آرنولد هیرشون، کتابدار و رئیس کتابخانه دانشگاه کیس وسترن ریزرو و رئیس سابق نلی نت، در سخنانی به تغییرات اساسی که بر حرفه کتابداری و اطلاع رسانی تاثیر گذاشته پرداخت. همچنین وی به توانمندیها، مهارتها و تخصصهای جدیدی که کتابداران برای برآوردن انتظارات جدید کاربران نیاز دارند، اشاره کرد.
هیرشون به این مساله پرداخت که نیاز کاربران به سمت آموختن اشتراکی تغییر کرده است و به تبع آن، ما با تغییرات انتظارت کاربران روبرو هستیم. او گفت: این تغییر انتظارات کاربران، تاثیراتی را بر نقش، کارکرد و امکانات کتابخانه ها گذاشته و همچنین بر انتظارات و توانمندیهای لازم کتابداران، به عنوان یک فرد، موثر بوده است.
وی در ادامه بیان کرد: تغییرات به وجود آمده؛ و سرعت این تغییرات مستلزم بازنگری، تفکر و تامل در این زمینه و فهم تغییرات محیطی و آنچه رخ میدهد، است. برای همگام شدن با این تغییرات باید قابلیتهایی را ایجاد کرد و امکاناتی همچون ایجاد جهتهای مربوط به برنامه های راهبردی، اندازه گیری موفقیت، آمادهسازی و بازنگری در سازمان، بازنگری در چگونگی به کارگیری کارکنان و چگونگی تخصیص منابع مالی؛ تعریف نیازهای کارکنان و توانمندیهای آنها و تخصصی که دارند، همینطور برنامهریزی برای پرکردن خلاءهایی از منابع - چه منابع مالی و چه منابع انسانی - و بکارگیری یا اجرا به معنای استخدام، بازآموزی و آموزش ضمن خدمت آنان و سرانجام ایجاد برنامه های یادگیری برای تک تک افراد را به وجود آورد.
آرنولد هیرشون همچنین به این نکته اشاره کرد که این تغییرات بر نوع و میزان یادگیری نیز تاثیر می گذارد و بر ارائه خدمات، ارزیابی سازمان و همچنین ارزیابی عملکرد افراد و نیز مقایسه آن با شاخصها و سنجههای موجود موثر است.
وی تغییرات به وجود آمده را به صورت گروههای مختلفی معرفی کرد و گفت: این تغییرات شامل تغییرات فناورانه و تکنولوژیکی، تغییرات بنیادی در آموزش عالی، تغییر در نشر علمی، تغییر در مفهوم مالکیت معنوی و نیز تغییراتی در فرایند آموزش و پژوهش است.
هیرشون در پایان سخنانش به راهکارهای مواجهه با این تغییرات و همسو شدن با آنها، و نقش کتابداران و چگونگی برخورد کتابداران با این تغییرات اشاره کرد.
همچنین دکتر باربارا تیلت، رئیس فعلی کمیته مشترک نظارتی برای ایجاد قواعد توصیف و دسترسی به منبع و ریاست پیشین بخش سیاستها و استانداردهای کتابخانه کنگره، سخنانی را با عنوان «حفظ ارتباط کتابخانه ها با وب معنایی با استفاده از توصیف و دسترسی به منبع (RDA)» ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه فهرستهای کتابخانه ای از گذشته تا به حال دارای تغییرات بسیاری شده اند بر این نکته تاکید کرد که فهرست نویسی فقط ساختن یک فهرست نیست بلکه فراهم آوردن شرایطی برای کاربر است تا بتواند در زمان مناسب به اطلاعات مورد نظر خود دست یابد.
تیلت با اشاره به قواعد نوین فهرست نویسی به نام قواعد توصیف و دسترسی به منبع (آر.دی.ا.ی) خاطرنشان کرد: این قواعد جایگزین قواعد فهرستنویسی گذشته شده است. آر.دی.ای. بر اساس الگوی مفهومی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی(اف.آر.بی.آر.) شکل گرفته است و به ایجاد فراداده هایی خوش ساختار منجر خواهد شد.
وی با بیان این مطلب که حتی با استفاده از قالب مارک، باز هم با پیشینه هایی روبرو بودیم که با هم ارتباطات مناسب را نداشتند، قواعد آر.دی.ای. را قادر به ایجاد چنین روابطی بین موجودیتهای مختلف دانست. در ادامه دکتر باربارا تیلیت با ارائه مثالهایی در مورد آثار مولوی و روابط بین موجودیتها، به طرح VIAF اشاره کرد که مستندات کشورهای مختلف در زبانها و خطوط گوناگون را گردآوری و استاندارد نموده است.
وی با بیان اینکه در وب معنایی نیز می توان از آر.دی.ای. استفاده کرد، گفت: در وب معنایی هر یک از موجودیتها با یو.آر.آی. خودش شناخته می شود.
همچنین تیلت به بررسی مستندات، نحوه نمایش آنها و نیز ایجاد و نمایش روابط میان موجودیتها در رکوردهای کتابشناختی و مستند پرداخت و به نتایج آزمونی که به منظور استفاده از آر.دی.ای توسط سه کتابخانه کنگره، پزشکی و کشارورزی امریکا انجام شد اشاره کرد. رئیس کمیته مشترک نظارتی برای ایجاد قواعد توصیف و دسترسی به منبع، در پایان سخنانش بیان کرد: مدیران کتابخانه ها باید بدانند که سرمایه گذاری بر روی ابزارهای نوین به زودی به ثمر نخواهد نشست اما این سرمایه گذاری در بهبود نقش کتابخانه ها نقشی حیاتی بازی خواهد کرد.
این سخنرانی ها به صورت فیلم ضبط شده و اختصاصی برای این همایش ارسال شده بود.
همایش ملی «هر کتابخانه یک رصدخانه» توسط انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران با همکاری پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
6060
نظر شما