رضا رضایی: این در حالی است که خبرهای دیگری حاکی از بیثباتی شدید در تصمیمگیری آمریکاییها نسبت به اعزام یا اعزام نکردن نیروهای بیشتر به این کشوراست. در چنین شرایطی اندرس فوگ راسموسن دبیر کل ناتو روز سهشنبه اعلام کرد افزایش اساسی شمار نیروها در افغانستان در چارچوب واگذاری امور امنیتی به افغانها از سال 2010 باید به سرعت اعلام شود.
راسموسن در نطقی در برابر مجمع پارلمانی پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، که از جمعه در ادینبورو (اسکاتلند) آغاز شده است توضیح داد انتظار دارد درباره اعزام نیروهای کمکی به افغانستان در چند هفته آینده توافقاتی به دست آید.
درحالی که باراک اوباما رئیسجمهوری آمریکا قرار است در آیندهای نزدیک درباره درخواست ژنرالهای خود برای اعزام دهها هزار نظامی دیگر به افغانستان اظهارنظر کند، راسموسن گفت ناتو باید درباره رویکردی برای مقابله با شورشیان با افزایش اساسی نیروها در محل تصمیمگیری کند.
وی گفت من اعتقاد دارم که ما میتوانیم و باید سال آینده بیش از این مسئولیتهای مهم را در زمینه امنیتی به نیروهای افغان واگذار کنیم. دبیر کل ناتو همچنین یادآورشد که آنها در صورت امکان این کار را به شکلی هماهنگ انجام خواهند داد و این مسئله به آنها امکان خواهد داد تا به تدریج نقش خود را به نقش حمایتی تغییر دهند.
این سخنان یک روز پس از نطق سیاست خارجی گوردن براون نخستوزیر انگلیس بیان شد که خواستار تعیین جدول زمانی برای آغاز واگذاری این اختیارات به صورت بخش به بخش از سال آینده شده است. براون پیشنهاد کرده است که اوایل سال 2010 در لندن کنفرانسی بینالمللی به منظور تدوین این راهبرد برگزار شود.
مطبوعات این راهبرد را نخستین گام به سوی جدول زمانی خروج نیروها میدانند.
راسموسن گفت چنین تدابیری هم واقعگرایانه و هم غیرواقعگرایانه است. از نگاه این مقام مسئول اروپایی نیروهای ناتو در افغانستان به موفقیتهای واقعی علیه شبکه تروریستی القاعده دست یافتهاند. راسموسن در عین حال تصریح دارد که اگر بخواهند از این کشور خارج شوند و به افغانستان پشت کنند القاعده فوراً به این کشور باز خواهد گشت.
عبدالله هم موافق است
این اظهار نظر آخری دبیر کل ناتو به شدت مورد تأیید عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی حامد کرزای رئیسجمهور افغانستان قرار گرفته است چرا که او دیروز در یک مصاحبه خبری نسبت به خروج شتابزده نیروهای خارجی از افغانستان هشدار داد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که پیش از برگزاری دور دوم انتخابات از نامزدی خود کنارهگیری کرد، در گفتوگو با پایگاه اینترنتی فایننشیال تایمز آلمان گفت: در صورت خروج شتابزده و با عجله نیروهای خارجی، طالبان دیگر با مانعی در افغانستان روبهرو نیست. عبدالله عبدالله در بخش ابتدایی گفتوگوی خود گفت: در صورت عقب نشینی نیروهای خارجی، افغانستان بلافاصله در دست طالبان خواهد افتاد. وی گفت: وقتی به زمان خروج احتمالی نیروهای آمریکایی فکر میکنم، به شدت نگران میشوم.
عبدالله گفت: اگر نیروهای خارجی این کشور را ترک کنند، طالبان دیگر با مانع و مشکلی در افغانستان روبهرو نیست؛ چرا که ما در افغانستان دیگر مسعودی نداریم که مبارزه علیه طالبان را برنامهریزی کند. عبدالله که در دوران مبارزات افغانستان از همراهان نزدیک احمد شاه مسعود بود، اظهار داشت: در یک جنگ به نقطهای میرسیم که تنها در صورتی میتوان شرایط را تغییر داد که سربازان بیشتری در اختیار داشته باشیم. وی گفت: از این رو از خواست ژنرال استنلی مک کریستال فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان برای اعزام 40 هزار سرباز بیشتر به افغانستان حمایت میکنیم.
برخیها از افغانستان سود میبرند
از سوی دیگر یک تحلیلگر نظامی شبکه راشا تودی گفت راهبرد جنگی جدید آمریکا برای افغانستان تحت تأثیر منافع شخصی کسانی است که از جنگ افغانستان سود میبرند. یوگنی خروشچف در گفتوگو با این شبکه گفت: «بیشتر ناظران نمیدانند که چه کسانی الهام بخش ژنرال استنلی مک کریستال، فرمانده نیروهای آمریکایی و بینالمللی در افغانستان در ارائه راهبرد جنگی جدید آمریکا در افغانستان به باراک اوباما بودهاند. کسی که در تدوین این راهبرد تأثیر داشته است عبدالرحیم وردک، وزیر دفاع افغانستان، است. اگر به اسناد کمکهای سابق آمریکا به طالبان نگاه کنیم باز نام افراد مشکوکی مانند یکی از بستگان نزدیک حامد کرزای، رئیسجمهور افغانستان و حمید وردک، پسر عبدالرحیم وردک را میبینیم. این افراد کنترل بخش اعظم تجارت مرتبط با شرکتهای امنیتی خصوصی و ارسال تدارکات برای نیروهای آمریکایی از طریق پاکستان را در اختیار دارند. بنابراین هر چه تعداد نیروهای خارجی در افغانستان بیشتر باشد سود کسانی که از کشمکش در افغانستان سود میبرند بیشتر خواهد شد. در این میان معلوم نیست که آیا ژنرال مک کریستال نیز با دادن پیشنهاد افزایش چهل هزار نفری نیروهای آمریکایی در افغانستان خود شخصاً سودی میبرد یا خیر.»
اعمال فشار غرب برای تشکیل کابینه
در همین حال منابع خبری افشا کردند که شماری از کشورهای غربی برای تعیین اعضای کابینه جدید افغانستان بر «حامد کرزای» رئیسجمهوری این کشور اعمال فشار میکنند. یک منبع نزدیک به حامدکرزای در مصاحبه با رسانههای افغانستان گفت: با انتخاب کرزای به عنوان رئیسجمهور جدید، آمریکا، انگلیس و فرانسه بستههای پیشنهادی خود را درباره مبارزه با فساد اداری، مشارکت طالبان در روند سیاسی و چگونگی ترکیب کابینه جدید به حامد کرزای ارائه کردند.
وی افزود: اگرچه حامد کرزای اعضای کابینه جدید و رؤسای ادارات دولتی خود را در رایزنی با چهرههای سرشناس افغانستان تعیین کرده بود اما این فهرست با اعمال نفوذ کشورهای غربی تاکنون سه بار تغییر کرده است.
این منبع نزدیک به رئیسجمهور افغانستان که نخواسته است نامش فاش شود، از ارائه جزئیات بیشتر در این زمینه خود داری کرد. وی افزود: حدود هشتاد درصد اعضای کابینه آینده افغانستان چهرههای جدید خواهند بود.
گفته میشود حامد کرزای با پیشنهاد انگلیس درباره شامل شدن چهرههای طالبان در کابینه جدید افغانستان مخالفت کرده است.
براساس این گزارش: کرزای معتقد است که چهرههای جهادی افغانستان و اعضای ارشد طالبان حاضر نیستند با همدیگر دور میز هیأت دولت بنشینند.
اما سیامک هروی معاون سخنگوی دولت افغانستان اعلام کرد: فشار کشورهای غربی برای تعیین اعضای کابینه افغانستان تأثیری نخواهد داشت و حامد کرزای تصمیم گیرنده اصلی درباره اعضای کابینه خود خواهد بود.
نظر شما