احتمال کناره‌گیری عبدالله از شرکت در دور دوم انتخابات بالا گرفت

سارا معصومی :عبدالله عبدالله تنها رقیب حامد کرزای در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان خود را برای کناره گیری از شرکت در دور دوم مهیا می‌کند. این یک خط خبری در حال حاضر در حد شایعه و زمزمه سیاسی است . نه هیچ‌ مقامی آن را تایید کرده‌ و نه سخنی از تکذیب آن شنیده می‌شود. با این وجود شواهدی مانند لغو سفر عبدالله به هند بر این گمانه‌زنی‌ها مهر تایید کوبیده است. درست در شرایطی که حامد کرزای پس از چندین ماه لجبازی سیاسی به خواست بین‌المللی تن داده و خود را برای شرکت در دور دوم انتخابات مهیا می‌کند، عبدالله پیش‌شرط‌هایی را برای حضور در دوم دوم مطرح می‌کند که بی‌شک با مخالفت کرزای روبه‌رو خواهد شد . عبدالله به دنبال برکناری رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان است. مردی که با نظر مستقیم کرزای انتخاب می‌شود . هفت روز دیگر افغا‌ن‌ها باید در پای صندوق‌های رای حاضر شوند. در چنین شرایطی عدم حضور عبدالله در انتخابات می‌تواند منجر به پیروزی بی‌دردسر و بی‌حاشیه کرزای شود. البته بی‌شک از حجم شرکت‌کنندگان در انتخابات کاسته خواهد شد و کرزای هم دیگر آن مشروعیت کافی را به دست نخواهد آورد. عدم مشروعیتی که می‌تواند ادامه مسیر را برای کرزای سخت کند. البته هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده که پیش از نیز با زبان بی‌زبانی از ترجیح کرزای به عبدالله برای دولتش سخن گفته بود در مقام نخستین چهره بین‌المللی به کمک کرزای آمده و ادعا کرد که عدم حضور یک کاندیدا در دور دوم انتخابات به معنای کاهش اعتبار کاندیدا دیگر نیست . در شرایطی که زلمای خلیل‌زاد سفیر سابق ایالات متحده در افغانستان در گفتگو با سی ان ان از احتمال تشکیل دولت ائتلافی در افغانستان سخن می‌گوید، عبدالله همچنان این راهکار را برای خروج از بن‌بست تکذیب می‌کند. خلیل زاد در گفتگو با خبرنگار سی ان ان در این خصوص گفت: هر دو طرف خواهان تشکیل دولت ائتلافی هستند . تنها تفاوت در این است که کرزای می‌خواهد برنده این رقابت باشد و سپس در جامه یک پیروز دستان خود را برای همکاری به سمت عبدالله دراز کند .
در شرایطی که بسیاری از تحلیل‌گران انتشار شایعه کناره‌گیری عباس را تاکتیکی سیاسی می‌دانند، خلیل زاد نیز از تمایل او برای تقسیم قدرت سخن می‌گوید: عبدالله علاقه ای به برگزاری دور دوم ندارد . نخستین دلیل آن نبود امکانات مالی است. دوم آنکه عبدالله با سنجیدن شرایط به این باور رسیده است که در این رقابت او برنده نخواهد بود و البته شاید تعداد آرای او از دور نخست هم کمتر شود .
خلیل زاد با توجه به نبود نخبه سیاسی در افغانستان تنها راه برای پیشرفت در این کشور را تشکیل دولت ائتلافی می‌داند . او در ادامه سخنانش می‌گوید: تعداد سیاستمداران توانمند در افغانستان بسیار کم است . آنها باید در کنار هم قدرت را تقسیم کنند. هر آنچه که ایالات متحده با توجه به نتیجه انتخابات انجام دهد در حقیقت بدون کمک افغان‌ها منجر به پیروزی نخواهد شد .
عبدالله که روزهایی را در جامه وزیر امور خارجه در کابینه کرزای خدمت کرده پس از اعلام کشیده شدن انتخابات به دور دوم به صراحت چندین پیش‌شرط برای بقای در صحنه مطرح کرد. عبدالله علت این اصرارها را در جلوگیری از تکرار تقلب‌های گسترده در دور دوم می‌داند . روز گذشته ضرب الاجل زمانی تعیین شده از سوی عبدالله برای کرزای بود تا به پیش‌شرط‌های او جامه عمل بپوشاند. به نظر می‌رسد که با پایان این ضرب الاجل و سکوت کرزای مسیر برای کناره‌گیری عبدالله مهیا شده است . برخی منابع نزدیک به عبدالله بر این باورند که خبر کناره‌گیری او از قدرت صحت دارد و به نظر می‌رسد که رقیب اصلی کرزای در انتخابات در روز هفتم نوامبر به راحتی از طرفداران خود بخواهد که در منزل بمانند. البته خروج عبدالله از رقابت به معنای لغو انتخابات نخواهد بود و بر اساس قانون هر رایی که به نام او در صندوق انداخته شود در نهایت خوانده نخواهد شد . در این میان سخنگو کمیسیون برگزار کننده این انتخابات تاکید کرد که زمان برای اعلام کناره‌گیری گذشته است و دور دوم انتخابات در هر صورت برگزار خواهد شد .
سخنگو ستاد انتخاباتی عبدالله اما خبر تحریم انتخابات از سوی کرزای را رد کرده و تاکید کرد که عبدالله تا پایان وقت قانونی روز شنبه برای اعلام تصمیم گیری نهایی کرزای صبر خواهد کرد . دور نخست انتخابات در بیستم آگوست در سرتاسر افغانستان و با وجود تهدید‌های طالبان انتخابات در فضای نسبتا آرامی با تدابیر شدید امنیتی برگزار شد . با این وجود اثبات تقلب‌های گسترده در نهایت تعداد آرای کرزای را به کمتر از 50 درصد رسانده و رئیس‌جمهوری وادار به حضور در دور دوم انتخابات شد . البته اختلاف آرای کرزای با عبدالله در دور نخست نیز به اندازه ای بود که پیش‌بینی‌ها بر پیروزی کرزای دلالت دارد . با وجود آنکه عبدالله تا کنون در مصاحبه‌های متفاوت خبر پذیرش تقسیم قدرت را تکذیب کرده است اما برخی منابع نزدیک به دو طرف ادعا می‌کنند که عبدالله در دیدارهای محرمانه با کرزای او را برای قبول تقسیم قدرت تحت فشار قرار داده است اما در نهایت موفق به جلب رضایت رئیس‌جمهوری نشده‌است .
همزمان با لجبازی‌های سیاسی میان کرزای که حمایت پشتوها را در دست دارد و عبدالله که نماینده تاجیک‌ها است ، طالبان با خیال آسوده در حال ماهی گرفتن از آب گل‌آلود است . این بار هم طالبان رای‌دهندگان افغان را تهدید کرده‌است که در صورت حضور در پای صندوق‌های رای با خون خود مجازات خواهند شد .


اوباما همچنان منتظر است
هفت روز مانده به برگزاری دور دوم انتخابات در افغانستان ؛ استراتژی کاخ سفید در برابر افغانستان همچنان نامعلوم است . قریب به دو ماه از طرح پیشنهاد ژنرال مک کریستال در جامه فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان می‌گذرد و با این وجود هنوز باراک پاسخی به این پیشنهاد نداده است. بسیاری از تحلیل گران متفق‌القول بر این باورند که باراک منتظر تعیین شریک خود در افغانستان است . همزمان خبر های رسیده از واشنگتن حاکی از درخواست باراک از ژنرال‌های خود برای ارائه گزینه‌های بیشتر در افغانستان است . مک‌کریستال به دنبال اعزام حداقل 40 هزار نیرو است و این در حالیست که باراک این تعداد را بسیار زیاد می‌داند . در آخرین دیدار میان باراک اوباما و روسای ستاد مشترک ارتش ، تمامی فرماندهان امریکایی موافقت خود را با درخواست مک‌کریستال اعلام کرده اند .
باراک در حالی اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان را به تعویق می‌اندازد که خبرهای رسیده از افغانستان به هیچ‌وجه به نفع امریکایی‌ها و متحدان آنها نیست . بر اساس آخرین برآوردها در طول سه ماه گذشته بیش از هزار سرباز امریکایی در افغانستان زخمی شده‌اند. بر همین اساس اکتبر خونبارترین ماه برای سربازان امریکایی بود.

 

 

کد خبر 22277

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین