۰ نفر
۱۷ دی ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۴

جام جم نوشت:

?Can you speak English (می‌توانی انگلیسی صحبت کنی؟) این سوال را اغلب گردشگرانی که هرازگاهی گذرشان به ایران می‌افتد از عابران می‌پرسند، اما معمولا با پاسخ‌هایی همچون No یا a little یا حتی با نگاه گیج رهگذرانی مواجه می‌شوند که سال‌هاست با معنای این پرسش در نبرد هستند، چرا که گردشگران ناخواسته دست روی نقطه ضعفی گذاشته‌اند که ایرانیان مدت‌هاست با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.


وقتی خواستیم با پرویز بیرجندی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، کسی که با وجود 48 سال تدریس زبان انگلیسی دیگر پیر این عرصه محسوب می‌شود، درباره آسیب‌شناسی زبان در ایران گفت‌وگو کنیم، صحبت دراین‌باره را کاملا بی‌فایده دانست، چرا که بیش از 2 دهه گفته‌هایش را بیان کرده بود بدون آن‌که کمترین تاثیری را مشاهده کند، اما باز هم این نقص را شکافت تا نکته‌ای ناگفته باقی نگذارد.

او بزرگ‌ترین نقص را در شیوه‌های زبان‌آموزی آموزش و پرورش می‌داند، چراکه به نظر او مساله بغرنج‌تر از زبان انگلیسی، آموزش زبان فارسی در مدارس است، چون دانش‌آموزان آن‌طور که شایسته و بایسته است، زبان فارسی را نمی‌آموزند، در صورتی که اگر در زبان مادری خود مهارت لازم را کسب کنند، بهتر زبان انگلیسی را فرامی‌گیرند، چون این دو زبان از خانواده‌ای مشترک به نام زبان‌های هند و اروپایی هستند.

به گفته وی، نبود این تعریف مشخص در سیستم آموزشی ما موجب تالیف کتاب‌هایی شده که 30 سال است تغییر نکرده و فقط با بازنگری‌های عجولانه و سطحی دوباره در مدارس تدریس می‌شوند. واقعیت اینجاست که این کتاب‌ها برای امروز نیستند و گرافیک کهنه‌اش دانش‌آموزان را دلزده می‌کند.


اما معضل مهمتری هم وجود دارد و آن شیوه تدریس زبان است. معلمان زبان به دانش خودشان تسلط دارند، اما هرگز برایشان شرایطی فراهم نمی‌شود تا تدریس را خلاقانه و مبتنی بر شیوه‌های پژوهشی پیش ببرند، متاسفانه شیوه‌های آموزشی ما مدرن و مبتنی بر یافته‌های تربیتی، روان‌شناسی و زبان‌شناسی نیست و مدارس از امکانات و وسایل آموزشی نوین برخوردار نیستند.


آموزش غیر استاندارد در برخی آموزشگاه های خصوصی


دکتر بیرجندی می‌گوید: در بعضی کشورهای آسیایی مثل سنگاپور و فیلیپین، دانش‌آموزان در طول دبیرستان بیش از 1400 کلاس زبان دارند؛ در حالی که در کشور ما، جمع آن به 500 یا 600 ساعت بیشتر نمی‌رسد.


وقتی از او راهکار می‌پرسیم، می‌افزاید: من راهکارم را 30 سال پیش مطرح کردم و گفتم در این‌که یادگیری زبان اهمیت دارد، تردید ندارم، اما اگر قرار باشد این شیوه آموزشی برای زبان حاکم باشد، پیشنهاد می‌کنم زبان و چند درس دیگر را اختیاری کنیم تا دانش‌آموزانی که علاقه‌مندند زبان بخوانند و دانش‌آموزان دیگر به مطالعه دروسی که بیشتر به آن توجه دارند، بپردازند و از طرف دیگر ما روی آموزش معلمان متمرکز شویم و آنها را با شیوه‌های آموزشی نوین و خلاقانه آشنا کنیم. با این کار می‌توانیم بخش قابل توجهی از معضلات را حل کنیم، چون در شرایط امروزی دولت، هزینه‌های زیادی را متقبل می‌شود، بدون این‌که نتیجه خوبی بگیرد و خیلی بندرت پیش می‌آید دانش‌آموزی بعد از فارغ‌التحصیلی، زبان را حداقل در حد رفع نیاز خود بلد باشد.


مدارس نیازهای ارتباطی دانش‌آموزان را با دنیای خارج حل نمی‌کنند و این اندازه یادگیری برای تست‌زنی در کنکور هم کافی نیست. به نظر می‌رسد دانش‌آموزانی که قصد دارند در کنکور تست‌های زبان را پاسخ دهند یا مهم‌تر از آن به ادامه تحصیل در این رشته بپردازند، باید حتما از آموزشگاه‌های زبان استفاده کنند.


دانش‌آموزانی که با به صدا درآمدن زنگ پایانی، با عجله از دوستانشان خداحافظی می‌کنند و در راه از آنان سبقت می‌گیرند تا هرچه زودتر به خانه بروند و کتاب‌های انگلیسی را بردارند و به سوی آموزشگاه بشتابند، آنجا با محیط متفاوت‌تری از مدرسه روبه‌رو می‌شوند. با معلمان صمیمی‌تر و درعوض اضطراب‌شان کمتر است؛ اما این‌که چقدر این آموزشگاه‌ها برای دانش‌آموزان موثر واقع می‌‌شود، پرسشی است که بازهم جوابش نزد دکتر بیرجندی است: آموزشگاه‌هایی که نظارت خردمندانه روی آنها هست، واقعا خوب کار می‌کنند، اما تعداد دیگری هم هستند که تخصص لازم را ندارند، اما مشکل دیگر اینجاست که هیچ کنترلی روی محتوای کتاب‌های آموزشگاه‌ها نمی‌شود، چون این کتاب‌ها متاثر از فرهنگ‌های دیگر است و در درازمدت تاثیرات مخربی روی فرهنگ ما می‌گذارد و هویت ملی ما را کمرنگ‌تر می‌کند.

30145

کد خبر 192900

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    24 7
    یکی به آقای کارشناس بگه که یاد گرفتن یک زبان جدید، یاد گرفتن یک فرهنگ جدید هست... اگه قراره کتابهای آموزش زبان آموزشگاهها بومی سازی بشه که دیگه شوق رفتن به کلاس تموم میشه.
  • بدون نام IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    12 1
    1-نظام آموزشی ما در همه ی مواد درسی مشکل دارد مثلاً دانش آموز کلاس سوم راهنمایی هنوز در جدول ضرب مشکل داره(توجه کنید که جدول ضرب ریاضی کلاس سوم ابتدایی هست) و جالب اینکه معلم ریاضی در کلاس اول راهنمایی گریه می کرد و می گفت هر کار می کنم جدول ضرب رو یاد نمی گیرن 2- هدف زبان آموزی در مدرسه متأسفانه این نیست که دانش آموز یاد بگیرد که انگلیسی صحبت کند بلکه هدف خواندن متون ساده در آینده مثلاً در دانشگاه هست که البته در این هدف هم ناکام مانده 3- کتابهای دوره راهنمایی بر اساس دو نظریه روانشناسی رفتارگرایی و زبانشناسی ساختارگرایی هستند ( نوشته ی آقای بیرجندی) که هر دو این نظریه ها زیر سؤال رفتند 4- برای یادگیری زبان علاوه بر مدرسه شرایط دیگری هم احتیاج هست مثل اینکه دانش آموز در معرض زبان یاش
  • بدون نام IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    18 1
    بلد نبودن زبان به رتبه بندي علمي كشور هم خيلي ضربه زده ، چون هيچكدوم از دانشجو ها بلد نيستند مقاله ISI بدهند در صورتي كه پروژه پاياني خيلي از دانشجويان قابليت تبديل به مقالات ISI را دارد . اين هم از مزاياي آموزش پرورش سليقه اي و نه عقلايي و علمي
    • جداً SE ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۲
      6 0
      داداش خیلی خودمون رو تحویل گرفتی، کارهای بسیاری از دانشجوهای ما حتی در سطح فوق لیسانس نه تنها ارزش چاپ نداره بلکه اصلا ارزش دفاع و گرفتن پایان نامه رو هم نداره. یک دانشجوی فارغ التحصیل ارشد
  • بدون نام IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    13 2
    انگليسي كه بحثش جداست براي كسي كه زبان عربي دوست داره ياد بگيره چه بايد كرد متاسفانه بچه ها در مدرسه زبان مادريشون كه طوري ياد نميگرند كه حتي بتونند شعرهاي پارسي درست تلفظ كنند يا بدتر از اون حتي سواد نوشتن يه نامه يا تقاضايي ندارند البته اين مختص دانش آموزان نميشه بلكه خيلي از افراد تحصيل كرده نيز چنين مشكلي دارند بجاي ٦-٣-٣ كردن اين آموزشها را بديد مفيدتره
  • بدون نام IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    17 1
    در اموزش وپرورش متاسفانه به روشهای درست آموزشی اعتقادی ندارند ! یادم هست سال اول راهنمایی دبیر زبان ما الفبا و گفتگو های درسی رو بصورت شعر وآواز بهمون یاد میداد (خود اون هم این شیوه رو تو کلاسهای آموزشی یاد گرفته بود)بعد از یه مدت دیگه ادامش نداد بعد ها فهمیدیم بهش گفته بودند اینجا جای آموزش رقص و آواز نیست خانوادهها اعتراض میکنند !!!!!!!! ونتیجه اش این شد که بعد از هفت سال آموزش من نمیتونستم خودمو انگلیسی معرفی کنم . تنها یادگاری از زبان همان الفبای انگلیسی هست که از اون دوران با همون آهنگ به یاد دارم.
  • بدون نام IR ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    6 1
    واقعا درسته بعضی ها به زبان خیلی علاقه دارن ولی به بعضی درسهای دیگه مثل ریاضی و این چیزا علاقه ندارن کاش همه معلما بیشتر وقت این دانش آموزا رو روی درسهای آموزشی زبان متمرکز کنن که وقتی لیسانس میگرند به جز هلو و هوآر یو چند تا جمله دیگه هم بلد باشن صحبت کنن .آخه وقتی به درسهای دیگه علاقه ندارن خوندن این درسها با اظطراب چه فایده ای براشون داره؟
  • بدون نام US ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    15 2
    واقعا نمیدانید چرا؟ -زیرا نظام آموزشی ما در 2-3 دهه گذشته تاکید را از زبانهای خارجی مهم و کاربردی برداشته و به زبان عربی افزوده -زیرا در کنکور زبان عربی چندین برابر زبانهای خارجی مهم امتیاز داشته است - زیار دانشگاههای ما از تبادل استاد و دانشجو دست کشیده و دانشجویان را به جزوه نویسی و امتحانات بدون اعتبار عادت داده است -زیرا عادت به مطالعه متون خارجی و استفاده از کتابها و مجلات به زبان اصلی حتی در بین اساتید ما امری نامانوس است - زیا یکی از بزرگان ما حتی از هندیها ایراد گرفته بود که چرا زبان انگلیسی زبا رسمی ایشان است و حالا هند به یکی از غولهای صنعت الکترونیک و نرم افزار تبدیل شده - زیرا همیشه خود را تافته جدا بافته انگاشته ایم و فکر میکنیم آشنائی با یک زبان خارجی کسر شان ماست و اگر کسی از
  • بدون نام IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    29 0
    ریشه ی اصلی تمام مشکلات حتی در سطح کلان ناکار آمدی سیستم آموزش و پرورش است.
  • esi IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    16 1
    دروسی که در مدارس دنیا تدریس می شود به طور معمول شامل 2 زبان (زبان پایه و انگلیسی ) هست و دانش آموز بیشتر مفاهیم رو با این دو زبان آموزش می بیند در صورتیکه در کشورمان 3 زبان (فارسی , عربی و انگلیسی ) تدریس می گردد که به ازعان کارشناسان زبان عربی جزء سخت ترین زبان های دنیا می باشد و دانش آموز هیچ کدام از 3 زبان رو به طور کامل فرا نمی گیرد در واقع محصل به جای یاد گیری 3 زبان می تواند 2 زبان را به طور کامل آموزش ببیند حال با توجه به اینکه زبان انگلیسی یک زبان بین المللی محسوب می گردد می بایست با تغییر در رویه آموزش زبان عربی رو از مدارس حذف و یا به عنوان دروس اختیاری جهت علاقه مندان قرار داده شود .... البته می توان با ادغام درس عربی با درس قرآن به اینکار رو انجام داد
  • روحش شاد IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    25 1
    چه چيزمون درسته كه اين دوميش باشه ؟ ... تو چيزاي منفي و بد كه توي دنيا ركورد داريم ... توي چيزاي مثبت هم كه الحمدلله از آخر اوليم ... يادمه يه مستند ديدم كه يارو توي يكي از روستاهاي هند با يه پيرمردي انگليسي صحبت ميكرد و اونم قشنگ بهش جواب ميداد ...توي همين كشوراي عرب كوچولو ي همسايه ما بچه ي كلاس پنجمي مثل بلبل انگليسي صحبت ميكنه .. اونوقت ما تازه داريم بعد عمري طرح تحول بنيادي آموزش رو پياده ميكنيم ... بدبختيم جان خودم !
  • بدون نام IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    7 0
    تیترتون جالبه. اما جواب تیترتون رو می تونید در ذیل همین خبر در "اخبار مرتبط" که خودتان گذاشتید به راحتی پیدا کنید.
  • بدون نام IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    3 9
    اونا میتونن برن فارسی یاد بگیرن !!!!
  • بدون نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    12 0
    یعنی از 30 سال پیش به این سو، دیگر راهکار جدیدی به ذهن شما نرسیده است؟ اگر می دیدید که راهکارهای شما اجرا نمی شود، راهکارهای قابل اجراتری ارائه می دادید. می توانستید بگویید که اغلب ما ایرانی ها خود را بی نیاز از ارتباط کلامی با دیگر زبان ها می دانیم. خیلی از ما ایرانی هم حتی زبانهای متنوع هم میهنان خود را یاد نمی گیریم و فکر می کنیم که فارسی که یاد گرفتیم دیگر به پایان جهان رسیدیم. یاد گرفتن زبان دیگری اساساً بر فرهنگ احترام به دیگری استوار است.
  • بدون نام IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    16 2
    برای اینکه تنبل تشریف داریم.........
  • بدون نام IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    13 3
    من قصد توهین ندارم ولی همین اقای دکتر یبرجندی مولف کتاب پیش دانشگاهی است کتابی سطح خیلی پایین دارد و پر غلط است این کتاب باعث می شود دانش اموزان مطالب را اشتباه باد بگیرند اقای بیرجندی اول کتاب کم غلط تالیف کن بعد انتقاد کن
  • س ا ر ه US ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    14 3
    من خودم مدرس زبان هستم! وقتی با شیوه ی تدریسم که مورد علاقه ی زبان آموزهاست از طرف مدرسه مخالفت میشه دیگه حرفی نمیمونه!
  • رضا AU ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    20 0
    قربونت برم زنگ انشا هم از دبیرستان حذف شد . ما رایتینگ فارسی مون هم خوب نیست چه برسه به یادگیری زبان انگلیسی. توی این مورد پاکستانی ها و افغان هایی که پاکستان تحصیل کردند از اساتید دانشگاه ما بیشتر زبان بلدند و در هر بابی صحبت میکنند.
  • بدون نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    22 0
    جناب استاد به مهمترین مسئله یعنی سن یادگیری زبان و شروع دیر هنگام آن در مدارس اشاره ای نفرمودند سوالی که هیچ جوابی برای آن نمی توان یافت . واقعا چه دلیلی برای از بین بردن سالهای طلایی یادگیری زبانهای دیگر توسط آموزش و پرورش وجود دارد؟
  • بدون نام NL ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    9 0
    خیلی عالی بود و به نظر من اگر در کتاب های زبان درست تدریس شود به راحتی می توان گفت هزینه های که خانواده ها برای کلاس های زبان هزینه می کنند صرفه جویی می شود ولی !
  • مهدی IR ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    16 0
    ما ایرانیها دروس فارسی، عربی و انگلیسی رو آموزش میبینیم. ولی حتی در مورد زبان مادریمون هم مشکل داریم. مشکل مشکل سیستم آموزشی است و این ناشی از به نابودی سیستم آموزشی کشور در این 20 سال بوده. کل سیستم آموزشی ما مشکل داره. مثلا خبر دارید از آمار معتادان که در آموزش و پرورش و دانشگاه این مملکت تدریس میکنند چقدر بالاست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ خبر ندارید ...................
  • بدون نام IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    7 0
    اگر بجاي تكيه بر گرامر به مكالمه توجه مي شد هم دانش اموز ما زبانش خوب مي شد وهم در كنارش نكات گرامري را ياد مي گرفت
  • بدون نام IR ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    11 0
    یک سرچ ساده How to learn second language طبق منابع معتبر به شما خواهد گفت راه چیست. چرا سعی داریم از اول چرخ را اختراع کنیم؟
  • افشین IR ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۷
    5 2
    نکات ریادی برای این مطلب که چرا ایرانی های ساکن ایران زبان انگلبسی بلد نیستند 1- بعلت اینکه گرامر زبان انگلیسی هبچگونه مشابهتی با زبان فارسی ندارد لذا در آمورش زبان انگلیسی باید این نکته کلیدی مورد توجه قرار گیرد . 2- در کشورهای خارجی برای یاد گیری زبان خارجی معمولا فرد می تواند در دوره های مختلف در کشور مورد نظر اقامت کند که بسیار کمک بزرگی در یاد گیری زبان خارجی است .آیا در کشور ما این امکان هست؟ 3-
  • بدون نام IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۸
    1 0
    جناب استاد به مهمترین مسئله یعنی سن یادگیری زبان و شروع دیر هنگام آن در مدارس اشاره ای نفرمودند سوالی که هیچ جوابی برای آن نمی توان یافت . واقعا چه دلیلی برای از بین بردن سالهای طلایی یادگیری زبانهای دیگر توسط آموزش و پرورش وجود دارد؟
  • دانيال IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۱
    2 2
    واقعا با نظر استاد موافق هستم توي كشورهاي شرقي مردم بالاي 50 يا 60 سال زبان انگليسي رو مثل آب خوردن بلد هستند اما تو كشور ما از تيكه كلام هاي زبان يا براي عشق و عاشقي استفاده ميشه يا براي توهين به يكديگر . چه راهكاري براي فقر زبان در اين مملكت داريد؟
  • واقعاً SE ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۲
    4 1
    اصلا گردشگری هم مگه تو کشور میاد که مردم نیاز داشته باشن انگلیسی صحبت کنند. این انگشت شماری هم که میاد جدی نگیرید مهم نیستن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین