سازمان پزشکی قانونی کشور نسبت به خطر مسمومیت افراد از طریق قرص برنج هشدار داد.

اداره کل روابط عمومی سازمان پزشکی قانونی کشور روز سه شنبه در گزارشی اعلام کرد در ایران استفاده از قرص های برنج حاوی فسفید آلومینیوم در کشاورزی به دلیل کارآیی بالای این فرآورده برای از بین بردن آفات، قیمت ارزان، سهولت استفاده، عدم وجود باقی مانده در محصول و در دسترس بودن با استقبال زیاد از سوی کشاورزان مواجه شده است.

براساس این گزارش، متأسفانه به دلیل عواملی مانند سمیت بالا و میزان کشندگی زیاد این ماده و سهولت دسترسی به این سم، در سالیان اخیر آمار مسمومیت های ناشی از این عامل در کشور به ویژه در برخی استان ها مانند تهران، گیلان، مازندران، گلستان و لرستان افزایش یافته است.

این مسمومیت ها بیشتر در رده سنی 40-20 سال بوده است. آمار چهار سال اخیر (1387 تا 1390) نشان می دهد مرگ با قرص برنج رو به افزایش است.

دکتر سلطانی نژاد استادیار سم شناسی می گوید: قرص برنج هیچ پادزهر اختصاصی ندارد.

وی می افزاید: با توجه به اینکه تاکنون مکانیسم دقیق بروز اثرات سمی فسفید آلومینیوم در انسان شناخته نشده است، هیچ پادزهر اختصاصی در درمان مسمومیت حاد با آن وجود ندارد و اقدامات درمانی تنها شامل اقدامات حمایتی ـ علامتی است.

از لحاظ زمان بروز علائم و نشانه های بالینی مسمومیت، بعد از 15-10 دقیقه از مصرف خوراکی قرص فسفید آلومینیوم، علائم و نشانه ها ظاهر می شوند و مرگ در مدت کمتر از 6 ساعت ممکن است رخ دهد. اگر در مدت 6 ساعت پس از مسمومیت، علائمی ظاهر نشود، بیمار بدون علامت خواهد ماند.

این متخصص سم شناسی می افزاید: در صورت مسمومیت خوراکی، علائم تحریکی دستگاه گوارش شامل تهوع، استفراغ و دردهای شکمی است.

بیشتر مرگ و میرها بین 12 تا 24 ساعت اولیه مسمومیت اتفاق افتاده و معمولاً ناشی از ایست قلبی ـ تنفسی است و مرگ و میر پس از 24 ساعت اغلب ناشی از نارسایی کبدی و کلیوی است.

علائم بالینی در این نوع مسمومیت، ناشی از درگیری سیستم قلبی ـ عروقی، گوارشی، عصبی و ریوی است.

به گفته سلطانی نژاد شایع ترین علائم و نشانه های بالینی شامل بی قراری، تحریک پذیری، گیجی، سرگیجه، لرزش، دوبینی، عدم تعادل، سرفه، تنگی نفس، دردهای شکمی، تهوع، استفراغ، در پاره ای موارد استفراغ سیاه رنگ و مدفوع سیاه رنگ است.

وی تعریق، ضعف و بی حالی، افت شدید فشار خون، کاهش برون ده قلبی، اختلال در ضربان قلب، ادم ریوی، سیانوز، اختلالات کلیوی، زردی، بزرگ شدن کبد و طحال(هپاتو اسپلنومگالی)، تشنج و کاهش رفلکس های عصبی و سندرم زجر تنفسی حاد. افت شدید فشار خون و شوک را از دیگر علائم مسمومیت های شدید ذکر کرد.

301234

 

کد خبر 220478

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =