به گفته يك متخصص گوش، حلق و بيني، آلرژيها، انسداد بيني و عفونتهاي سينوسي مهمترين عوامل اختلال بويايي هستند.
دكتر عبدالحميد حسيننيا در ادامه افزود: برخي از بيماريهاي سيستماتيك مثل تيروئيد، ديابت، آلزايمر و برخي از بيماريهاي سيستم عصب مركزي ممكن است در حس بويايي مشكل ايجاد كنند.
وي با بيان اينكه ممكن است در بعضي از موارد حس بويايي به طور دائم از كار بيفتد، افزود: در بعضي از مواقع نيز حس بويايي كاهش يافته يا به طور موقتي قطع ميشود. همچنين در بعضي از موارد نادر ممكن است فرد اصلا حس بويايي نداشته باشد.
اين متخصص گوش، حلق و بيني اظهار كرد: حس بويايي با حس چشايي درهمآميزي دارد و اختلال در حس بويايي ميتواند اختلال در حس چشايي را در پي داشته باشد كه مثال بارز آن را ميتوان در احساس طعم قهوه مشاهده كرد.
وي ادامه داد: هنگام خوردن قهوه تمام لذتي كه احساس ميشود به علت بوي آن است و اگر بوي آن احساس نشود، طعم قهوه به شدت نامطبوع و تلخ خواهد بود.
وي تاكيد كرد: از آنجا كه لازمه بويايي تنفس خوب از راه بيني است. هر گونه انسداد بيني بر اثر شكستگي، پليپ و ديگر ضايعات بيني و حتي در عملهاي جراحي زيبايي بيني كه در آن بعضي از اعصاب بويايي برداشته ميشود به از بين رفتن حس بويايي منجر ميشود.
حسيننيا در خصوص درمان «كربويي»، اظهار كرد: بازگرداندن حس بويايي به بيمار معطوف و موكول به علت آن است. اگر به علت آلرژي يا حساسيت، حس بويايي از دست رفته باشد، بايد آن حساسيت را درمان كرد و اگر بر اثر عوامل انسدادي بيني صورت گرفته باشد، بايد آن انسداد با جراحي برطرف شود.
به گفته وي، در شهرهاي آلوده و پرجمعيتي مانند تهران، كربويي يكي از شايعترين بيماريهاست زيرا در اين شهرها به دليل مشكلات تنفسي، حساسيتهاي بيني بسيار است.
حسيننيا بيان كرد: با استفاده از آمونياك ميتوان فهميد كه كسي از دست دادن حس بويايي خود تعارض ميكند يا نه. زيرا اگر كسي حس بويايي خود را از دست داده باشد، بايد بوي آمونياك را استنشاق كند؛ زيرا اين بو از طريق عصب بيني حس نميشود.
وي در پايان اظهار كرد: فقدان حس بويايي ميتواند از نظر زندگي فردي و اجتماعي آثار ويرانگري را در پي داشته باشد، بنابراين كسي كه از لحاظ بويايي مشكل دارد، حتما بايد به پزشك مراجعه كند.
301301
نظر شما