سینمای ایران در حالی به استقبال بیست و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر می‌رود که این دوره از جشنواره از جنبه‌های مختلف تفاوت‌های بسیاری با دو سال گذشته دارد.

سمیه علیپور: همزمانی نمایش فیلم‌های دو بخش سینمای ایران و بین‌الملل، حضور فیلم‌های توقیفی چند سال گذشته و افزایش مبلغ جوایز، همگی مواردی است که بیست و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر را نسبت به سال‌های گذشته متفاوت می‌کند.

همزمانی بین‌الملل و سینمای ایران
در دو سال گذشته براساس برنامه‌ای که از سوی مجید شاه حسینی، مدیرعامل وقت بنیاد سینمایی فارابی ارائه شد، زمان برگزاری دو بخش بین‌الملل جشنواره فیلم فجر و سینمای ایران تغییر پیدا کرد به این ترتیب که بخش بین‌الملل زودتر از سینمای ایران برگزار شد و فیلم‌های این بخش در پنج روز ابتدایی جشنواره به نمایش در می‌آمدند و فیلم‌های بخش سینمای ایران در روزهای باقی‌مانده تا اختتامیه. این تصمیم‌گیری اعتراض‌هایی را به همراه داشت به گونه‌ای که بسیاری به این جمع‌بندی رسیدند که جشنواره همزمان با نمایش آثار ایرانی رسمیت پیدا می‌کند و مورد توجه مخاطبان قرار می‌گیرد.

با وجود آنکه در اولین سال برگزاری جشنواره به همین ترتیب این نتیجه به دست آمده بود، مجید شاه حسینی به عنوان دبیر جشنواره در سال 1387 و بیست و هفتمین دوره جشنواره هم اصرار داشت تا دو بخش سینمای ایران و بین‌الملل مستقل از هم برگزار شود. این اتفاق رخ داد و در نهایت سال قبل هم، همزمان با نمایش فیلم‌های ایرانی جشنواره رنگ و بوی همیشگی به خود گرفت. حتی در سالن سینمای مطبوعات و اهالی رسانه هم زمان نمایش فیلم‌های خارجی حدود یک چهارم تماشاگران فیلم‌های ایرانی حضور داشتند اما امسال با توجه به تغییرات مدیریتی که در بنیاد سینمایی فارابی و مدیریت جشنواره به وجود آمده زمان پخش فیلم‌های این دو بخش همزمان اعلام شد.

البته این در حالی رخ داد که در اولین اعلام فراخوان جشنواره عنوان شده بود فیلم‌های بخش بین‌الملل مستقل از فیلم‌های ایرانی به نمایش درخواهد آمد. اما براساس تازه‌ترین اعلام دبیرخانه جشنواره، امسال جشنواره فیلم فجر از تاریخ 5 تا 15 بهمن ماه برگزار می‌شود. براساس مصوبه آخرین جلسه شورای سیاستگذاری بیست‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر که در حضور معاونت سینمایی و سمعی و بصری برگزار شد مقرر شد با توجه به اینکه امسال یوم الله بیست ودوم بهمن ماه همزمان با دهه آخر صفر خواهدبود، به جهت تکریم اربعین سالار شهیدان (ع) و مقام رفیع پیامبر اعظم (ص)، جشنواره فیلم فجر امسال از تاریخ پنجم لغایت پانزدهم بهمن ماه برگزار شود. مراسم اختتامیه بخش بین‌الملل دوازدهم بهمن‌ماه و مراسم اختتامیه اصلی جشنواره بخش سینمای ایران چهاردهم بهمن ماه برگزار می‌شود.

به این ترتیب طرحی که اجرای آن از سال 1386 آغاز شده بود و منتقدان بسیاری داشت پس از دو سال اجرا متوقف می‌شود و جشنواره فیلم فجر به روال گذشته خود باز می‌گردد تا نشان دهد مشکل بخش بین‌الملل جشنواره و جلب نظر افراد در مورد این بخش به واسطه برگزاری مستقل آن اتفاق نمی‌افتد. شاه حسینی با این هدف مسئله تفکیک زمان پخش فیلم‌های سینمای ایران و بین‌الملل جشنواره را مطرح کرده بود که در سال‌های آتی بخش بین‌الملل کاملاً مستقل برپا شود.

18هزار یورو سه جایزه نقدی بین‌الملل
امسال تغییراتی در عناوین جوایز بخش‌های بین‌الملل جشنواره فیلم فجر و مبالغ جوایز این بخش‌ها به وجود آمده است. حبیب ایل بیگی، مدیر روابط عمومی جشنواره فیلم فجر و بنیاد سینمایی فارابی در مورد تغییراتی که دراین بخش به وجود آمده، به «خبر» می‌گوید: «امسال جایزه مصطفی عقاد با عنوان بیرق طلایی اهدا خواهد شد و مبلغ نقدی جایزه 8000 یورو خواهد بود. این جایزه به اثری برگزیده در بخش‌های جام جهان نما، جلوه گاه شرق و در جست‌وجوی حقیقت و عدالت اهدا می‌شود.»

او در مورد جایزه دیگر این بخش می‌گوید: «جایزه راه فیروزه به بهترین فیلم از کشور‌های عضو اکو اهدا می‌شود. کشورهایی چون، ایران، ترکیه، افغانستان و ترکمنستان و در مجموع 10 کشور عضو این سازمان هستند و مبلغ نقدی این جایزه 5000 یورو خواهد بود.» یک جایزه 5000 یورویی دیگر در این بخش اهدا خواهد شد که ایل‌بیگی در این زمینه می‌گوید: «ققنوس زرین از دیگر جوایز بخش بین‌الملل جشنواره است که این جایزه به بهترین فیلم در بخش جلوه گاه شرق اهدا می‌شود.»

او با تأکید براینکه امسال عنوان فیلم معناگرا در جشنواره به کار نمی‌رود، در مورد سایر بخش‌ها می‌گوید: «به جای عنوان سینمای معناگرا، در جست‌وجوی حقیقت و عدالت مورد استفاده قرار می‌گیرد و همچنین در بخش پویانمایی دو سیمرغ اهدا می‌شود. دو سیمرغ بخش پویانمایی یکی به فیلم برگزیده بخش کوتاه و نیمه بلند و دیگری به فیلم بلند اهدا خواهد شد که به این ترتیب بخش پویانمایی جشنواره، هویتی مستقل می‌یابد.»

امسال برای نخسین بار اقدامات برای جداسازی سازمان برگزاری این جشنواره از بنیاد سینمایی فارابی صورت گرفته است و برخلاف سال‌های گذشته که در مقررات جشنواره عنوان می‌شد این رویداد سینمایی از سوی بنیاد سینمایی فارابی و با حمایت معاونت امور سینمایی برگزار می‌شود، اعلام شده جشنواره از سوی سازمان جشنواره بین‌المللی فیلم فجر و با حمایت معاونت امور سینمایی برپا می‌شود. پیش از این در راستای این هدف، دبیر جشنواره فردی غیر از مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی اعلام شد و مهدی مسعود شاهی پیش از انتصاب احمد میرعلایی به عنوان مدیرعامل فارابی کار خود را در دبیرخانه جشنواره فجر آغاز کرد.

در حالی که هیأت انتخاب بخش بین‌الملل جشنواره از دو هفته قبل کار خود را آغاز کرده، مهلت پایانی ارسال کارهای کوتاه و مستند و 30 آبان ماه و مستقل از مهلت ارائه آثار سینمایی اعلام شده است.

جشنواره‌ای به دور از رکود
جمال شورجه، کارگردان که در دوره‌های مختلف جشنواره فیلم فجر به عنوان یکی از اعضای هیأت انتخاب و یا داوارن حضور داشته است، در مورد بیست و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر، به خبر می‌گوید: «با توجه به حجم فیلم‌های در دست تولید و آماده نمایش تصور می‌شود در این دوره از جشنواره فیلم فجر با ترافیک فیلم‌ها مواجه باشیم. در حالی با این شرایط روبه‌رو هستیم که شاید در ماه‌های گذشته بسیاری چنین تصور می‌کردند که در این دوره از جشنواره فیلم فجر با کمبود فیلم‌ها روبه‌رو شویم.»

او ادامه می‌دهد: «جشنواره فیلم فجر در این دهه مبارک جایگاه ویژه خود را به دست آورده است و در مدت 10 روز برگزاری این جشنواره چشم همه سینماگران و سینمادوستان به این جشنواره است تا حاصل کار یک‌ساله سینمای ایران را در این مقطع ببینند. تجمع فیلم‌هایی که به نظر می‌رسد در این دوره از جشنواره به نمایش درآیند موجب می‌شود تا بتوانم بگویم در این دوره از جشنواره با رکود مواجه نخواهیم بود و اتفاقاً جشنواره پررونقی خواهیم داشت.»

شورجه همچنین در مورد تفکیک دو بخش سینمای ایران و بین‌الملل جشنواره می‌گوید: «مدت‌ها جشنواره فیلم فجر به این ترتیب برگزار می‌شد که فیلم‌های ایرانی و خارجی در یک زمان روی پرده می‌رفتند و هر دو دسته فیلم‌ها با استقبال تماشاگران روبه‌رو بودند. تصور می‌کنم با این شکل برگزاری جشنواره رونق بیشتری بگیرد و تعداد تماشاگران در تمام ده روز برپایی این رویداد سینمایی قابل توجه و چشمگیر باشد.»

کد خبر 23368

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    اینا که می خواستن 15 روزش کنن. چی شد پس؟
  • بدون نام CA ۱۳:۱۱ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    جشنواره امسال را میخواهیدبا فیلم های توقیفی پر کنید.
  • بدون نام CA ۱۳:۱۳ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    عمرا که کارگردان های خارجی خبر داشته باشن که فیلم هاشون میاد ایران. همش الکیه
  • بدون نام CA ۱۳:۱۴ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    جشنواره فجر تنها دلخوشی اهالی و علاقمندان سینماست
  • بدون نام CA ۱۳:۱۵ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    وظیفه همه تحریم جشنواره است
  • بدون نام CA ۱۳:۱۵ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    مخالفم. تحریم فایده ای نداره. باید ماند و ادامه داد
  • سینا CA ۱۳:۱۶ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    پول بی زبون ملت رو میدین به خارجی ها که چی؟ کمی به سینمای داخلی برسید
  • محمود CA ۱۳:۱۸ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۷
    0 0
    انشاالله دولت دهم با سیاست های آقای شمقدری و همکاران شان سینما را متحول خواهد کرد.