بویژه برخی مارک های معتبر اروپایی که محصولات ویژه افریقای آنها به بازار ایران راه یافته است اما از اعتبار محصولات ویژه اروپا و امریکای خود، در بازاریابی شان کمک می گیرند.
15 درصد از داروهای تولید داخلی استاندرد نیستند ولی این به معنی استاندار بودن همه داروهای وارداتی نیست.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهد که بازار دارو در ایران از گردش مالی سالیانه بیش از 5/1 میلیارد دلار برخوردار است. هر چند اکنون 95 درصد داروها در داخل کشور ساخته میشود، با این وجود همچنان داروهای گرانقیمت از خارج کشور وارد میشوند. گفته میشود بیش از 600 میلیون دلار در سال در بازار داروهای وارداتی هزینه میشود که سود سرشاری را نصیب فعالان این بازار میکند. از این بازار سالانه حدود 80 میلیون دلار به داروهای تکنسخهای اختصاص دارد. این بازاری است که بخش عمده آن از سال ها پیش به چند شرکت بانفوذ اختصاص یافته است.
تفاوت قیمت داروهای ویژه بازار افریقا با بقیه محصولات، برخی از این شرکت ها را تشویق کرده تا از این رهگذر، سود خوبی را نصیب خود کنند. این شرکت ها در عین حال سعی می کنند با انتقاد از کیفیت برخی داروهای داخلی ، صورت مساله را پاک کنند.
دکتر حمید خویی، رییس انجمن علمی داروسازان ایران در پاسخ به این نقدها می گوید: بحث کیفیت داروهای ایرانی، بحثی است که در سالهای اخیر مطرح شد و مطرح شدن آن دلایل خاصی داشت. این مساله با بازشدن دروازههای کشور در مقابل داروهای وارداتی و زمینه سازی برای ورود این داروها به بازار دارویی ایران مرتبط است.
رئیس انجمن داروسازان ایران می افزاید: قیمت گذاری نامناسب و غیر منطقی و استفاده نکردن از نامگذاری تجاری داروها، عامل کیفیت پایینتر برخی داروهای تولید داخل نسبت به داروهای مشابه معتبر خارجی است.
تأثیر تحریمها بر بازار دارو
یکی از مهمترین سؤالاتی که امروزه در رابطه با بازار داروی ایران مطرح است، علاوه بر معضلات قدیمی این بازار، تأثیر تحریمها و بحران اقتصادی جهانی بر تولید و عرضه دارو و سیاستهای دولت در مقابله با این بحران است.
در سال های گذشته بسیاری از بانکهای ایرانی در فهرست تحریم قرار گرفتند و همین مسئله گشایش اعتبار (LC) برای واردات را دچار مشکلات فراوانی کرد. در چنین شرایطی شرکتهای واردکننده مجبور بودند خریدهای خود را به صورت نقدی و در برخی موارد هم با واسطه انجام دهند که این مسئله تأثیر زیادی بر افزایش قیمت داروهای وارداتی و کاهش کیفیت بر جای گذاشت.
هر چند در مسئولان دولتی تا کنون بارها تأکید کردند که تحریمها تأثیری بر بازار داخلی دارو بر جای نمیگذارد، ولی نگاهی به بازار خردهفروشی داروهای وارداتی و افزایش دشواری تهیه برخی اقلام دارویی، نادرستی این ادعا را به خوبی عیان میکند. مسئولان وزارت بهداشت با تأکید بر ساخت 95 درصد داروها در کشور، تحریمها را بیاثر دانستند ولی باید توجه داشت که اقلام وارداتی داروها، نیاز فوری و اجتنابناپذیر بیماران هستند و شعارهای دولتی نمیتواند به درمان این بیماران کمکی کند.
تقویت سیستم نظارتی
شاید شما هم یکی از مصرف کنندگان داروهای مسکنی باشید که سردردتان را تسکین نمی دهد. یا زمان درمان سرماخوردگی تان، طولانی تر از سال های قبل شده است. به کارگیری مواد اولیه کم کیفیت در برخی داروهای وارداتی و عدم تطابق دز اعلام شده با واقعیت، یکی از دلایل این نوع اتفاق هاست.
دکتر شهریاری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این خصوص به «خبر» میگوید: «باندهای مافیایی داروهای وارداتی را با قیمت دلخواه و بدون هرگونه نظارتی به فروش میرسانند. راهکار اصلاح این وضعیت، تقویت سیستم نظارتی در کشور است چرا که متأسفانه بسیاری از همین داروهای وارداتی از نظر کیفیت و تاریخ مصرف از استانداردهای لازم برخوردار نیستند.
نظر شما