علی اکبر محزون مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبتاحوال و عضو کارگروه جمعیت مجلس شورای اسلامی در رابطه با طرحهای حمایتی افزایش جمعیت برای قانونی شدن می نویسد: سیاستهای تشویقی شورای عالی انقلاب فرهنگی، کارگروهی مشترک با حضور نمایندگان کمیسیونهای اجتماعی، فرهنگی و بهداشت مجلس تشکیل شده و اعضای این کارگروه هفتهای یک بار، سیاستهای تدوین شده را بررسی میکنند. همچنین کارگروه نیز در مرکز پژوهشهای مجلس بدین منظور تشکیل شده است.
امیدواریم تا پایان سال جاری بتوانیم سیاستهای تشویقی شورای عالی انقلاب فرهنگی را قانونی و تبدیل به مصوبه کنیم با توجه به اینکه اجرای برخی از سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت، نیاز به اعتبار دارد، در بودجه سال 92 اعتباری برای این امر تخصیص داده خواهد شد و اعضای کارگروه قصد دارند، از سال آینده، این طرح را اجرایی کرده و زمینههای قانونی لازم را برای اجرای آن فراهم کنند.
برخی از طرحها و سیاستهایی که در گذشته وجود داشت، مانند طرح آتیه فرزندان به دلیل مشکلات قانونی، زمینه اجرای آن فراهم نشد. به همین دلیل برای رفع این مشکلات باید قانون لازم تدوین و سپس برای اجرای آن اقدام شود. همچنین طرح آتیه فرزندان در حال حاضر جزو مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است که با گذران مراحل قانونی و تبدیل به قانون شدن آن در مجلس اجرایی خواهد شد.
برای موفقیت در اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، باید از تجربیات کشورهای دیگر در این خصوص استفاده کرد و با در نظر گرفتن شرایط کشور، آنها را اجرایی کرد و پس از گذشت مدتی از اجرا، با بررسی سیاستها، مشکلات را برطرف کرد و بازنگریهای لازم را در آن انجام داد. برای مثال در روسیه، مزایای متعددی برای خانوادههای بزرگ در نظر گرفته میشود؛ به طوری که اعطای مرخصی بلند مدت به مادران و پرداخت 8 هزار و 900 دلار یارانه نقدی، به مادرانی که دارای فرزند دوم میشوند، از این جمله این مزایا است. در کشورهای اروپایی، نرخ باروری کاهش پیدا کرده است. با این حال، کشورهای فرانسه و اسکاندیناوی، دارای بالاترین نرخ باروری و نزدیک به سطح جانشینی هستند این کشورها برای حفظ این سطح، سیاستهای تشویقی مانند اعطای 16 هفته مرخصی با تنظیم شغل و پرداخت ماهانه هزار یورو تا یک سال به مادران فرانسوی برای تولید فرزند سوم به بعد را اجرا میکنند. در کشور نروژ نیز 10 ماه مرخصی با حقوق کامل و یا 12 ماه مرخصی با 80 درصد حقوق به مادران، برای تشویق آنان به فرزندآوری، برایشان در نظر گرفته میشود.
این توفیقات زمانی حاصل میشود که اولاً سیاستهای تشویقی منسجمی وجود داشته باشد و همچنین اعمال سیاستها باعث شود که هزینه فرزنددار شدن، مقرون به صرفه باشد. سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت شورای عالی انقلاب فرهنگی در صورتی موفقیتآمیز خواهد بود که تمامی ابعاد آن بررسی شود و برای دورههای مختلف ازدواج، از آغاز زندگی تا طلاق احتمالی و همچنین بچهدار شدن، سیاستهایی در نظر گرفته شود. البته باید دید که در کدام مرحله نیاز به سیاستهای تشویقی بیشتری وجود دارد؛ این موضوع نیز در کارگروه جمعیت بررسی و مشخص شدن که در مرحله ازدواج، در مقایسه با کشورهای دیگر، مشکلی در این نداریم و روند نامطلوبی وجود ندارد. بنابراین بیشترین سیاستگذاریها باید به برداشتن دغدغههای ذهنی زوجین برای فرزندآورری معطوف شود.
30123
نظر شما