رضا الیاسی: عضو هیات رییسه مجالس پنجم، هشتم و نماینده مردم مسجدسلیمان از مجلس پنجم تا هشتم این روزها به دور از هیاهوی صحن به پشت مجلس نقل مکان کرده و به رتق و فتق امور تقنینی مجلس مشغول است.
امیدوار رضایی میرقائد اگرچه مانند برادر محسن(رضایی) چهره ای به شدت سیاسی نبوده و شاید در سایه وزانت سیاسی برادر نیز به عرصه سیاست راه یافت اما تجربه چند دوره نمایندگی از او نیز سیاستمداری چهره ساخته است، سیاستمداری که بهتر از بسیاری از هم صنفان خود حقوق و قانون را به واسطه مسئولیت چندین ساله در هیات رییسه می شناسد.
با وی درباره اصلاحیه قانون انتخابات ریاست جمهوری که این روزها در مجلس در حال بررسی است به گفتگو نشستیم. رضایی اصلاح قانون انتخابات و مطابقت آن با شرایط روز را امری ضروری می داند.
از رضایی درباره احتمال کاندیداتوری برادر بزرگترش نیز سوال کردیم و پاسخ داد "آقای محسن رضایی برای اداره کشور برنامه دارد و بر همین اساس از سپاه بیرون آمد. وی برنامه گذشته خود را کامل کرده است به خصوص این که در جریان امور جاری کشور است و با کارشناسان و نخبگان در ارتباط است و برنامه کاملی دارد اما اعلام کرده است که در حال فکر کردن برای اعلام نامزدی خود در انتخاب می باشد و گفته که تصمیم قطعی نگرفته است اما از نظر آمادگی فکری کامل تر از گذشته برنامه ها را دنبال کرده است"
و البته ماجرای مرگ مشکوک پسر محسن رضایی و اظهارات اخیر سخنگوی دولت نیز محورهای دیگر این مصاحبه یک ساعته بود.
مشروح گفت و گوی معاون قوانین مجلس با خبرآنلاین در ادامه می آید:
اخیرا آقای الهام اعلام کرده اند که رئیس مجلس نباید مصوبه های دولت را ابلاغ کند؛ شما به عنوان معاون قوانین مجلس ارزیابی تان از این موضوع چیست در قانون صراحتا در این زمینه چه می گوید؟
صحبت های آقای الهام را مستقیم نشنیده ام و چیزی که در رسانه ها دیدم تناقضاتی در این صحبت ها وجود داشت. ایشان صراحتا گفتند که رئیس مجلس تنها حق نظارت اطلاعاتی دارد که این خلاف قانون اساسی است. قانون اساسی در اصل 138 گفته است که مصوبات و تصمیمات و آیین نامه هایی که دولت تصویب می کند به اطلاع رئیس مجلس می رسد و برای تجدید نظر و رفع ایرادهای احتمالی رئیس مجلس بررسی می کند.
در اصل 85 قانون اساسی آمده است که مصوبات دولت نباید با اصول و احکام مذهب رسمی و قانون اساسی مغایرت داشته باشد و تشخیص این موضوع با شورای نگهبان است و شورای نگهبان مغایرت با شرع و قانون اساسی را تشخیص می دهد.
همینطور در ادامه اصل 85 قانون اساسی آمده است که علاوه بر این، مصوبات دولت نباید مخالف قوانین و مقررات عمومی کشور باشند و بررسی و اعلام عدم مغایرت آنها با قوانین مذبور باید ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی برسد.
همچنین در اصل 138 قانون اساسی نیز آمده است که تصویب نامه ها و آیین نامه های دولت و مصوبات کمیسیون ها ضمن ابلاغ برای اجرا باید به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی برسد تا در صورتی که آنها را بر خلاف قوانین بیابد با ذکر دلیل برای تجدید نظر برای هیات وزیران ارسال کند.
برای اجرای این اصول، مجلس چند قانون وضع کرده است که در قانون نحوه اجرای اصول 85 و 138 قانون اساسی قانونی در سال 68 داریم که صراحتا اعلام می کند که رئیس مجلس اگر مصوبات دولت را خلاف قانون تشخیص دهد نظر خود را با ذکر دلیل به دولت اعلام می کند و چنانچه این مصوبات بعضا خلاف قانون تشخیص داده شوند حسب مورد هیات وزیران و یا کمیسیون مربوطه مکلف است ظرف یه هفته پس از اعلام رئیس مجلس نسبت به اصلاح مصوبه اقدام و دستور توقف فوری مصوبه را صادر کنند.
همچنین در تبصره 2 همین قانون آمده است که اگر میان رئیس مجلس و هیات دولت و یا کمیسیون های مربوطه از جهت استنباط از قوانین اختلاف نظر حاصل شود، نظر رئیس مجلس ملاک قانون است و این موضوع لازم الاجرا است.
در قانون الحاق یک تبصره به قانون اجرای اصول 85 و 138 قانون اساسی که در سال 88 به تصویب رسیده است آمده است که در مواردی که رئیس مجلس مصوبات و آیین نامه ها و تصویب نامه های مقامات دولت و کمیسیون ها را مغایر با متن و روح قوانین تشخیص دهد نظر وی برای دولت معتبر و لازم الاجرا است.
آقای الهام گفته "رئیس مجلس اگر بر وجود اشکال در مصوبه دولت اصرار داشته باشد باید به دیوان عدالت اداری شکایت کند"؛ اگر این خبر درست باشد آقای الهام قانون الحاق یک تبصره به قانون اجرای اصول 85 و 138 قانون اساسی را نخوانده است که صراحتا در همین قانون که مصوب سال 88 است و شورای نگهبان هم در تاریخ 9 اردیبهشت 88 آن را تایید کرده است گفته است دیوان عدالت اداری نسبت به این موارد صلاحیت رسیدگی ندارد و گفته است رئیس مجلس در این زمینه حرف نهایی را می گوید و بر همین اساس قانون عادی ما و هم قانون اساسی ما صراحت دارد که مصوبات دولت تنها برای اطلاع مجلس فرستاده نمی شود و بلکه برای این ارسال می شود که ایرادها گرفته شود و مصوبات اصلاح شده مورد تایید مجلس قرار بگیرد.
رئیس مجلس نیز هیات مشاورانی را با نام هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین را برای این موضوع تعیین کرده است و از دوره های قبل مجلس بوده است و به عنوان مشاور نظرشان را به رئیس مجلس می دهند و حرف نهایی را رئیس مجلس می گوید و اگر دولت اجرا نکند طبق قانون مصوبه باید در روزنامه رسمی کشور چاپ و اعلام شود و نیازی به شکایت دیوان عدالت اداری نیست.
در دولت دهم بارها شاهد این مسائل حاشیه ای همچون در راس امور نبودن مجلس که فضای سیاسی کشور را ملتهب می کرد بوده ایم؛ چرا این اتفاق ها در دولت دهم افزایش یافت؟
به نظر بنده مصلحت نیست که دوستانی که خودشان را وابسته به نظام و ولایت می دانند در جهت خلاف منافع نظام و تاکید مقام معظم رهبری که پرهیز از تنش و حاشیه سازی است قدم بردارند و یا سخن بگویند و به نظر می رسد دوستان در دولت باید آستانه تحمل خود را افزایش دهند و از این گونه سخنان پرهیز کنند.
هم اکنون مشکل اصلی ما مسائل اقتصادی و مسائل بین المللی همچون تحریم ها است و تمام دستگاه های حکومتی باید تمام وقت و گفتار خود را به امید دادن به مردم و به همفکری و همدلی برای رفع مشکلات اساسی مردم قرار بدهند و این انتظاری است که خون شهدا دارند و همه کسانی که صندلی های مسئولیت را اشغال کرده اند وظیفه دارند در مقابل ایثارگری های صورت گرفته در انقلاب، هم اکنون از مسائل شخصی، گروهی و جناحی و تمایلات سیاسی بگذرند و به منافع ملی بیشتر توجه کنند و نباید به مسائل حاشیه ای دامن زد.
به نظر بنده صحبت های رئیس مجلس در نشست خبری بجا بود که خیلی وارد بحث های متقابل نشد و مسئله اصلی را جنگ اقتصادی و اقتصاد مقاومتی اعلام کرد.
آقای رضایی! هم اکنون مجلس در حال بررسی اصلاح قانون انتخابات است؛ البته این طرح از زمان مطرح شدن در مجلس با حاشیه های فراوانی همراه بوده است. به نظر شما در این شرایط اصلاح قانون انتخابات ضروری است؟
اصلاح قانون انتخابات در تمام دوره های انتخابات ها بوده است و موضوع متداولی است ضمن این که قوانین ساخته و پرداخته فکر و تلاش انسان ها است و می تواند با شرایط روز و تجارب به دست آمده متغیر باشد. همیشه نیاز به اصلاحات بوده و ممکن است این موضوع اظهارنظرهای مختلفی را به همراه داشته باشد اما اصل اصلاح قانون انتخابات به نظر بنده ضروری است.
درباره محتوای قانون بحث های مختلفی مطرح شده است و نیاز به بحث دارد و مجلس نیز چندین ماه است که درباره این طرح بحث می کند.
یکی از اختلاف نظرها درباره هیات اجرایی مرکزی است که تا کنون نبوده و خیلی هم تعجب می کنند که چطور در شهرستان ها و بخش ها هیات اجرایی وجود دارد و در مرکز کشور این هیات وجود ندارد و در ساختارها معمولا این موضوع غیر طبیعی است و چون به طور روال و سنتی انجام می شده است کسی به این موضوغ توجه نمی کرد و به نظر بنده یک سری از اختلافات روی این موضوع است که در حال بحث است.
حتی نماینده ای که از مجلس قرار است در این هیات باشد حق رای ندارد و مجلس می خواهد که شائبه های دخالت مجلس در انتخابات برطرف شود و اگر اصلاحات اینگونه صورت بگیرد خیلی از مخالفان متقاعد می شوند که مجلس قصد ندارد قانونی بنویسد که تنها به سود خودش باشد.
این فضا الان در مجلس است که تمام نظرات را لحاظ کند و آنکه در پایان تصویب می شود موضوعی باشد که اکثریت قبول داشته باشند و شورای نگهبان تایید کند.
عده ای می گویند کمیسیون شوراها در بررسی این طرح نقش کلیدی نداشته است و این طرح در فضایی خارج از مجلس تدوین شده است.
اولا این طرح به عنوان طرح ملی است و انتخابات مربوط به یک دستگاه یا ارگان نیست و از جاهای زیادی انتقاداتی وجود داشته که قانون انتخابات ایراد دارد از جمله این که در حین مناظرات یا تبلیغات انتخاباتی شخصی توهین می کند و نامزدی را تخریب می کند و با پیشرفت تکنولوژی ابزارهای جدید تبلیغاتی ایجاد شده که قبلا نبوده است و اگر چنین جرمی باشد چطور باید با آن برخورد کرد؟
آقای احمدی نژاد نیز نسبت به این طرح انتقاد شدیدی داشتند. هم اکنون در شرایطی که برطرف کردن مشکلات اقتصادی از جمله الویت های کشور است طبیعی است که رئیس جمهور به طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری انتقاد وارد کند.
هر شخصی حق دارد نسبت به هر طرح و لایحه ای که در مجلس مطرح می شود تا پیش از تصویب اظهار نظر نماید اما زمانی که قانون شد همه باید آن را اجرا کنند.
بهتر است مقامات رسمی کشور اظهارات خود را به صورت کتبی و از مجاری قانونی اعلام کند و لازم نیست این مسائل را رسانه ای کند که مورد سوء استفاده قرار بگیرد. چون زمانی که این اختلاف نظرها در سطح کلان و رسانه ای مطرح می شود تبعاتی را به همراه دارد.
دولت طبیعی است که اختیار تام و انحصاری داشته است و هم اکنون مجلس می خواهد نظارت خود را و اظهاراتی را که مردم اعلام می کردند و یا ایراداتی که در انتخابات های گذشته می دید، برطرف کند و طبیعی است حق مجلس دفاع است و دولت هم از نظر بخشی نگری حق دفاع از موضع خود را دارد ولی منافع ملی و کشور نظام حقی دارد که باید اختلاف نظرها از راه قانونی و با هزینه کمتری مطرح شود.
آقای احمدی نژاد اخیرا تغییر و تحول هایی را در کابینه داشتند و وزیر ارتباطات را برکنار کردند و آقای مشایی را به عنوان مسئول دبیرخانه جنبش عدم تعهد منصوب شدند. در شرایطی که کمتر از 7 ماه به انتخابات ریاست جمهوری داریم این تغییرها منطقی است؟
بر اساس قانون اساسی این موضوع حق طبیعی رئیس جمهور است اما این که در این زمان آیا وزارت ارتباطات تا این اندازه دچار بحران بوده و به صورت اورژانسی و شبانه این اتفاق رخ دهد بحث قابل تامل است که پیش از این نیز این اتفاق ها در دولت رخ داده است.
اگر بحث ادغام هدف بوده باشد از زمان ابلاغ قانون برنامه دو سال می گذرد و این ادغام در لایحه قبلی دولت بوده و مجلس این موضوع را قبول نکرده است چرا که ارتباطات ربطی به راه و شهرسازی ندارد. ضمن این که در ماده 53 قانون برنامه پنجم توسعه صراحتا آمده است که وظایف و اختیارات وزارتخانه ها باید به صورت لایحه به مجلس ارائه شود. با توجه به این که صراحت قانون است که باید لایحه شرح وظایف به مجلس ارائه شود چرا که ادغام دو دستگاه با هم موجب تشکیل دستگاه جدیدی می شود که نیازمند وظایف و چارچوب و ساختار است.
دولت اختیار ادغام وزارتخانه ها را دارد اما صراحتا اعلام شده است که باید لایحه شرح وظایف ها را نیز به مجلس ارائه کند تا حد و حدود وزارتخانه ها مشخص شود.
البته شرح وظایف وزارتخانه هایی که پیش از این ادغام شده بودند نیز به مجلس ارائه نشد.
بله، متاسفانه شرح وظایف وزارت ورزش و جوانان که تشکیل شد و وزارتخانه های تعاون، کار و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی که از ادغام سایر وزارتخانه های تشکیل شدند در زمان مقرر به مجلس ارائه نشد.
با توجه به عدم ارائه شرح وظایف این وزارتخانه ها فعالیت آنها غیر قانونی است؟
طبیعی است زمانی که قانونگذار اعلام کرده شرح وظایف در این مدت ارائه شود و هرچه از این زمان بگذرد غیر قانونی تلقی شود اما اگر همان قوانین پیش از ادغام را رعایت کنند جهت رد شدن از دستگاه های نظارتی قابل قبول است و خلاف قانون بودن آن وجود دارد.
پس این وزارتخانه ها تنها از نظر اسمی ادغام شدند.
بله. عملا اگر بخواهند وزارتخانه های جدید کار رسمی و قانونی را انجام دهد باید با شرح وظایف جدید انجام دهد که وجود ندارد.
آقای رضایی دولت باز هم برای ارائه لایحه بودجه تاخیر داشته است؛ این موضوع با توجه به این که سال آینده انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود تبعات منفی ندارد؟
سال آینده با توجه به فشارهای بین المللی و مسائل تحریمی و همچنین انتخابات ریاست جمهوری سال ویژه ای خواهد بود و باید بودجه با زمان بیشتری بررسی و تصویب شود. داستان بودجه این سالها مانند امتحان گرفتن از دانش آموزی پس از زمان اعلام شده برای امتحان است که مجبور هستیم به خاطر پدر و مادر دانش آموز از وی امتحان بگیریم.
انتخابات ریاست جمهوری در پیش است؛ فضای سیاسی کشور آماده برگزاری این انتخابات هست؟
هم اکنون فضای کشور اقتصادی است و فضا غیر انتخاباتی است و هم اکنون نباید جو سیاسی شود.
اما کارهای انتخاباتی در حاشیه آغاز شده است.
بله کارهای حاشیه ای همواره بوده است اگر حاشیه های به مسائل اصلی غلبه نکند و تنش ایجاد نشود و رسانه ای و بین المللی نشود ایرادی ندارد.
مشکل اساسی ما الان مسائل اقتصادی و اشتغال است و هرگونه حاشیه دیگری به این اضافه کردن خلاف منافع مردم است و انصاف نیست تا این اندازه به خاطر منافع شخصی و گروهی و حزبی مردم را تحت فشار قرار دهیم. مسئولان نماینده مردم در مجلس و دولت هستند و زمان گذاشتن برای مسائل حاشیه ای خیانت در امانت است.
مسئولان وکیل مردم هستند و از سوی مردم برای بطرف کردن مشکلات مامور هستند و دولت و مجلس مغازه شخصی نیست که در آن مسئولان به دنبال مسائل شخصی باشند.
رئیس جمهور آینده کشور باید چه ویژگی هایی داشته باشد و چه ویژگی هایی نداشته باشد؟
یکی از ویژگی هایی که هم اکنون خیلی احساس می شود پاسخ گو بودن است و اگر اشتباهی در کار داشته است باید اعلام کند و توپ را در زمین دیگری نیاندازد. رئیس جمهور باید قانون را چه خوب و چه بد به درستی اجرا کند. حال اگر می گوید قانون اشکال دارد باید از مسیر قانونی عمل کند و قانونی را که فکر می کند صحیح نیست با تعامل و پیگیری قانون را اصلاح کند.
نکته بعدی این است که رئیس جمهور باید اهل تعامل داشته باشد و ظرفیت داشته باشد و از استعدادهای مختلف در میان مردم و طیف های متفاوت استفاده کند. ممکن است فردی تخصص خوبی داشته باشد اما در گروه سیاسی رئیس جمهور نباشد اما رئیس جمهور باید از این شخص استفاده کند.
رئیس جمهور باید ظرفیتی داشته باشد که انتقاد وزیرش را بپذیرد و وی را برکنار نکند. این ظرفیت بالا و تجربه بالا و دید کافی و تعامل صحیح میان قوا را اعمال کند. کار مردم و کشور کار یک شخص نیست و تمام قوا باید با یکدیگر کار کنند.
این نکاتی که فرمودید در دو دولت آقای احمدی نژاد دیده نشد؟
در دولت های مختلف نقاط ضعف و قوت فراوانی وجود دارد و باید آسیب شناسی جدی در دولت های گذشته پس از انقلاب شود و این موضوع هم اکنون یک نیاز است. البته در دولت آقای احمدی نژاد ضعف ها پررنگ تر شده و این موضوع آسیب شناسی ها را ضروری تر می کند. برای دولت آینده با یک نگاه کارشناسی و نگاه به گذشته، باید آینده را صحیح ترسیم کنیم.
مهم ترین ضعف دولت آقای احمدی نژاد چه بود؟
مهم ترین ضعف شاید در عدم تعامل میان دستگاه ها بود که یکی از نتایج بد آن بی اعتنایی به خیلی از قوانین است و این شاید ریشه خیلی از مسائل باشد. البته نکات فراوان است اما اگر این موضوع برطرف می شد خیلی از آسیب ها مانند دعواهای دولت با دو قوه دیگر ایجاد نمی شد.
ضمن این که در قوای مختلف مستقل هستیم اما یک نظام، یک رهبری و یک ملت داریم و در جاهای مختلف باید با یکدیگر همکاری کنیم تا پاسخ یکی ها را بدهیم.
با توجه به شرایط کنونی اگر شخصیتی مانند احمدی نژاد در انتخابات شرکت کند رای می آورد؟
هم اکنون قابل مقایسه با گذشته نیست. با شرایط کنونی رئیس جمهور علیرغم داشتن زمینه رأی در میان طبقات فقیر که یارانه نقدی دریافت می کنند امکان رأی اکثریت را ندارد. دولت در شرایط سختی از نظر عملکرد اقتصادی و سیاسی قرار دارد و عملکردها نسبت به مطالبات ضعیف است و در این دولت مسائلی مانند مسائل اقتصادی خیلی برجسته شد و این مشکل را ایجاد کرد.
اما نکات مثبت مردمی و عوام پسندی مانند پرداخت یارانه ها وجود دارد و نباید از این موضوع غافل شد و هم اکنون نظر مثبت زیادی به احمدی نژاد و کارهای احمدی نژاد است. درست است که یارانه نقدی ضرر ملی داشت و تورم ایجاد کرد و بحث های جدید اقتصادی ایجاد شد اما در رضایت مندی فردی که در یک روستا یا بخشی پول می گیرد تاثیر دارد.
اگر شخصی مانند احمدی نژاد با وعده پرداخت یارانه در انتخابات حاضر شود موفق خواهد بود؟
خیر؛ مردم از شعار شنیدن خسته شده اند و فکر می کنم مردم سابقه فرد و خود فرد را باید باور کنند و برنامه های نامزد را لمس کنند و بدانند این برنامه در زندگی مردم موثر است.
این که بگویم در سفره های مردم نفت قرار می دهد زمانی تاثیر داشت اما هم اکنون تاثیر ندارد مگر این که شخصی با شعار غیر از پرداخت پول و یارانه حاضر شود.
از آقای محسن رضایی به عنوان یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری یاد می شود؛ فکر می کنید وی در انتخابات شرکت کند؟
آقای محسن رضایی برای اداره کشور برنامه دارد و بر همین اساس از سپاه بیرون آمد. وی برنامه گذشته خود را کامل کرده است به خصوص این که در جریان امور جاری کشور است و با کارشناسان و نخبگان در ارتباط است و برنامه کاملی دارد اما اعلام کرده است که در حال فکر کردن برای اعلام نامزدی خود در انتخاب می باشد و گفته که تصمیم قطعی نگرفته است اما از نظر آمادگی فکری کامل تر از گذشته برنامه ها را دنبال کرده است.
پرونده مرحوم پسر آقای محسن رضایی در چه مرحله ای است؟
دوستان اطلاعات و دستگاه های انتظامی ایران و دستگاه های پزشکی قانونی دنبال این موضوع هستند و به جاهای مهمی از جمله این که این مرگ فوت عادی نبوده و یک قتل صورت گرفته است رسیده اند.
در واقع شبهاتی که دولت امارات همچون عدم تحویل امکانات و وسایل شخصی وی ایجاد کرد شک به قتل رسیدن وی را پررنگ کرد اما رسما نتیجه قطعی اعلام نشده است.
در پایان اگر نکته خاصی وجود دارد.
واقعا باید با توجه به شرایط ویژه ای که ما امسال و سال آینده خواهیم داشت توجه به وحدت ملی، تفاهم ملی و همدلی و تعامل با یکدیگر حول مشترکاتی که داریم از جمله دستورات و احکامی که رهبری می دهند و قانون اساسی ما و وظایف و منافع ملی که داریم وظیفه سنگینی به گردن همه می گذارد که تلاش کنیم؛ فشار روی مردم را کم کنیم و مردم را در تمام صحنه ها دخالت بدهیم و امید و باور همدلی را در تمام جامعه ایجاد کنیم و مردم باور کنند که مسئولان صادقانه و دلسوزانه برای مردم است.
/27295
معاون قوانین مجلس می گوید هم اکنون فضای کشور اقتصادی است و فضا غیر انتخاباتی است و هم اکنون نباید جو سیاسی شود.
کد خبر 263140
نظر شما