این اظهاراتی بود که علی لاریجانی بعد از انتخاب شدن به عنوان نماینده مردم قم در مجلس هشتم در نخستین اظهار نظر هایش بیان کرد.
به گزارش خبرآنلاین، انتخاب علی لاریجانی به عنوان رئیس مجلس هشتم نشان داد که بهارستان نشینان تصمیم دارند ساختاری متفاوت از مجلس هفتم را تجربه کنند. تجربه ای که از نگاه منتقدان دولت، رئیس مجلس باید قاطع تر با دولت رفتار می کرد و از نگاه حامیان دولت نهم و دهم مصلحت ها در آن در نظر گرفته نشده بود.
تز تعامل به جای استیضاح
مرد فلسفه خوانده سیاست از آغاز مجلس تلاش می کرد روال دموکراسی خواهانه ای را بر بهارستان حاکم کند، اما در این میان با مشکلاتی هم مواجه بود. حامیان دولت که بر تلاش های دولت نهم صحه می گذاشتند و استدلالشان آن بود که باید دولت را یاری کرد و طرح ها و نطق های برخی نمایندگان منتقد، همراهی با دولت نیست. این همه در شرایطی بود که لاریجانی 55 ساله تا آنجایی که می توانست تلاش می کرد استیضاح های مطرح شده در مجلس را با دعوت به نشست های مشترک از سوی نمایدگان خواهان استیضاح و وزیر مربوطه حل کند. لغو کردن استیضاح شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد و دارایی و توصیه نمایندگان به تعامل و همکاری بیشتر با دولت بخشی از تلاش های رئیس مجلس شورای اسلامی بود
تقاضای مدام رئیس مجلس از نمایندگان: بگذرید!
اما بنای رئیس جمهور بر تبین نظرات خاصش در سخنرانی ها و نطق های تلویزیونی به فاصله سریع با «واکنش نمایندگان» مواجه می شد و اداره جلسه های یکشنبه مجلس را که در آن نمایندگان درخواستهایی درباره تذکر داشتند را برای رئیس مجلس مشکل می کرد. با این حال او تلاش می کرد از طریق خواهش یا آئین نامه مجلس نمایندگان را مجاب کند که از تذکرات خود بگذرند.
در یکی از این موارد در 16 مهر امسال وقتی بهروز نعمتی نماینده اسدآباد نسبت به مصاحبه رئیس جمهور قصد تذکر داشت،علی لاریجانی در پاسخ به این تذکر ، گفت:« اگر با فحش دادن به رئیس مجلس، مشکلات اقتصادی حل میشود، ما آمادگی داریم صبح و ظهر و شب، دو جین فحش بخوریم... ما به این مسائل عادت کردهایم»
تعامل با وزیر ورزش و امور جوانان به جای استیضاح
منتفی شدن استیضاح وزیر ورزش از دیگر مواردی بود که وقتی آغاز شد در نهایت با مدیریت رئیس مجلس منتفی شد تا پس از آن علی لاریجانی درباره منتفی شدن آن این چنین گفت:"نمایندگان استیضاحکننده تاکید داشتند که ایراداتی در وزارت ورزش و وجوانان وجود دارد، ولی رفع مشکلات پیش آمده برای مردم به دلیل وضعیت اقتصادی در اولویت است و به همین دلیل امضای خود را پس گرفتند تا از فرصت مجلس برای پرداختن به مسائل اقتصادی و رسیدگی به وضع موجود استفاده شود. لاریجانی اینگونه نشان داد تلاش دارد که فضای همدلی و همراهی میان دو قوه مقننه و مجریه را تقویت کند.
کلیدواژه اظهارات رییس مجلس در تعامل با دولت: وحدت قوا و پرهیز از تنشها
رئیس جمهور امروز در مجلس سخنانی گفت که نافی وحدت قوا بود. این در حالی است رییس مجلس همواره در مواضع مختلف بر آمادگی برای همکاری و همدلی با دولت تاکید داشته است.
نباید اختلاف قوا به رسانهها کشیده شود
رییس مجلس در آذرماه امسال در جمع دانشجویان قمی در پاسخ به این پرسش که «با توجه به وجود شورای حل اختلاف آیا بهتر نیست که شما به جای صرف وقت برای مصاحبه علیه رییسجمهور به مشکلات مردم بپردازید» با بیان اینکه «بنده نیز به این موضوع که نباید اختلاف قوا به رسانهها کشیده شود معتقدم»، گفت: زمانی که برادر عزیزم آقای احمدینژاد در رسانهها از من نام بردند بنده به صحبتهای ایشان پاسخ ندادم که این موضوع نیز تنها به خاطر شرایط کشور بود اما اختلافات ما شخصی نیست، ممکن است همین الان من صحبتی کنم اما رسانهها طوری از آن تیتر بزنند که موضوع به شکل دیگری منعکس شود.
لاریجانی همچنین به تشریح وظایف حل اختلاف بین قوا پرداخت و گفت: این هیات در مواردی که دولت، قانونی را به درستی اجرا نمیکند و مجلس به آن انتقاد دارد، وارد میشود. به طور مثال در مورد موضوع ادغام وزارتخانهها، نظر مجلس بر آن بود که باید ادغام وزارتخانهها با مصوبه مجلس باشد و وزیر نیز رای اعتماد بگیرد اما دولت نظری خلاف این موضوع داشت سرانجام این اختلاف نظر به مقام معظم رهبری ارجاع داده شد و موضوع اینگونه حل شد که ادغام وزارتخانهها به تصویب مجلس برسد.
مجلس برای هرچه بهتر اجرا شدن قانون هدفمندسازی یارانهها پشتیبان دولت است
یکی دیگر از نمونههای تلاشهای مجلس شورای اسلامی در همگامی و همراهی دولت در مسئله هدفمندی یارانهها نمود پیدا کرد. علی لاریجانی رییس مجلس از مدتها پیش عنوان کرد که این قوه در راستای تحقق عدالت اجتماعی همراه با دولت خواهد بود. به عنوان مثال در سال 89 رییس مجلس در مشهد گفت: مجلس شورای اسلامی برای اجرای هرچه بهتر قانون هدفمندسازی یارانهها پشتیبان دولت است. رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به حمایت مجلس از قانون هدفمندسازی یارانهها گفت: اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها نیازمند همکاری همه دستگاهها و مردم است. لاریجانی تصریح کرد: مجلس شورای اسلامی برای اجرای هرچه بهتر قانون هدفمندسازی یارانهها پشتیبان دولت است.
در سال 90 نیز وقتی برخی اختلاف نظرها با دولت بر سر هرفمندی یارانه هامطرح شد لاریجانی عنوان کرد که مجلس نهایت همکاری را با دولت کرد.
مجلس در پی کمک به دولت است
حتی وقتی اختلافات مجلس و دولت درباره آثار منفی اجرای طرح هدفمندی نمایان شد، لاریجانی اصل را بر همکاری با دولت در جهت کاهش آثار تورمی ناشی از این طرح که بر اثر تحریمهای بین المللی دوچندان شده بود گذاشت. در هفتم تیر ماه امسال رییس مجلس در نطق خود در مجلس با بیان اینکه مشکل گرانی در مایحتاج مردم، جدای از خصومت دشمنان خارجی، از کمبود مدیریت داخلی نشات گرفته است؛ افزود: اینکه مجلس به اجرای هدفمندسازی با شیب ملایم اصرار داشت یک نظر تاکتیکی نبود بلکه برآمده از یک نگاه کارشناسی و دور اندیشانه بود. اکنون نیز مجلس در پی کمک به دولت است.
سفارشهای رهبری در مورد وحدت «یک حقیقت مسلم»
رییس قوه مقننه در یک سال اخیر نشان داده است که با تاسی به رهنمودهای مقام معظم رهبری، درباره وحدت قوا تلاش های جدی کرده است.
علی لاریجانی 12 آبان امسال در یادواره شهدای فریدونشهر سفارشهای رهبری در مورد وحدت را «یک حقیقت مسلم» خواند و با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در ارتباط با لزوم وحدت بین مردم و مسئولان اظهار کرد: سفارشهای رهبری در مورد وحدت یک حقیقت مسلم است، چرا که ما در سختیها بیشتر به وحدت نیاز داریم و این موضوع باید بین مردم و مسئولان لحاظ شود.
لاریجانی با تاکید بر اینکه هر قوهای در چارچوب قانون باید وظیفه خود را انجام دهد، گفت: وظیفه قوه مجریه این است که خدمات را در اختیار مردم قرار دهد و قوه مقننه مراقبت کند که مسئولان اجرایی کارشان را درست انجام دهند و قوه قضائیه نیز امر نظارت را بر عهده دارد.
وی تاکید کرد: تمامی قوای سهگانه باید کار خود را انجام دهند نه اینکه با دعوا و کشمکش، اختلافها را به میان مردم جامعه بکشانند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: مجلس به قوای دیگر کمک میکند و اگر قانونی میخواهند برایشان تصویب میکند تا بتوانند وظایف خود را با موفقیت به انجام برسانند.
وی با تاکید بر اینکه در سال اقتصاد مقاومتی باید مردم را وارد اقتصاد کرد، افزود: بنابراین هر طرح و لایحهای که این موضوع را دنبال کند، مجلس برای تصویب آن کمک میکند.
فرمایشهای رهبر معظم انقلاب واجبالاطاعه و خیرخواهانه است
علی لاریجانی 13 آذر91 در نشست خبری در برابر پرسش یک خبرنگار خارجی درباره اظهارات ضد مجلس رئیس جمهور قرار گفت. خبرنگار تلویزیون عراق از او پرسید رهبر ایران بارها روسای قوای سهگانه را به وحدت هر چه بیشتر دعوت کرده است البته علیرغم رهنمودهای رهبری، اظهاراتی از طرف روسای سه قوه مطرح میشود که نمونه بارز آن صحبتهای رییسجمهور است که دوباره مطالبی را علیه مجلس مطرح نمود، و وحدت و انسجام را به هم میزند به نظر شما ما به عنوان اصحاب رسانه با این اظهارات که بوی تفرقه و اختلاف میدهد باید چه کنیم؟ لاریجانی در پاسخ به این پرسش گفت: آنچه که رهبر معظم انقلاب فرمودند بسیار واجبالاطاعه و خیرخواهانه برای ملت و کشور بود، اینکه در شرایط فعلی مسئولان قوا مطالبی را نگویند که بوی تفرقه بدهد و مشکلات ایجاد کند، حرف درستی است البته این به معنای انجام ندادن وظایف نیست.
وی ادامه داد: بنده در این نشست خبری گفتم که در مورد مطالب روز گذشته رییسجمهور پاسخ نمیدهم، این رویکرد نیز با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری است که پاسخ دادن را به مصلحت نمیدانم.
راهکار رئیس جمهور برای ترمیم شرایط سیاسی کشور خطاب به رسانه ها این بود:« از شما درخواست میکنم که کمک کنید تا فضا ملتهب نشود، چراکه نظرات رهبری خیرخواهانه است، در این بین حداقل ما فکر میکنیم که مجلس تبعیت خود را از رهنمودهای مقام معظم رهبری انجام داده است، رسانهها نیز کمک کنند که اگر مسائلی مطرح میشود تبدیل به ماجراجویی در کشور نشود.»
بن بستی وجود ندارد
تاکید علی لاریجانی بر همکاری مجلس با دولت فقط محدود به یکی دو سال اخیر نمی شود. رئیس مجلس در سال 88 که انرژی زیادی از کشور صرف مسائل حاشیه ای شد نیز بر همکاری قوه مقننه و مجریه تاکید داشت.
رییس مجلس شورای اسلامی 19 آبان 88 در نشست مشترک دولت مجلس تصریح کرد: فضای همدلی بین قوا این شرایط را ایجاد می کند که قوا بتوانند همگرا عمل کنند و وقتشان صرف سایشهای بلا وجه نشود.
وی با ارزشمند خواندن همراهی و همدلی مجلس با اشاره به برخی اختلاف نظرها میان قوا خاطرنشان ساخت: در ساختار نظام ما ولایت فقیه مرجعی است که می تواند اگر مشکلی است و از نظر تخصصی اختلاف نظری به وجود بیاید آنرا حل کند.
لاریجانی اظهار داشت: همانگونه که ولایت فقیه مصدر وحدت ملی در این کشور و مرجعی است برای همه اقوام و طوایف مختلف که با تمسک به این امر به وحدت میرسند و علاوه بر آن ولایت فقیه مرجعی است برای تصمیم گیریهای استراتژیک کشور، در بند 7 اصل 110 این نکته وجود دارد که حل اختلافات بین قوا و تنظیم روابط قوا در شان ولایت فقیه است.
/2727
نظر شما