بر این تیم مجرب و متخصص این با ارائه مشاوره به هنگام خرید، خیال شما را از درستترین انتخاب برای رفع نیاز آسانسورتان راحت میکند. شما میتوانید برای خرید انواع موتور آسانسور از جمله موتورهای گیربکس و گیرلس آسانسور با مراجعه به سایت فطرس مال محصول موردنظر را انتخاب و با خیالی آسوده از محصولات با کیفیت و طول عمر بالا استفاده کنید و همچنین از ایمنی آسانسور خود مطمئن شوید.
نظر شما