مصاحبه شاه در روز کودتا/ «۹۹ درصد مردم ایران پشتیبان من هستند»

لندن – اسوشیتدپرس «آرتور – کاشان» مفسر خبرگزاری اسوشیتدپرس در لندن می‌گوید سقوط دکتر مصدق که مدت ۲۸ ماه بر ایران حکومت می‌کرد ممکن است راه را برای حل مسئله نفت باز کند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، کیهان در شماره پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۳۲، یک روز پس از سقوط دولت دکتر محمد مصدق، تحولات تهران را از دریچه روایت خبرگزاری‌های خارجی و اظهارات محمدرضا شاه پهلوی پوشش داد؛ روایتی که در آن، تغییر دولت نه‌تنها مقدمه‌ای برای «حل مسئله نفت» و احتمال ازسرگیری روابط با بریتانیا معرفی شد، بلکه با ادعاهایی درباره مخالفت شاه با خونریزی و برخورداری او از حمایت اکثریت مردم همراه بود. بازخوانی این گزارش، تصویری روشن از ادبیات رسانه‌ای و فضای سیاسی روزهای پس از ۲۸ مرداد ارائه می‌دهد.

مصاحبه شاه در فردای کودتا/ «۹۹ درصد مردم ایران پشتیبان من هستند»
کیهان، پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۳۲، ص ۸

با سقوط مصدق راه برای حل مسئله نفت باز می‌شود

لندن – اسوشیتدپرس «آرتور – کاشان» مفسر خبرگزاری اسوشیتدپرس در لندن می‌گوید سقوط دکتر مصدق که مدت ۲۸ ماه بر ایران حکومت می‌کرد ممکن است راه را برای حل مسئله نفت باز کند.

مرافعه نفت بین ایران و انگلیس از زمانی پیش آمد که دولت ایران اقدام به ملی شدن شرکت «سابق» نفت انگلیس و ایران در بهار سال ۱۹۵۱ نمود و آن‌گاه تاسیسات نفت را در ایالت نفت‌خیز خوزستان متصرف شد و کارشناسان نفت انگلیس را از ایران خارج کرد.

در طی دو سال اخیر کوشش‌های زیادی برای حل مسئله نفت مبذول گردید و دولت انگلیس و شرکت (سابق) نفت دو میسیون را به ایران اعزام داشت ولی نتیجه مثبتی گرفته نشد. بانک بین‌الملللی نیز در این امر مداخله کرد ولی اقدامات میسیون بانک نیز به جایی نرسید.

اخیرا انگلیس و آمریکا پیشنهادهای مشترکی تسلیم دکتر مصدق کردند که مورد قبول وی قرار نگرفت.

پرزیدنت ایزنهاور رئیس‌جمهوری آمریکا اخیرا تقاضای دکتر مصدق را برای اعطای کمک اقتصادی به ایران رد و اظهار کرد مادام که قضیه نفت حل نشود، مالیات‌دهندگان آمریکایی حاضر به مساعدت اقتصادی به ایران نخواهند بود.

اخیرا گفته شده است در صورتی که قضیه نفت حل و فصل شود ممکن است دولت آمریکا مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار کمک اقتصادی به ایران بنماید.

مقامات رسمی از تفسیر اوضاع خودداری کردند

واشنگتن – رویتر: مقامات آمریکایی امروز [پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۳۲] در تفسیر وقایع خونینی که منجر به برکناری حکومت دکتر مصدق و روی کار آمدن ژنرال زاهدی در تهران شد اظهار نظر کردند که این آمریکا وضع ثابتی را در ایران به وجود خواهد آورد.

اولیای امور وزارت امور خارجه آمریکا فعلا از هرگونه تفسیری در مورد وقایع و تحولات دیروز خودداری می‌کنند و اظهار می‌دارند که منتظر گزارش مفصلی از تهران و روشن شدن اوضاع ایران هستند.

شاه: اختلاف ایران و انگلیس همچنان سر جای خود باقی می‌ماند

رم – اسوشیتدپرس: در مصاحبه مطبوعاتی که دیروز [چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۳۲] در رم تشکیل شد مخبرین درباره روابط ایران و انگلیس سوالاتی کردند.

شاه گفت که بحث در مورد روابط خارجی فعلا مناسبتی ندارد زیرا ما اول باید کشور خود را نجات بدهیم. اختلاف ایران و انگلیس همچنان سر جای خود باقی می‌ماند. شاه اضافه کرد هر دولتی منافع عالیه ایران را تامین کند و استقلال ما را به رسمیت بشناسد و سعی نماید که روابط حسنه براساس احترام متقابل با ما برقرار سازد آن‌گاه روابط عادی با ما خواهد داشت.

مصاحبه شاه در فردای کودتا/ «۹۹ درصد مردم ایران پشتیبان من هستند»
کیهان، پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۳۲، ص ۸

شاه: من با خونریزی مخالفم

رم – رویتر: شاه ایران در پاسخ یکی از مخبرین در رم راجع به تجدید روابط ایران و انگلیس گفت: «به شرط احترام حقوق ما آمده برای تجدید روابط هستیم.»

یکی از خبرنگاران پرسید: «چرا اعلیحرت به جای عزیمت به خارج در آذربایجان تشکیل حکومت ندادند؟» شاه ایران گفت: «من با خونریزی مخالفم و به این جهت به بغداد نزدیک کشورم رفتم.»...

رم – آسوشیتدپرس: شاه ایران دیروز [چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۳۲] در رم اظهار داشت برای آن‌ از ایران خارج شده که از خونریزی جلوگیری کند و نمی‌خواهد وجود او برای مردم مزاحمتی تولید کند.

وی دیروز قبل از خروج از مهمانخانه «اکسلسیور» برای خریدن اشیای مورد نیاز خود به مخبرین اظهار داشت: «من می‌دانم که ۹۹ درصد مردم ایران پشتیبان من هستند و هرکسی که کمونیست نباشد به من و سلطنت وفادار است.»

از وی سوال شد که «آیا قطعه الماس موسوم به کوه نور نیز جزو جواهرات مزبور می‌باشد یا نه؟» شاه پاسخ داد: «نه. من آن را مدت‌هاست به کشورم داده‌ام و جواهرات تاج سلطنتی از چند سال پیش در بانک ملی نگهداری می‌شود و پشتوانه اسکناس ایران می‌باشد.»

شاه به مخبرین گفت: «من مظهر آزاد ایران هستم و برای آن کشورم را ترک گفتم که از خونریزی جلوگیری شود. سیاست من همواره در راه مصالح مردم کشورم استوار بوده و من نمی‌خواهم که به این مردم صدمه برسد.»

۲۵۹

کد مطلب 2262579

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین