اگر چند سال پیش کسی می‌آمد و می‌گفت که دست‌های پنهانی به جنگ زندگی سنتی آمده‌اند تا از صفحه روزگار محوش کنند، به او می‌خندیدیم و باورش نمی‌کردیم، اما امروز می‌بینیم که مدرنیسم با ظاهر زیبا و دلفریبش در این کارزار پیروز شده و رقیب را نه تنها کشته، که آتش زد و خاکسترش را به باد داده است!

زهرای مهاجری: این اتفاق، ابتدا از پایتخت و شهرهای بزرگ شروع شد و تصور می‌شد که این بیماری مسری، در همان شهرهای بزرگ باقی بماند. اما این‌طور نشد و با گذشت زمان، این تغییرات به شهرهای کوچک و حتی روستاها نیز رسید. 

به گزارش روزنامه خبر؛ تغییر شیوه زندگی جوامع شهری در عصر تکنولوژی و ماشینی شدن، بر تمامی ابعاد زندگی انسان تأثیر می‌گذارد که تغییر نوع تغذیه، یکی از ابعاد بزرگ آن است. مدرنیسم، برای تغییر زندگی سنتی در زمینه تغذیه نیازمند ابزار مختلفی بود و هست که تا امروز توانسته با کمک ابزار کارآمد و جذابش، در این جنگ بزرگ هر روز پیروزتر شود. 

 

آشپزخانه اوپن، اولین سلاح خطرناک

شاید اغراق نباشد اگر بگوییم «آشپزخانه اوپن» اولین و بزرگترین سلاح خطرناک جنگ مدرنیسم و سنت در زمینه تغییر سبک زندگی و تغییر نوع تغذیه است.

گسترش شهرنشینی، مهاجرت از شهرهای کوچک و روستاها به شهرهای بزرگ و مشکلاتی که افزایش جمعیت شهرها ایجاد کرد موجب شد که خانه‌ها به سمت کوچک و کوچکتر شدن بروند و طبیعتاً معمارها و طراح‌های داخلی خانه‌ها می‌بایست به فکر می‌افتادند که چطور از یک فضای کوچک، بهترین و مفیدترین استفاده را ببرند.

این چاره اندیشی موجب شد که اول از همه زورشان به آشپزخانه بخت برگشته برسد و این آشپزخانه که خیلی‌ها آن را قلب خانه می‌دانند را از کار بیندازد و این قلب دیگر مثل گذشته نتپد.

آشپزخانه‌های قدیمی که یکی از بزرگترین و دلبازترین قسمت‌های خانه به شمار می‌رفتند، رفته رفته کوچک و کوچکتر شدند و از یک فضای خصوصی به فضایی باز و قابل دید تبدیل گشتند. اگر در قدیم آشپزخانه دارای چند پنجره برای تهویه بود و بو برای سایر قسمت‌های خانه اذیت‌کننده نبود، با وارد شدن آشپزخانه‌های اوپن به زندگی، مشکل تهویه هم به مشکلات دیگر خانه‌های کوچک اضافه و باعث تغییر سبک پخت و پز در بین خانواده‌های ایرانی شد.

از طرف دیگر وقتی آشپزخانه از آن حالت خصوصی و حرمت دار در آمد و تبدیل به دکور برای کل خانه شد، دیگر امکان فعالیت به شکل قبل در آن وجود ندارد. غذاهای سنتی اغلب با مواد بسیار تهیه می‌شوند و برای تهیه‌شان باید از چندین ظرف استفاده کرد. وقت زیادی هم آماده کردنشان می‌برد و هر کدام بوی خاص خودشان و ریخت و پاش مخصوص خودشان را دارند که درست کردنشان در یک دکور کوچک با جای محدود و بدون در و پیکر عملاً امکان‌پذیر نیست و خانواده‌ها را به سمت حذف پخت این غذاها پیش برد.

پخش شدن بوی غذا و چربی در کل خانه چیزی نیست که کدبانوی ایرانی آن را بربتابد و تحملش کند‌؛ از این رو پی راه‌های جایگزین برای کم شدن عواقب استفاده از آشپزخانه اوپن می‌گردد.

از طرف دیگر آمارهای علمی نشان دادند که دود ناشی از طبخ غذا که در خانه پخش می‌شود، مانند دود سیگار عمل می‌کند و برای افراد خانواده به همان اندازه مضر است.

روی آوردن به کنسروها و غذاهای آماده که فقط کافیست از توی فریزر درشان بیاوری و گرمشان کنی، راه حلی بود که خانواده‌ها برای این مشکلات پیدا کردند و رفته رفته این فرهنگ تغذیه‌ای در بین خانواده‌ها جا افتاد.

آشپزخانه‌های اوپن که سوغاتی غربی‌ها برای کشور ماست، با فرهنگ اصیل ایرانی هیچ سنخیت نداشتند و تنها کاری که برای ایرانی‌ها کردند، شبیه شدن سبک زندگی به زندگی غربی‌ها بود. مهمانی‌ها رفته رفته کمتر شده‌اند و اگر هم پیش می‌آیند، بانوی خانه به خاطر محدودیت جا و مشکلاتی که پخت و پز در زمان مهمانداری برایش دارد ترجیح می‌دهد که بیشتر غذاها را از بیرون تهیه کند.

البته هستند کسانی که هنوز تلاش دارند تا با وجود این سلاح خطرناک، سنگر قبل را حفظ کنند و مانند قبل باشند و دشواری‌هایش را به جان بخرند اما این‌ها هم معلوم نیست تا کی بتوانند دوام بیاورند و در این جنگ تسلیم نشوند.

دیگر در خانه‌ها کمتر بوی پیازداغ و سیرداغ و سبزی سرخ شده بلند می‌شود و غذاهای بودار از خانه‌ها کم‌کم و به تدریج خداحافظی کرد.

 

فست فودها، کشنده‌های خوشمزه

سلاح دیگری که برای تغییر سبک زندگی به کار گرفته شد، ترویج کشنده‌های خوشمزه‌ای به نام فست فود بود. فست فود یا غذای فوری و سریع به شکل امروزی حدود صد و دوسال پیش در آمریکا به دنیا آمد. رستورانی در نیویورک غذاهایش را آماده می‌کرد و در محفظه‌های شیشه‌ای قرار می‌داد و خریدار می‌توانست با دستگاهی که تعبیه شده بود، پول را بپردازد و اتومات غذای فوری را دریافت کند. شعار این رستوران‌ها «ما کار مادران را کم کرده ایم» بود.

رفته رفته و در پی استقبالی که از این غذاهای آماده و فوری شکل گرفت، رستوران‌های زنجیره‌ای پدید آمدند و فست فودها بیشتر و بیشتر شدند.

فست فودها و فرهنگ فست فود خوری به کشورمان هم وارد شد و چیزی نگذشت که در بین جوانان و نوجوانان و خانواده‌های نوپا جاباز کرد. به دلیل مشکلاتی که در بالا گفته شد، اقبال مردم به این جور غذاها هر روز بیشتر شده و خوشمزگی و رنگ و لعاب این غذاها و راحت آماده شدنشان باعث شده که هر روز بر محبوبیتشان افزوده شود.

این نفوذ، علاوه بر تأثیراتی که بر سبک زندگی گذاشته، تهدیدی برای سلامت نسل آینده نیز محسوب می‌شود. تغییر رویه غذایی در کاهش سلامت مردم بسیار تأثیرگذار بوده و حذف غذاهای سنتی باعث شده تا بیماری‌های مزمنی چون چاقی و فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی و دیابت و حتی سرطان شیوع بالایی پیدا کند.

طبق تحقیقات، جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعده‌های غذاییشان فست فود می‌خورند، نسبت به همسالان خود کالری، نمک و چربی بیشتر دریافت می‌کنند و چاقی در بین آنان رایج است.

اگر به این مضرات، کم شدن اوقاتی که خانواده در کنار هم برای خوردن غذا سپری می‌کنند و کم گذاشتن و اهمیت ندادن مادران به سلامت خانواده را هم اضافه کنیم، می‌بینیم که فست فودها، یک ابزار موفق و کارامد برای از بین بردن سبک زندگی اصیل و سنتی هستند که ما با آغوش باز آنها را پذیرفته‌ایم.

این روزها دیگر کمند مادرهایی از روز قبل سبزی خورششان را می‌خریدند و سرخ می‌کردند و خورش را ساعت‌ها قبل از سرو، بار می‌گذاشتند و به غیر از نمک و فلفل و ادویه، عشق و محبت را چاشنی غذا می‌کردند.

اگر زودتر به فکر چاره نیفتیم، زودپزها و فست فود و غذاهای فریزری، هرچه از گذشته داشتیم را ازمان می‌گیرند و نسل کوفته‌ها،‌‌ آش‌ها و خورش‌های سنتی منقرض می‌شود.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 340885

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عرشیا A1 ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    35 0
    یک دیدگاه درست وقتی به زنگار افراط الوده بشه نتیجه اش برعکس خواهد شد . دقیقا این مطلب مصداق افراط در عین گفتن حقایق است .
  • بی نام A1 ۰۴:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    11 3
    در هر جامعه اي بزرگترها وظيفه دارند كه جنبه هاي مختلف فرهنگ از قبيل فرهنگ تغذيه را براي كوچكترها تشريح كنند تا اين نوع فرهنگها در جامعه حفظ شود و انواع فست فودهاي غربي نتوانند جاي غذاهاي سنتي را بگيرند. ولي گويا همه وظايف خود را فراموش كرده اند!!!
  • ّب IR ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    4 1
    دلت خوشه عمو
  • بابک IR ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    54 5
    فقط آبگوشت.... البته کشک بادنجان را هم خیلی دوست دارم ... اسمشون اومد گرسنم شد !!!!
    • بی نام EU ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
      16 0
      دبیرستان که بودیم معلم زیست شناسی دائما از غذاهای ایرانی ایراد می گرفت که پر حجم اند و از این حرفا،و به نظر هم حرفاش درست بود، اما حالا با این فست فودهای مزخرف به جایی رسیدیم که حسرت همون غذاهای سنتی مون رو میخوریم.
  • بی نام IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    27 10
    نمیخام از فست فود دفاع کنم یا ضدش حرف بزنم، هر چیزی، دقیقا هر چیزی قطعا یه مزایا و یه معایبی داره که هر نوع غذاهایی و از جمله فست فود هم اینطورین. کمی فکر کنیم و متعصب نباشیم، به هر حال دنیا داره به یه سمتی میره، اصرار بر اینکه فلان موضوع فرهنگ اصیل ما هست یا نیست، یا فلان مسئله از غرب وارد شده و مال ما نیست، این حرفارو بزاریم کنار. درب فکر ها و اندیشه هامون رو باز کنیم.
    • عادل از تبریز IR ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
      10 4
      دوست گرامی این مطلب در مورد سلامت غذایی هست و توصیه هایی خوب و قابل تفکر، فکر کنم شما مسئله را یه خورده قاطی کرده اید
  • بی نام RO ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    36 5
    یعنی الان آشپزخانه اوپن شده باعث همه این کم کاری های کدبانوی خانه؟!!! من که قبول ندارم. آشپزخانه خونه ما هم اوپنه ولی من هرچی بخوام درست میکنم البته کشک بادمجان رو دوست ندارم چون از کشک بدم میاد ولی میرزاقاسمی درست میکنم وخیلی از غذاهای دیگه این که دلیل نمیشه الان خانمها و خانواده ها خودشون تنبل شدن و کار نمیکنن و دنبال غذاهای حاضر و آماده هستن. در ضمن گرانی مواد غذایی هم میتونه عامل بعدی و مهمتر از همه باشه.
  • حميد IR ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    31 1
    قرمه سبزي،، آبگوشت با پياز،،
  • بی نام A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    10 0
    اینکه فست فود های ایرانی همه اش مضر هستند، درست! اما 1. اینکه آشپزخانه اوپن بده و عامل رشد استفاده از آنها شده و 2. آمریکایی ها اولین فست فودها را درست کردند اصلا درست نیست! دلایل اون چیزیهای دیگری است، مثلا یکیش رشد تکنولوژی و صنعتی تر شدن جامعه هست. اما سوال این هست که چرا اصل غذای آماده زیر سوال میره؟ اگر در بازار غذای آماده سالم و خوب از نوع ایرانی باشه ایرادی نداره! که متاسفانه نداریم.
  • بی نام RO ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    38 9
    امروزه خانمهای زیادی رو من میبینم که خیلی کم کاری میکنن. من خودم وقتی 17 سالم بود شده برای 20 نفر غذا درست میکردم و سفره میذاشتم با بیشترین کار و اونم تنها ولی الان خواهرزاده من 17 سالشه بلد نیست راحت ترین غذارو درست کنه. یه برنجُ چند روز پیش بهش گفتم نگاه کن 5 بار صدام کرده که بیا ببین چی شده گفتم پس تو چی بلدی گفت بلدم سیب زمینی سرخ کنم. ماشالله خواهر عجب دختری بزرگ کرده یادش رفته که هم سن اون بود چه کارهایی که مادرمون ازما نمیکشید پدری از ما در می آورد که نگو باید همه چی بلد باشین ولی الان دختر خواهرم هیچ کاری بلد نیست. این یعنی تنبلی خانم ها (البته نه همه ولی خوب خیلی ها کم کار هستن)
  • آرش A1 ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    11 1
    اصلا با مطالب این نویسنده همراه نیستم که تغییر دکور آشپزخانه ذائقه مردم رو تغییر داده. غذاهای سنتی همچنان جایگاه خودشون رو بویژه درمناسبتهایی مثل دیدو بازدیدهای نوروزی و سیزده بدر و ایام تعطیل و مسافرتها دارند. اینکه فست فودها هم طرفدار زیاد دارن یکی بخاطر جنبه تفریحیشه و سریع آماده شدن و البته ارزان تر نسبت به غذاهای سنتی.ضمنا" تعصب هم نباید بخرج داد امروزه غذاهای سنتی هم کاملا سالم نیستن و پرفشاری خون و چربی خون و ازاین داستانها شامل این غذاها هم میشه.
  • ح EU ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    26 2
    شما خانه 500 متری با مخارج کم برامون تهیه کن قول میدیم آشپزخانه جدا درست کنیم
  • بی نام IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    24 3
    لعنت به اوني كه سنگ بناي آپارتمان نشيني هردمبيلي به سبك ايراني را پايه گذاري كرد و حياط و حوض و باغچه را ازما گرفت. رو همه چيمون تاثير گذاشته حتي خلق و خوي مان
  • امید IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    11 11
    من خودم طرفدار فست فود هستم و هر هفته تو برنامه غذای خودم وجود داره و همچنین غذا‌های ایرانی‌. شما نمیتونید سلیقه و علاقهٔ نسل‌های خودتون را هرروز به نسل جدید‌ها یاد آوری کنید. ما باید درک کنیم هر نسلی برای خودش یک سری علاقه و سلیقه خاص خودشون داره. همانطور که نمیتونید درک کنید رده سنی‌ ۷ تا ۱۵ سال علاقه شدید به تبلت و گوشی هوشمند برای بازی کردن دارند. حالا بیایید مقاله بنویسید و ایراد بگیرید. ( در جواب آن بی‌ نامی‌ که به خواهر زاده ۱۷سالش ایراد میگیره)
    • بی نام IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
      8 7
      تو ساندويچتو بخور كي جلوتو گرفته
  • حمید A1 ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    20 12
    خانمهای امروزی فقط مانیکور کردن بلدند دیگه حال غذاهای مثل آبگوشت آش قرمه سبزی ندارند تا ظهر بخوابند بعدش فست فود
    • بهار EU ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
      26 7
      اگه می تونی خودت درست کن برادر من.
  • یادش بخیر IR ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    6 5
    دوست دارم هرچه دارم بدم از اپارتمان نشینی راحت شم برگردم به حیاط بزرگ وباغ پدرم با اون خونه کلنگیش یاد ابگوشت مادرم بخیر روی اجاق درست میکرد تا درست میشد چشماش قرمز بود از دود خوردن یاد کشک بادمجانش بخیر افسوس دورهم مینشتیم
  • موافق A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    6 0
    "به غیر از نمک و فلفل و ادویه، عشق و محبت را چاشنی غذا می‌کردند"تو خود آمریکا از چندین سال پیش مخالفت با فست فود و نوشابه و...شروع شده .متاسفانه عده ای فکر می کنند هرچی از غرب بیاد خوب و بی سوال و جواب قبولش می کنند البته خوب اگر با ذائقشون سازگاره نوش جان!
  • بی نام A1 ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    8 2
    با عذر خواهی از درصدی از عزیزان با تحقیق میگم در اکثر مواردکسانی که از غذاهای فست فود و کنسروی استفاده میکنند آدمهای تنبل و تن پروری هستند وگرنه تو کشور ما خودتون میدونید به جای کار سخت و جدی اغلب از زیر کار در برو هستن. مثلا تو اکثر اداره ها . حالا تنبلی شده بهونه که وقت نداریم ولی میتونیم 4 ساعت با تلفن صحبت کنیم اخر سرم سوسیس سرطان زا سرخ میشه و همه خانواده با ولع نوش جان میکنند و...این داستان مفصله. عزت زیاد
  • بی نام A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    6 2
    کاملا با نظر این نویسنده درباره اینکه آشپزخانه اپن باعث تغییر سلیقه غذایی شده مخالفم! مردم همچنان به غذاهای سنتی علاقمندند.
  • سلام A1 ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    3 1
    ای ول گل گفتی