سید صادق روحانی: امروز دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران اعلام کرد که دور آتی مذاکرات ایران ، آلمان و 5 عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هشتم اسفندماه در قزاقستان برگزار خواهد شد. (ایـــنـــجـــا) پیش از آن هفتم اسفند به عنوان زمان مذاکرات اعلام شده بود( ایـــنــجـــا) مذاکرات قبلی ایران و 1+5 در شهرهای وین ،استانبول، مسکو و بغداد برگزار شده بود و این بار نیز علی رغم آنکه ایران تمایل خود را برای برگزاری مذاکرات در قاهره را اعلام کرده بود این مذاکرات در قزاقستان برگزار خواهد شد. (ایــنــجــا)
خبرآنلاین پیش از این در گفت وگوی با حسن بهشتی پور این اهمیت محل برگزاری این مذاکرات را بررسی کرده بود. این کارشناس روابط بین الملل با بیان اینکه اصل مذاکرات و رسیدن به توافق اهمیت دارد گفت اینکه این مذاکرات در کجا برگزار می شود اهمیت چندانی ندارد. ( ایــنـجــا)
امروز مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون ابراز امیدواری کرد که در مذاکرات آتی در قزاقستان به یک راه حل برای مسئله هستهای ایران برسیم.(ایــنــجــا) مان همچنین گفت: کاترین اشتون امیدوار است که این مذاکرات سازنده باشد و پیشرفت ملموسی برای دستیابی به یک راهحل از طریق مذاکرات برای رفع نگرانیهای جامعه بینالمللی پیرامون موضوع هستهای ایران حاصل شود.
این اظهار نظر در حالی مطرح میشود که تنها دستاورد ملموس گفت وگوهای پیشین تاکید بر ادامه گفت وگوها بوده است. شاید به همین جهت است که در آستانه برگزاری این دور از مذاکرات بحث مذاکره مستقیم آمریکا و ایران به ادبیات غالب در اظهارات مقامات آمریکایی و اروپایی بدل شده است. در آخرین نمونه از این اظهارات هیلاری کلینتون وزیر خارجه سابق آمریکا که به تازگی جای خود را به جان کری داده است در نامه خداحافظی خود از دولت "باراک اوباما" توصیه هایی را مطرح و تاکید کرده که شما باید با ایران مذاکرات مستقیم با امتیازات گسترده و مرزهای تعریف شده مشخص انجام دهید، می دانم این به نظر ساده انگارانه می آید، اما می تواند کارگر باشد چرا که با وجود شایعاتی که از تهران به گوش می رسد تغییرات بنیادگرایانه ای در حال رخ دادن در منطقه است که ممکن است سبب از دست رفتن آنها می شود.(ایــنــجــا)
به نظر میرسد باراک اوباما میخواهد در آغاز دور دوم ریاست جمهوری خود به هر نحو ممکن به بزرگترین چالش دیپلماتیک سالهای اخیر خود پایان دهد. اما این اتفاق هرگز نمی افتد مگر آنکه اوباما و دولت جدیدش بتوانند یک چهارچوب منطقی برای تعامل با ایران تعریف کنند. چهارچوبی که در آن علاوه بر درک منافع ملی ایران و با پرهیز از زورگویی و یکجانبه نگری فضایی را ایجاد کنند که دو طرف با حفظ شانیت سیاسی خود میز مذاکره را به صورت برد- برد ترک کنند.
چندی پیش حسین موسویان عضو تیم اسبق مذاکره کننده هستهای در یادداشتی که در نیویورک تایمز نوشته بود به باراک اوباما توصیه کرده بود که در چهارچوب ملحت و آبرو پشت میز مذاکره با ایران بنشیند. وی نوشته بود: «اگر دو کلمه در فارسی وجود داشته باشد که باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا باید با آنها آشنایی پیدا کند ، مصلحت و آبرو هستند. مصلحت را عمدتا به گام برداشتن به اقتضای زمان یا انجام کاری که در راستای تامین منافع شخصی است ، تعبیر می کنند. آبرو نیز به معنای حفظ صورت است. باراک اوباما ششمین رئیس جمهور پیاپی می شود که به ایران به چشم یک تهدید نگاه می کند. اکنون وقت آن را رسیده که امریکا از این چرخه بی ثمر خارج شده و دست از تکرار صداهایی که تنها کارکرد آنها تخریب فرصت های مذاکره است ، بردارد.
ایران باز با اعضای مذاکره کننده 1+5 روبه رو خواهد شد. باراک اوباما و تیم ایران او باید این بار بر روی دو عبارت مصلحت و آبرو در این مصالحه دقت کنند. درک روح ایرانی کلید دریافت این پرسش است که چرا ایرانی ها عمل کردن به مقتضای زمان و مکان خاص را بر آبرو و حفظ اعتبار خود ترجیح نمی دهند. تنها راه برای کنترل پرونده هسته ای ایران ارائه راهکاری است که آبروی ایران در آن حفظ شود.»
27219
نظر شما