همایش بزرگداشت هزاره کتاب «قانون» بوعلی، در نوع خود بی‌نظیر بود؛ بوعلی سینای بزرگ هم‌چون دیگر آدمیان قابل نقد است.

بزرگداشت هزاره تألیف قانون ابن سینا بهانه‌ای شد تا اهل دانش گرد هم آیند و در دو روز فشرده به هم‌اندیشی و سخنرانی بپردازند. مقالات ارائه شده در این همایش دو روزه که یک روز آن در دانشگاه تربیت مدرس تهران و روز دیگر آن در دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار گردید، در نوع خود کم‌نظیر و ستودنی بود، چنان که سخنرانی‌های وزین و عالمانه‌ی انجام شده و مقاله‌های معطوف به آن قابل تقدیر می‌نمود. مشارکت قدرشناسانه‌ی مخاطبان نیز، اعم از اساتید و نخبگان و دانشجویان به گونه‌ای که سالن هفتصد نفره‌ای را آکنده سازند، خود تحسین‌برانگیز بود و صد البته از تدبیر و برنامه‌ریزی دست‌اندرکاران نشان داشت. گردهم‌آیی که به اقتضای انگیزه‌ی برگزاری آن، همه‌ی مقاله‌ها و سخنرانی‌ها بر گرد اهمیت قانون و عظمت بوعلی در جهان اسلام و عالم پزشکی بود و به راستی مطالب ارزنده‌ای را در برداشت و به جا می‌نماید که طراحان و مدبران و برنامه‌ریزان و پی‌گیران و مجریان همایش و نیز نویسندگان و پژوهندگان را مورد تقدیر قرار داد و دست مریزاد گفت. بی‌گمان اجرای چنین برنامه‌هایی که اقدامی در شناخت بزرگان علمی و معرفی تمدن پر افتخار و ماندگار اسلامی ایرانی به نسل دانش‌ورز امروزی است، گامی در جهت ایجاد خودباوری و استوارسازی فکری نسل معاصر به شمار می‌رود.

سخنرانان و مقاله‌نویسان در تعظیم کتاب قانون حرف‌ها گفتند و آن را بی‌نظیرترین کتاب در تاریخ پزشکی معرفی کردند و بر این نکته تأکید مکرر ورزیدند که با پیدایی این کتاب دیگر کتب پزشکی به حاشیه رفتند و در جهان اسلام، بعد از قرآن مجید و کتاب الفصوص محیی الدین عربی، این کتاب بود که بیشترین شرح و تلخیص و تفسیر و ترجمه را به خود دیده و در جهان غرب نیز همین بس که تا قرن‌ها به مثابه کتاب درسی مورد توجه بود و پس از اختراع ماشین چاپ، این سومین کتابی بود که پس از تورات و انجیل انتشار یافت و حتی برخی از غربیان آن را انجیل پزشکی؛ یعنی کتاب مقدس در جهان طب نام نهاده بودند. همه‌ی این‌ها نشان از اهمیت «قانون» و نقش بی‌نظیر آن در عرصه‌ی دانش«پزشکی» داشت و دارد. سخنورانان هم‌چنین در تجلیل و ستایش بوعلی سخن‌ها به میان آوردند و به حق او را بزرگ‌ترین شخصیت علمی در تاریخ تمدن اسلامی ایرانی خواندند و در شناسایی او از القاب مصطلح چون شیخ الرئیس، رییس الحکماء و حکیم به فراوانی یاد کردند که به راستی شایسته‌ی همه‌ی آن‌هاست.

اما چنان که اقتضای زبان تجلیل و بزرگداشت است، برخی شخصیت حکیم بوعلی سینا را قدسی و آرامگاه وی را «بارگاه مقدس» نامیدند؛ تعابیری که در ادبیات اسلامی شیعی برای افرادی به کار گرفته می‌شود که از شأنی آسمانی و ویژگی عصمت برخوردارند و تنها معدود افرادی بیش نیستند و غیر آنان، همگی را می‌توان، بلکه باید به محک نقد گرفت و از خوبی‌ها و بدی‌های آنان سخن گفت و تنها نقطه‌ی قابل تأمل همایش نیز همین بود که هیچ نگاه نقدی در مقالات و سخنرانی‌ها دیده نمی‌شد، چیزی که از یک همایش علمی و آکادمیک انتظار می‌رود و اگر نباشد تصویری غیر واقعی و حتی کاریکاتوری از یک شخصیت ارائه می‌شود که جز خوبی و زیبایی چیزی ندارد و طبعا چنین نگاهی می‌تواند منشأ خطاهایی شود؛ چنان که در حاشیه‌ی همایش یکی از عزیزان به طرح پرسشی پرداخت که زمینه‌ی تأمل این جانب و این قلم‌فرسایی گردید.

بی‌گمان، بوعلی سینای بزرگ، انسان کم‌نظیری بود و آثار علمی و فلسفی وی نیز چنان که دانسته است، از همان زمان پدیداری تا به امروز منشأ خیر و برکت و بهره‌وری است، اما انصاف آن است که او چون دیگر آدمیان گاه دچار خطاهایی چه در عرصه‌ی نظر و اندیشه و چه در حوزه‌ی عمل و رفتار بود۱، چنان که در طول تاریخ چه در میان اهل سنت و چه شیعه نقدها و مخالفت‌هایی را متوجه خود ساخته۲، از این رو همه‌ی آن چه از او رسیده بی‌چون و چرا پذیرفتنی نیست و طبعا جای نقد دارد، چنان که رفتار و منش وی نیز به طور کامل نمی‌تواند به عنوان الگو معرفی گردد، هر چند او خود، به لحاظ علمی و شخصیتی مایه‌ی فخر و مباهات همه‌ی آدمیان، به ویژه مسلمانان است.

 

 


۱- رک: وفیات الاعیان، ابن خلکان، ج۲، ص۱۵۹؛ تاریخ علوم عقلی، ذبیح الله صفا، ص۲۱۰
۲- الکامل فی التاریخ، ابن اثیر جزری،ج۹، ص۴۵۶ و ج۱۲، ص۱۵۲؛ رک: اعیان الشیعه، سید محسن امین، ج۶، ص۷۱

 

کد خبر 320375

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آیت اللهی، تهران IR ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۱
    2 0
    به نام خدا از نگاه منصفانه شما متشکرم. من به عنوان کسی که به بوعلی سینا علاقه مندم، دوست دارم او را درست معرفی کنند. تجلیل تنها خوب نیست. به هر حال ایشان در خصوص معراج پیامبر(ص) و هم چنین بعضی از شخصیت های اسلامی حرف هایی دارد که با باورهای شیعی نمی سازد، پس باید نگاه واقع بینانه داشت. کتاب قانونش جای نقد عالمانه دارد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین