به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان اردبیل، رضا قانع مقدم در گفت و گو با خبرنگاران گفت: بارندگی شدید، وجود شیب تند در نواحی کوهستانی، فقر پوشش گیاهی و خشک بودن خاک از جمله عوامل فرسایش در مناطق کوهستانی و دشتهای استان است که طی سالهای اخیر برای علاج بخشی آن اقدامات موثری در حوزه آبخیرداری انجام شده است.
وی افزود: از طرفی، تغییر اقلیم، بهرهبرداریهای بیرویه انسان از طبیعت، تخریب پوشش گیاهی در اثر چرای خارج از ظرفیت دام، کشاورزی سنتی و غیراصولی، جنگلزدایی و کمآبی از عوامل تشدیدکننده فرسایش خاک به شمار میرود که ضروری است اقدامات موثر فرهنگی در جلوگیری از بهره برداریهای بی رویه انسان از طبیعت از سوی متولیان فرهنگی صورت بگیرد.
قانع مقدم گفت: حوزه آبخیز سد عمارت شامل خیاوچایی، مشگین چایی، منطقه ارشق به مساحت۲۵۶ هزار هکتار با ۳۱۱ آبادی، حوزه آبخیز ساری قمیش گرمی به مساحت۸۷ هزار هکتار ، حوزه آبخیز قره سو تا ایستگاه سامیان به مساحت ۴۵۰ هزار هکتار و حوزه گیوی چای به مساحت ۱۸۰ هزار هکتار از جمله حوزههای آبخیز در جلوگیری از سیلاب و فرسایش خاک در استان اردبیل به شمار میرود.
وی پایداری و ارتقای اکوسیستمهای طبیعی در حوزه آبخیز، هم افزایی و همگرایی درون سازمانی و سازمانهای مؤثر و تأثیرگذار در برنامه ریزی جامع حوزه آبخیز و جلب مشارکت مردم، توانمندسازی بهرهبرداران مجاز و جوامع محلی و حضور فعال تشکلهای آنان در فاز سیاستگذاری، طرحهای مدیریت جامع حوزههای آبخیز، توسعه پایدار و نظاممند منابع مالی، انسانی، اجتماعی و فیزیکی و سرمایههای طبیعی حوزههای آبخیز را از اهداف مهم در اجرای طرحهای آبخیزداری عنوان کرد.
آبخیزداری؛ ارزان ترین روش استحصال آب
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی آبخیزداری استان اردبیل با بیان اینکه عملیات آبخیزداری و آبخوانداری از ارزانترین روشهای استحصال آب است، افزود: بر اساس ارزیابی مشاوران وزارت نیرو هزینه تولید هر متر مکعب آب از طریق آبخیزداری حدود ۲۰درصد هزینه تولید همین میزان آب از طریق سدسازی است.
قانع مقدم، جامع نگری، اتصال درونی پدیدهها واقدامات، هدف گرایی و نگاه استراتژیک را از ویژگیهای مهم مدیریت جامع حوزه آبخیز اعلام کرد و گفت: اجرای سازههای آبخیز علاوه بر ذخیرهسازی آب منجر به مهار سیلاب و فرسایش خاک شده و تلاش میشود با تامین اعتبارات لازم سازههای آبخیز در مناطق سیلخیز استان احداث شود.
گفتنی است، استان اردبیل ۹۰۲ هزار هکتار مرتع ییلاقی، قشلاقی و میانبند و همچنین ۶۹ هزار هکتار جنگل دارد ، گونههای غالب جنگلهای استان اردبیل را فندق ، ارس ، بلوط ، زبان گنجشک و افرا تشکیل میدهد.
48
نظر شما