رحماندوست با انتقاد از برخی رمان​های دفاع مقدس که قهرمان​هایی کاملا مثبت و بدون رگه​های خاکستری دارند، گفت متاسفانه تاکنون در ایران هیچ رمانی که کاملا منطبق بر وضعیت جنگ تحمیلی باشد، نوشته نشده است.

به گزارش خبرآنلاین، مجتبی رحماندوست صبح امروز در نشستی که در حاشیه دومین جشنواره «هنر مقاومت» برگزار شد به بررسی عملکرد دستگاه های فرهنگی هنری در زمینه هنر مقاومت پرداخت، گفت: هشت سال دفاع مقدس یکی از شاخص ترین نمونه های مقاومت محسوب می شود و در کنار آن ایستادگی ملت ایران در مقابل تحریم های جهان غرب نمونه بارزی از مقاومت است. رحماندوست با اشاره به حمایت دولت از برخی کتاب​های مربوط به دفاع مقدس گفت: بسیاری معتقدند تیراژ بالای این کتاب​ها به خاطر همین حمایت​هاست، اما برخی از آثار دفاع مقدس تنها با تکیه بر جذابیتی که دارند رکورد تیراژ را شکسته​اند.

رحماندوست در ادامه این نشست با اشاره به گذشت 23 سال از پایان جنگ تحمیلی به بررسی ژانرهای مختلف ادبی در هنر دفاع مقدس پرداخت و ضمن اشاره به وضعیت «رمان جنگ» در ایران اظهار کرد: اصطلاح «رمان جنگ» تا پیش از جنگ تحمیلی در ایران وجود نداشت و در سال 1372 با برگزاری نخستین سمینار بررسی مسائل رمان جنگ در کرمانشاه، این ژانر به نویسندگان ایرانی معرفی شد.


وی افزود: هم اکنون رمان جنگ در ایران به مقوله ای شناخته شده تبدیل شده است ولی متاسفانه تا کنون در ایران هیچ رمانی که کاملا منطبق بر وضعیت دفاع مقدس باشد نوشته نشده است.


رحماندوست در ادامه به ژانر «رمان خاطره» در ادبیات مقاومت اشاره کرد و گفت: «رمان خاطره» در تاریخ ادبیات یک ژانر محسوب می شود اما این ژانر در ایران به گونه ای مورد استفاده قرار گرفته که تا کنون در ادبیات جهان سابقه نداشته که نمونه بارز این ژانر در ایران رمان «دا» است.
وی درباره تفاوت های رمان «دا» با دیگر رمان ها اظهار کرد: مهم ترین ویژگی یک رمان جذابیت آن است که رمان «دا» در تمام بخش هایش ویژگی جذابیت را دارد، در این رمان شخصیت ها، حوادث، مکان و زمان رویدادها مستند هستند و همین امر موجب تفاوت «دا» با دیگر رمان ها شده است.


این نویسنده‌ و شاعر معاصر افزود: اگر یک نویسنده بتواند اندیشه ای را با استفاده از عنصر جذابیت به مخاطبان منتقل کند به طور حتم کار بزرگی را انجام داده که تاثیر بسیاری دارد.
وی در بخش دیگری از صحبت هایش به تولید عناوین زیاد کتاب با موضوع مقاومت پرداخت و گفت: جدای از بحث کیفیت آثار چاپ شده، تعداد کتاب هایی که در سال های گذشته با محوریت مقاومت و موضوع دفاع مقدس منتشر شده است بسیار زیاد است که همین امر می تواند عاملی برای گسترش فرهنگ مقاومت در میان جامعه باشد.


وی ایجاد مجلات تخصصی با موضوع مقاومت را گام بزرگی در پیشبرد فرهنگ مقاومت دانست و افزود: هم اکنون مجلات بسیاری به صورت تخصصی به موضوع مقاومت می پردازند و علاوه بر آن بیشتر مجلات نیز بخشی از مطالب خود را به این موضوع اختصاص می دهند که همین امر می تواند در پیشبرد فرهنگ مقاومت موثر باشد.


ایجاد مراکز دفاع مقدس با اهداف گوناگون از موارد دیگری بود که رحماندست آن را در حفظ و پیشبرد فرهنگ مقاومت موثر دانست، وی به ایجاد ساعت آمادگی دفاعی در مدارس و برخی دانشگاه ها اشاه کرد و گفت: اصلی ترین عنصر برای حفظ و خلق آثار دفاع مقدس تجربه تازه دفاع مقدس است، زیرا زمانی که شما از نزدیک با یک جانباز شیمیایی برخورد می کنید بیشتر با حس و حال جنگ و تاثیرات آن آشنا می شوید، پس ایجاد ساعت های دفاع مقدس در مدارس و دانشگاه ها می تواند موجب به روز شدن حس مقاومت در جامعه شود.


«ایجاد انگیزه مضاعف در میان اهل قلم»، «برگزاری دقیق و هنرمندانه هفته دفاع مقدس»، ایجاد «بانک سوژه خلق رمان» و «ساخت موزه های دفاع مقدس» از دیگر مواردی بود که رحماندوست آن ها را برای حفظ ارزش های مقاومت و ایجاد آثاری در این زمینه موثر دانست.


وی در بخش پایانی این نشست به شخصیت سفید قهرمان رمان های عرصه دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: برخی رمان های عرصه دفاع مقدس قهرمان هایی دارند که هیچ لایه خاکستری در شخصیت آن ها دیده نمی شود و شخصیتی کاملا سفید دارند، که همین امر موجب می شود این شخصیت ها چندان برای مخاطبان باورپذیر نباشد.


وی افزود: «هنر» انتقال حسی است که تجربه شده است و اگر هنرمند احساسی را تجربه کند و در اثرش بیاورد به طور حتم در کارش موفق می شود، در حالی که اگر هنرمند اثری را تنها برای سفارشی که به او داده اند ایجاد کند به هیچوجه نمی تواند در کارش موفق باشد.
6060

کد خبر 189953

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین