به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روز گذشته نیروهای اوکراینی با پهپاد به انبار مهمات تیخورتسک روسیه در ۳۰۰ کیلومتری مرز درگیریها حمله کردند.
با تحقق پیشرفت فناوری و استراتژیهای نظامی، نیروهای مسلح در سراسر جهان در حال تمرکز بیشتر بر ارتقاء تواناییهای خود در ساخت و بهکارگیری پهپادها و همچنین رباتهای هدایتپذیر بر روی زمین و دریا هستند.
پیروزی در جنگهای مدرن بهوسیله ارتشهایی کسب میشوند که از برتری اطلاعاتی برخوردارند. پهپادهای مجهز به حسگرهای «الکترو _ نوری» (Electro-Optical) و «مادونقرمز» (Infra- Red) و مسافتیابهای لیزری، ابزارهای مؤثری در ردیابی اهداف برای ارائه اطلاعات در زمان واقعی (Real-Time) محسوب میشوند.
شرایط جغرافیایی در یک میدان جنگ و اطراف آن هرگز مطلوب محسوب نمیشوند. با تشدید عملیات، این احتمال وجود دارد که مسیرهای اصلی تدارکاتی، پلها، جادهها، پادگانها و مراکز نظامی منهدم و یا دستیابی به آنها قطع شوند. این وضعیت تأثیر زیادی در تدارکات و روحیه سربازان خواهد داشت. روش سنتی تحویل تدارکات در چنین شرایطی آشفته خواهد بود و پهپادها میتوانند این وظیفه را بر عهده گیرند. پهپادها میتوانند در مسافتهای کوتاه و بلند به کار گرفته شوند و اقلام ضروری مانند مهمات، غذا، دارو و تجهیزات پزشکی، ابزار ضروری برای ادامه بقا، مرسولات پستی نظامیان و دیگر ابزار و تجهیزات نظامی به نیروهای خط مقدم برسانند و زنجیره تدارکاتی آنها را زنده نگه دارند.
پهپادهای جنگی میتوانند در عرصه وسیعی از مأموریتهای نظامی و درصحنههایی که انسانها احتمالاً نمیتوانند با توانایی مشابه وارد عمل شوند، به عملیات بپردازند. این پهپادها میتوانند جان نظامیان را با ارائه تصویر مستقیم صحنه جنگ و هشدارهای بههنگام حفظ نمایند. در طول عملیات که طبیعت آن نیازمند به واکنش سریع است، پهپادها نقشی حیاتی ایفا میکنند. کارکرد آنها در صرفهجویی زمان موردنیاز در خنثیسازی دشمن مهم است. پهپادهای رزمی قابلیت حمل و پرتاب موشکهای هوا به زمین و بمبهای هدایتشونده یا دیگر تسلیحات دقیق و همچنین سامانههای ردیابی و هدفیابی با حداکثر دقت را دارند.
نیروهای مسلح در سراسر جهان در مناطقی دشوار و خطرناک مانند کوهستانها، دریاها، جنگلها و صحراها به عملیات میپردازند. در هنگام بروز بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و آتشسوزیهای وسیع و یا انجام حمله از سوی دشمن به یک مکان خاص، پهپادها مجهز به دوربینهای عادی و حرارتبین میتوانند نقش استثنایی را در یافتن و نجات مصدومان، مجروحین و افراد گمشده ایفا کنند.
بخشهای ارتباطی در نیروهای مسلح همواره در حال آمادهباش و نشان دادن واکنش ضروری هستند. در چهارچوب مأموریتهای آشفته، جریان اطلاعات باید میان واحدهای زمینی و فرماندهان آنها از فاصلههایی چند صد کیلومتری جریان مستمر داشته باشد تا آنها بتوانند تلاشهای خود برای دستیابی به موفقیت در مأموریت خود سازماندهی و هماهنگ کنند. ایستگاههای رله متداول یا بهصورت آنتنهای ثابت و متحرک نصبشده بر روی خودرو و یا از طریق بالگرد و ماهوارهها که گزینه گرانتری هستند، برقرار میشوند. علاوه بر این، در جبهههای جنگ ممکن است که پوشش گیاهی بسیار متراکم، ساختمانهای بلند و یا سایر موانع طبیعی وجود داشته باشند که سیگنالها را در رسیدن به مقاصد تضعیف کنند. پهپادها میتوانند با مجهز شدن به تجهیزات ارتباطی مانند تکرارکنندهها (سامانههای رله کننده) و پرواز بر فراز مناطق استراتژیک بهمنظور تقویت و ارسال صدا، تصویر و دادههای الکترونیکی بهکار گرفته شوند.
پهپادها میتوانند با ارسال تصاویر و دادههای الکترونیکی مانند اطلاعات ماهوارهای جیپیاس و یا افکندن پرتوی لیزر بر روی اهداف دشمن موقعیت آنها را برای اجرای آتش توپخانه و یا انجام حملات هوایی دقیق با بمبهای هدایتشونده لیزری در اختیار نیروها قرار دهند.
نقشهها بهترین دوست سربازان محسوب میشوند. نیروها از آنها برای برنامهریزی استراتژیک، موقعیتیابی نیروهای دوست و دشمن، طراحی عملیاتی و ایجاد هماهنگی میان طرفهای ذینفع بهره میگیرند. در فرایند تهیه طرحهای جنگی از دادههای دقیق جغرافیایی و نقشهها استفاده میشود و پهپادها میتوانند در حین پرواز نقشههای سهبعدی دقیقی از ناحیه هدف را تهیه و اطلاعات زمان واقعی و کاربردی را جمعآوری و ارسال نمایند. این تکنیک موجب تهیه نقشههایی بر اساس تصاویر هوایی موسوم به «فتوگرامری» میشود و بدین ترتیب، سربازان میتوانند ظرف چند دقیقه به تصاویر و نقشههای سهبعدی از منطقه عملیات برخوردار باشند.
واقعیت ناخوشایند در جنگهای آینده این است که احتمالاً جبهه خودی در صورت انجام حملات شیمیایی، بیولوژیکی، پرتوی و هستهای از سوی دشمن یا گروههای تروریستی از آمادگی لازم برخوردار نیستند. علاوه بر این، همواره احتمال بروز نقص فنی در انبارهای تسلیحاتی و یا بروز سوانح فنی ناخواسته به هنگام حملونقل مهمات یا سامانههای تسلیحاتی وجود دارد، استفاده از پهپادها در چنین شرایطی مفید واقع میشود. پهپادها ضمن ارائه نظارت زمان واقعی میتوانند حضور انسانها در محیطهای مضر و خطرناک را به میزان قابلتوجهی کاهش دهند.
۲۲۷۲۲۷
نظر شما