مهر نوشت:

با وقوع یک حادثه دریایی، هر چند بارج 12 هزار تنی شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی با حضور به موقع شناورهای امداد و عملیاتی غرق نشد اما بخشی از لوله‌‌های گاز فاز 19 پارس جنوبی در آب‌های خلیج فارس غرق شدند.
بارج 12 هزار تنی شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی که حامل لوله‌های گاز فاز 19 پارس جنوبی بود در نزدیکی جزیره خارگ در آب‌های خلیج فارس به دلیل برخورد با تپه‌های مرجانی و وقوع طوفان دچار حادثه شد.
این شناور پشتیبانی به دلیل ایجاد چندین شکاف در بدنه در حال غرق شدن بود که با حضور به موقع شناورهای امداد و عملیاتی شرکت پایانه‌های نفتی از غرق شدن این بارج 12 هزار تنی جلوگیری شده است.
با این وجود، تمامی لوله های گاز بتن اندود شده این شناور در عمق 40 تا 70 متری آب‌های خلیج فارس در نزدیکی پایانه نفتی خارگ غرق شده است.
تمامی کارکنان این بارج هم اکنون در صحت و سلامت به سر می برند و این حادثه تنها خسارت مالی به همراه داشته است.
سید پیروز موسوی مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی با تایید این حادثه دریایی، گفت: با حضور شناورهای امداد و عملیاتی، هم اکنون لاشه بارج آسیب دیده به حوضچه‌های پایانه نفتی خارگ منتقل شده است.
این مقام مسئول با اعلام اینکه در حال حاضر تخلیه آب این شناور توسط کارکنان پایانه های نفتی آغاز شده است، بیان کرد: اما برای تعمیرات اساسی این شناور نیاز به مشارکت شرکت‌های دیگر است.
وی همچنین در پاسخ به پرسش مهر در خصوص تخلیه لوله‌های گاز این بارج 12 هزار تنی توضیح داد: مختصات جغرافیایی محل غرق شدن لوله‌های گاز مشخص شده است و به زودی بیرون کشیدن این لوله‌های گاز آغاز می‌شود.
در همین حال محمدکاظم نیکنام مدیرعملیات شرکت پایانه های نفتی اعلام کرده است: 10 نفر از کارکنان عملیات دریایی شرکت پایانه های نفتی توانستند از غرق شدن یک بارج 12 هزار تنی حمل لوله در آب های خلیج فارس جلوگیری کنند.
این بارج از خرمشهر به مقصد پارس جنوبی در حرکت بود که گرفتار طوفان شد و تعادل کشتی به هم خورد و در شرایط غرق شدن قرار گرفت.
4545
 

کد خبر 260426

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهمن IR ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
    6 0
    مگر نه اینکه همه شناورها قبل از حرکت در دریا بایستی از وضعیت جوی آن روز و روزهای آینده اطلاعات کامل کسب کنند ؟ پس چطور این شناور دچار طوفان شده است ؟ بعد از حادثه غرق شدن کشتی کوشا1 این دومین حادثه از این نوع است که اگرچه شناور غرق نشده است ولی بهرحال تا مرز این حادثه پیش رفته است که نشان دهنده عدم رعایت الزامات و استانداردهای عملیات دریایی می باشد .
    • کارشناس دریایی US ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      0 0
      بزرگوار پیش بینی وضعیت جوی معمولا 4 الی 5 روز میباشد و شناور در تاریخ 2 آذر از خرمشهر جدا شده و پس از طی مسافت 4 روزه با طوفان مواجه شده . الزامات و بازدیدهای قبل از خروج نیز توسط مسئولین ذیربط انجام شده که مجوز خروج شناور از بندر مبدا داده شده است .
  • امید US ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
    8 1
    مهم لوله هابوده غرق شدن،
  • مالک IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۹
    8 0
    با سلام میخواستم بگم این اقایون محترم شرکت نفت خارگ چرا اصل ماجرا رو درست و حسابی اعلام نمیکنند چرا نمیگن که این بارج چن بار از انها تقاضای ورود به حوضچه ای که در اختیار پایانه ها میباشد را نموده که با جواب منفی انها مواجه شده این بار ج یک روز تمام بیرون حوضچه قرار داشته و وضعیتش هم زیاد بحرانی نبوده تا روز بعدش که پر اب میشه واین بلا سرش ون میاد ایا در قوانین دریایی توصیه نشده است که هر واحدی که در خواست کمک کرد باید به انها کمک کنید چه خوب است از اداره بند ر خارگ مشاوره بگیرند برای هم چین مواقعی
  • کارشناس دریایی US ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    1 0
    1- بارج معمولا فاقد پرسنل میباشد که درحال حاضر سالم باشند . 2- این بارج پس از 3 روز دریانوردی بمحدوده خارک رسیده که دچار طوفان شده و مسئولین محترم عملیات خارک میبایست پاسخگو باشند که چرا طرح امداد و نجات را بهنگام اجرا ننموده و بارج بعلت سهل انگاری مسئولین عملیات خارک دچار سانحه گردید . 3- یدک کشهای کمک کننده در پایان ماجرا بعلت عدم کارایی در به آب افتادن لوله ها کمک نمودند . 4- تعمیرات زیر آبی بارج مذکور بهیچ "" شرکتهای دیگری "" وابسته نبوده و در ابتدایی ترین داکهای تعمیراتی قابل انجام است . 5- از مسئولین محترم تقاضا دارم درصورتیکه فاقد اطلاعات دریایی میباشید اطلاع رسانی غلط نفرمائید. 6- ضمناً بمنظور مطرح نمودن خود خواهشمندیم روی دوش سایرین قدم رنجه نفرمائید شما عملیات امداد را انجام دهید

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین