هر سال نزدیک به 3 میلیون نفر برای زیارت خانه خدا به مکه میآیند ، به طوری که از مراسم حج به عنوان بزرگترین گردهمایی سالانه انسانها در سطح جهان یاد میشود.اما امسال به دلیل شیوع ویروس آنفولانزای خوکی ، مراسم حج نگرانیهای زیادی را در میان زائران و مسوولان برگزاری این مراسم به وجود آورده بود ، به طوری که تعدادی از متقاضیان سفر به عربستان به دلیل نگرانی از ابتلا به بیماری آنفولانزا از سفر خود منصرف شدند.
بر طبق آمار منتشر شده تا کنون نزدیک به 60 نفر از زائران به بیماری آنفولانزا مبتلا شده اند ، اما مقامات سلامت کشور عربستان معتقدند این ویروس به آرامی در حال انتشار در میان زائران است و برای مشخص شدن تعداد واقعی مبتلایان اندکی زمان لازم است.کارشناسان معتقدند این بیماری زمانی که زائران به خانههای خود در نقاط مختلف جهان بازگشتند خود را نشان خواهد داد و بسیاری از نگرانیها در مورد انتشار بیماری آنفولانزای خوکی از بعد از پایان سفر زائران آغاز خواهد شد.
مقامات کشور عربستان به همراه کارشناسان سلامت بینالمللی برای کاهش تعداد مبتلایان به آنفولانزای خوکی تا کنون تلاشهای زیادی را انجام داده اند.اما کارشناسان علاوه بر تلاش برای کاهش شیوه آنفولانزای خوکی در میان زائران در حال آماده سازی دیتابیسی از اطلاعات پزشکی زائران هستند تا در مورد جهشهای احتمالی که ممکن است ویروس آنفولانزای خوکی در طی این گردهمایی بزرگ از انسانها پیدا کند تحقیق کنند.
آنها همچنین تصمیم دارند از این مراسم حداکثر استفاده را کرده تا راههای جدیدی برای جلوگیری از گسترش ویروس آنفولانزای خوکی در دیگر اجتماعات بزرگ انسانها به خصوص در حین برگزاری مسابقات جام جهانی که افراد زیادی را به قاره آفریقا میکشاند پیدا کنند.
کارشناسان امر سلامت معتقدند در حین برگزاری مراسم رمی جمرات که در طی روزهای جمعه ، شنبه و یک شنبه انجام میشود ، میزان تراکم جمعیت و نزدیکی فاصله بین زائران به بالاترین حد خود میرسد که این موضوع میتواند خطرات زیادی برای گسترش آنفولازای نوع آ داشته باشد.
به اعتقاد آنها در زیر آفتاب داغ عربستان بدنهای عرق کرده صدها هزار زائر به یکدیگر تماس پیدا میکند و این در حالی است که اکثر افراد شرکت کننده دراین مراسم از ماسک استفاده نمیکنند.
حسن البوشرا متخصص بیماریهای واگیردارد در سازمان بهداشت جهانی در این باره گفت : در طی مراسم حج ، زائران فضای بسیار محدودی در اختیار دارند و فاصله آنها با دیگر زائران بسیار کم است که این موضوع میتواند بسیار خطرناک باشد.
میکائیل اوکاسیو یک زائر 28 ساله از مریلند مانند بسیاری دیگر از حاجیان در مورد نگرانی خود از ابتلا به بیماری آنفولانزای خوکی میگوید : خداوند این فرصت را برای من فراهم کرده است و مرا به سوی خود خوانده است و هیچ چیز دیگری نمیتواند مرا از انجام مراسم مذهبی و عبادت خدا بازدارد.
مراسم منعا هم یکی از خطرناکترین قسمتهای این مراسم مذهبی است که به دلیل ازدحام جمعیت امکان زیر دست و پا ماندن زائران وجود دارد.در سال 2006 به دلیل افتادن یک چمدان در مسیر حرکت زائران نزدیک به 360 نفر زیر دست و پا ماندند و کشته شدند.
از آن زمان مقامات عربستان تمهیدات ویژه ای اندیشیدند تا از وقوع حوادث این چنینی اجتناب کنند.
بسیاری از کارشناسان سلامت کشور عربستان از ابتلای اندک زائران به این بیماری ابراز خرسندی کرده اند، اما از آنجایی که دوره نهفت این بیماری ممکن است نزدیک به یک هفته به طور بینجامد ، تعداد واقعی مبتلایان تا بازگشت آنها به خانههای خود مشخص نخواهد شد.
بسیاری از زائران ممکن است تا کنون به این بیماری مبتلا شده باشند ، اما به دلیل آنکه علائم بیماری تا کنون خود را نشان نداده است ، از ابتلا به آن آگاهی ندارند و تنها گذشت زمان و پیشرفت بیماری است که میتواند آنها متوجه به مبتلا شدن به آنفولانزای خوکی کند.
همچنین تخمین زده میشود نزدیک به 30 درصد از افرادی که علائم این بیماری را در خود احساس میکنند از ترس از دست دادن قسمتی از مراسم مذهبی حج به کلینیکهای پزشکی مراجعه نمیکنند که این موضوع نیز باعث نگرانی پزشکان و کارشناسان شدهاست.
کشور عربستان امسال به زائران بسیار جوان و بسیار پیر خود توصیه کرده بود از شرکت در این مراسم خودداری کنند تا خطر ابتلا به این بیماری و مرگ و میر ناشی از آن را به حداقل برساند.
یکی از بزرگترین نگرانیها در مورد این ویروس جهش ناگهانی آن است که به این ترتیب میتواند بسیار خطرناک شده و جان هزاران تن را در معرض خطر جدی قرار دهد.
اسوشیتدپرس ، 28 نوامبر
نظر شما