به گفته يك متخصص تغذيه، اضافه وزن در كودكي زمينهساز ابتلا به بيماريهاي مزمن در بزرگسالي است.
دكتر تيرنگ نيستاني در اين رابطه افزود: افزايش كلسترول، افزايش MDA خون و ديابت نوع دوم يا ديابت بزرگسالان كه در چند دهه گذشته در افراد 40 سال به بالا مشاهده ميشد، اكنون به علت شيوع اضافه وزن در كودكان در سنين پايينتر مشاهده ميشود.
اين متخصص تغذيه با بيان اينكه وزن كودكان بر دو مبناي سن و قد سنجيده ميشود، افزود: سنجش وزن بر اساس قد بسيار مهمتر از سنجش وزن بر اساس سن است زيرا ممكن است كودكي از نظر سن قد بلندي داشته باشد.
وي ادامه داد: همچنين براي تشخيص اضافه وزن در كودكان از منحني رشد يا نمايه تودهاي بدن و BMI استفاده ميكنيم. اين منحني داراي حد پايين و بالا است. حد پايين مدرك 3 و حد بالا مدرك 95 است و زماني وزن كودك متعادل است كه بين دو مدرك 3 و 95 قرار گرفته باشد و اگر كودكي بالاي مدرك 95 باشد دچار اضافه وزن است.
دكتر نيستاني با بيان اينكه حركت ناگهاني و سريع در منحني رشد نيز نشاندهنده اضافه وزن است مثلا اگر رشد بچهاي روي مدرك 25 باشد و به طور ناگهاني به 50 و 70 برسد نشاندهنده اضافه وزن بيرويه است.
وي تاكيد كرد: نكته قابل اهميت اين است كه اگر منحنيهاي رشد از ابتداي تولد صعودي است اما در سن پنج شش سالگي كاهش پيدا ميكند زيرا در اين سن كودكان نسبت به قدشان كاهش وزن پيدا ميكنند و نسبت به دو سال اول كه چاق هستند به نظر لاغر ميآيند. در صورتي كه وزن كودك در اين سن كاملا طبيعي است.
نيستاني با تاكيد بر اينكه به كودكان زير پنج سال معمولا رژيم غذايي داده نميشود، افزود: آنچه كه اهميت دارد اصلاح الگوي غذايي خانوار است زيرا امكان ندارد در خانوادهاي كه برنامه غذايي سالمي ندارد، فرزند كوچك از رژيم غذايي خاصي استفاده كند اما در سنين بالاتر علاوه بر تصحيح رژيم غذايي خانواده، رژيم غذايي هم به فرد داده ميشود.
اين متخصص تغذيه اظهار كرد: الگوي غذايي سالم، نظم غذايي، خوردن صبحانه و مصرف حداقل دو واحد لبنيات در روز از مواردي است كه حتما بايد در رژيمهاي غذايي كودكان رعايت شود. همچنين استفاده از سبزيها در وعدههاي اصلي غذا و مصرف ميوه و استفاده مناسب از مغزدانهها براي آنها بسيار مناسب است.
وي تاكيد كرد: تمام اعضاي خانواده لازم است بدانند كه سكان هدايت تغذيه كودك دست مادر است و نوع غذا، نحوه طبخ و زمان صرف آن را بايد مادر خانواده تعيين كند.
وي در پايان اظهار كرد: علاوه بر الگوي مناسب غذايي خانوادهها بايد فرزندان كوچكتر را با يك فعاليت بدني منظم مانوس كنند زيرا كمبود تحرك در كودكان در زندگي امروزي مشكلات و عواقب بسياري را براي آنها در پي خواهد داشت.
301301
نظر شما