بهار نوشت:

چند وقتی می‌شود دریاچه ارومیه آخرین نفس‌هایش را می‌کشد اما این نفس‌های آخر سرانجام صدای همه نمایندگان مجلس را هم درآورده است؛ اگرچه صدای مردم در این سال‌ها گم شده بود و به گوش کسی نرسید. این نفس‌های آخر تنها شامل بزرگ‌ترین دریاچه داخلی کشور نمی‌شود؛ زیرا نفس‌های جانوران، گیاهان، مزارع، روستاها و به‌طور کلی شرایط اقلیمی و جانوری منطقه را هم به شماره انداخته است.
حالا هم که فصل گرماست، آب بیشتری از دریاچه تبخیر و نمک بیشتری هم تولید می‌شود؛ به همین دلیل مهم‌ترین مسئله و تهدید، ریزگردهای نمکی است که در پی خشک شدن دومین دریاچه آب‌شور دنیا به دشت‌ها و شهرهای اطراف آن هجوم می‌آورد. خشک شدنی که به گفته حسن عباس‌نژاد، مدیرکل محیط‌زیست آذربایجان‌غربی
تا به حال به 70‌درصد رسیده است. به عبارتی 300‌هزار هکتار از مساحت کل دریاچه ارومیه به شوره‌زار تبدیل شده است. در این شرایط نمک‌های دریاچه که ظاهرا شکل سنگ هستند، فرسایش و تبدیل به پودر می‌شود و با جریان هوا هم پخش خواهد شد. از طرف دیگر هم هر ساله ریزگردهایی از سوی کشورهای سوریه، ترکیه، عراق و عربستان وارد کشور می‌شود که تا هندوستان هم می‌تواند پیش‌روی کند. ولی مسئله مهم این است که این ریزگردها بدون نمک هستند ولی زمانی که با نمک‌های دریاچه خشک شده ارومیه ترکیب شود، می‌تواند باغ‌ها، درخت‌ها و محصولات زراعی اهالی منطقه را از بین ببرد. حتی این فرآیند می‌تواند باعث شور شدن آب‌های زیرزمینی هم شود.
با این‌که خشک شدن بزرگ‌ترین دریاچه داخلی کشور اثرات منفی بسیاری دارد از جمله این‌که به گفته کارشناسان می‌تواند زندگی هفت تا 12‌میلیون نفر را درگیر کند ولی همچنان به احیای آن توجهی نمی‌شود. برای اولین‌بار از سال 88 مدیرعامل سازمان آب منطقه‌ای آذربایجان غربی گفت سطح آب دریاچه، 62سانتی‌متر کاهش داشته است و باید کاری برای دریاچه انجام شود. ولی با این حال، تنها به سدهایی که روی رودخانه‌های این دریاچه بود اضافه شد. الان هم 35 سد روی این رودخانه‌ها احداث شده است.
مهدی عیسی‌زاده، نماینده مردم میاندوآب، در این‌باره می‌گوید: «وزارت نیرو و سازمان محیط‌زیست حساسیتی درباره خشک شدن دریاچه ارومیه از خود نشان نمی‌دهند. مردم منطقه آذربایجان از مسئولان دلگیر و گلایه‌مند هستند و این بی‌توجهی‌ها را عمدی می‌دانند. به گفته او، با وجود این مشکل، جمعیت منطقه که برای امرار معاش جایی را ندارند، مجبور هستند منطقه را ترک کنند و درواقع کوچ مردم از محل زندگی‌شان آغاز می‌شود و درنهایت متاسفانه منطقه‌ای کویری در دل آذربایجان غربی به وجود می‌آید.»به گفته او این مسئله با این وضعیت حل نمی‌شود. قرار بود که وزارت نیرو آب رودخانه ارس را برای نجات دریاچه انتقال دهد که عملی نشد. از طرفی قرار بود که یک‌میلیون مترمکعب آب در سه فاز به دریاچه ارومیه منتقل کنند که بازهم این کار عملی نشد. البته اعتباراتی به این منظور در نظر گرفته شد که کفاف مسائل مربوط به انتقال آب رود ارس به دریاچه ارومیه را هم می‌کرد. عیسی‌زاده ادامه می‌دهد: «شاید اگر دولت بعدی بیاید و با جدیت این موضوع را پیگیری کند، مسئله حل شود. البته ما خسته نمی‌شویم و غفلت نمی‌کنیم.» او همچنین ادامه می‌دهد: «ما از وزیر نیرو سوال کردیم، در کمیسیون کشاورزی هم مطرح شد ولی باز هم کار به جایی نرسید. مردم که دستشان به جایی بند نیست. به نوعی اگر مسئولان، مردم را قبول داشتند که کار به اینجا نمی‌کشید. از طرف دیگر هم ما با نمایندگان تبریز مشکل داریم. نمی‌دانیم چرا آن‌ها همراهی نمی‌کنند. شاید هم می‌خواهند دریاچه ارومیه ویران شود.»در چند سال گذشته تقریبا همه نمایندگان ارومیه در مورد مشکل بزرگ‌ترین دریاچه داخلی کشور، شکایت کرده‌اند و پیگیر بوده‌اند. نادر قاضی‌پور، نماینده مردم ارومیه، می‌گوید: «از زمان مشکل دریاچه، تذکر دادیم، طرح داده‌ایم، بحث کرده‌ایم،
به عبارتی هرکاری که از دستمان برمی‌آمد انجام داده‌ایم، از این جا به بعد کار دست دولت است که البته او هم کاری نمی‌کند.» او همچنین درباره همراهی نمایندگان تبریز و آذربایجان شرقی ادامه می‌دهد: «اولین شهرهایی که مورد هجوم ریزگردهای نمکی قرار می‌گیرند، شهرستان‌ها آذربایجان‌شرقی، عجب‌شیر، ملکان و تبریز هستند. باید به تبریزی‌ها بگویم که به‌هوش باشند، زیرا بعضی از نمایندگان این شهر، اعتبار احیای دریاچه اورمیه را برای آبیاری دشت گلفرج جلفا هزینه می‌کنند. باید دید که چه کسی مالک این زمین‌هاست؟ کدام نماینده پیگیر است؟» او همچنین می‌گوید: «از خدا بترسید، 70‌درصدش تبعات خشک شدن دریاچه ارومیه، مربوط به آذربایجان شرقی است و 30‌درصدش به ارومیه و آذربایجان غربی مربوط می‌شود، زیرا وزش باد از غرب به شرق است.»
45301

کد خبر 304092

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    12 0
    نترسید چند وقت دیگه میرن روش مالت و غیر میپاشن و با افتخار میگن مشکل را حل کردیم!
    • بی نام A1 ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
      8 0
      یک راه بیشتر جواب نمیده اون هم کاهش مصرف آب برای کشاورزی و مصرف شهری هست. اون هم راهکارهایی دارد. باید ابتدا تمام سدها و آب بندهای اضافی تخریب شود. برداشت آب چاه ممنوع شود. زمین های کشاورزی آب سهمیه ای دریافت کنند. آبیاری قطره ای و بهینه در 99 درصد زمین های کشاورزی اجرا شود. وامی برای تمام زمین های کشاورزی در نظر گرفته شود تا تجهیزات و لوله های مخصوص این کار را خریداری کنند. سپس قیمت آب برای مصرف شهری و کشاورزی 10 برابر شود تا صرفه جویی خود به خود فراگیر شود. نهایتا آب مازاد سدها به رودخانه ها و دریاچه سرازیر شود. در غیر اینصورت این شما و یک دریاچه خشک مثل دریاچه نمک قم و دریاچه های استان فارس و استان اصفهان و استان سیستان و بلوچستان.
  • حسین IR ۰۴:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    22 0
    ایــــــــن اســـــــــــــــــــت مدیـــــریــــــــت مــــــــــلی خدا به داد همه برسه...حالا چه کنم چه کنم ها شروع شد
  • بی نام A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    10 0
    و همينطوز كي بود كي بود من نبودم ها
  • بی نام A1 ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    4 4
    بحران آب در تمام کشور مشاهده میشود که در ارومیه به شکل خشک شدن دریاچه بروز کرده. بارندگی در آنجا زیاد است ولی به هر حال مشکل آب مصرف در شهرهای اطراف دریاچه وجود ندارد. به هر حال بحران آب در کل کشور وجود دارد و این ناشی از افزایش جمعیت ایران از 25 میلیون نفر به 80 میلیون نفر در طول دهه ها گذشته است. مدیریت منابع آب هم میتواند راه حل باشد. ولی این ها هزینه بر هست و مدیریت لایق میخواهد که با وضع مالی فعلی کشور و عدم شایسته سالاری به نظر میرسد که این آخرین دریاچه کشور هم سرنوشتی جز خشک شدن ندارد. همچون تمامی دریاچه های ریز و درشت کشور که یک به یک خشک شدند.
  • تبریز A1 ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۹
    5 0
    باسلام: سعیدی، رییس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی، می‌گوید: «این مسئله بیشتر موضع‌گیری سیاسی است. زیرا اصلا این طور نیست که نمایندگان تبریز کمک نکنند. زیرا بیشتر مشکل خشک‌شدن دریاچه اورمیه، خطرات زیست‌محیطی، خشک‌شدن باغ‌ها و عمده تاثیرش متوجه مردم آذربایجان شرقی است.» به گفته سعیدی ، این‌که گفته می‌شود نمایندگان تبریز اعتبار احیای دریاچه اورمیه و آب رودخانه ارس را جای دیگری خرج می‌کنند مغلطه است. وی دراین‌باره ادامه می‌دهد: «این طرح از ابتدا اشتباه به مردم گفته شد. در مجلس هشتم هم بررسی شد و نمایندگان دوره قبل هم پیگیر ماجرا بودند و برایش هم بودجه و اعتبار تعیین کردند. ولی مسئله اصلی این است که پروژه آبرسانی تنها برای تامین آب کشاورزی بخشی از دشت‌های تبریز، مرند، جلفا و شبستر بود
  • بی نام IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
    4 3
    سریع یک کارخانه استحصال نمک بسازید. با این همه نمک جهان را در مدت 10 سال میتوان تغذیه نمود. فرصت را از دست ندهید. وگرنه با سطل و تانکر اب ریختن در دریاچه وضعیت بهبود نمی یابد.
  • بی نام IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    0 0
    طبیعت انتقام میگیرد امسال کل محصولات اذربایجان واردبیل را تگرگ نابود کرد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین