وضعیت فروش گاز در یک جایگاه CNG نشان می دهد که قیمت فروش یک متر مکعب گاز اگرچه 300 تومان است اما هزینه تمام شده هر متر مکعب گاز با احتساب هزینه های جایگاه ها 441 تومان است.

آذرجزایری: بررسی ها از مقایسه بین هزینه‌ها و درامدهای جایگاه‌های CNG نشان می‌دهد که جایگاه ها در شرایط کنونی با زیان درحال فعالیت هستند و ورود بخش خصوصی به این صنف توجیه اقتصادی لازم را ندارد. بنابراین شاید بتوان کمبود جایگاه های سوخت را در این مساله جستجو کرد. علاوه بر این، بخش CNG به دلیل اینکه صنعتی نوپا در کشور محسوب می‌شود و استفاده از آن در اتومبیل به مراقبت‌های فنی و ایمنی بیشتری نیاز دارد.
البته بنابر گزارش مرکز پژوهش های مجلس، CNG تاکنون از واردات 17 میلیارد لیتر بنزین به کشور و خروج میلیاردها دلار ارز از کشور جلوگیری کرده است. هم‌اکنون CNG از واردات روزانه 20 میلیون لیتر بنزین به کشور، جلوگیری می‌کند. یعنی معادل حدود 30درصد از بنزین مصرفی روزانه است.

 


این درحالی است که متوسط فروش CNG طی سال‌های 1384-1390 نشان می‌دهد متوسط رشد فروش در پنج سال قبل از هدفمندی‌ یارانه‌ها کمتر از 10درصد بوده است. این وضعیت در حالی است که سهم CNG در سبد سوخت بخش حمل‌ونقل سبک در پایان سال 1390 به 22درصد افزایش یافته است.
همچنین هزینه برق در جایگاه‌های گاز طبیعی فشرده با ظرفیت 250 متر مکعب در ساعت، معادل 6.595 هزار ریال بوده که این میزان پس از هدفمندی به 7.559 هزار ریال افزایش یافته است. این ارقام به میزان 14.6 درصد رشد داشته است و این میزان در جایگاه‌هایی با ظرفیت 2 هزار متر مکعب در ساعت از 19.124 هزار ریال به 2.928 هزار ریال رسیده که میزان آن رشد آن پس از هدفمندی معادل 9.4 درصد بوده است.

 


این درحالی است که برآوردها نشان می‌دهد میانگین کارمزدی که جایگاه‌داران به ازای فروش هر مترمکعب CNG در جایگاه‌های تک‌منظوره باید دریافت کنند به ترتیب 470، 506، 649، 828 ریال و برای جایگاه‌های دومنظوره 509، 549، 709 و 908 ریال است.
چنانچه در اثر افزایش نیافتن کارمزد جایگاه‌های CNG، این جایگاه‌ها با خطر تعطیلی مواجه شوند، در شرایط بین‌المللی موجود (تحریم‌های بی‌سابقه) عملاً واردات بنزین به منظور جبران این کسری، امکان‌پذیر نیست. استفاده از CNG در کشور، باعث ایجاد امنیت انرژی در بخش ناوگان حمل‌ونقل و کاهش هزینه‌های جاری کشور شده است. به‌طور خلاصه در مورد مزایای CNG در شرایط فعلی به مزایای زیر می‌توان اشاره کرد:
الف) کاهش قابل ملاحظه در مصرف بنزین و در نتیجه کاهش واردات آن.
ب) کاهش میزان آلاینده‌های محیط زیست باتوجه به ارائه سوخت پاک.
ج) ایجاد اشتغال در مناطق مختلف کشور و بهره‌گیری از نیروهای بومی.

 


سرانه جایگاه در ایران ومقایسه جهانی آن
در حالی که در دنیا طبق استاندارد به ازای هر 850 خودرو دوگانه‌سوز کارخانه‌ای یک جایگاه CNG وجود دارد (بدون احتساب خودروهای دوگانه‌سوز غیرمجاز)، این رقم در مورد آرژانتین 1.100، برزیل 950 و پاکستان 850 خودرو دوگانه‌سوز است.
تعداد خودروهای گازسوز در ایران 2.859.386 دستگاه محاسبه شده است.

 


نبود تناسب بین تعداد جایگاه با تعداد وسایط نقلیه بنزین‌سوز و میزان مصرف، سبب می‌شود که میزان فروش جایگاه‌های کنونی افزایش یابد و این وضعیت با افزایش کارمزدهای دریافتی رابطه‌ای مستقیم دارد. اما مطالعات گویای این امر است که در شهرهای بزرگ باتوجه به تجمع بیشتر وسایط نقلیه، ضرورت افزایش و توسعه نقاط عرضه مشهو است که برای تحقق این امر می‌باید انگیزه‌های لازم در صاحبان سرمایه بخش خصوصی ایجاد شود تا علاوه‌بر رضایت‌مندی صاحبان مجاری عرضه فعلی، زمینه لازم برای تشویق و ترغیب جذب سرمایه در این بخش فراهم شود.

 

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد در وضعیت کنونی به دلیل افزایش قیمت دارایی‌های ثابت مانند زمین، حاکمیت نظام کارمزدی بر رابطه بین جایگاه‌ها و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، اینگونه جایگاه‌ها بازدهی اقتصادی لازم را ندارند و این موضوع از جمله ایراداتی است که بر این روش وارد است. در حال حاضر در شهر تهران، استقرار اغلب جایگاه‌ها در بافت‌های قدیمی شهر، گویای این واقعیت است. لازم به ذکر است باتوجه به بالا بودن قیمت زمین در کلانشهرها و پایین بودن قیمت این دارای در شهرهای کوچک‌تر و بین‌‌راه‌ها بدیهی است که هزینه سرمایه‌گذاری در کلانشهرها، شهرهای کوچک و بین‌راه‌ها به یک اندازه نیست. این در حالی است که اتخاذ نظام کارمزدی باعث شد تا میزان کارمزد پرداخت شده به هر کدام از این جایگاه‌ها به یک اندازه باشد.

/22131

کد خبر 262293

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • saeeed IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۹
    5 0
    سلام کارگرپمپ گازقاسم آبادورامین هستم. تازه مستقیم زیرنظرشهرداری اداره میشه و ما نیروی شهرداری ورامین حساب میشیم. یه کارگرگذاشتن برای 4تاشلنگ(بعضی وقتاهم6تاشلنگ!!)
  • محمد سلمانی IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۹
    7 2
    سلام دوستان عزیز و گرامی بی عدالتی و اجحافی که در گزینش و جایگزینی سوخت CNG به جای LPG انجام شد نابخشودنی است. اینجانب به عنوان فردی که سالهاست مطلع در این مقوله خاطر نشان میکنم که هزینه راه اندازی یک جایگاه CNG در کمترین برآورد ممکن 10 برابر یک جایگاه LPG است. وقتی به سراغ هزینه مصرف برق میروید. باز هم مبلغ سنگین مصرف انرژی برق در جایگاه CNG بطور وحشتناک بالاست. هزینه تعمیر نگهداری جایگاه را نیز میتوانید از جایگاه داران بپرسید. تازه مطلب به اینجا ختم نمیشود. نرخ استهلاک خودروهای گازسوز CNG و هزینه های تجهیزات بکار رفته برای در خودرو برای مصرف کننده و خطرات ایمنی که در اخبار حوادث هر از گاهی مشاهده میشود (که در اکثر موارد به انفجار مهیب و مرگ منتهی شده) . همه و همه این سوال را در ذهن ....
  • محمد سلمانی IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۹
    5 0
    سوال من این است چرا ما به جای آزاد نمودن استفاده از انرژیهای سوختی موجود ممنوعیت ایجاد میکنیم. آیا میدانید تمام حوادث بوجود آمده در خودروهای با سوخت گاز مایع LPG فقط در مرحله سوختگیری و بدلیل عدم وجود جایگاه رخ میدهد. ایا میدانید تعداد بیشماری خودروی با سوخت گازمایع در کشور تردد میکنند. کارشناسان میگویند دلیل استفاده از سوخت گاز طبیعی فشرده الایندگی کمتر است. پس چرا نمیگویند که مقدار پیمایش کمتر خوردها با این سوخت چقدر بر اتلاف وقت مصرف کننده تاثیرگذار است. هزاران چرای دیگر که فرصت بیان نیست.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین