۰ نفر
۲۵ دی ۱۳۹۰ - ۱۷:۵۷

منابع خبری از سفر بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران در روز 28 ژانویه با هدف بازدید از تاسیسات اتمی کشورمان خبر داده اند.

منابع دیپلماتیک نیز اعلام کرده اند که مقامات ارشد آژانس بین المللی انرژی اتمی 28 ژانویه (8 بهمن) با هدف بازدید از تاسیسات اتمی و آنچه رفع نگرانی ها درباره ماهیت برنامه هسته ای ایران خوانده شده به تهران سفر می کنند.
در این بین برخی از تحلیلگران، کارشناسان و مقامات کشورمان جسته و گریخته نگرانی های خود درباره کاربرد دوگانه بازرسان هسته ای را گوشزد کرده و حتی به صراحت از جاسوس بودن برخی از این بازرسان سخن گفته اند.
نگاهی به سوابق و عملکرد بازرسان تسلیحاتی و هسته ای سازمان ملل به خوبی نشان می دهد که این ادعا در نوع خود بسیار ادعای درستی است که مقامات امنیتی کشورمان باید به خوبی آنها را مد نظر قرار دهند.
یکی از اولین نمونه های افشا شده از استفاده دو منظوره آمریکا از بازرسان تسلیحاتی به سال های ابتدایی بعد از جنگ اول خلیج فارس و یکسال منتهی به حمله دوم آمریکا به عراق که منجر به سقوط صدام حسین شد باز می گردد.
در سال 1991 و زمانی که کمیسون ویژه سازمان ملل متحد، آنسکام با مدیریت ریچارد باتلر برای نظارت کامل بر تعهدات عراق مبنی بر پرهیز از دست یابی به سلاح های کشتار جمعی آغاز به کار کرد بسیاری از بازرسانی که تحت پوشش نام آنسکام به عراق رفت و آمد می کردند دقیقا مشغول ارزیابی و رصد دائمی توان نظامی صدام گزارش آن به مقامات وزارت دفاع آمریکا و سازمان اطلاعات مرکزی این کشور بودند.
استفاده از بازرسان تسلیحاتی خصوصا در ماه های اخیر سال 2002 و چندماه پیش از حمله نظامی آمریکا به عراق شدت زیادی به خود گرفت. این بازرسان صرفا به بهانه واهی یافتن سلاح های کشتار جمعی به عراق آمدند اما همه به خوبی می دانستند که عراق نه تنها در آن مقطع سلاح های کشتار جمعی نداشت بلکه حتی از لحاظ توان نظامی نیز در پایین ترین سطح خود در 20 سال گذشته قرار گرفته بود. با این همه این بازرسان با ماموریت دیگری که همان ارزیابی دقیق توان نظامی باقی مانده از صدام بود عازم این کشور شدند و ماموریت خود را نیز به خوبی انجام داده و گزارش دقیقی از ناتوانی نظامی صدام به آمریکایی ها ارائه کردند.
این بازرسان حتی بعضا گزارش هایی در ارتباط با سطح روحیه نظامیان عراقی که تقریبا حمله نظامی آمریکا به کشورشان را حس کرده بودند و میزان وفاداری فرماندهان ارتش و انشقاق های صورت گرفته در میان آنها را نیز به سازمان سیا گزارش کرده بودند.
نورمن سالومون در کتاب" جنگ عراق " می نویسد: " ... چندین سال جلوتر، واشنگتن از بازرسان آنسکام برای اهداف جاسوسی خود بهره برده بود، چرا که مشخص شد فعالیت آنها هیچگونه ارتباطی با مأموریت های مجاز از سوی سازمان ملل نداشته است. در اواخر سال 2002 ، گروه های جدیدی از بازرسان که در عراق جستجو می کردند می توانستند اطلاعات ذی قیمتی را برای ایالات متحده فراهم آورند، که موجب تقویت هرچه بیشتر استفاده از حمله نظامی می شد."

سالومون که یک منتقد برجسته سیاسی و رسانه ای آمریکاست در این کتاب به خوبی تشریح می کند که چگونه خبر جاسوس از کار در آمدن بازرسان سازمان ملل در رسانه های آمریکا منعکس و بلافاصله سانسور شد.
او در فصل سوم از کتاب خود با عنوان " جنگ رسانه ها " در این باره می نویسد: وقتی دولت آمریکا به طور نامشروع از بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل در عراق به عنوان جاسوس استفاده کرد، حقایق اولیه به طور گسترده ولی نه چندان دیرپا در اوائل سال 1999 در رسانه های آمریکا منعکس شد، اما در طی ماه ها و سال های بعد حقایق کلیدی در خصوص جاسوسی بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل و تأثیرات مخربی که این قضیه بر نظام نظارتی بین المللی و وجهه دیپلماسی آمریکا برجای گذاشت ، هرگز در رسانه ها منعکس و گزارش نشد."
سالومون در بخش دیگری از این کتاب به نمونه دقیق تری اشاره می کند و از زبان یک متخصص سلا ح های بیولوژیکی که از نزدیک با سازمان ملل متحد کار می کند به جاسوس بودن بازرسان تسلیحاتی اشاره می کند.
او در همان فصل می نویسد: " با از سر گیری روند جدید بازرسی در اواخر سال 2002 در عراق، سوزان رایت متخصص سلاح های بیولوژیکی به نکته ای اشاره کرد و گفت: اگر عراقی ها یک بار دیگر احساس کنند که از بازرسان سازمان ملل به عنوان جاسوس استفاده می شود، موقعیتی بسیار بغرنج پدید خواهد آمد چرا که اگر عراق با بازرسان همکاری کند، می داند که اجازه داده است تا توان نظامی و دفاعی اش مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد و اگر در برابر بازرسان مقاومت کند ، این مقاومت ممکن است بهانه ای برای حمله نظامی آمریکا محسوب شود."

نکته حائز اهمیت در اینجا نحوه تعامل با بازرسان هسته ای آژانس انرژی اتمی است. سوابق این گروه نشان داده است که اگر با آنها برخورد سلبی شود هنگامه ای به پا می کنند که حتما کاسه ای زیر نیم کاسه است و اگر نبود به ما روی خوش نشان داده و ممانعتی در کار ما ایجاد نمی کردند و اگر برخورد ایجابی با آنها شود هرآینه ممکن است که از کنه توانایی فنی و دفاعی و علمی ما رونوشتی برای سازمان های جاسوسی تهیه کرده و ارسال نمایند.
از این رو لازم است تا تمهیداتی هوشمندانه و داهیانه در برخورد با این بازرسان چه پیش از ورود به کشور و چه در زمان حضور و دیدارشان از مراکز هسته ای بعمل آید تا کمترین ضرر و زیان از ناحیه آنها متوجه نظام شود.

4949

کد خبر 194248

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهرام IR ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    1 3
    آن را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است. طلا که پاکه چه منتش به خاکه. جاسوسی جایی است که چیزی برای پنهان شدن داشته باشند. این نوعی جنگ نرم است که برای غیرشفاف بودنها، گفته می شود که جاسوسان آمده اند. اگر ما اجازه می دهیم بازرسان بیایند، باید بدون حساسیت اجازه بدهیم بازرسی خود را انجام دهند. یا من سیه چرده سیه چرده تر شوم یا سیه چرده شود هر که در او غش باشد. این فلسفه داوری و بازرسی است. پیش از انتخابات نمی توان گفت که در انتخابات تقلب شده است. این یعنی جنگ نرم. پیش از آمدن بازرس نباید بگوییم که آنها برای جاسوسی هم می آیند. عسس بیا منو بگیر که نیست. ما اگر کارمان بی نقص و شفاف است، باید روند عادی را طی و طرف مقابل را خلع سلاح کنیم. اگر ریگی در کفش نباشد که نیست وهمه چیز صادقانه است بیم ندا
  • بدون نام IR ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    1 1
    قطعا در میان بازرسان جاسوسان هم هستند اما چاره چیست برادر. باید بیایند تا خیالشان راحت شود که ما بمب نداریم. ببینیم دست از سر ما بر می دارند یا نه.
    • بدون نام IR ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
      1 6
      یعنی چی که چاره چیست؟ چرا ما باید هرچی جامعه جهانی می گه بپذیریم؟ واقعا چقدر ذلیل شده ایم.
  • شهیدی فر IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    5 0
    کشور ما خودش نزده می رقصه آقا جان. همینطوری هم عینک بدبینی روی چشمان مسئولان ما هست. لطفا شما دیگه جو ندید
  • بدون نام IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    4 0
    احسنت
  • بهرام IR ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    3 0
    اگر ریگی در کفش نباشد که نیست وهمه چیز صادقانه است بیم نداشته باشیم. وظیفه مطبوعات و رسانه ها آرامش بخشی به افکار عمومی بویژه در مسائل حساس امنیتی ملی است و نه هیزم ریختن به آتش. ما توانایی مقابله با همه جهان را نداریم. بر اساس منشور سازمان ملل مساله ما امنیت بین المللی است و باید با درایت، سیاست، مصالحه و گفت و گو و رسیدن به نقطه سر بسر حل شود. این علم پالاندوزی است ونیاز به دقت فراوان دارد، شوخی که نیست جانم. در هر مصالحه طرفین ناگزیرند برخی از خواسته های خود را از دست بدهند.
    • بدون نام IR ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
      1 3
      ریگی به کفش ما نیست اما آنها خیلی پدر سوخته هستند این دلیل نمی شود که ما حواسمان را جمع نکنیم. آنها شاید بخواهند از دار و ندار ما بازرسی کنند .این که نمی شود که چرا نمیروند اسرائیل را بازرسی کنند؟ چرا فقط این گیرها برای ما است؟
  • سرفراز IR ۲۳:۳۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    1 0
    جناب نوروزپور فکت های دقیقی که از کتاب اقای سالومون ارائه کرده بودید خیلی قابل استفاده بود. با این همه فراموش نکنید که موضوع هسته ای ما هم اینکه به موضوع بسیار حیاتی برای کشورما تبدیل شده است و هرگونه تعامل با دنیای بیرونی باید به عنوان یک پیشرفت تصور شود. البته می دانم که شما هم اهل تعامل هستید اما با این همه کاش تخم وحشت و نگرانی در میان افکار نکارید.
  • محمد ف IR ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    2 0
    استفاده کردم. کمی باید در باب برخورد ایجابی بیشتر کار می کردید تا نشان دهد که شما با آمدن بازرسان مشکلی ندارید. بار کل مطلب بیشتر جنبه سلبی را نشان می داد
  • محمدرضا ب. IR ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    2 0
    بیش از همه باید به عرض برسانم که موضوع امدن بازرسان هسته ای کاملا در راستای افزایش تعامل ایران با جهان بیرون است و کلا باید آن را به فال نیک گرفت. اما از طرف دیگر نکات بسیار قابل توجهی ارائه شده است که در نوع خود به طور قطع باید مورد توجه قرار گیرد.
  • بدون نام IR ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۶
    0 3
    ادعای مسخره ایه که میگن ما بمب درست میکنیم. ما بمب هسته ای رو کجا میخوایم بترکونیم ؟؟؟؟؟
  • احمد IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۶
    0 0
    به نظر من جمهوری اسلامی باید محتاط باشد ومطئنم میتونه، ایران کشور بزرگی است وامکانات بسیاری دارد که میتواند از امکاناتش استفاده کند وجلوی بازرسان را بگیرد، البته نه به این منظور که مانع بازدید آنها باشد بلکه خیلی مراقبشان باشد واینقدر محتاط عمل کند.
  • بدون نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۶
    0 1
    سوای از ریچارد باتلر که خودش یک جاسوس بود، اون مرتیکه دیگه هانس بلیکس نیز بعد از جنگ عراق در مصاحبه با روزنامه گاردین گفت که همه کارمندانش از سوی سازمان سیا تحت فشار بوده اند.
  • فریمان IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۶
    0 1
    بله من هم هم عقیده ام در جاسوس بودن بعضی ازبازرسان/اما مساله این است که ساختار سازمان های بین المللی از منظر اداری وفنی وابسته به اروپا و ایالات متحده است هرقدرتلاش شودباز هم انها کار خودشان را می کنند/گاهی به نظر می رسد ایجاد ائتلافی جهانی برای تجدیدنظر در ساختار سازمان ملل باید از اهداف مستمر ما باشد/در مجموع مقاله شما جالب است