ملوک ضرابی: پدرم وقتی شنید آواز خوانده‌ام تصمیم گرفت مرا بکشد/ با چادر به سراغ معلم موسیقی رفتم

اولین تصنیفی که من در صفحه خواندم «عاشقم من... منعم نکنید... دردم پرسید» محشری بپا کرد و پدرم شنید دخترش «عاشق» شده و در کوچه و بازار صفحه‌ی او شنیده می‌شود و طلب درمان درد می‌کند تصمیم گرفت که سرمه به خرد من بدهد و مرا بکشد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، «اقبال‌السلطان» خواننده‌ی دربار محمدعلی‌شاه قاجار به او گفته بود که تو «نمکدانی» و به همین جهت در همان سنین ۱۴ و ۱۵ سالگی که برای پر کردن صفحه‌ی گرامافون با کمپانی «هیز مستر ویس» مذاکره کرد در همه‌جا به «نمکدان اقبال‌السلطان» معروف شده بود. از ملوک فرش‌فروش کاشانی ملقب به ملوک ضرابی حرف می‌زنیم، یکی از معروف‌ترین خوانندگان موسیقی سنتی نیمه‌ی نخست قرن ۱۴ خورشیدی و همان کسی که تصنیف معروف «مرغ سحر» را برای نخستین بار خواند. ملوک در تابستان ۱۳۳۱ حدودا ۴۳ ساله و ۲۵ سال بود که آواز می‌خواند و به دریافت چندین نشان مفتخر شده‌ بود که مهم‌ترین‌شان یکی نشان درجه سوم علمی و دیگری نشان درجه اول هنر بود. او در این برهه دیگر نه فقط یک خواننده‌ی معروف که یک خَیِر بزرگ هم بود؛ کسی که ۳۲ دختر و پسر را به فرزندخواندگی پذیرفته و خرج زندگی‌شان را می‌داد. در همین دوران خبرنگار مجله‌ی اطلاعات هفتگی (ف نیکخواه) به خانه‌ی او واقع در بازارچه‌ی مروی رفت. ملوک ضرابی در دیدار با او از زندگی خود گفت و این‌که از کجا آواز را آغازیده و چه مصائبی را در این مسیر پشت سر گذاشته است. بخش‌هایی از این گفت‌وگو را به نقل از مجله‌ی یادشده مورخ ۲۴ مرداد ۳۱ در پی می‌خوانید:

من با این‌که به کاشانی بودنم معروفم ولی محل تولدم تهران است و در تهران هم پرورش یافته‌ام. پدربزرگ من مرحوم حاجی جعفر بود که در فین کاشان به مناسبت صوت خوشی که داشت به حاجی جعفر بلبل معروف شده بود و هنوز وقتی من به کاشان می‌روم پیرزنان فینی می‌گویند این ملوک همان ملوک حاجی جعفر بلبل است. پدرم هم دارای صدایی خوش بود چنان‌که ساکنین محله‌ی بازارچه مروی از صوت خوش قرآن و اذان او لذت می‌بردند و من هم روی همان حساب که فرزند حلال‌زاده‌ی او بودم، صدای خوش خود را از آن‌ها به ارث بردم. من همان روزها که داخل دختربچه‌ها آواز می‌خواندم احساس کردم که صدای من از دیگران خیلی بهتر است و دیگران هم برای صدای من ارزش قائل می‌شوند به همین جهت به موسیقی علاقه‌مند شدم و در چادر و چاقچور به سراغ معلم موسیقی رفتم چند سال دور از چشم پدر و مادرم که مردمی متعصب و مذهبی بودند نزد اقبال‌السلطان، طاهرزاده، درویش‌خان تعلیم گرفتم و مخصوصا پایه‌ی ضرب خودم را پیش حاجی خان عین‌الدوله درست کردم و ۱۴ یا ۱۵ ساله بودم که برای اولین مرتبه کمپانی مستر ویس از من دعوت کرد صفحه پر کنم.

آن روز هنوز موسیقی جنبه‌ی هنری امروز را نداشت و به این جهت اولین تصنیفی که من در صفحه خواندم «عاشقم من... منعم نکنید... دردم پرسید» محشری بپا کرد و پدرم شنید دخترش «عاشق» شده و در کوچه و بازار صفحه‌ی او شنیده می‌شود و طلب درمان درد می‌کند تصمیم گرفت که سرمه به خرد من بدهد و مرا بکشد. ولی خدا نخواست و من کار خود را دنبال کردم و صفحه‌های من در شهرستان‌ها پخش شد. ابتدا روی صفحه فقط کلمه‌ی «ملوک» را می‌نوشتند بعد کلمه‌ی «ضرابی» را هم به آن اضافه نمودند و هم‌میهنان مرا به وسیله‌ی صفحاتم شناختند.

من در شب اول افتتاح رادیو تهران در برنامه شرکت کردم و از آن به بعد هم در رادیو تهران آواز خوانده‌ام ولی هیچ‌وقت خود را در استخدام آن اداره نگذاشته‌ و همواره برای امور خیریه و صرف عنوان افتخاری در برنامه‌های رادیو شرکت کرده‌ام و حالا هم بعضی اوقات دعوت شیر و خورشید سرخ یا سایر سازمان‌های خیریه را با کمال میل قبول می‌کنم.

در مورد آهنگ‌های جدیدی که گاهی در برنامه‌های اختصاصی رادیو تهران شنیده می‌شود [نظرتا چیست؟]

آوازه‌خوان حتما باید باسواد باشد، شعر را درست بخواند و حالت واقعی آن را درک نماید. من نمی‌دانم در این باره چه بگویم فقط می‌خواهم بگویم یا ما باید فارسی بخوانیم یا خارجی و الا معنی ندارد که شعر فارسی را در یک آهنگ مغلوط و شکسته‌ی خارجی بخوانیم و اسم آن را آواز جدید بگذاریم.

به کدام‌یک از آوازه‌خوان‌ها بیش‌تر علاقه دارید؟

[می‌خندد] سر پیری دست از سر من بردارید. همه‌ی آوازه‌خوان‌ها خوب هستند و خوب می‌خوانند. من خودم از ادیب خوانساری، بنان، تاج اصفهانی، روح‌انگیز از آوازه‌خوان‌ها و از استادی کلنل وزیری، مشیرهمایون، شهنازی، مرتضی نی‌داود، مرتضی محجوبی، صبا، جواد معروفی خوشم می‌آید. همه خوب‌اند.

... اگرچه عده‌ای مرا ام‌کلثوم [خواننده مشهور مصری] ایران لقب داده‌اند ولی من هرگز خود را با او قابل مقایسه نمی‌دانم ولی این را هم بگویم که ملت مصر به‌خوبی قدر هنرمند را می‌شناسد و از هنرمند خود قدردانی می‌کند. من وقتی وارد مصر شدم تابلویی دیدم که مرا به تعجب انداخت؛ روی تابلو با خط درشت نوشته بود: «المطرب المعروف المصری ام‌کلثوم» در حالی که من تصور می‌کردم «مطرب» کلمه‌ی پست و زشتی است و تعجب من وقتی بیش‌تر شد که فهمیدم بر خلاف تصور من و آن‌چه در ایران شایع شده مطرب به معنی آوازخوان و موسیقی‌دان و درست بر خلاف آن‌چه ما تصور می‌کنیم می‌باشد و به همین جهت وقتی در بیروت دیدم روی تابلوی بزرگی که در خیابان می‌گردانند نوشته بود: «المطرب المعروف الا رانی الملوک الضرابی» حیرت نکردم، و نمی‌توانم بگویم که مردم هنردوست بیروت چگونه از من استقبال کردند.

ملوک ضرابی: پدرم وقتی شنید آواز خوانده‌ام تصمیم گرفت مرا بکشد/ با چادر به سراغ معلم موسیقی رفتم

۲۵۹۵۷

کد خبر 1944948

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 19
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    18 5
    روحش شاد
  • هادی ایرانی IR ۱۶:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    22 8
    روحش شاد و یادش تا ابد زنده کاش اینجا جایی بود که قدر هنر و هنرمند دانسته می‌شد ولی افسوس که این بلاد هنر و هنرمند جایگاهی ندارد و در غربت و تنهایی بی آنکه کسی او را بشناسد و نغمه هایش را بشنود می‌میرد و خاموش می‌شود و همه هنری که دارد باخود در خاک سرد گور دفن می‌کند
  • محمدی IR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    20 5
    خداوند روح ایشان را غریق رحمت گرداند. این اساتید بی بدیل، حاملان گنج ادب پارسی و حافظان آن بر پهنه ادبیات عامه و اذهان ملت شریف ایران بودند. از خبر آنلاین سپاسگزاریم.
  • محمد معصومی IR ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    11 1
    نگاه درست و فکر خوب ایمان است درنگاه به زن خدا شناس قدر شناس حق شناس زن شناس نگاه بد ظلم است بدنگاهی بدخواهی
  • من IR ۱۷:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    8 26
    درست فهمیدی مطربی واژه زشت و پستی است در دین و روایات. مطربی یعنی هنر غیرمتعهد و با آواز فرق دارد. مطربی یعنی آواز غیراخلاقی
  • IR ۱۷:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    17 5
    روان پاکتون شاد بانو♥️ نیک سرشتی، نیک اندیشی و دستگیری‌هایی که از نیازمندان و کودکان بی سرپرست کردید در آن جهان دست شما را خواهد گرفت و به فردوس خداوند خواهد برد. یاد همه ی هنرمندان و نیک اندیشان در هر روزگاری که زیسته اند، گرامی باد، خداوند همه شان را انوشه روان گرداند.♥️♥️♥️
  • محمدرضا IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    20 4
    خدا بیامرزدش
  • رامین صفایی IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    16 3
    یکی از کودکان بی سرپرستی که زنده یاد ملوک ضرابی سرپرستی اش را برعهده داشت ، محمدعلی رجایی بود . همان کسی که بعدها وارد ارتش شد ، اما از ارتش اخراج شد و سپس به همت و وساطت زنده یاد دکتر فرخ رو پارسای به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمد اما بعدها توسط ساواک بازداشت گردید . محمدعلی رجایی در حادثه بمب گذاری دفتر نخست وزیری در شهریور ماه سال ۱۳۶۰ کشته شد .
    • ‌فاطمه IR ۱۵:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۶
      0 0
      .دروغ کنتور نداره
  • Sman IR ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    14 6
    فقط میتونم بگم این است نهایت عشق
  • IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    28 34
    خبر آنلاین با اینکه بیشتر مواقع مقاله هات رو می پسندم یعنی از بیشتر هم اونورتر ، تقریبا در همه ی مواقع . ولی اینبار زیادی خیز برداشتی ، وقتی اسلام با خوانندگی زنان مشکل دارد این چه مقاله ای هست که داری نشر میدی و می خواهی تابوشکنی کنی ، من کاری به این خانم ندارم و اصلا قصد قضاوت ندارم ، ولی داستان یک زندگی استثنایی و خلاف شرع و عرف رو می نویسی تا چه شود در ایران . یعنی الان زنهای ما هیچ گونه مشکلی ندارند فقط مشکل خواننده شدن شون مونده ، من خودم عاشق خوانندگی هستم ، صدای خیلی خوبی هم دارم ولی وقتی خدا راضی نیست و دینم نهی می کنه و جامعه ام پذیرا نیست چه اصراری دارم که دنبال این علاقه برم . اینقدر زنان و دختران جامعه ایران رو به این گونه موارد راغب و شیفته نکنید . و از کار اصلی شون که تربیت و مربی گری و خلق کردن و حفظ کردن هست ، دورشون نکنید ، اونوقت با خدا طرف هستید .
    • IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
      3 0
      سبک زندگی تو مال خودته...به بقیه تعمیمش نده....
  • Amir IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    19 7
    درودبربانویی که از افتخارات ایران زمین است
  • IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    18 5
    آوازه خوان دزد وطن فروش و بیشرف حق مردم خور نیست
  • بانوی ایران زمین IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    17 3
    سلام وقت همگی خوش ! واقعا مرحبا ... ما از گدشته سرشناسان کشورمون اطلاعاتمون خیلی داریم ، سپاسگزارم از مطلب خوبتون ....
  • موسوی IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    12 3
    روحش شاد افتخار فرهنگ و هنر ایران زمین
  • Xxxx IR ۲۳:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    15 3
    سلام بسیار جالب و خواندنی بود ممنون از مطالب جالبتون وهمینطور معرفی این بانوی هنرمند که شما باعث آشنایش شدید چون دوست داشتم از گذشته ایران بیشتر اطلاع داشته باشم
  • محمود IR ۲۳:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
    8 18
    خدابیامرزه خانم سوسن رو روزهای آخر زندگی می‌گفت ای کاش اصلأ دنبال خوانندگی نمیرفتم ، میگفت وقتی به گذشته زندگی هنری خودم برمیگردم حسرت میخورم که چرا این مسیر رو رفتم
  • IR ۰۰:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    5 3
    هعی روزگار
    • برزگرزاده NL ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
      0 1
      روحش قرین رحمت خدا خداوند اولین هنرمندو خلاق هنر است ملوک جاودان ماندنی در تاریخ هنر آواز ایران ماند بانوی آواز ایران ملوک ضرابی
  • ناشناس US ۰۸:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 0
    خرا بیامرزه همه خوانندگلن هنرمندان باشرف ایران زمین رو خصوصا بانوان هنرمند خیلی به سختی به این رشته هنر رسیدن
  • ناشناس US ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 0
    خدا بیامرزه
  • IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    1 0
    بااینکه خودم کاشانی هستم اصلا ایشون رونمی شناختم خدارحمتش کنه
  • همشهری IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 2
    روحشان شاد ویادشان تا ابد گرامی باد
  • ناشناس IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 0
    چه پدر متعصب و پوچی داشتی مثل والدین من مانع هنرمند شدنم شدن البته خب دروغ چرا خیلی فقیر بودیم نداشتیم 😢😢یاد اون دوران هنوز می سوزونتم دارم سعی میکنم فقر ریشه کن کنم هر ژور شده و برای همین دلم نمیاد کسی رو لو بدم به نظرم کار درست کردید ولی یه راه سریع تر هم هست بازیافت آنتایم من وراجم تو طرح ها منو دزدیدی دله دزد چرا اینکار کردی !
  • مسعود IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 0
    به به چشم ها روشن آزادی ظهور کرده .
  • انتظار IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 0
    کاش چند شخصیت علمی فاخر زن رو هم که در پزشکی و مهندسی و... به مدارج بالا رسیده باشه در اون روزگار معرفی کنین
  • سادات IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 0
    شما بجای اینکه خواننده ای که مرده را آتش بزنی بیا کار اصلی وهدف اصلی ومهم زنان را در جامعه ترویج بده و بعد منظور شما از اینکه رجاییرا وسظ میکشی چیه ؟ تخریب شخصیت البته اان شخص که کمک گرفته در اضطرار وبی خبری واینکه در زندگینامه رجایی همچین چیزی نیامده که تحت حمایت مالی شخصی بوده
  • IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 2
    پدرت حق داشت .اول از اینکه اصلا آنوقت برای مردمان متععهد خواندن زن معنای مطربی ،ووضع بی حجابیت غیر قابل تحمل بود وجلوه ی خوبی نداشت.هر چند کار وفعل حرام بود .صدای زن فقط در مجالس زنانه وجایی که محارم هستند باید شنیده شود ،نه برای هر عکس وناکسی و خصوصا مردانی که لذت میبرند.خداوند بیامرزدش.وعذاب را از حنجره واندامی که به عموم مردم گذاشت را از عذاب نجات دهد. وقتی در قرآن سوره ی نور آمده است را تلاوت کنیدکاملا مشخص است چه عاقبتی امثال اینها دارند.خیریه این افراد هم خدا میداند که نیت‌چه بوده ؟بیاییم به فکر مرگ وحساب باشیم و به دستورات خدا گوش بدهیم تا وا حسرتا سر ندهیم .
  • IR ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۵
    0 0
    بیسواد بنویس (آغاز کرده) نه آغازیده!