انتقاد شدید از فیلم «صیاد»» : در باره بنی‌صدر فیلم ساخته اید یا شهید صیاد شیرازی؟ / مگر می‌شود یک فیلم تا این حد آشفته و غیرواقعی و شتابزده باشد؟

شهر پر از بیلبوردهای تبلیغاتی است که در آن مردم را به تماشای یک فیلم فرامی‌خواند، اما در بیشتر این تابلوها، جای قهرمان داستان، یعنی «شهید علی صیاد شیرازی» خالی است و حضور «ابوالحسن بنی‌صدر» به‌عنوان مهم‌ترین قطب منفی اثر در آن‌ها پرتکرارتر است.

به گزارش خبرآنلاین روزنامه فرهیختگان نوشت: فیلم سینمایی «صیاد» هم در واقعیت به جای شناساندن چهره ویژه‌ای همچون «شهید علی صیاد شیرازی» به مخاطبان جوان‌تر سینما و تبدیل آن به «اسم خاص» در ذهنیت این دسته از تماشاگران به‌طور ناخواسته به بیان خصوصیات و ویژگی‌های بنی‌صدر می‌پردازد و به اثری پرتره، اما در مورد بدمن ماجرا تبدیل می‌شود.

«صیاد» پس از «پایی برای پرواز» و «کلبه» سومین فیلم بلند داستانی «جواد افشار» محسوب می‌شود که اگر نسبت به دو ساخته قبلی بدتر نباشد به‌هیچ‌وجه بهتر نیست. در واقع افشار در دومین پروژه بلندپروازانه‌اش پس از سریال پرهزینه «کیمیا» به سراغ روایت بخش‌هایی از زندگی فرمانده نیروی زمینی ارتش رفته ولی از نتیجه کار چنین برمی‌آید که فیلم هنوز تبدیل به یک «اثر» نشده و در حد کلیپ‌ها و آیتم‌های نمایشی تلویزیونی باقی مانده است.

قرار فیلم‌ساز با ما احیاناً این است که در هنگام تماشای صیاد به شناخت دقیق‌تری از این قهرمان دست یابیم و احساس مثبت‌مان نسبت به او را برانگیخته کنیم که در این‌صورت می‌توان به تیم تولید این فیلم به‌خاطر نیت خیرشان آفرین گفت، اما وقتی که وارد جهان بی‌منطق و پادرهوای اثر می‌شویم تمام آن تحسین‌های اولیه را از فیلم‌سازش پس می‌گیریم!


صیاد که در ادامه پروژه ساخت فیلم و سریال در مورد فرماندهان دفاع مقدس قرار دارد نه‌تنها مانند بیشتر آن‌ها به فرم نمی‌رسد بلکه اساساً «شناخت سوژه» برایش تبدیل به «مسئله اساسی» نمی‌شود و فیلم مدام دور آدم‌ها و موضوعات متعدد می‌چرخد و بدون آن که آورده‌ای برای مخاطبش داشته باشد به تیتراژ پایانی می‌رسد. ما قرار است از پس تماشای کشمکش میان صیاد شیرازی با بنی‌صدر و همراهانش به شناخت دقیق‌تری از قهرمان داستان برسیم، 

ولی فیلم‌ساز با نابلدی تمام، زاویه‌دید دوربینش را به‌طرف بنی‌صدر سوق می‌دهد و در مقایسه با صیاد شیرازی پرداخت بیشتر و حتی به شکل ناخواسته نگاه همدلانه‌تری نسبت به او دارد! به همین خاطر هم است که فیلم مصالح لازم برای بیان تفسیرهای زمان‌پریشانه را فراهم می‌کند و اکت‌ها و تصمیمات سیاسی رئیس‌جمهور مخلوع را در ترازوی امروز می‌گذارد. 

این البته تنها ایراد مهم و اساسی صیاد نیست و ما به‌عنوان مخاطب سینما نسبت به چرایی حضور او در عملیات‌های مختلف و دفاعش از نیروهای نظامی و همچنین ایده‌اش مبنی بر همگرایی سپاه و ارتش در میدان نبرد هیچ درکی پیدا نمی‌کنیم. اینجا دقیقاً نقطه‌ای بود که فیلمنامه‌نویس باید پیش از هر چیز فکرش را می‌کرد و از انگیزه‌های درونی و بیرونی برای حضور همه‌جانبه در جنگ پرده برمی‌داشت تا تماشاگر نسبت به چندوچون اقدامات او به‌درستی آگاه می‌شد و صیاد را به همراه تمام ویژگی‌های مثبت و نقاط ضعفش در راه پرداخت و قوام شخصیت درک می‌کرد، اما فیلمنامه و اجرا در یک اتحاد نامبارک دست به ساخت اثری زده‌اند که همان اطلاعات و محفوظات پیشینی ما در مورد شهید صیاد شیرازی را به شکلی ابتر و فشرده تکرار می‌کند؛ با این تفاوت که مطالعه آنچه بر این شهید در طول دوران حیاتش گذشته ما را از تماشای این فیلم کاملاً بی‌نیاز می‌کند.


تعدد موضوعات که رفت‌وآمد آدمک‌ها به درون قاب را منطقی جلوه می‌دهد مورد دیگری است که اجازه ساخته‌شدن شخصیت سینمایی کاراکتر محوری ماجرا را نمی‌دهد. در واقع بیننده نمی‌تواند با وجوه سینمایی شخصیت صیاد ارتباط بگیرد و برای قرارگرفتن در مسیر قصه، حفره‌های عمیق و پر ناشدنی روایت را باتوجه‌به پیش‌فرض‌های خود جلو ببرد.

این البته تنها جنبه منفی این شیوه از روایت نیست و باید اشاره کرد که فیلم‌ساز عجله زیادی دارد تا توجه مخاطب را از اصل به سمت حاشیه بکشاند و او را با پرش ذهنی مواجه کند؛ حاشیه هم چیزی جز پرداختن به بگومگوی فرماندهان سپاه و ارتش در چادر فرماندهی و شوخی سطحی با اسامی عملیات‌های مختلف و اشاره به مسئله ایرانیت و ساختن یک دیگری در برابر زبان عربی نیست. 

 فیلم در ادامه هم راه را بر ارائه تفسیرهای زمان‌پریشانه و آناکرونیستی باز می‌گذارد و برای نزدیک‌کردن احوال شهید صیاد شیرازی به حال اکنون سازندگانش از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند و قرائتش از دفاع مقدس را موضوع تفسیرهای مد روز قرار می‌دهد. 

حضور «مارال بنی‌آدم» به‌عنوان همسر شهید نیز حتی باوجود پیوند زناشویی‌اش در واقعیت بیرونی با «علی سرابی» هم مصداق ندارد و ما نمی‌فهمیم که بیان احوالات درونی شهید صیاد شیرازی از زبان همسرش از کدام منطق سینمایی پیروی می‌کند. علی‌القاعده فیلم باید می‌توانست منطق استفاده از صدای مارال بنی‌آدم به‌عنوان راوی را توجیه‌پذیر جلوه دهد و اثر را با نماهایی از همسر شهید در مقام روایت‌کننده ماجرا به تصویر دربیاورد، اما حتی این اتفاق در تدوین هم نمود پیدا نکرد تا اثر به کلیپی مطول از صدای توپ و تانک که توانایی حفظ راکورد صحنه را هم ندارد بدل شود. در واقع، فیلم‌ساز همسو با بیلبوردهای تبلیغاتی فیلمش در سطح شهر از شهید صیاد شیرازی به‌عنوان «مک‌گافین» آدم‌های مسئله‌داری همچون «بنی‌صدر» و همپالگی‌هایش بهره برده که این اتفاق در نوع خودش جالب‌توجه است. 

21302

کد خبر 2059458

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 12
  • IR ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    2 5
    روحت شاد صیاد شیرازی عزیز عمرأ کسی جای شما رو بگیرد
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    3 2
    "مگر می‌شود یک فیلم تا این حد آشفته و غیرواقعی و شتابزده باشد؟" آشفته، غیر واقعی و حرکات شتابزده ویژگی های آن دوره زمانی بودند که در فیلم منعکس شده اند
  • فهیمه IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    3 2
    ناخواسته نبوده عمدی بوده حتی چهره مهربان و خندان شهید صیاد شیرازی رو عصبانی جلوه داده
  • IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    3 2
    سریالها وفیلم ها هم باید مستند و هم داستان شبیه واقعیت همراه باشد تامردم بدانند خادم کیست وخائن کیست پس کسانیکه با این مستند دچار آشفتگی شدن یا خیلی احمق هست یا موعاند ویا دارای منافع هستند .......
  • اریامهر IR ۰۹:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    5 0
    به نظر من فیلم باید درباره موضوعی که می‌خوان فیلم بسازن باشه نه درباره یک چیز دیگه کارگردان‌های محترم اگه می‌تونین فیلم تاریخی درباره تمدن‌های هخامنشی ساسانی اشکانی بسازی ما این تمدن‌ها را اصلاً فیلمشو نداریم و اگر یک ایرانی بسازد بهتر است تا یک خارجی
  • انواری IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    2 4
    این بابا اصلان فیلم نمی خواست چکار مفبدی در جنگ داشته
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    2 2
    این فیلم اگه هیچی هم نداشته،حداقل برای شما یه بهانی شده برای قلم فرسایی وپول نون درآوردن....
  • محمد IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    1 2
    تو این فیلم خواسته‌اند شخصیت والای قهرمان ملی شهید صیاد را پایین بیاورند
  • محسن IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    1 4
    بنی صدر رئیس جمهور و فرمانده کل قوا بود. انگار یک ضد انقلاب دوآتشه بوده؟ تاریخ نگاری نیاز به صداقت و شرافت دارد. بهتر است در صحیفه نور امام خمینی نگاهی به تعریفاتی که ایشان از بنی صدر می کند نگاهی بیندازید و بعد دست به قلم شوید.
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    2 0
    فکر کنم فیلم ساز واقعیت رو گفته که شما بدتون اومده🤣🤣🤣🤣
  • ناشناس IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    1 1
    چرا از بدی بنی صدر گفته به شما برخورده ، ماجرا چیست !!!!
  • حسین IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    0 1
    سلام،زندگینامه شهیدان پر از نکات اثربخش هستند،که در ۱۰۰دقیقه نمیگنجد، انتقاد به چه چیزمیکنید،بنی صدر را باید شناساند تا بدانند شهید صیاد شیرازی با چه موجودی طرف بوده،وقتی فیلم رو درست نگاه نمیکنید و موضع میگیرید،همین میشود که حرف مفت میزنید،
  • محمد رضا IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    6 0
    باسلام واحترام. بنی صدر واقعا اقتصاد دان بود با کلاس وبا سیاست کوتوله‌ها تحملش نکردند وزیرابش روزدند
  • مهدی IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    2 1
    سینمای ایران واقعا مزخرفه... شهدای عزیز ارتش گمنامند ما ملت ایران شرمنده این بزرگوارانیم
  • اسماعیل IR ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    2 0
    شخصیت بهتری برای شهید پیدا نشد؟
  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    6 0
    بنی صدر مگر آدم بدی بود ؟
  • ابی IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    3 0
    کلا بعید میدونستم توی کشور ما از قهرمانان بی چون و چرای ارتش فیلم در خور ساخته شود اون از چ اینم از صیاد شیرازی
  • IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    3 0
    برخی حتی زمانی که حقیقت را می بینند با تعالیم و تربیت فکری شان که نمی توانند بپذیرند مخالفت می کنند . کسی باید در میدان می بود تا بفهمد بنی صدر در آن دوران کوتاه همواره در منطقه و خط مقدم بود .باید بودن او را پذیرفت هرچند برای خود دشمن پنداریم .‌‌باید تمام واقعیت منتقل شود تا سره از ناسره مشخص شود .
  • IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۵
    1 1
    بنظرم فیلم ساز بدنبال حذف یا بزرگ نمایی یا دختلت افکار خود نبوده و خواسته واقعیت را بازگو کند چون مگر می توان کسی را که رییس جمهور مملکت بود و در آن زمان تاثیر گذار بود حذف کرد . لذا نمایش واقعیت اما برداشت آزاد و بدون فشار و اجبار .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین