قرار گفت وگویمان با حاج سید مهدی طباطبایی برای 9 شب در منزل وی نهایی شد و وقتی رسیدیم که او سر سفره شام، ما را نمک گیر خودش کرد.

محمود عزیزی- هیراد حاتمی: گفت وگو با حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی طباطبایی راحت است. چون با کسی طرف هستی که ادبیاتش ساده است و شما را جذب می کند. می شود بخش هایی از تحلیل هایی او را قبول نداشت، اما نکته های ظریفی در سخنانش وجود دارد که یک دنیا می ارزد. آخر مصاحبه توصیه مان می کند بر خواندن دو سوه قل اعوذ برب الناس و فلق در چند ماه آینده.
نوه حاجی مشاوررسانه ای اوست و در میانه گفت وگو چند بار یادداشت هایی را به حاج آقای طباطبایی می دهد. یادداشت هایی که بیشتر یادآوری برخی از نکات است که در سوالها از وی پرسیدیم. این یادداشت در بازبینی مصاحبه هم ادامه می یابد و بخشی از این گفت وگوی جذاب به امانت پیش ما می ماند.
 گفت وگو با این استاد اخلاق و نماینده سابق مجلس خیلی زود به مباحثه ای درباره انتقاد از دولت و جایگاه آن می رسد و با توصیه های این روحانی منتقد دولت به مردم ادامه می یابد. گفت و گو که تمام می شود ساعت از 11 و 30 دقیقه شب هم گذشته است و نیم ساعتی با او خارج از گفت وگو، گپ می زنیم که خودش یک مصاحبه جذاب دیگر است اما حیف که نمی شود منتشرش کرد.
مشروح این گفت وگو به شرح زیر است:
 
حاج آقای طباطبایی! بعد از 8 دهه از زندگی تان فکر می کنید که حلقه مفقوده در فضای مدیریتی کشور چیست؟
 شما می دانید که حوزه تخصصی من اخلاق و خانواده است. در درجه اول باید بگویم نهاد خانواده در حال حاضر متزلزل شدن است. زن و شوهر نمی توانند حرف هم را قبول کنند. این مشکل همیشه در جامعه نیست. وقتی مردم اشتغال و درآمد دارند، مقداری وقتشان را روی درآمد می گذارند و یک مقدار هم برای امور دیگرصرف می کنند، اما وقتی گرفتار شوند و فقر حاکم شود، آنها به دنبال پیدا کردن هستند؛ آنهایی هم که درآمد دارند، دنبال حفظ کردنش هستند. نتیجه این وضعیت این است که دیر به خانه می آیند، وقتی می رسند خسته هستند و بالاتر از همه اینکه درد دل هم را گوش نمی دهند. حلقه مفقوده که در سوال شما بود عدم درک یکدیگر به علت کم حوصلگی و بی توجهی به امور مهم یکدیگر در خانواده است. اما در کشور، پرداختن به کارهای روزمره و رها کردن کارهای زیر بنایی است.
 
اگر به گذشته برگردید تاسفتان در زندگی بابت چیست؟
تفرقه. ما در دین این همه سفارش داریم، تعاونوا، تعالوا و... اینها همه سفارش به محبت و دوستی است. جمع با یکی بودن فرق می کند. وحدت اجتماع غیر از تجمع است. دلها باید به هم نزدیک شود و هم را بپذیرند. وقتی این را نپذیرند، تفرقه به وجود می آید. اما مهمتر از همه تاسفم از این است که آنچه عامل وحدت می توانست باشد، همان زمینه باعث تفرقه شده است.
 
ویژگی مهم شما این است که دستی هم بر سیاست دارید و چند دوره نماینده مجلس بودید. این تفرقه ای که از آن اسم بردید، علاوه بر اجتماع، در فضای سیاسی ما هم دیده می شود. همه از اتحاد سخن می گویند ولی باز هم هر کس کار خودش را می کند. چرا؟
ما یک حرف داریم، یک عمل داریم و یک روش و رفتار. ما باید بدانیم که حرف، یک زمانی جواب می دهد، همیشگی نیست. عمل است که جواب می دهد. بنابراین من اگر می گویم بیاید یکی بشویم، باید در رفتارها، گفتارها، مال، منال و مقام هم این فکر دیده شود. اگر قرار باشد «تو نوکر باش و من آقا» این روش نمی تواند ادامه دار باشد. البته من در این زمینه نمی خواهم وارد شوم. چون مصلحت نیست، اما مصداق فراوان دارد. انقلاب ما دینی بود و قصدش این بود که ناپاکی ها تبدیل به پاکی شود ولی بعد افرادی که در برخی از مسئولیت قرار گرفتند، بعضا ناپاک شدند.
 
 یعنی کسانی که انقلاب کردند؟
آنهایی که کار را در دست گرفتند. آدم باید به مقام برسد و بعد خود را پاک نگه دارد. من به کسی جسارت نمی کنم، وقتی کاراز دست کسی ساخته نیست، نباید انجام بدهد. اگر به خاطر مقام پستی می گیرد و نمی تواند اداره کند، این نشانه ناپاکی است.
 
به همین دلیل بود که بعد از مجلس هفتم، دیگر کاندیدای نمایندگی مجلس نشدید؟
نه، کاندیدا نشدن من در مجلس هشتم موضوع دیگری دارد که در وقت مناسب عرض می کنم. حتی اول انقلاب قرار بود بنده وزیر ارشاد بشوم، گفتم نمی توانم؛ خیلی ها با من مخالفت کردند که چرا این حرف را می زنی؟ ولی من هر کاری را که نتوانم انجام دهم می گویم نمی توانم. از این مساله هم پشیمان نیستم.
 
 یعنی فضای مجلس و لابی گری هایی که در آن می شود، با ذائقه شما سازگار نبود و دوست نداشتید؟
یکی از لوازم مجلس تبادل نظر است؛ لابی گری هم لازم است اما باید منطقی و در جهت منافع مردم باشد نه چیز دیگری. در مجلس فضایی بود که من دوست نداشتم. بدبخت کسی است که توانمندی های خود را نشناسد. یعنی توانایی کاری را دارد و بگوید نمی تواند یا اینکه توانایی کاری را ندارد و بگوید می تواند.
هر دو اینها بد است. در روایت است خدا رحمت کند کسی را که خودش را بشناسد. من چقدر توان دارم؟ معنا این حرف فقط توان جسمی نیست. آیا به این مقام رسیدم می توانم انجامش دهم یا اینکه باعث نابودی مقام می شوم؟ بله، یک وقت کسی مجبور است چون بار روی زمین افتاده است. اول انقلاب این طور بود ولی الان این گونه نیست. ما این همه نخبه داریم. من نمی خواهم به کسی جسارت کنم. باور می کنید فقر بالاترین علتش این است که مردم نمی دانند چطور از منابع استفاده کنند. حلقه مفقوده عدم درک، غروها و خود خواهی ها است و بی توجهی به درون مردم است.
 
این فرمایشات شما بارها در منابر وعاظ گفته شده است و همه هم اصل آن را تائید می کنند، ولی مساله این است که در عمل این اتفاق در جامعه نمی افتد. یک بار در اظهارنظری گفته بودید که «مشکل اصولگراها خودخواهی است.» مقابل این نظر، گروهی هستند که می گویند این «تفاوت فهم ها» است و باید به این تفاوت ها احترام گذاشت. بنابراین دیگر شاید رفتن به سمت وحدت اصولا به لحاظ نظری هم ممکن نباشد. با این چه کنیم؟
ببینید! همه آدم ها براساس مزاج خود زندگی می کنند و این حرف درستی است. ولی وقتی بیمار دیدیم که نباید بگویم بیمار نیست. این را از کجا می فهمید؟ آقایان اگر مسائل را خوب می فهمیدند فقر باید همین باشد؟ اگر می خواستند خوب بفهمند باید همین مقدار تولید باشد. اگر خوب می فهمیدند، ما همین قدر باید منزوی شویم و گوشه دنیا بیفتیم؟ باید اشتباهات را قبول کنیم. وقتی کسی در حال مرگ است و می گوید من نمیمیرم، این خیلی بدبخت است. دلیل این نفهمیدن ها را می فهمم، علتش این است که آدم وقتی در جایگاهی قرار می گیرد که لایق نیست، متوهم می شود و این شروع همه گرفتاری ها است.
 
خود شما هم توهم را تجربه کردید؟
یک نمونه عرض کنم. برای دوره هفتم مجلس خیلی ها به همین اتاق بنده آمدند. گفتند که روحانی باید رئیس مجلس شود. من به آنها گفتم هر قدر فکر می کنم می بینم نمی توانم ریاست را قبول کنم. چون رئیس باید کسی باشد که اولا جرات بالایی داشته باشد و در عین حال باید به نمایندگان بها بدهد. من وقتی می خواهم بها بدهم شما می گوید اصولگرایان، اما من به شما می گویم بها دادن بنده هم اصولگراها را شامل می شود و هم اصلاح طلبان را. گفتند نمی شود. من هم گفتم: پس نمی توانم. چون می دانم وقتی بروم آن بالا، این حرفها شروع می شود. خوب چرا برویم بالا و بعد بیایم پائین و دقیقا مجلس هفتم از همین دو مورد یعنی جرات نداشتن و بها ندادن ضربه خورد.
 
آقای طباطبایی! شما هراز چند گاهی انتقاداتی به دولت بیان می کنید. آخرین بار هم زمانی بود که در برنامه تلویزیونی پارک ملت گفتید ما اشتباه کردیم و باید از مردم عذر خواهی کنیم.
من این حرف را الان نمی گویم از اول گفتم. من به این حرف اعتقاد کامل دارم و برای امروز و دیروز نبود که در تلویزیون گفتم. از قدیم به این موضوع قائل بودم که باید در اشتباهات صادقانه از مردم عذرخواهی کرد.
 
فکر نمی کنید این گونه اظهارنظرها دلیلش عدم جامع نگری باشد. چون به هر حال در همه دولتهای ما مشکل اشتغال، بیکاری و فقر وجود داشته است و همه هم در راه رفع این مشکلات تلاش کردند؟ برخی می گویند این گونه اظهار نظر فقط به تشویش اذهان عمومی می انجامد.
باید یک کلمه را توضیح بدهم. ما یک مخالفت داریم، یک نقد داریم و یک ممتنع. مخالف در همه موارد مخالفت می کند اما نگاه من این طور نبود. روی گفتارها و برخی از حرکات نقد داشتم. یکی از آن موارد زمانی بود که آقای احمدی نژاد مخالفان را خس وخاشاک اعلام کرد. خوب من این حرف را مشفقانه نقد کردم و راهکار هم ارائه دادم.
یک نمونه دیگر برایتان بگویم. در رابطه با تغییر وزرا گفتم که برای تعیین وزیر با افراد خبره در مجلس مشورت کنید! نقد سومم در رابطه با وضعیت گرانی ها بود. چون در مجلس هفتم حتی آقای دکتر خوش چهره که نقش مهمی در مباحث اقتصادی –انتخاباتی آقای احمدی نژاد داشت، خودش اقتصاددانان مجلس را دعوت کرد و حرفهایی زدند، بعد من از آقای رئیس جمهور خواستم حداقل حرفهای این اقتصاد دانان را گوش کنید.
 
اگر این انتقادها وجود داشت چرا آن را در دولت نهم مطرح نکردید؟
 آن زمان هم انتقاد می کردم. یک وقتی گفتم:«مسئولان زیپ دهانشان را ببندند و بفهمنند کجا چطور حرف بزنند.» از این بالاتر بگویم؟!، در مجلس دوم یک بار مرا به وزارت خارجه برای سخنرانی دعوت کردند. آنجا گفتم: «اینجا سینه‌زن خیلی داریم ولی ما دیپلمات می خواهیم.» بعدا شنیدم وزیر وقت از این حرف استقبال کرد.
 
این دیدگاه که وقتی رهبر انقلاب از کلیت دولت حمایت می کند، این گونه اظهارنظر کردن ها، بازی کردن در زمین دشمن است را چقدر قبول دارید؟
من به طور کلی این تئوری که انتقاد از دولت بازی در زمین دشمن است را قبول ندارم و آن را یک تئوری ناقص می دانم. یک وقت فضا ایجاب نمی کند که من حرفی بزنم. چون حرف، بد برداشت می‌شود و نابود می شود. اما یکجا که خیلی مهم است ولی به نابودی خودم کشیده بشود، می گویم و دنبال هم می کنم. صرفا به حرف اکتفا نمی کنم. یک زمان هم حرف خریدار دارد و بنده هم بیان می کنم. در دولت نهم اولین بار آن قدر جوی حاکم شده بود که حتی حرفهای منطقی را مردم بد برداشت می کردند.
اشتباه نکنید! همیشه سعی کردم منتقد باشم. به شخصیت افراد کاری ندارم، می گویم: این کارشما غلط است! لذا اولین باری که مخالفت ها به طور رسمی از آقای احمدی نژاد از طرف موافقین گذشته ایشان شروع شد، من گفتم: «نه تمجید آن روزتان اعتدال داشت و نه تنقید امروز.» حتی کار را به جایی رساندند که تشبیه به رفتار بهائیت دادند و این از آثار توهم ها و تندروی ها است.
من گیرم این است که مردم منتقدین را گم کردند. منتقد را مخالف تلقی می کنند. این جور نیست. در مسائل سیاسی رای ممتنع خطرناک است. یعنی یکی بگوید من نمی دانم. من از قدیم مجلس را دنبال می کنم. یک سالی در مجلس شورای ملی نظرات ممتنع بالا می رود که رئیس وقت آن مجلس به این رفتار اعتراض می کند و به نمایندگان می گوید مگر شما نظر ندارید؟ من همان زمان در یکی از سخنرانی هایم گفتم: شمایی که رای ممتنع دادید بگوید جرات اظهار نظر نداریم، نه اینکه نظری نداریم.
در ابتدای حضور ایشان هر گونه مخالفت و نقد آقای احمدی نژاد مساوی با مخالفت با رهبری بود. من قائل به حفظ نظام و رهبری هستم. من معتقد به این هستم. من عمرم را کردم که بخواهم بمانم. من جوان که بودم در زندان قزل قلعه زندانی بودم. معتقدم حرف باید زده شود اما به جا.
 
این انتقاد کردن ها هزینه هم برای شما داشته است؟
خیلی.
 
مثلا چه مواردی؟
هزینه مالی داشته است. گفتن ندارد. توهین شده است؛ پای منبر ما بلند شدند و داد و بیداد کردند. من تجربه مسائل را از اول انقلاب زیاد داشتم. مهم این است که ما طوری رفتارکنیم آنهایی که براثر تحریکات به این گونه رفتارها دست می زنند، قدرت و روح برگشت از اشتباه خود را داشته باشند. حتی یکی از هیات های تهران بنده را به صرف اینکه نقد می کردم دیگر دعوت نکردند. حرفشان این بود که حرفهای شما در نقد دولت ایستادن جلوی رهبری است.
 
چرا این فضا به وجود آمده است که جامعه هر چه به جلو می آید، عصبی‌تر می شود؟
این خاصیت بشر است. جامعه بشری همیشه وقتی در گرفتاری بیفتد، به توهم بیفتد. وقتی متوهم شد، پذیرشش کم می شود. وقتی تملق زیاد می شود، آن موقع پذیرش پیدا می کند. مثلا بنده منتقد رفتن به سفرهای استانی به این شکل بودم و به خود آقای رئیس جمهور هم در دولت نهم این را گفتم. اصل سفر خوب است ولی شکلش قابل بحث است.
یک زمانی هویدا -نخست وزیر رژیم پهلوی- داخل ماشین پیکان سوار بوده است. خبرنگار از او می پرسد: به کجا می روی؟ می گوید سفر استانی. می گوید اینها چه کسانی اند: می گوید فلان وزیر و فلان وزیر. می گوید بقیه وزرا پس چی؟! می گوید: وزار تهران می مانند و کارشان را انجام می دهند. خبرنگار می پرسد چرا با پیکان می روید: می گوید به امید اینکه هر ایرانی یک پیکان داشته باشد. به خود ایشان گفتم و نامه دادم که این شیوه سفر رفتن عوام فریبی است.
 
 
 
 ولی کسانی که از این رویکرد آقای احمدی نژاد حمایت می کنند به تعبیری در سخنان حضرت امیر(ع) اشاره می کنند که امام در نهج الابلاغه می فرمانید که مردم را بر خواص ترجیح بده. چرا که در روز مبادا آنهایی که تو را همراهی می کنند مردم هستند نه خواص.
حدیث چنین است ولیکن نه با فریب بلکه با منطق شایسته و محاسبه شده.
 
قبول ندارید سفرهای استانی رابطه مردم و دولت را بهبود بخشید و یک امتیاز برای امنیت ملی کشور بود؟
نه، رابطه دولت و مردم با اقتصاد بهتر می شود نه با هیاهو. این جمله ای که می گویم بنویسید و نترسید. پول دان به مردم این شکل گول زدن است. امین ملی کشور در گروه این است که از منابع مثل پارس جنوبی، میدان گازی مشترک ایران و قطر و...
بهره برداری درست شود و منافع آن به مردم برسد.وقتی ایشان سفر استانی می رود چقدر کارها تعطیل می شود؟ اینها حلال است؟اینها ثواب است؟ اینها اجتماع را به بازی گرفتن است. 
 
 فکر می کنید چرا در برخی این تلقی وجود دارد که نقد دولت مخالف نظر رهبری است؟
چون مردم نقد و مخالفت را نمی شناسند و گروهی این تفکر ناصواب را به جامعه تزریق کردند. هر چند این موضوع در همه مردم دیده نمی شود. نقد دولت جای خود، حمایت از رهبری جای خود. گاهی نقد دولت، همان حمایت از رهبری است.
در مورد شخص آقای احمدی نژاد یک جمله لازم است بگویم بنده سه بار بعد از نمایندگی با ایشان ملاقات کردم؛ هنوز ایشان تنفیذ نشده بود که کار را به دست بگیرد، یک بار روحانیون مجلس، یک بار کمیسیون های مجلس با ایشان و یک بار به عنوان فراکسیون حزب الله مجلس و یک بار هم به عنوان کل مجلس به ایشان ملاقات کردم. من در این نشست ها نیروی دفاعی ایشان را قوی ولی توان کار را کم دیدم. همیشه دفاعش در نقد دیگران است.
 
یعنی همان مثال قدیمی که می گوید بهترین دفاع، حمله است؟
بله. از این جهت گفتم چون ایشان حمله می کند. من این حرف را آن روز زدم که چون ایشان چنین روحیه ای دارد، باید خیلی مراقب بود. مساله این است که با حمله‌وری نمی شود کشور را اداره کرد. این شیوه یک زمانی جواب می داد ولی الان جواب نمی دهد.عرض من به ایشان و دوستان دولت این است که اگر مخالفین را نمیشناسی، این ضعف است. اگر می شناسی و نمی توانی دور کنی، این هم ضعف است. اگر می شناسی و نمی خواهی رفعش کنی، این هم ضعف است.
این اسمش قدرت نیست. به شما بگویم که غرایز را روی آدم ها نمی شود تشخیص داد چون انسان عقل و هوش و حیا دارد و غرایزش را مخفی می کند.ما غرایز انسانها را روی حیوانات باید بسنجیم. هر موجودی که حالت دفاعی پیدا می کند، مشکل ساز می شود. حتی یک زن در خانواده یا یک مرد. اینکه کسی عصبانی می شود و بی محلی می کند کناربرود، بد است. اصلا قهر کردن بد است. جایی که منطق هست، قهر دفاع غلطی است.
 
فکر می کنید آقای احمدی نژاد دچار تغییر شده است. چون خود ایشان هم نسبت به ابتدای دوره ریاست جمهوراش در اظهار نظرهای خارجی بیشتر دقت می کند. نمونه اش نطقی بود که ایشان امسال در سازمان ملل داشت و اگر آن را با نطق های سالهای ابتدایی ریاست جمهوریشان مقایسه کنید،با ادبیات بهتری نوشته شده بود.
 تغییر؟! فکر می کنم ناتوانی ایشان رو شده است؛ من این را ناتوانی می دانم. کسی که ناتوان است مدام دیگران را مقصر می داند. اصلا ما در اسلام نداریم در جایی که تو مقصری! مردی در زمان امام صادق(ع) آمد و گفت: «مالم خورده شده است» امام فرمود:«نه! تو خودت مقصر هستی. چون خائن را امین فرض کردی. خائن شناس نبودی.»
 
شاید دلیل این رفتار آقای رئیس جمهور این باشد که فکر می کند تنها است و بقیه قوا کمکش نمی کنند؟
 این تصور غلطی است. ایشان که از اول تنها نبود، چرا این افرادی را که کنارش بودند، نگه نداشت؟ این ضعف است. رای گرفتن از مردم یک مساله است، همراهی یک مساله دیگر است. به قول شما ایشان را کمک نمی کنند. خوب! سوال من این است که همه این افراد بی دین شدند یا شما تغییر کردی؟ من به طور اختصار به یک جمله اشاره می کنم و خیلی بازش نمی کنم. ایشان رفتار و منشی را در پیش گرفته است که نشات گرفته از تفکرات دکتر شریعتی است؛ من دلایل خودم را دارم. فکر می کنم یک دسته از حرفهای دکتر شریعتی درست است منتها آقای احمدی نژاد آنها را بد فهمیده است.
 
در اظهار نظری شما بین سه دولت تاریخ بعد از انقلاب، دولت سازندگی را بهترین دولت دانستید. چرا؟
ببینید! اینها نسبی است. البته من دولتی را شکست خورده نمی دانم.  در دولت سازندگی توانمندی مدیران نسبت به شرایط بسیار مناسب و بالا بود. همین دولت آقای احمدی نژاد هم شکست خورده نیست. می گویم تندروی های غلط را انتقاد دارم. اتفاقا در ابتدا ایشان دنبال این بود که افرادی را انتخاب کند که کارایی داشته باشند. بعد آن زمان در دولت لیستی را یک باره عوض کرد. من غالب انقلابیون را می شناسم و اینکه لیستی که انتخاب شده بودند، به یک باره عوض شد این برای من خیلی سنگین بود. دوبار از خود ایشان سوال کردم، گفت: آنها با من کار نمی کردند. من سوال کردم در تخصص آنها شما حرف داری؟! گفت: نه! ولی باید [درجه] یک باشند. بعد که لیست دومی داد دیدم افراد پیشنهادی خیلی ضعیف هستند. این را شما به طور کلی بدانید که فهمیده در مقابل کسی که متوجه چیزی نیست، قانع نمی شود. سکوت می کند، اما مقام دوست می ماند. مقام را برای خود عزت ببیند، می ماند، ذلت ببیند، رهایش می کند.
 
 هنوز در جلسات جامعه روحانیت مبارز شرکت می کنید؟
 بله، همین سه شنبه جلسه بود.
 
در موضوع انتخابات می شود هنوز روی گزنیه ای مثل آقای ناطق نوری فکر کرد. فکر می کنید بازگشت ایشان به عرصه سیاسی ممکن است التهاب ها را بیشتر کند یا به آرامش فضای سیاسی کمک می کند؟
معتقدم هر اظهار نظری در این برهه سیاسی، خلاف دور اندیشی سیاسی است. اما در پاسخ به شما این را می توانم بگویم که خدا به داد کسی برسد که بعد از این روی کار بیاید. چون جمع کردن این فضا سخت است. مگر اینکه عاقل و با گذشت باشد. اصلا ویژگی مهم سیاست مدار سعه صدرش است. در بحث انتخابات هم ما دنبال آدم خوب هستیم. چون دوستان می گویند فلانی خوب است. من عرض می کنم: «خوب هست ولی برای کارهای دیگرخوب است.» درباره انتخابات هم نمی توانم پیش بینی کنم ولی اگر کسی می خواهد برد داشته باشد، باید به دنبال وحدت ملی و دولت ائتلافی باشد.
 
وحدت ملی  یا دولت ائتلافی پروژه هایی است که خیلی ها معتقدند در جامعه ایران امکان قوع ندارد به این دلیل که دولت شرکت سهامی نیست که از هر گروه سهمی را برای آنها قائل باشیم.
بنده بر عکس همه می گویم قابل محقق شدن است. ولی می گویم باید جوری صحبت کرد که با آن اظهارنظرها مردم جدا نشوند.
 
شما از جمله چهره های روحانی هستید که از طیف های مختلف به شما مراجعه می کنند. شما پیش از این با آقای خاتمی، جوانفکر و... دیدار داشتید.
در هر صورت خیلی ها دیگر هم بودند. اولا بنده آدمی هستم که پایبند به این چهار اصلی هستم که برایتان می گویم. اول حفظ نظام که برایم مهم است، دوم حفظ جایگاه ولایت فقیه و رهبری است، سوم دستاوردهای انقلاب مثل فداکاری، همراهی، عدالت، چهارم هم حفظ حرمت ها و حریم ها. حتی یک زن و شوهر در خانه حق ندارند به هم توهین کنند، چون بچه ها اذیت می شوند. من معتقدم در این چند وقت حرمت آقای خاتمی شکسته شد. شخصیت هیچ کس نباید خرد شود. در جریان حوادث سال 88 آقای خاتمی فراجناحی بود. شکستن حرمت ایشان غلط بود.
 
اما بالاخره ایشان با آقای موسوی همراهی کرد. حالا ممکن است واقعا ایشان روش های آقای موسوی را قبول نداشت، اما در مقابل برخی از اقدامات در فتنه 88 سکوت کرد و این سکوت از نگاه خیلی ها همان دنبال کردن خط فتنه است.
با سید محمد خاتمی ملاقات کردم. حرفهایش را با گوش خودم شندیم. از نظر من ایشان به به چهار اصلی که عرض کردم، پایبند است و در جلسه ای که با ایشان داشتیم، بحث ها همین ها بود. ایشان بدون تعارف در انتخابات شرکت کرد. من از این حرکتش کیف کردم. حتی سکوتش به نفع نظام بود چون اگر می خواست مخالفتی بکند، تحریکات بیشتر می شد و بهترین روش این بود که سکوت کند. این را هم به شما بگویم که سیاستمدار در لحظه کارش فهمیده نمی شود بعد ها فهمیده می شود.
 
 شنیدم ارتباط آقای خاتمی با شما همچنان ادامه دارد؟
 بنده با همه ارتباط دارم. اگر می خواهیم انتخابات سال بعد آبرومند باشد، باید همه را دعوت کنیم و الا اگر گفتیم فلانی و فلانی نه، انتخابات ذلت باری خواهد شد. باید کاری کنیم که مردم بیایند. با این برخورد مردم نمی آیند. اگر دوره قبل آقای موسوی نمی آمد، این میزان مشارکت در انتخابات بود؟ اصلاح طلبان باید باشند اصولگراها که چند فرقه شدند، باید باشند، حتی کسانی که ناامید هم بودند باید حضور داشته باشند، اینها قشر سومی هستند آنها هم باید امید داشته باشند. باید به این فکر کنند بالاخره کسی هست که مملکت را درست کند. من فکر می کنم باید به ممتنعین میدان داد که اینها مخالفت یا موافقتشان را نشان دهند. مخالفین توهین نکنند، موافقین دیگر اشتباهشان را قبول کنند و با هم کنار بیایند. همه باید سعی کنند حرمتها حفظ شود. بی حیایی‌ها غلط است. هر کس می خواهد رئیس جمهور شود، درباره خودش صحبت کند. کوبیدن دیگران خلاف شرع است. این نکته را از من داشته باشید که ما نباید کاری بگذاریم که مردم ناامید شوند.
 
برخی معتقدند همین نقدهای شما مردم را ناامید می کند.
 حرف های من نا امیدی است؟ چه چیزش نا امیدی است؟
 
همین که دولت را نقد می کنید.
این حرف را چه کسی می گوید؟ غیر خبره. ما اگر نخبگان را راه بیندازیم، آنها می توانند دیگران را را بیندازند. این را از قول من بنویسید:«والله بنده تا لحظه آخر عمرم از نظام دفاع می کنم. من اگر سکوت می کنم دلیل این نیست که نمی خواهم. می بینم نمی پذیرند. شرط عقل این است که وقتی چیزی نمی شود، زور نباید زد. باید به وقت و سنجیده و در زمان موثر گفت. من خیلی دوست دارم این جمله را به شما بگویم. مردم باید خودشان به فکر اقتصاد کشور باشند. نگویند دولت کار کرد یا نه. خود مردم کارخانه را راه بیندازند. نگویند نمی شود. جوان ها را داماد کنند. چرا این کارها را نمی کنید؟! مردم یاور هم باشند. مساله دومی که عرض می کنم این است که ما نباید مدد خدا را انکار کنیم. کمک خداوند این است که به ذهن ما می اندازد چه کنیم. اینکه در ذهنم می آید، مدد خداست. اما این چه زمانی اتفاق می افتد؟ وقتی نیت من پاک باشد.
 
حاج آقای طباطبایی! بعد از 120 سال، به چه چیزی در زندگی تان افتخار می کنید؟
 خدمت به مردم و انشاء الله آنچه گفته ام برای رضای خدا بوده و به امید خدا حب نفس نبوده باشد و خدا از ضمیر همه آگاه است.
 
 /27212
 
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 249293

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 120
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام US ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    سيد عزيز سپاس از صداقتت
    • بدون نام IR ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
      خدا حفظش کنه و نگهدارش باشه... خداراشکر که هنوز تو این مملکت آدم باصداقت پیدا میشه...
    • کیا IR ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۱۵
      77 6
      نظر منو ک تایید نکردین.ولی کیف کردم از صداقتش
    • گمنام IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۶
      4 0
      اسلام شناس نيستم اما خوب مي دانم که اسلام دين رافت و رحمت و مهرباني است. اسلام از خشونت، پرخاشگري، نعره کشي، تهمت و افترا تبري جسته است. آناني که به ايجاد فضاي رحمت و الفت در کشور کمک مي کنند دوستان اسلام عزيز و آنان که آتش بيار معرکه شده اند و دشمن تراشي مي کنند نه اسلام را شناخته اند و نه رفتار اسلام گونه دارند. اين را يک انسان معمولي هم مي داند. درود خدا بر سيد اولاد حضرت زهرا سلام الله عليها
  • بدون نام IR ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    انسان شریفی است.خیلی دوستش دارم.
  • دانا313 IR ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    این یعنی یک روحانی روشنفکر یک انقلابی متعصب یک بسیجی یک دلسوز ، مهربان ، با اخلاق یک پایبند به اصول یک خواستار اصلاح یک شجاع که در این روزگار بجز رهبر عزیزمان تعدادشان کم است
  • بدون نام US ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    سید خدا خیرت بده
    • بدون نام GB ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
      منم بسیار لدت بردم از این صحبتا مخصوصاً اونجایی که گفت خدا به دولت بعدی صبر بده وجایی که شکستن حرمت خاتمی را محکوم کرد عالی بود درود بر تو سید طباطبای وسید عزیزخاتمی
    • بدون نام US ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۱
      8 59
      واسه چی خیرش بده؟
  • حسین IR ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    احسنت به حاج اقا طباطبایی واقعا که حرف دل مردم را زده است در اسلام نباید هیچ کس را رسوا کرد حتی اگر ان مسلمان کار بدی کرده باشد ولی اقای احمدی نژاد در تلوزیون خیلی واضح طرف مقابلش را دزد خطاب میکرد به خاطر همین هم هست که وضع مملکت اینگونه شده است
  • امیر IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    همه علیه یکی یکی علیه همه
  • شهاب IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    درود بر رزمندگان اسلام
    • بی نام IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      خب حالا چه ربطی داشت
  • بدون نام IR ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    جناب طباطبایی در دوران آخر ریاست جمهوری خاتمی در یکی از دانشگاه این دانشجویان اصولگرا بودند که در مقابل بی احترامی طیف رادیکال منتسب به اصلاح طلبان از وی حمایت کردند خود خاتمی باعث برخی اتفاقات شده وگرنه تاچند سال پیش چه کسی با وی کار داشت؟
    • بدون نام IR ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
      یا سن تون قد نمیده یا خودتونو زدید به اون راه.
    • بدون نام IR ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
      شما احتمالا سنت به دوره اصلاحات نمیخوره که اینجوری میگی
    • بدون نام IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      بله بله شما راست می گی!
  • محمدرضا.ع IR ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    408 9
    سید همون جمله آخرکه خدا از ضمیر همه آگاه است اگه ضمیرتون عین گفته هاتونه خدا قوت پیر نشی انشاءالله
  • بدون نام PT ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    در ایران که هنوز سایر نهاد های مدنی وجود ندارد همچنان روحانیت باید مدافع حقوق مردم عادی باشند ...
  • بدون نام GB ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    اين سيد واقعا انسان منصف ودرستی هستند.
  • مصطفی IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    سید کاش امثال شماها تو این مملکت بیشتر بود
    • بدون نام IR ۰۰:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      چون طرفدار نظر تو هست؟
    • مصطفی US ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      چون برخلاف خیلی ها اخلاق داره.متاسفانه جامعه ی ما پر شده از تهمت و دروغ.تهمت و دروغ هایی که فقط برای حفظ جایگاه و قدرت زده میشه.
  • هادی IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    خداوند امثال شما انسانهای وارسته را که همیشه بدون ترس نظرتان را میگوئید حفظ کناد .
  • سید IR ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    هنوز عقلایی در این قوم یافت می شوند که ساحتشان با تهمت های سیاسی لکه دار نشود! شکر
  • بدون نام IR ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    یکی از ملاک ها برای این آقایان برای اینکه بفهمند حرفشان درست است یا نه اینه که ببینند چه کسانی حرفشان را تایید می کند. این حرفایی که زده شده بازتاب حرفهای آمریکایی ها و دشمنانه. اسم خودشم میزاره اسلام شناس!
    • بدون نام IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      جناب بدون نام اگر همین نظرات ذیل خبر را بخوانید خواهید دید اکثر مخاطبان حرف ایشان را تایید نموده اند .آیا ایشان آمریکایی هستند .!....
    • سید IR ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      4 60
      اقای بون نام دوم حتما میدونی که جناب امریکاییها در فضای مجازی ید طولانی دارند
    • بدون نام IR ۱۹:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۳
      59 2
      کلا هرجا میبینیم جریان مخالف ماست میچسبونیمش به آمریکا خدا کنه این آمریکا نابود بشه ببینیم دیگه بهونه ای پیدا میشه
  • بدون نام IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    136 7
    از صحبتها و شفاف گويي و صداقت ايشان لذت بردم. خدا حفظ تان كند حرفهايي ايشان زدند كه خيلي ها جرات نمي كنند بزنند اما حقيقت است و برخي ها هم نمي خواهند اين حقيقت ها را بشنوند. چشم شان را بروي واقعيات بسته اند و گوششان را هم همينطور و فقط زبان شان است كه توهين و تهمت و اتهام و دروغ. خدا مارا از شر انسان هاي شيطان صفت حفظ كن
  • علی IR ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    برخی معتقدند همین نقدهای شما مردم را ناامید می کند.؟ این برخی ها کیستند آقای خبرنگار و مردم کیستند؟ چرا از خودت مردم می سازی؟
  • بدون نام IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    125 9
    این دولت و رئیس آن خون به دل ملت کرد مخصوصا به دل روحانیون مخلص و دلسوز و متقی و دوستار انقلاب. بیشتر درد دلها هنوز گفته نشده و آینده معلوم میشود چه اتفاقاتی در این 8 سال افتاد.
  • احمد IR ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    161 9
    خدا سیدها رو برامون نگه داره هم طباطبائیاشون..هم خاتمیاشون
  • بدون نام IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    آقای طباطبایی شما انسان منصفی نیستید و خیانت بسیار عظیم فتنه 88 را خیلی راحت فراموش کرده اید
    • بدون نام IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      120 6
      سعی کن زیاد تو زندگیت ساده نباشی
    • بدون نام IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      به قول شهید آوینی در روز سختی مرد از نامرد تشخیص داده میشه فتنه 88 امتحان خوبی بود تا طرفداران واقعی امام خمینی(جبهه مستضعفین) و طرفداران آمریکا(مستکبرین) چهره واقعی خودشون رو نشون بدن دشمن شاد کن ها چه کسانی بودند؟؟؟؟؟؟
    • اریا IR ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
      31 3
      هر کی که بخواد مملکتشو درست کنه هر کی اعتراضی داره آمریکاییه؟
  • محمدمحمدی IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    درودبر سیدطبابایی وسید محمدخاتمی
  • بدون نام IR ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    فرد محترمی است ولی تحلیل هایش غلط
  • بدون نام IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    واقعا از این سید دنبال چی هستید
  • بدون نام IR ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    خودتان نوشتید که تحلیل هایش قبول نیست. بی خیال. ما هم به ایشان احترام می ذاریم ولی حرف های سیاسی شان را قبول نداریم
  • بدون نام IR ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    خبرآنلاین در این فضا دنبال چیه؟
  • بدون نام EU ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    117 2
    جانا سخن از زبان ما می گویی نقد شما دلنشین بود مشکل ما دراین کشور بد فهمیدن است وهمچنین خود بینی است .
  • بدون نام IR ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    99 5
    درودبرشرفت خداوندشمارابرای اسلام نگه دارد
  • بدون نام US ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    93 6
    سید درود بر تو...هنوز هم عقلانیت وجود داره. مرسی مرسی.
  • بدون نام IR ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    98 4
    گل گفتی سید، گل گفتی. مشکلات اقتصادی عامل بسیار مهمی در افزایش طلاق در جامعه است. این رو با چشم تو اقوام و دوستان می بینیم. خیلی از دعواها هم سر همین مشکلات اقتصادیه.
  • بدون نام IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    105 6
    "وقتی کار از دست کسی ساخته نیست، نباید انجام بدهد. اگر به خاطر مقام پستی می گیرد و نمی تواند اداره کند، این نشانه ناپاکی است." عالی گفتی. همه حرفات حرف دل مردمه. کاش همه مسئولین مثل شما بودند.
  • کمیل IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    متاسفم از ایشان که خیلی از اطلاعاتشون ناقص است و آنوقت میخواهند راهکار هم ارائه بدهند.... اونوقتی که هشت ماه به همه چیز از بالا تا پایین از دین و عقیده مردم تا مقدسات توهین میشد همین ایشون ساکت بودند حالا در مقام معلم اخلاق میگن که به آقای خاتمی توهین شد... من نمیدونم این معلمین اخلاق چرا فقط توهین رو در اعتراض بچه حزب اللهی ها میبینند... البته ما در تاریخ هم کم نداشتیم کسانی رو که قیام اباعبدالله رو هم جنگ قدرت میدونستند و با قیافه حق به جانب به حضرت توصیه میکردند وحدت ملی رو حفظ کنید!
  • بدون نام IR ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    حرف شما راجع به خاتمي درست است كه با سكوتش باعث نشد تحركات بيشتر شود اما لااقل مي توانست موضع خودش را با برائت جستن از حلقه امثال موسوي ها مشخص كند كه نكرد آيا واقعا باز حق را به ايشان مي دهيد؟! حرف مردم فقط همين بود كه موضع خودتان را مشخص كنيد !
    • بدون نام IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      تو چه کاره مردمی که از طرف آنها نظر می دهی؟
  • امین IR ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    خاتمی پاینده رئیس جمهور آینده
  • رحیم IR ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    99 10
    سید درود بر شرفت . واقیعیت را باید گفت هر چند تلخ باشد
  • بدون نام IR ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    حاج آقا ارداتمندیم ولی خاتمی اشتباه کرد. امروز می تونه بین مردم بره؟؟؟؟
  • مهدی IR ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    90 5
    ای کاش همه با مردم بی ریا و بی تکلف صحبت می کردند صراحت و سادگی بیان استاد طباطبایی مثال زدنی است...
  • چاسب US ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    26 28
    ایشان هم مثل بقیه خوب حرف میزند همین..........
  • بدون نام IR ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    حالا چون حرف شما رو زده، شده سید عزیز :)). بابا دم شماها گرم.
  • بدون نام IR ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    119 8
    واقعأ عالى بود خدانگهدار امثال شما وخاتمى باد
  • بدون نام IR ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    13 97
    حاج آقا وارد سیاست نشو....
  • بدون نام IR ۲۲:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    32 5
    اون نصیحت راو قبول کن. ما شما رو دوست داریم.
  • بدون نام CA ۲۲:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    55 6
    همه ی جوان ها را نمی شود داماد کرد، بلکه باید نیمی از آنان را عروس کرد حاج آقا!
  • بدون نام IR ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    آقاي طباطبايي سكوت هر مسلمان درمقابل قتنه خيانت به حكومت اسلامي ومخالف نص صريح قران ونهج البلاغه است .چه خاتمي باشد وچه شما
    • taba IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۹
      6 0
      گاهی در سکوت خیلی حرفهاست.لطفا بار دیگر متن را مطالعه کن . اگر کسی با حرف یا هر جانب گیری جامعه اسلامی را علیه ولایت فقیه بشوراند اوست که دچار حرام شده نه کسی که سکوت کرده.سکوت اقای خاتمی و اقای طباطبائی مصداق حمایت از ولایت فقیه است.این دو سید حالمی مردمی هستند که ولایت فقیه را رهبر خود میدانند پس درود برحامیان اسلام
  • امید IR ۲۲:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    113 8
    یکی از نمازگزاران مسجدی که ایشان امام جماعت آن را بعهده دارند بوده ام سالیان سال از قبل از انقلاب شبی که از زندان آزاد شده بود و در بین دو نماز به مسجد آمد ایام ماه مبارک رمضان بود شبی که هرگز از خاطرم محو نمی شود.....هرگز در دوران بعد از انقلاب در اوج اختلافی بین بنی صدر و دیگران و بعد از آن در سخنرانی های که بعد از نماز ایراد میکردند بحث های اختلافی نمی کردند و موضع نمیگرفتند با اینکه بطور سنتی از جناح راست بودند ولی هرگز در مسجد بحث اختلافی و سیاسی صریح و شفاف را بیان نمیکردند فقط کلیات را مطرح میکردند....بنظرم مشی و مرام ایشان می تواند سرمشقی برای زمامداران حکومتی باشد
  • بدون نام EU ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    76 6
    چقدر حیف که این سخنان واقعا عالمانه به دل او که باید بنشیند نمی نشیند.
  • بدون نام IR ۲۳:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    ازدید سیاسی ضعیف ایشان متاسفم عدم بصیرت یعنی اینکه حمایت خاتمی را از فتنه ندیدن فساد خانواده هاشمی را ندیدن فحشهایی که به رییس جمهور میدهند را ندیدن راضی بودن امریکا ازرو ی کار آمدن هاشمی را ندیدن
    • بدون نام IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      83 10
      دوست عزیز هاشمی و خاتمی هشت سال رئیس جمهور کشورمون بودن، این جور افترا زدن بی دلیل به هرکس کار درستی نیست چه خاتمی و چه هاشمی چه هرکس دیگه!
  • بدون نام IR ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    105 7
    آخوند گل به این میگن.تمام حرفاش از روی منطقه.من که خیلی دوسش دارم
  • بدون نام IR ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
    77 5
    درود بر شما سید جان . اگر نظرات را مطالعه میکنی حتما برای ما دعا کن .
  • عاشق ایران IR ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    57 4
    سید بزرگ وار مشکل مملکت ما به قول شما فکر نکردن به عاقبت پست مورد نظر و پذیرفتن پست و منمم کردن است بیت المال بی خیال من مدیر باشم ولو که تمام ایران ببخشم -در ضمن مدیر اداره ما یک نفر از همین افراد هست در مدت چند سال مدیریتش آبرروی اداره را برده و زمانی می خواستن عوض کنند خودش به زمین آسمان زد تا بماند
  • فرزاد IR ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    85 5
    كشور ما در سالهاى قبل از انقلاب با مياندارى روحانيت توانست جمهورى را بر پادشاهى برگزيند اما آيا امروز رو حانيت در همان سطح اعتماد عمومى هستند؟ وجود روحانيانى همچون اين بزرگوار براى گذر از بحران و همدلى و وحدت بين مردم غنيمت است ،بعنوان يك شهروند كه آنچنان تعلقى به حزب و طيفهاى سياسى ندارم از تمام نقطه نظرات و ديدگاههاى اين سيد بزرگوار كه در كمال شرافت و بدون عوام فريبى عنوان شد لذت بردم و احساس كردم هنوز روحانيت معتدل و به دور از سياسى بازى وجود دارد كه مردم به آنها اقتدا كنند ،يادمان باشد كه روحانيت هميشه پشتيبان مردم بوده و نه دولت و … سيد نازنين كه چشمانت پُر از عشق و شرافت است : بدانيد كه من و امثال من به حضور فعال شما دلخوشيم ، زنده باشيد و سربلند چون با مردميد. ياعلى ابن موسى الرضا(ع)
  • رنجبر EU ۰۱:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    57 4
    ایشان فردی محبوب وسخنانشان نیز همیشه شنونده را مجذوب میکند اما ما در عمل میلنگیم که وی به این نکته هم اشاره ای داشتند به هر حال فرمایشات خوب خوب زیاد شنیده ایم لذا از بزرگان وصاحب نظران استدعا میشود که برای عملی شدن فرمایشات خوب وفراوان چاره وراهکارهایی ارایه کنند
  • مصطفی US ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    سید در مورد آقای خاتمی حرف دل خیلی ها را زدی ممنون
  • سعید EU ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    89 9
    ممنون مصاحبه عالی بود به دلم نشست. واقعاً اگر امثال ایشان زیاد بودن عالی میشد. خسته نباشید.
  • حق جو IR ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    75 5
    راستی کن که راستان رستند. راستان در جهان قوی دستند. درود بی پایان بر شما
  • بدون نام IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    48 5
    "حدیث چنین است ولیکن نه با فریب بلکه با منطق شایسته و محاسبه شده."
  • سيد... IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    انشاالله آن دنيا جوابگوي حرفهايش مي باشد كه كاملا خلاف دين است امثال ايشان هستند كه اسلام آمريكايي رو ترويج مي كنند.
    • بدون نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      15 9
      اسلام امریکایی............
  • علی IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    9 144
    ایشان که خود را معلم اخلاق می داند و در قال نقد، زشت ترین اهانت ها را به رئیس جمهورمردم می کند. واقعا جای تاسف دارد.
    • بدون نام IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      41 3
      از نظر شماها هر نقدي اهانته... همينطور كف مرتب بزنين ببينيم به كجا مي‌رسيم.
  • علی IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    خاتمی یک فرد نیست که بتوان از بینش برد، یک ایدئولوژی و مکتب است.
  • بدون نام IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    55 7
    آيا به واقع اينچنين بزرگواراني در جامعه ما پيدا مي شوند . ؟ بسيار خوشحال شدم از اين همه صداقت . صداقتي كه در آن بوي الهي به مشام ميرسيد تنفر و افكار شيطاني جايي نداشت هرچه خواندم فقط كلام خوبي بود وبس ديدگاه ايشان نسب به جريانات سياسي بسيار روشن و شفاف بود خداوند انشالله چنين بزرگواراني را براي اسلام و ميهن عزيز حفظ فرمايد
  • محمود IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    56 6
    حقیقت همیشه تلخ است
    • بدون نام IR ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
      8 1
      همیشه و در مورد همه نه افراد خاص
  • عباس IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    32 6
    وقتی سرمایه دار سرمایه اش درخطر باشه مگه دیوانس کارخانه یاسرمایه گذاری داخلی کنه
  • بدون نام IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    64 8
    من تو فکرم که چرا الان که داره صدای مردم در میاد همه واقع نگر و منصف شدن ولی چند سال پیش همه طرفدار رییس جمهور بودن و صدای مردم رو نمیشنیدن؟؟؟ و یا به نفعشون نبود حرف بزنن؟؟؟
  • بدون نام IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    65 4
    نظر بنده نیز به نظر ایشان نزدیکتر است ؟؟!!
  • بدون نام US ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    5 41
    ایشان یک جا در انتقاد از رای ممتنع همکارانش در مجلس هفتم می گوید فرد باید حرفش را بزند، و جای دیگر از سکوت آقای خاتمی پس از انتخابات 88 ابراز خرسندی کرده است. این رفتارها و سخنان دوگانه برای اعتبار خوب نیست. به قول برخی "دبل استاندارد" یا همان "استاندارد دوگانه" است. بالاخره آقای خاتمی آیا حرفش را می زد بهتر نبود؟ واژه فتنه هم واژه خنثی در گزارش شما نبود.
  • بدون نام IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    4 63
    نمی دونم چرا خبرآنلاین هر چی خبر موافق تعریف از خاتمی هست رو منتشر میکنه!! یکی نیست بگه این همه یارانه الان میگیریم وبه خاطر این دولت احمدی نژاد هست چرا کسی یک بار نمی گه دستت درد نکنه. اما همه حمله میکنن برای یارانه گرفتن. بعد میگن این بدترین طرح هستش. بعد الان که اواخر عمر دولت احمدی نژاد هست همه می کوبنش. خاتمی و هاشمی رو خوبه همه دیدیم. الان اوضاع اقتصادی ما با وجود این همه تحریم خیلی بهتر از گذشته است. تو خاتمی مملکت زیاد حرفی برای گفتن نداشت. این ها همش حرفه که از الان تبلیغش کنن. خ.به همه میدونیم که خاتمی رد صلاحیت هست و اصلا تایید هم بشه کسی رای نمی ده بهش.
    • بدون نام IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۰
      36 3
      بله دوست من! برای شما شاید زندگی بهتر شده ولی برای من بدبخت که حقوقم 400 تومن مونده او همه چی چندبرابر شده بهتر که چه عرض کنم نشده هیچ افتضاح شده! جوونیم حروم شد رفت به مولا :-( موفق باشی جناب!
  • بدون نام IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    52 6
    امام حسین (ع) می فرمایند : اگر دین نداری آزاده باش .........احسنت بر شما سید خدا شما و خبرنگار صادق خبر آنلاین را حفظ کند زنده باد ایران
  • محمد IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    10 78
    در جریان حوادث سال 88 آقای خاتمی فراجناحی بود ؟؟؟ او نبود که با بی اعتبارکردن نظام حرمت نظام رو شکست ؟؟؟ مگه تو نمی گی در درجه اول نظام برات مهمه ؟؟ ای روحانی بی بصیرت خبر آنلاین تو هم این بحبوحه جنگ اقتصادی از آب گل آلود برا دوستای فتنه گرت ماهی های درشت بگیر اگه خواستی فیلتر کنی سه تا خط اول رو فیلتر نکن
    • رضا IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۶
      18 3
      دوست عزیز شما هم از جمله افرادی هستید که به برادر دینی خود توهین میکنید بی بصیرت چیه؟؟؟ هر چی نباشه یه سید روحانی واقعیه
    • فافا IR ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۳
      0 9
      نمی دونم چه حسابیه که آقایون اصلاح طلب میتونن به هر کی دلشون خواست توهین بکنن ،بدترین حرفها رو بزنن اما اگه یک صفت عین واقع به طرفداراشون بگیم بی احترامی هست و همشون معلم اخلاق میشن و از اخلاق دم می زنن.
  • بدون نام IR ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    9 54
    یکی گفته بود چرا از طرف مردم حرف می زنید. ما از طرف کسی حرف نمی زنیم ولی مردم همان هایی هستند که 9 دی به میدان آمدند. اون وقت احتمالا این رفیقمون پای بی بی سی بودند
  • بدون نام IR ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    9 60
    مردم اونایی نیستد که کامنت می ذارن. هستند ولی بخشی از مردم. مردم انهایی اند که 22 بهمن می آیند تو خیابون
    • شهاب IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۸
      17 3
      خداوند مردمی که میان کامنت میذارن رو زیاد کنه. انشا الله.
  • بدون نام IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    2 33
    یکی خوب نوشته بود سعی کن تو زندگی ات ساده نباشی حاجی. ارداتمندتیم...
  • @ US ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    7 44
    متاسف برات خاتمی فراجناحی نبود و نیست ، خاتمی رهبر جبهه اصلاحاته یا مفهوم فراجناحی رو نمی دونی یا خودتو میزنی به اون راه
    • بدون نام US ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۱
      6 0
      چه کسی گفته رییس جمهور نباید جناحی باشه؟
  • رضا IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    35 6
    آفرین بر تو سید
  • بدون نام IR ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    15 6
    بین طرفدار های خاتمی هم اختلاف جالبه. ولی خدایش خاتمی هر چی هست فراجناحی نیست.
  • منصور NL ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    31 1
    قال امام حسین ع : اگر مسلمان نیستید لااقل آزاده باشید. این سید بزرگوار دقیقا به این حدیث عمل میکنند . ومن الله توفیق
  • مومن منصف US ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
    28 0
    اولا خدمت همه دوستان عرض کنم-اسلام و مخصوصا تشیع همیشه با امثال این علما زنده و قوی مانده و میماند-تفکر تکفیری و دفع حداکثری تفکری وهابی و غیر اسلامی است-لذا سید هم همیشه از عمق معارف اهل بیت نظر دادند و نه مثل بعضی از تند خویان بی فکر که همه را از اسلام و انقلاب طرد میکنند و فقط خودشان را قبول دارند-دین ما دین رحمت و بزرگی است-جان کلام سید هم همین است که ما حق نداریم دیگران را متهم کنیم-کاش انصاف این سید بزرگوار همه مارا به تفکر میبرد-لذا شما وقتی به گذشته ایشون مراجعه کنید میبینید در همان اوایل اتفاقات سال 88 ایشان ایستادند و فرمودند پیامبر اسلام در فتح مکه همه را عفو کردند و کسی حق ندارد مردم را خس و خاشاک بخواند و این جمعیت را طرد کند-این است تشیع
    • امید IR ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۰
      2 34
      چرا همه مطالب را با هم خلط می کنید ما که مشکلی با سید بزرگوار طباطبایی نداریم اتفاقاً در امور دینی یکی از نخبگان و دارای نفوذ کلام بالایی است و وی را دوست داریم ولی این نکته را دوستان مد نظر داشته باشند اسلام که صرفاً در دولت خلاصه نمی شود هر چند که دولت زحمات زیادی نیز کشیده است ولی نباید مشکلات و نارسایی ها را به پای اسلام گذاشت . اما در مورد عفو پیامبر در زمان فتح مکه این نکته لازم است بیان شود که افرادی در آن زمان مورد عفو قرار گرفتند که حتی به صورت ظاهری هم که شده توبه نمودند و از اشتباهات گذشته خود اظهار ندامت و پشیمانی کردند نه مثل آقایان خاتمی و موسوی و کروبی بعد از این همه خرابکاری باز بر جهل خود اصرار دارند .
  • بدون نام US ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۰
    4 34
    به نظر من نه اصولگرا به درد می خورد نه اصلاح طلب آقای خاتمی هم اشتباهاتی داشت مثل وزیر ارشاد اسلامی اش که ارشاد انگلیسی می کند اما نه به اندازه اصولگرایان که برابر 30سال گذشته یکجااشتباه دارندتا حدی که یک عدد ریاضی را 10بار اشتباه می خوانند. عیب72ملت همه را عذر بنه چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند
    • بدون نام IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
      23 4
      نظر شما برا خودت محترمه ولی فقط برا خودت!!
    • امید US ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
      12 6
      معلومه حرف حساب جواب نداره غیر از این چی میخوای بگی؟
  • بدون نام IR ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
    2 7
    نظر شما هم بر ا خودت محترمه گلم
  • بدون نام IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
    12 5
    یک مصاحبه این همه جز و بحث داره؟ یکی یه نظر داره. آسمون که به زمین نیومده بیکارن این مردم ها.
  • بدون نام IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
    5 37
    حاجی شما بی خیال سیاست شو. خاتمی کجا فراجناحی بود. دوره ریاست جمهوری اش هم فراجناحی نبود. ب چه برسد به بعدا.
  • بدون نام US ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
    9 33
    شما روحانی خوبی هستی ولی به قول خودتون به درد سیاست نمی خورید. به کار مردم برسید خدا خیرتان بدهد
  • بدون نام IR ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
    6 43
    . شما که می گی به هیچ کس نباید توهین کرد به رئیس جمهور توهین می کنی درست است؟
    • شهرزاد GB ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۴
      31 4
      شما احتمالا نمی دونید توهین یعنی چه! اینها که حاج آقا فرمودند توهین نبود واقعیت بود معلومه هنوز رییس جمهور رو نشناختید
  • بدون نام IR ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
    7 50
    آقای طباطبایی توهین به رئیس جمهور می کنید درست است. این اخلاق کسی است که خودش درس اخلاق می دهد؟
  • بدون نام IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۳
    13 2
    سغی کن تو زندگی ات ساده نباشی.
  • صادق IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۳
    42 3
    درود بر تو سيد بزرگوار كه حرمت نگه داشتن را از جدت به ارث بردي ، آنهم حرمت بزرگواري مثل خاتمي را كه به حق محترم است و در دل اين مردم جا دارد ، باشد كه توهين كنندگان امروز به فرزندان رسوالله با توهين كنندگان به اهل بيت در صدر اسلام با هم محشور شوند ، اگر انتخابات آزاد و بدون حاشيه داشته باشيم خاتمي باز هم تنها كانديداي بلا منازع انتخابات خواهد بود ........... !!!!!!!! ******* دوست داريم سيد ******
  • بدون نام IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۴
    7 23
    حاج آقاش ما را چی به خاتمی. ولش کنید.
  • زغال IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۶
    7 3
    این سید برگوار هر چند در بحث اخلاق خانواده شیرین با وقارصبحت می کند اما چیزی ایشان در مورددولت سازندگی بیان کرد برخی از نکات که می توانست شفاف سازی کند بیان نکرد وهمچین دیدگاه شان نسبت به دکترشریعتی در ضمن سفرهای استانی ودوره ای یک حسن دارد شما بااین سف حداقل برخی از مسایل مردم را از نزدیک میبنید درست است هزینه دارد ایا روستائیان وکارگران مزرعه این حق ندارنند که یک مسئول عالی رتبه ازنزدیک کار طاقت فرسایی آنان را نگاه کند .چرا باید همیشه وزیران ازاین دوحزب انتخاب شوند چرا افرادکاردان که وابستگی حزبی ندارند مجلسیان در انتخاب آن بدرفتاری می کنند .دولتی که کار اجرایی نکند می تواند خیلی راحت بازار کنترل کند .اقلا یک مقایسه درست از دریافت وامهای خارجی وباز پرداخت این سه دولت می کرد
  • دریا IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۳
    15 4
    قابل توجه عزیزانی که فکر می کنند با40تومان یارانه مشکلشون حل میشه اولا همین یارانه یعنی وارد کردن پول نقددربازار باعث تورم شده ثانیا خداروزی که دنیارانهاده به هرکی هرچه لایق بوده داده به بلبل نغمه مستانه داده به شیر م جنبه شاهانه داده به جغدم در خرابه لانه داده به ما هم 40تومن یارانه داده
  • سید محمد مهدی طباطبایی IR ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۶
    2 0
    اقا منم هم اسم شمام و افتخار میکنم .انشاالله هزار سال زنده باشید و ما زیر سایتون افتخار کنیم .تمامی سخنان شما به حق بود کور شود هر انکس که نتوان ببیند