۰ نفر
۲۰ تیر ۱۳۹۲ - ۰۷:۲۴
ایران به دنبال جمعیت/ پرونده

۲۰ تیرماه، ۱۱ جولای روز جهانی جمعیت است. ۲۴ سال پس از نام گذاری این روز از سوی صندوق جمعیت سازمان ملل، ایران نگران کاهش جمعیت است و نه زیادی جمعیت؛ اتفاقی مشابه کشورهای توسعه یافته و غربی.

امید کریمی: جمهوری اسلامی ایران نگران چیست؟ چه اتفاقی در ترکیب جمعیتی ایران افتاده است که تلاش هایی تا حدودی برنامه ریزی شده و هدفمند برای تغییر سلیقه زوج های جوان ایرانی می شود تا آنها را مجاب به افزایش نسل کنند؟ درحالی که در بسیاری از کشورهای دنیا جا برای سوزن انداختن هم نیست (اینجا و اینجا)

اگر تا دو دهه پیش هر خانواده ایرانی تا سه فرزند و حتی بیشتر هم داشت، اکنون آمار می گوید کمتر از دو فرزند در هر خانواده وجود دارد. به عبارت بهتر، هر زن ایرانی کمتر از دوبار مادر می شود؛ ۱.۶ فرزند برای هر خانواده. البته روایت دیگری هم می گوید ۱.۸ رزند برای هر مادر و خانواده. البته همین دو دهم فرزند جای مناقشه دارد.

هرچند که از نظر جمعیت شناسان ۲.۱ فرزند برای هر خانواده، مطلوب است و عدد جایگزینی جمعیت یک کشور است، اما گفته می شود تا ۱.۷ فرزند برای هر خانواده چندان آسیبی به ترکیب جمعیتی نمی زند، با این حال وقتی همین اعداد نشان دهنده سیر نزولی رشد جمعیت باشد، نگران کننده می شود. اکنون رشد جمعیت ایران ۱.۳ و در بهترین حالت ۱.۴ است و این روند نزولی دارد. حالا با آمار مختلف (اینجا)

اما اگر از نگاه مستقل و نه انتقادی و نه متعصبانه دولتی نگاه کنیم، شاید باید به این نتیجه برسیم مسوولان حکومتی پیچش مو را دیده اند. این هشداری امنیتی است که یک کارشناس جمعیتی می دهد؛ مرزها خالی می شود. (اینجا) و این هشدار اقتصادی - امنیتی است که آمار می دهد؛ افت رشد جمعیت باعث کاهش جمعیت مولد و تولید کننده می شود و این یعنی کاهش رشد ناخالص داخلی و البته نتیجه هم رشد سالمندی، افزایش هزینه های دولت و نارضایتی عمومی در چند دهه آینده است. (اینجا و اینجا)

این هشدارها که تاکنون رسانه ای شده است و شنیده می شود جزء کوچکی از انبوه هشدارها درباره عواقب کاهش جمعیت است که به نهادهای مختلف امنیتی و سیاست گذاری می رسد (اینجا و اینجا)، در نهایت به این منجر شده که دولت مشوق های مختلفی برای تشویق زوج های جوان به زاد و ولد تدوین کند (اینجا و اینجا) هرچند که فقط یک نمونه از آن مصوبه شده است؛ افزایش مرخصی زایمان (اینجا)

اما هنوز هم جوانان به درخواست های مسوولان برای زاد و ولد واکنش مثبتی نشان نداده اند. هرچند که آخرین آمار ثبت احوال نشان می دهد مشوق های جمعیتی در خانواده های تک فرزندی موفق بوده است (اینجا) اما عدد مطلق اختلاف جمعیت متولدان سال ۹۰ و ۹۱ حدود ۴۰ هزار نوزاد تفاوت دارد، هرچند به سود سال ۹۱ سنگینی می کند. 

اما چرا جوانان به درخواست عاجزانه مسوولان و حتی اقرار به اشتباه تن نمی دهند (اینجا) و مشوق ها را بر نمی تابند؟ (اینجا) مگر نمی گویند عامل منفی کننده علاقه ایرانی ها به اولاد، اقتصادی است و نه فرهنگی؟ کارشناسان شرط مقبول افتادن این درخواست را شرایط سخت تری می دانند؛ اینکه سکه و طلا و وام مسکن و مرخصی زایمان به تنهایی کافی نیستند (اینجا و اینجا)

اما درد فقط این نیست. مشکل از جای دیگری هم آب می خورد؛ ترویج فردیت در جامعه ایرانی. جامعه ای که به شدت به خانواده وابسته بود و بدون آن هیچ اتفاقی معنا پیدا نمی کرد، اکنون باید با فردگرایی مبارزه کند. تازه ترین پژوهش دراین باره که سال ۹۱ و اتفاقا از سوی مرکز اصلی هشدار دهنده افت نرخ رشد جمعیت ایران انجام شده است، نشان می دهد خانواده های متمول حداقل در تهران تمایل بسیار کمتری به داشتن فرزند بیشتر و حتی یک فرزند نسبت به خانواده های قشر متوسط و پایین تر دارند. (اینجا)

و این هشدارها یعنی کار به این سادگی ها هم نیست. پژوهش ها نشان می دهد برای توازن جمعیت دولت باید هزینه های هنگفتی برای زنان خانه دار بکند؛ قشری که بار اصلی تعادل جمعیتی را می تواند به دوش بگیرد و اتفاقا به بچه هم علاقمند است. (اینجا)

اما چه انتظاری می توان داشت از زوج های جوانی که به امید مشوق هایی که فقط وعده داده است، قصد پدر و مادر شدن دارند، وقتی بدسلیقگی و برخی اظهار نظرهای نه چندان موجه شنیده می شود؟  مثلا رییس مرکز سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت در روز ابتدایی فعالیتش در این پست ناگهان می گوید: هر خانواده ایرانی باید ۵ تا ۶ فرزند داشته باشد.

دختر و پسر جوان حق ندارد با شنیدن این اظهار نظر از خود بپرسد مسوول مستقیم دولتی سلامت خانواده و جمعیت مگر نمی داند جامعه در چه شرایطی است که این حرف را می زند؟ (اینجا)

نباید هم انتظار داشت که نتایج پژوهش علمی و تاحدودی نزدیک به واقعیت، چندان هم تاثیرگذار باشد وقتی می گوید: مشکل ایران جمعیت زیاد نیست،‌ تراکم جمعیت در شهرهای بزرگ و مرکز بالاست.

همین می شود که سخن یک عالم مذهبی به مذاق همه خوش می آید وقتی می گوید: تکثیر نسل یعنی انسان پروری نه دام پروری. این سخن آیت‌الله جوادی آملی است: اگر دولت در تکثیر نسل مسئول است، باید تمام جوانب آن را در نظر بگیرد.

۴۷۴۷

کد خبر 303007

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 77
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بابك IR ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    32 سالمه ازدواجم كردم بچه هم ندارم تمايلم ندارم داشته باشم كه چي بشه اخه بياد تو اين دنيا كه مثه باباش سگ دو بزنه و نفهمه راه خوشبختي كدوم طرفه
    • الناز EU ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      آقای روحانی قراره با کلید هاش همه قفل ها رو باز کنه. مگه نه؟!!!!!!!!!!
    • صداي جوانان IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      208 5
      منم 25 سالمه و هنوز ازدواج نكردم و فكر هم نكنم كه بتونم به اين زوديا ازدواج كنم و بچه دار بشم !
    • بی نام IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      243 7
      ایران آب نداره .......ایران آب کافی نداره ........ایران در معرض شدیترین تخریب محیط زیست خودش در طول تاریخ هست . ایران گنجایش همین جمعیت رو نداره ........ چرا رویایی و آرمانی حرف می زنید؟؟؟؟؟؟؟؟ شده شبی خدای نکرده کارتون به بیمارستان کشیده بشه تا ببینید چه اسف باره ؟ اونجا برای جون آدم زنده ارزش قائل هستند؟ با کدام امید و آینده بچه دار بشیم؟؟؟؟؟؟؟ الان جمعیت ایران کمه؟ الان بخاطر فشار اقتصادی پدر بچشو در شبانه روز نمی بینه چون داره جون می کنه پول دربیاره . مسولان ما خانه های سازمانی بزرگ دارن با درآمدهای عالی درد ما رو کی می فهمه؟
    • بی نام A1 ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      34 76
      الناز خانم مشکلتون چیه؟
    • حمید IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      156 4
      حضرات بیان یه نگاهی به کرج بندازن فقط مونده قبرستانها را خراب کنند و جاش مسکن برای مهاجران بسازند تمام اراضی کشاورزی و زراعت شهر مبدل به سکونتگاه مهاجران شده امنیت شدیدا تنزل کرده میخاید جمعیت تهران را به قاهره برسونید که توش بالا پشت بام راهم اجاره میدهند؟؟؟
    • دانشجوی دکترا A1 ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      219 5
      من و خانمم دانشجوی دکترا رشته میکروبیولوژی دانشگاه علوم تحقیقات تهران هستیم.به کمک یکی از آشناهامون داریم ادامه تحصیل میدیم.شاید باورتون نشه ولی بخدا خیلی شبا سرگشنه زمین میذاشتیم تا اینکه با هزار بدبختی یه پیکان قراضه خریدم و باهاش دور از چشم فامیل کار می کنم... حالا موندم تو این وضعیتی که زنده موندن خودم و همسرم به زوره و بدبختی از سرو روی آقا و خانم دکتر داره میباره بچه واسه چیمونه؟ یه طفل معصوم به دنیا بیاد که نتونم حتی سیر کردن شکمشو تضمین کنم.من به دنیا بیارم و هزارتا مشکل به مشکلاتم اضافه کنم که مرزها خالی نمونه؟ کاش از قبل به این فکر میکردیم.........
    • بی نام A1 ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      58 13
      فعلا که مثکه کلید گم شده!
    • بی نام A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      106 2
      حتی اگه وضع اقتصادی مردم خوب هم باشه دیگه خواهان فرزند زیاد نیستند چون رفاه خود و فرزندشون به خطر میفته. من فکر نکنم که در آینده کمتر خانواده ای حاضر بشه بیش از 2 تا فرزند داشته باشه. تو شهرهای بزرگ مثل تهران که اکثرا یک فرزندی خواهند بود.
    • با نام IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      من اگه ازدواج کنم حداقل 3 تا به این جامعه انسان هدیه میکنم!!!!!خخخخخخخخخخخ
    • بی نام IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      124 1
      ما که همه چیز رو از چین وارد می کنیم...خوب آدم چینی هم وارد کنیم...مرز خالی می مونه؟؟؟برو سرباز چینی بیار...چرا ملت رو مجبور می کنین تو این شرایط بچه دار بشن که اخرش یا معتاد می شه یا در بهترین حالت خونه از جیب باباش باید امرار معاش کنه
    • بی نام A1 ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      109 3
      من 37 سالمه کارمند شرکت گاز هستم ولی عمرا جرات نمیکنم زن بگیرم. هنوز یه خونه نتونستم دست و پا بکنم و حوصله و اعصاب زخم زبون های همسر محترم آینده رو بخاطر اینکه بگه 20 سال درس خوندی آخرش چی رو ندارم!
    • naeim A1 ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      8 30
      با سلام اگه مقصودتون از خوشبختی خوردن و خوابیدن و از زیر کار در رفتن و ولنگاری و ... هست که از عادات ما ایرانی هاست باید بهتون بگم تفکر خودتون رو اصلاح کنید.
    • ج A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
      5 12
      به دانشجوي دكترا: آخه به فرضم كه حرفات درست. مگه مجبوري با بي پولي خودت و زنت اونم تو دانشگاه آزاد دكتري بخونين؟ اونم يه رشته بي خود و بي آينده! عقل معاش هم خوب چيزيه كه فعلا ما ايرانيا تعطيلش كرديم و دنبال جبران عقده هاي زندگيمون با مدرك هستيم
    • بی نام IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
      13 0
      مسئولین از زاویه دید عقیدتی به مسائل نگاه میکنند وبه فکر مردم نیستند. فقط با خوندن این چیزها سر درد میگیرم. یعنی اینها این همه مشکل و بیکاری و جمعیت اضافه و بی هدف را نمیبینند؟
  • بی نام A1 ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    انشالله وضع اقتصادی درست بشه. ماشین جوجه کشی راه میندازیم.
    • بی نام A1 ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      67 2
      عالی بود
    • بی نام A1 ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      44 1
      :))))))))))))))
  • بیژن IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    84 4
    و جمعیتی به دنبال ایران.
  • دکتر CN ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    144 3
    آسمون و ریسمون کردید و کلی هم لینک به خبرگزاری هایی که سر و تهشون معلوم نیست دادید. آخرش مگه میشه من و حد اقل 5 تا از دوستان اطراف خودم که ازدواج کردیم و کار نداریم رو با این لینک ها مجاب کنید؟ 5 نفر دانشجوی دکترا که شغل ندارند چند نفرشون هنوز سربازی هم نرفتند و باید تهران هم زندگی کنند . لینک و ادله و سکه نداده هم فایده ای نداره. با سه ساله هزار دلیل و بهانه هنوز که هنوزه به من یارانه هم ندادند میخوان سکه بدن؟
    • بی نام IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      83 2
      و از اونجا که جمعیت جوان داره کم میشه اون دوستان سربازیشون میشه 48ماه!!!
    • سرباز A1 ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
      33 0
      من 1.5 سال پیش دکترای تخصصی! گرفتم ولی کار خوبی پیدا نکردم. الآن هم دارم خدمت می کنم و کاملا بی پول. زن که هیچ، خودمو نمی تونم اداره کنم. دارم روز شماری می کنم که بعد اتمام خدمت از کشوری که جایی برای من نداره برم و بتونم یک جایی از دنیا زندگی آبرومندی داشته باشم. کسی از بچه بدش نمیاد. ولی وقتی خودم هشتم گرو .... هست. فکر کردن به هرم جمعیتی و این چرندیات سفاحت محضه. برای 77 میلیون نفر کار و زندگی و مسکن نداریم، به هرم جمعیتی فکر می کنیم!! همون بهتر که جمعیت کم بشه و هم فشار به محیط زیست کم میشه و هم مردم مجبور نیستند نون همدیگه رو آجر کنند و چند شغله باشند!
  • ناشناس IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    258 6
    بچه بیاریم چی بشه خیلی خودمون حال کردیم با این زندگیه کوفتی که داشتیم یکی دیگرم بیاریم که از صبح تا شب زحمت بکشه نتیجشو آقا زاده ها و بالاییا ببرن. مگه تو سوییس زندگی میکنیم که با خیال راحت بچه بیاریم من که این گناهو به گردن نمیگیرم
    • بی نام IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      8 236
      شما نشانه های افسردگی شدید دارید. لطفا به یک روانپزشک مراجعه کنید.
    • mohsen A1 ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      1 22
      مگه تو سوییس مردم چه جوری زندگی می کنند امار بچه های بی سر پرست شون که سر به اسمون می کشه ما همچین زندگیی رو دوست داریم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام IR ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
      15 0
      پس با این حساب همه جوانان مملکت ما افسرده هستند !
    • بی نام IR ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
      6 0
      خوش به حال شما جناب بی نام که لابد در رفاه کامل به سر میبری و به این واقعیت های جامعه ما که ناشناس گفته میگی مشکل افسردگی شدید!!!! داری و ارجاع میدی به روانپزشک! شما که همه جوره متنعمی تا میتونی بچه بیار تا نداشته های دیگران رو جبران کنی.
  • بی نام RS ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    186 6
    واقعا اینایی که دم از افزایش جمعیت میزنن کجا دارن زندگی میکنن؟ شما فقط آب آشامیدنی همین 77 میلیون رو در نظر بگیر که با بحران شدید مواجهیم اونوقت دیگه سکوت میکنی.
    • بی نام IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      حرف شما درست اما در نظر بگیر یه سی سال دیگه رو وقتی و من و شما به سن بازنشستگی میرسیم و حداقل انتظار ما اینه که دولت خدمات اجتماعی خوبی فراهم کنه اما دولت اون وقت بگه به دلیل کاهش تولید ناخالص ملی بیمه ما مشکل پیدا کرده و از افزایش حقوق بازنشستگی هم خبری نیست. مساله بین انتخاب بد و بدتر و البته مدیریت شرایط دشواری است که هر کدام از ما در آن قرار گرفته ایم.
  • امید IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    43 7
    احسند بابک.
    • بیژن IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      40 7
      احسنت
  • خوش خواب A1 ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    98 8
    شما بچه داربشین جمعیت 200میلیون بشه.اب ونانش با من..اره اون با من
  • بی نام A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    187 5
    خیر! باید جمعیت ایران حداکثر 20 25 میلیون نفر باشه! افراد تحصیلکرده و پولدار باید در این کشور وجود داشته باشند نه فقیر بدبخت بی سواد! در کل کیفیت بر کمیت...
    • بی نام A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      6 116
      بعد جنگ شد چی؟
    • وحيد QA ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      117 4
      حالا جون شما دلت ميخواد جنك بشه ما ماشين جوجه كشي راه بندازيم!؟
    • بی نام A1 ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      94 2
      جنگ شد چی؟!!! همین الان داشت لیست ده کشور برتر دنیا برای به دنیا اومدن رو نشون میداد...جز کانادای 34 میلیون نفری باقی همشون 5 میلیون و 7 میلیون و 12 میلیون و ...جمعیت داشتن! این چه مدل استدلالیه؟؟الان که 70 میلیونیم توی جنگ اقتصادی و تحریم ها و..شکست نخوردیم که این همه فقر و گرونی داریم؟؟!!! شما مشکلات معیشت مردم رو حل کنین خودشون دو تا سه تا بچه میارن...ولی با این وضع خود بنده و همسرم با وجود اینکه داره برامون دیر هم میشه اصلا بهش فکر نمیکنیم..
    • بی نام A1 ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      89 0
      عزیز! مگه می خوای جمعیت زیادی کنی برای جنگ؟! شما اگر با همون جمعیت 25 میلیون نفر یک ارتش مجهز و منظم 100 هزار نفری داشته باشی از یک ارتش 2 میلیونی بدون تجهیزات و زوری بهتره!
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    104 2
    باشه! انقد دارن هشدار ميدن كه به زودي با سونامي سرطان توكشور مواجه ميشيم!بچه بياريم كه توي محك و اين ور و اون ور صف بكشيم واسه درمان! بد نيس يه سري بزنين ببينيد جاي سوزن انداختن نيس
    • بهارجون A1 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      142 4
      همین دیروز خبر فوت پسر بچه 12 ساله یکی از اشنایان رو شنیدیم که یک ساله با بدبختی و میلیون میلیون خرج کردن سرپا نگهش داشتن طفلی رو به امید اینکه بتونن پیوند مغز استخوانش کنن با هزینه 150 میلیون تومن!!!ولی چند روز قبل فوتش فهمیدن تازه کارای پیوند اماده شده در حالی که بچه دیگه از دست رفته بود! خانواده اش نابود شدن طفلیها... بچه بیاریم که یا تو تصادفات 26 هزار نفری سالانه بفرستیمش سینه قبرستون.یا سرطان و تومور مغزی بگیره و داغش به دلمون بمونه.یا خیلی بهمون لطف بشه معتاد بشه بیفته گوشه خرابه.یا ته تهش درس بخونه و پدر ما سر هزینه ها در بیاد و آخرشم تو 30 سالگی مجرد و بیکار و طلبکار از ما که:چرا منو دنیا آوردین وقتی امکانات نداشتین؟!!!!!!چیزی که این روزا خیلی والدین میشنون متاسفانه!
    • علی IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      73 3
      در اصفهان دختر 7 ساله یک خانم معلم تومور مغزی گرفت و جند هفته پیش فوت کرد
  • بی نام IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    100 2
    که چی بشه در نهایت 20000 نفرسر یک خودروی غیر استاندارد کشته بشن
    • omidvar IR ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      3 0
      خدا رو شکر ا اول میگم که خدایی به حساب نا شکری نگذاریدچون خدا شاهده خدارو شاکرم 29 سالمه دکتری دارم 2سال هم هست پی کار میگردم خدایش اگر یکی از مسئولین بیاد بگه من تشکیل خانواده رو کجای دلم بگذارم نوکر پدرش هم هستم قول میدم 1.7 بچه دار بشم
  • بی نام IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    119 3
    ایران گنجایش جمعیت بیش از 50 -60 میلیون هم ندارد ----------ایران کمبود شدید آب داره. محیط زیست ایران هم اکنون با این جمعیت هم شرایط اسف باری داره . جنگلها در حال نابودیه . بیابان ها در حال پیش رویی . ریز گردها رو داریم . هوای الوده داریم . شبکه درمان درستی نداریم .خانه ها کوچک . آپارتمانها مثل قفس . کمبود مراکز تفریحی . کمبود امکانات آموزشی . خشک شدن دریاچه هاو ..... چرا این یکی دو ساله این همه بر طبل زیاد شدن جمعیت می کوبید؟؟؟؟؟؟؟؟؟ واقعا شرایط اقلیمی و جغرافیایی اقتصادی ایران جوابگو هست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • من IR ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    16 61
    من ازدواج کردم ، ولی چون من و خانمم بچه خیلی دوست داریم یک بچه رو از خدا آرزو می کنیم که در این صورت از رفاه و آسایش خودمون می زنیم و دعا می کنیم که خدا شرایط رو برای آینده فرزندمان مهیا کند. توکل به خدا امیدوارم خودخواهی ما در آینده فرزندمان را ناراحت نکند.
  • ايمان A1 ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    10 53
    يكي كمه دو تا بسه بيشترشم دردسره
  • بی نام A1 ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    من طرفدار خانواده هایی حداقل با سه فرزند بودم. چه اون موقع که دولت تبلیغ می کرد که دو بچه کافی است جه الان. آخه بچه که بلانسبت گاو که نیست که هر وقت کاه و یونجه ش بود به دنیاش بیاریم هر وقت نبود نیاریم. تمام کسایی که از بچه دار شدن می ترسن فقط نگاه اقتصادی دارن و سیر کردن بچه رو. بچه های خانواده های تک (و حتی دو) فرزندی مریضن از لحاظ روانی. بی کسن. حتی اگه بهترین و مرفه ترین زندگی رو داشته باشن. کسی که نگاهش به زندگی فقط آب و علفه حتی یه بچه هم اضافیشه چون به قول اون دوست بی ناممون نهایت به فکر جوجه کشیه نه بچه داری و آدم تریبت کردن.
    • بی نام A1 ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      79 0
      یعنی ماهایی که تو خانواده های شلوغ و پر جمعیت بزرگ شدیم الان مشکل روحی نداریم؟
  • پرند IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    51 1
    یکی خوبه... دوتا...بسه... همون یکی
  • بی نام A1 ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    66 1
    شماها به جایی شعار فرهنگ پولدارهارو عوض کنید تابچه بیارند نه اون افرادی که خرج خودشونو به سختی در میارند
  • بی نام IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    98 0
    بچه ای که تو جامعه ای به دنیا بیاد که هیچ تضمینی برای آیندش وجود نداره از هزینه های سنگین مسکن و درمان و..... گرفته تا افسردگی بهتر به دنیا نیاد . پدر و مادر مسئول مستقیم هستن
    • بی نام A1 ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      47 0
      احسن
    • بی نام A1 ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
      8 0
      آفرین
  • وحيد QA ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    62 1
    مسوولین محترم اگه خیلی نگران هستید فقط کافیه به وضع اقتصادی مردم برسید و ما رو از این فلاکت نجات بدید.. اونوقت مطمئن باشید اگه آینده ی بچه هامون تضمین باشه هر خانواده 5 بچه به دنیا میاره! جوری حرف میزنید که انگاری نمیدونید اصل مشکل چیه!!!
    • باربارا IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      41 0
      بله دیگه! مردم خیالشون راحت شه، عرض کمتر از یک دهه رو دست چین و هندوستان هم بلند میشن!!!!
  • وحید IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    97 0
    از چین بچه وارد کنید قیمت پایینه
  • علی IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    95 0
    کمک.!!من دوتاشو دارم توش موندم بخدا به من یک کمک فکری کنه چیکارکنم. خرجها خیلی سنگینن پسرم خیلی بامزه ست(6سال) دخترم خیلی خیلی مهربونه(11سال)ولی به خدا ترس ازناشکری ابرازپشیمانی نمیکنم.
  • یسنا A1 ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    15 59
    این حرفا چیه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ نه زیاد نه هم که اصلا نداشته باشید بچه عشقه بالاخره از پس یکیش که برمیاید ایشالا خدا روززی میرسونه عشققققققه بچه
    • بهنام A1 ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      24 0
      خدایا ...پناه بر تو...
  • amir IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    70 3
    بچه بیاد کجا؟تو این دنیای پدر یا مادر....که نه اقتصاد خوبی داره نه سیاست خوبی نه آینده خوبی و نه دنیای دموکراتیکی....بیاد بدبختی بکشه بعد بره...
    • بی نام A1 ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
      41 1
      بچه کجا بیاد؟!!! که تا 40 سالگی باید باباش خرجشو بده!!!؟؟. بچه کجا بیاد!!!؟؟ که بجای اینکه تا دیپلم دبیرستان دولت خرجشو بده باید از همون اول هزینه ای سرسام آور دکتر کودکان و روانپزشک و چه میدونم کلاس استعداد یابی و موزیک و اسکیت و زبان و ورزش و مهد کودک غیر انتفاعی و دبستان کلاس تقویتی و .... را به بدبختی و قرض و قوله پدر مادرش بدن آخرشم یه آدم بیکار بشه تو جامعه فوقش یه شغل دلالی و واسطه گری پیدا کنه و این جرخه هییی تکرار بشه با نسل های بعدیش
  • بی نام IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    46 1
    ماکه همه چیزمان را ازچین وارد میکنیم یک بیست میلیون جمعیت هم ازچین وارد کنیم چی میشه
  • سعید IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    3 0
    یه بچه الان کمترین هزینه رو براش حساب کنی روزی 20 تومن هزنشهاونم اگه شیر خشک نخواد کی الان این پولو داره هزینه کنه با ماهی 500-600 هزار درامد میشه بچه دار شده؟
  • اکبر IR ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    84 4
    38 سالمه مجردم بچه هم نمی خواهم به کسی هم ربط نداره
  • امید EU ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    7 8
    بابا حقوق من هم 800 تومنه ولی خدا رو شکر یه دختر دارم. خیلی هم دوستش دارم . زندگی سخت شده ولی دیگه اینقدر نباید جا بزنیم. خدا بزرگه. سختی میاد و میره. باید محکم بود چقدر این کامنت ها ناراحت بودند، حالا شما اینقدر ناراحت باشید مشکلات حل میشه؟ اینجوری افسردگی میاد و تموم میشیم. همینه که هست، توکل کنید به خدا. از خانواده ها هم خواهش می کنم اینقدر سخت گیر نباشند. دختری با پسر دانشجو یا تازه سر کار رفته ازدواج کنه بهتره تا اینکه تنها باشه و هزاران مشکلات دیگه. یا اینکه سن ازدواجش بالا بره. دیگه اینکه درس خوندن هم بخشی از زندگیه. دخترای ما همه می خواند درس بخونند و باز بخونند و باز هم بخونند... خوب که چی؟! زندگی در هر مرحله، مقتضیات و احوالات خودش رو داره. نترسید، متفاوت فکر کنید و شاد باشید.
  • محمد علی IR ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    2 14
    دوستان گویا قولی که خدا داده رو یادشو رفته.هرآنکس که دندان دهد نان دهد.بنده قبل از اینکه دخترم به دنیا بیاد حدودا ماهی 500 درآمدم بود ولی الان تو این یکساله حدودا ماهانه 3 تا 4 میلیون شده.خداروشکر و صدهزار مرتبه شکر که از وجود دختر نازنینمه که مایه برکت و روزی بوده
  • nima A1 ۰۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    23 0
    همینطوریش هم نه اخلاق مونده نه فرهنگ و نه آرامش و شوق به زندگی.همینطوریش هم تحمل همدیگه رو نداریم و خیلی وقتها بهم زور میگیم و مشتاق دعوا و مرافعه هستیم .جمعیت بیشتربشه همدیگه رو میخوریم.
  • علی IR ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    4 0
    امیدی از نظر آینده فرزند هست ؟ آینده مادی و معنوی جهان برای آوردن فرزند مناسب است ؟ منابع زیستی ؟ امکان وقوع جنگ ؟ تازه از نظر اخلاقی واقعا وقتی چهار خط حرف درست و حسابی برای تربیت و آموزش فرزندان هنوز در دست نداریم٬ حق بچه پس انداختن نداریم
  • بی نام A1 ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    4 0
    مثل اینکه حضراتی که فتوای ازدیاد جمعیت را میدهند خیلی دل خوش دارند با این وضعیتی که به وجود آمده کی جرعت دارد حتی یک بچه هم داشته باشد.
  • آقای کاشت A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    4 0
    من حاضرم برای مسئولینی که دغدغه جمعیت زیاد دارن، هر چندتا دلشون خواست بچه تولید کنم و بدم بزرگشون کنند. هر بچه هم قیمت یه قناریه... این چرت و پرتا چیه!...
  • شهروند IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    8 0
    من یه خانم 30 ساله هستم, 4 سال ازدواج کردم. متاسفانه اصلا به داشتن فرزند فکر نمی کنم. چون هنوز تکلیف زندگی خودم مشخص نیست و نمی تونم برای یه کودک یه آرمش و رفاه نسبی فراهم کنم. در حالی که هم خودم و همسرم فوق لیسانس هستیم . من منظورم از رفاه خونه ی 300 متری با تمام امکانات برای فرزندم نیست یه زندگی معمولی بدور از دغدغه برای خودم و همسرم که لا اقل آرامش سر و کله زدن با بچه رو داشته باشینم. نه اینکه اونقدر اعصابمون خورد باشه وقتی صدای گریه ی بچه ی همسایه میاد به هفت جد وابا ی بچه و بوجود آورندش فحش بدیم
  • نسل سوخته IR ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    4 0
    خوبه شعار خودتون این بود بچه که عمر ونفسه یکیش خوبه دوتاش بسه یادتون رفت عجب ملت فراموشکاری داریم
  • بی نام A1 ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    4 1
    بروبابا دلت خوشه شما ده تا بیار دست از سر کچل ما بردار
  • sana IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    13 0
    همین ماهایی رو که دنیا امدیم دریابید نسل اینده پیشکش!روزی نیست که ارزوی مردن نکنم! 28سالمه اصلن نفهمیدم چی شدن روزای عمرم! الانشم که به شنیدن سرکوفتای باباهامون میگذره که تا کی خرجتو من بدم؟ گناه نداره بچه ای که تو این شرایط دنیا بیاد؟
  • ميرزايي A1 ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    11 0
    سلام حالا چه گلي به سر جمعيت موجود زدند كه تقاضاي افزايش جمعيت دارند.سيستم آموزش وپرورش، بهداشت و... ما درست شده؟بيكاري،اعتياد وآمار بالاي طلاق چي؟ بسه آقايون بسه.
  • احمد A1 ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    10 2
    متاسفانه آمار صحیح است و ما در آینده با این رشد جمعیت دارای جمعیت پیر میشویم که مشکلات مخصوص به خود را دارد ولی از طرفی هم افزایش جمعیت با توجه به افزایش مصرف کشور ما را تبدیل به یک کشور صرف مصرفی تبدیل خواهد کرد که به نفع کشورهای خارجی که ما از آنان کالا وارد میکنیم میشود مثل چین که البته همه میدانند که سرمایه گزاران آن کشورهای اروپائی و آمریکا هستند !!؟ پس افزایش جمعیت ما منافع کشورهای خارجی را تامین خواهد کرد و درآمد های ما صرفا هزینه مصرف خواهد شد و ما هم همانند هند که روزی از کشورهای پول دار دنیا بود ولی افزایش جمعیتش باعث شده یکی از فقیر ترین کشور ها بشود خواهیم شد در صورتیکه افزایش جمعیت در کشور از حالت کنونی افزایش پیدا کند.
  • mehrdad IR ۱۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
    2 14
    من 29 سالمه و 3 تا هم بچه دارم کارمند هستم و خانمم خانه داره و هیچ مشکلی شکر خدا نداریم چون ما معتقدیم هر که دندان دهد نان دهد بچه روزیش از خودش جلوتر میاد پس الکی همه چیزو بزرگ نکنید
  • بی نام EU ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    11 0
    دوستان عزیز بخش جامعه خانواده خبر انلاین مدتها است شما دوستان دنبال قبولاندن باور تولید بچه هستید در حالی که ما بحرانهای زیادی داریم از جمله بی ابی و نبود مواد غذایی مناسب و بیکاری توصیه من به شخص شما عزیزان که این صفحه را می نویسید این است که یکی از کارهای زیر را انجام بدهید 1- سوار هواپیمای پرواز تهران جنوب شوید و زیر پایتان را نگاه کنید همه جا خشک و بیا بان است 2- سوار مترو شوید جا برای ایستادن هم نیست 3-سوار بی ار تی شوید نکنید این کارها را نزنید این حرفها را اینها خیانت به کشور است جمعیت ما باید به زیر 40 میلیون کاهش یابد ما در وضعیت بحرانی هستیم این گونه نوشتن شماها چه معنایی می دهد ؟بدنبال چه هستید؟ واقعا تاسف اوره ملت بیکار هسند کمی شرم کنید خجالت بکشید.