محبوبه عميدي: ميدانيم سقفهاي سفيدرنگ ميتوانند با بازتاب نور خورشيد باعث كاهش دماي ساختمانها شوند و سقفهايي كه به رنگ سبز درآمدهاند، با بلوكه كردن پرتوهاي نور و ايجاد يك منبع سرمايش تبخيري از گرمشدن بيشتر ساختمان جلوگيري میکنند. گروهي از محققان دانشگاه استنفورد موفق به توليد پانلي شدهاند كه نهتنها با بازتاب شعاعهاي نور مانع از گرمشدن ساختمان ميشود؛ بلكه اين قابليت را دارد كه گرما را از محيط اطراف خود دريافت كرده و به جو زمين ساطع كند.
به گزارش گيزمگ، اين پانل در درجه اول درست مانند يك آينه با قدرت انعكاس بالا عمل كرده و شعاعهاي نور را به جايي كه از آن آمدهاند، بازتاب ميدهد. از سوي ديگر اين پانل ميتواند در اثر برخورد شعاعهاي نور با آن گرم شود و در اين صورت با تشعشع حرارتي گرما را از خود دور كند.
زماني كه تشعشع حرارتي توسط جو زمين به دام ميافتد، در حقيقت ميان سطح زمين و فضاي اطراف آن گرفتار ميشود و اثر گلخانهاي را ايجاد ميكند. نانوساختار تهيه شده توسط محققان استنفورد نيز كه از مواد فوتونيك (شامل كوارتز و سيليسيومكاربيد) تشكيل شده، ميتواند نور را در طولموجي به فضا برگرداند كه آزادانه از جو زمين عبور كرده و به فضاي بسيارسرد خارج از آن راه پيدا كند.
قدرت سرمايشي اين پانلها چيزي حدود 100 وات به ازاي هر مترمربع است. به عبارت ديگر اگر خانهای يكطبقه در نظر بگيريم كه متعلق به يك خانواده است و تنها 10درصد از سقف آن توسط اين پانل خنككننده پوشيدهشده، در گرمترين روزهاي تابستان حدود 35درصد در انرژي مورد نياز دستگاههاي سرمايشي خانه صرفهجويي خواهد شد. از آن جالبتر اينكه اين پانلها براي سرمايش محيط اطراف خود نه بخش متحركي دارند و نه به هيچ يك از منابع انرژي (حتي خورشيد) نياز خواهند داشت.
علاوه بر اين ميتوان به جايگزيني پانلهاي خورشيدي كه براي تأمين انرژي الكتريكي دستگاههاي سرمايشي خانهها به كار ميروند با اين پانلهاي سرمايشي فكر كرد. از جنبه تجاري اين پانلها كه بگذريم استفاده از آنها براي خنككردن خانهها در مناطقي كه به انرژي الكتريكي دسترسي ندارند يا مناطق استوايي نيز ايده خوبي است. حتي ميتوان ايده استفاده از اين پانلها را براي خنك نگهداشتن خودروهاي پارك شده مطرح كرد.
53273
محققان دانشگاه استنفورد با الهام از شرایط ایجاد اثر گلخانهای پانلی را طراحی کردهاند که به کمک نانوساختار فوتونیک خود نهتنها شعاعهای نور را بازتاب داده که گرمای جذبشده را نیز با تشعشع حرارتی به فضا میفرستد.
کد خبر 288979
نظر شما