اختلاف چشمگیر تعداد نشریات دارای مجوز و درحال انتشار / چرا نشریاتی که مجوز دارند منتشر نمی‌شوند؟

مجید فروغی

هفته گذشته معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آماری از نشریات دارای مجوز و در حال انتشار اعلام کرد.

بر اساس آمار اعلام شده بیش از نیمی از نشریات دارای مجوز در حال حاضر منتشر نمی‌شوند و از مجموع پنج هزار و ۶۹۷ نشریه‌ای که مجوز دارند، دو هزار و ۶۳۵ نشریه منتشر می‌شود. تفاوت چشمگیر نشریات دارای مجوز و در حال انتشار - البته مشخص نیست از بین نشریات در حال انتشار چه تعداد منظم منتشر می‌شوند- بر حال ناخوش وضعیت مطبوعات و نشریات دلالت می‌کند و می‌توان عواملی را برای این ناخوشی بیان کرد.

 روند صدور مجوز برای نشریات طولانی و دشوار است و عده‌ای که سال‌ها پیش انگیزه، قصد و امکان انتشار نشریه را داشتند، وقتی پس از سال‌ها برگه مجوز به دستشان رسیده، دیگر آن قصد و امکان را ندارند و می‌مانند با مجوزی که یا بی‌استفاده می‌ماند و فقط در آمار‌ها کاربرد پیدا می‌کند و یا گروهی دیگر که قصد و امکان انتشار نشریه را دارند، اما مجوز ندارند، ‌ با توافقی از این مجوز استفاده می‌کنند.  شرایط اقتصادی و وضعیت کاغذ هم که این سال‌ها نقش مهمتری در انتشار و عدم انتشار نشریات دارد، عامل دیگری است که به خوبی توان آن را دارد که انتشار نشریات دارای مجوز را مانع شود و تعدادی از نشریاتی که مجوز دارند به تاثیر از این مورد منتشر نشوند. 

رویکرد حرفه‌ای در مدیریت نشریات و نشریه داری نیز در انتشار منظم نشریات دارای مجوز بسیار تاثیرگذار است. مدیریت نشریه با در نظر گرفتن و برنامه ریزی برای تامین هزینه‌ها، نگاه حرفه‌ای و اخلاقی در نشریه می‌تواند انتشار نشریه را تضمین کند، اما اگر غیر از این باشد و مدیریت حرفه‌ای حاکم نباشد، انتشار نشریه با مشکل مواجه می‌شود. تازه این در حالی است که بر فرض محال همه دارندگان مجوز با انگیزه و قصد اطلاع رسانی و با توجه به رسالت این حرفه به سمت نشریه آمده باشند. اما گفتیم که این فرض محال است و افرادی با هدف دیگر به دنبال مجوز نشریه می‌روند تا شاید روزی به کار آید و بر محمل نشریات می‌نشینند و هر از گاهی که مقاصدشان می‌طلبد نشریه را منتشر می‌کنند و روی دکه می‌فرستند. روند صدور مجوز طولانی و دشوار است، اما با این حال بیش از پنج هزار نشریه مجوز دارند، البته نیمی از نشریات دارای مجوز منتشر نمی‌شوند و شمارگان نشریات و مطبوعات به نسبت جمعیت پایین است. برنامه‌های معاون مطبوعاتی در دوره جدید ظرفیت‌هایی دارد که اگر اجرایی شود به اصلاح نسبی این وضعیت کمک می‌کند و اختلاف تعداد نشریات دارای مجوز و تعداد نشریات در حال انتشار کمتر خواهد شد. 

5757

کد خبر 318897

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
    6 0
    دوست عزيز از وضعيت نابسامان شركت هاي پخش و كيوسك ها كه باعث افت فروش نشريات بدون لابي و فرهنگي شده نيز مي گفتيد زيرا عامل منتشر نشدن بسياري از نشريات علاوه بر قيمت كاغذ اينست كه نشريات به خوبي توزيع نمي شود و شركت هاي توزيع نيز هيچ مسووليتي را بابت آن قبول نمي كنند و پولي را به صورت علي الحساب از صاحبان نشريه طلب مي كنند و نشريات را در بسياري از مواقع توزيع نكرده به عنوان باطله به صاحب نشريه باز مي گردانند. دوم اينكه كيوسك ها فقط نشريات داراي لابي را در جلوي چشم مي گذارند و نشريات ديگر حتي باز هم نمي شوند. وقتي نشريه اي ديده نشود چگونه بفروشد؟ اگر شما بخواهيد فقط هزينه ي چاپ و كاغذ را در نظر بگيريد و نه هزينه هاي پرسنل و مكان و هزينه هاي جاري، يك نشريه وقتي فروش نمي رود نمي تواند منتشر شود
    • م رعیت IR ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
      4 0
      lمسئله ی پیچیده و چند لایه ای را مورد مرور قرار داده اید. اجمالا مطالبی که اشاره کرده اید درست هستند اما کافی نیستند. مثلا همین علت بسیار مهمی که "بی نام" اشاره کرده است. یعنی سیستم توزیع و فروش ناکارآمد و تاحدی ناسالم. اما دلایل عدم انتشار بسیار بیشتر از این جند گزاره است. که تعداد زیادی از آن در بیرون از حوزه ی رسانه قرار دارد. ولی نکته ی مهم تر این است که: 1- آیا اساسا باید به روند کنونی "صدور مجوز" ادامه داد؟ 2-چند کشور در دنیا با چنین روشی اداره می شوند؟ 3-در کشورهایی که چنین روشی (صدور مجوز دولتی) رایج است، رسانه ها تا چه حد توفیق دارند. داخلی و بین المللی؟ 4- آیا اصلا "تعدد" عناوین نشریات "شاخص مطلوبی" است؟ ... پس چه باید کرد؟
  • سوری IR ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
    3 0
    متاسفانه نشریات محلی امروز تبدیل به وسیله انتقام و ابزار امتیازگیری شده است. حیثیت اندک نشریات واقعی هم در معرض خطر است.
  • م رعیت IR ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
    4 0
    در قانون مطبوعات ماده ای قانونی وجود دارد که حکم "هرس کردن" مطبوعات "لاجون" رو داره. ماده 16. طبق این ماده هر نشریه ای اگه تا قبل از شش ماه بعد از تاریخ صدورش منتشر نشه یا یک سال نامنظم منتشر بشه، مجوزش با تشریفات نسبتا ساده قانونی لغو میشه. اگه این قانون بطور منظم، جدی، علی السویه! و دقیق اجرا بشه چنین وضعیتی پیش نمیاد. حد اکثر تعداد نشریات غیر منتشره در "آن واحد" برابر با رقم تعداد صدور مجوزهای شش ماهه می شود نه بیشتر. امیدوارم معاون محترم مطبوعاتی این کامنت را ببینند و بهش فکر کنند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین