محمدرضا نوروزپور : تحولات سریع سیاسی و فراز و فرودهای انتخاباتی عراق روز دوشنبه با اظهار نظر بسیار مهم آیت‌الله علی سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان عراق وارد مرحله تازه‌ای شد.

 

در حالی که سیاستمداران عراقی به شدت سرگرم یارکشی‌های انتخاباتی و تشکیل ائتلاف‌های جدید و سبک وسنگین کردن ائتلاف‌های موجود برای پیوستن یا کنار گذاشتن آنها هستند، آیت‌الله سیستانی روز دوشنبه تهدید کرد در صورتی که لیست‌های ارائه شده برای انتخابات پارلمانی فراگیر نباشد، او دست به تحریم انتخابات خواهد زد.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، یک مقام دفتر این مرجع عالی شیعیان عراق در گفت وگو با این خبرگزاری گفت: آیت‌الله سیستانی از ارائه فهرست فراگیر حمایت می‌کند، اما اگر شرایط فعلی ادامه یابد و در فهرست کنونی ارائه شده تغییراتی ایجاد نگردد، مرجعیت دیگر قادر نخواهد بود نقش مهمی در تشویق افراد واجد الشرایط برای مشارکت در فرآیند انتخابات ایفا کند. به گفته این مقام مسئول آیت‌الله سیستانی تنها فهرست باز را تأیید می‌کند و در صورت ادامه وضعیت بر اساس فهرست بسته، مرجعیت عالی دینی نقش زیادی در هدایت رأی‌دهندگان عراقی برای مشارک در انتخابات ایفا نخواهد کرد.

در حال حاضر گروه‌ها و احزاب سیاسی عراق بر ارائه لیست‌های بسته که رأی‌دهندگان را مجبور می‌کند به حزب رأی دهند و نه به فرد تأکید دارند، حال آنکه در جوامع مذهبی و سنتی مانند عراق ترجیح برحمایت از فرد یا افراد است تا یک حزب و دسته سیاسی. در شیوه فهرست باز علما می‌توانند با فراغ بال برخی از چهره‌های شناخته شده و مورد تأیید خود را به مردم توصیه کنند و یا به طور عام مردم را به شرکت در انتخابات و رأی دادن به افراد اصلحی که خود می‌شناسند ترغیب کنند.

اما در صورت ارائه فهرست انتخاباتی بسته و قانونی شدن این روش، علما مجبور خواهند بود یک حزب یا گروه خاص را تأیید کنند که اساساً چنین کاری در رویه آنها نیست. بر همین اساس آیت‌الله سیستانی نیز تأکید کرده است که اگر لیست‌های بسته در انتخابات ارائه شود او عملاً دست به تحریم انتخابات خواهد زد چرا که حاضر به حمایت از یک جریان سیاسی خاص نخواهد بود.

با چنین نگاهی است که آیت‌الله سیستانی تنها شرط حمایت از انتخابات آینده عراق را که قرار است روز بیست و ششم دی‌ماه سال جاری، مصادف با شانزدهم ژانویه 2012 برگزار شود ارائه فهرست فراگیر اعلام کرده است.

این مقام مسئول در دفتر آیت‌الله سیستانی که نخواست نامش فاش شود در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه تأکید کرد: «ما معتقدیم که ارائه فهرستی فراگیر یکی از عوامل شرکت گسترده‌تر افراد واجدالشرایط در انتخابات است و این مسئله در دیداری که در جریان سفر آد ملکرت نماینده دبیرکل سازمان ملل با آیت‌الله سیستانی صورت گرفت، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.»

در همین حال طرح این موضوع که آیت‌الله سیستانی موافق فهرست باز برای مشارکت در انتخابات است ودر صورتی که این روند بر اساس فهرست بسته و محدود ادامه یابد، مرجعیت شیعه نقش بسیاری در ترغیب رأی دهندگان عراقی برای مشارکت در انتخابات پارلمانی ایفا نخواهد کرد، یک تکلیف سیاسی - مذهبی را برای دست کم احزاب و گروه‌های سیاسی شیعی فعال در انتخابات عراق پدید می‌آورد که خود را با نظرات آیت‌الله تطبیق دهند.

آیت‌الله سیستانی معتقد است که فهرست باز و فراگیر یکی از ابزارهایی است که می‌تواند تضمین کننده حضور گسترده رأی دهندگان در انتخابات باشد.

پارلمان خلاف جهت حرکت می‌کند

خواسته آیت‌الله سیستانی از جریان‌های سیاسی و قانونگذاران عراق در شرایطی مطرح می‌شود که درحال حاضر پارلمان این کشور بر روی ارائه لیست‌های بسته کار می‌کند و ممکن است این اظهارات مرجع عالیقدر شیعیان مسیر آنها را تغییر دهد.

به‌رغم اینکه رئیس پارلمان عراق از توافق احزاب پارلمانی با تغییر در قانون انتخابات خبر داده و ابراز امیدواری کرده که احزاب عراقی از این توافق خود عقب‌نشینی نکنند، یک منبع آگاه گزارش داد که او روز یکشنبه در نشستی که با رؤسای فراکسیون‌های پارلمانی در دفترش داشته، بر پذیرش فهرست بسته همراه با اجرای سه اصلاحیه در قانون سال 2005 تأکید کرده است.

ایاد السامرایی تصریح کرده است که اصلاحات در قانون انتخابات عبارتند از: تعیین نهایی زمان انتخابات در تاریخ 16 ژانویه آینده، کارت سهمیه سال 2009 برای ثبت‌نام رأی‌دهندگان و افزایش تعداد نمایندگان از 275 نفر به 310 نفر. وی همچنین از برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور در تمامی استان‌ها در یک روز خبر داد. ایاد السامرایی، رئیس پارلمان عراق تاکید کرد: انتخابات پارلمانی عراق طی یک روز در تمامی استان‌های کشور برگزار می‌شود.

السامرایی همچنین عنوان داشت: پارلمان در تصویب قانون‌هایی که به سود مردم عراق است اهمال نمی‌کند، اما برخی قوانین از جمله قانون نفت و گاز با پیچیدگی‌ها و مشکلاتی همراه هستند که ما در جهت حل و فصل اشکالات آن تلاش می‌کنیم.

یکی دیگر از موارد اختلافی که پارلمان عراق باید درخصوص آن تصمیم‌گیری کند، موضوع برگزاری انتخابات در کرکوک است. یک مقام نزدیک به ایاد السامرایی در این خصوص تاکید کرد: جهت حل و فصل اختلافات درباره انتخابات در کرکوک، ریاست پارلمان در تلاش است تا از طریق گفت‌وگو بند ویژه‌ای را برای قانون انتخابات تنظیم کند که شامل تشکیل یک کمیته‌ فنی با حضور نماینده سازمان ملل و با نظارت پارلمان و یا دولت عراق به دور از رویکردهای سیاسی روند انتخابات و نام‌نویسی در آن است.

این در حالی است که پیش از این فهرست ائتلاف کردستان عراق تهدید کرده بود در صورت تأخیر در برگزاری انتخابات پارلمانی در کرکوک این انتخابات را تحریم خواهد کرد.

کد خبر 19269

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین