یازده گام تا تحقق یک آرزوی بزرگ!

آنچه که در پی می‌آید، ویرایش نخست از پیش‌نویس شیوه‌نامه‌ای است که می‌کوشد تا به یک مطالبه‌ی جدی سمن‌های محیط زیستی سراسر کشور پاسخ دهد. لطفاً در تکمیل آن مشارکت فرمایید ...

    سازمان‌های مردم‌نهاد محیط زیستی - که از این پس در این شیوه‌نامه از آنها با عنوان سمن یاد می‌شود - یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های اجتماعی به شمار می‌روند که چنانچه به خوبی توانمند شده و از استقلالی درخور بهره‌مند باشند، می‌توانند به برون‌سپاری وظایف دولت در یک حکم‌رانی مطلوب کمک کنند. از این رو، اراده‌ی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان نهاد متولی طبیعت ایران بر آن است تا بکوشد با تسهیل زمینه برای فعالیت آزادانه‌ی سمن‌ها، آنها را در انجام مسئولیت‌ها و رسالت‌های ارزشمندشان یاری رساند.

لطفا در تکمیل این شیوه‌نامه سبز مشارکت فرمایید ...


    حرکت به سمت سازماندهی و شبکه‌سازی سمن‌های محیط زیستی در این راستاست که معنا می‌یابد؛ اقدامی که باید در یک فرآیند دموکراتیک و از پایین به بالا - بدون دخالت هیچ نهاد دولتی و کاملاً آزادانه - شکل گیرد.
   چنین است که ویرایش نخست طرح یا شیوه‌نامه‌ی شبکه‌بندی سمن‌ها در ادامه معرفی و منتشر شده و تا نخستین روز از خرداد 1393 بر روی پرتال سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر تارنماهای محیط زیستی باقی می‌ماند تا پس از بررسی نظرات، پیشنهادها و انتقادهای مطرح شده، نسبت به جمع‌بندی و انتشار نسخه‌ی نهایی آن تا 15 خرداد 1393 - روز جهانی محیط زیست - اقدام شود.

    گام‌های یازده گانه‌ی تشکیل شبکه‌‌های استانی، منطقه‌ای و ملّی به شرح زیر است:
1- در مرکز هر استان مکانی با عنوان خانه محیط زیست - حدالامکان - به کمک استانداری‌ها یا دیگر مراجع شهری یا منطقه‌ای، تهیه شده و در اختیار سمن‌های آن استان قرار ‌گیرد.
2- با توجه به بانک اطلاعاتی تکمیل شده، سمن‌های صلاحیت‌دار برای تشکیل شبکه استانی شناسایی می‌شوند.
3- ادارات کل محیط زیست مدارک سمن‌ها (اساسنامه، آگهی ثبت و مجوزها) را با همکاری استانداری‌ها بررسی می‌کنند.
4- ادارات کل محیط زیست با دعوت از سمن‌های محیط زیستی موضوع تشکیل شبکه‌های استانی را به اطلاع آنها می‌رسانند و در این باره نظرخواهی می‌کنند. صورتجلسه به ستاد دفتر آموزش ارسال می‌شود.
5- ادارات کل محیط زیست از سمن های صلاحیت دار محیط زیستی استان برای برگزاری نشست یک روزه دعوت می‌کنند.
6- سمن‌ها نماینده تام الاختیار خود را به صورت کتبی با امضا و مهر بالاترین مقام سمن برای شرکت در نشست معرفی می‌کنند.
7- با نظارت نمایندگان دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان و ادارات کل محیط زیست استان نشست برگزار می‌شود و هیأت مؤسس(7 نفر اصلی و دو نفر علی‌البدل و یک بازرس) شبکه استانی تعیین می‌شوند. (بهتر است دست‌کم 75 درصد از سمن‌ها در نشست شرکت کرده باشند)
8- دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان از مسئولین شبکه‌های استانی ثبت شده برای تشکیل 9 شبکه منطقه‌ای به شرح زیر دعوت می‌کنند:
منطقه1 : گلستان، گیلان، مازندران
منطقه2 : اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان
منطقه3 : زنجان، مرکزی، قم، همدان
منطقه4 : تهران، البرز
منطقه5 : کرمانشاه، ایلام، لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهکیلویه و بویر احمد
منطقه6 : سمنان، قزوین، اصفهان
منطقه7 : یزد، کرمان، فارس
منطقه8 : خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان
منطقه9 : هرمزگان، بوشهر، خوزستان

9- نمایندگان 9 شبکه منطقه‌ای طی نشستی در ستاد سازمان، شبکه ملی کشور را به همان ترتیب تشکیل می‌دهند. یعنی در نهایت، شبکه‌ی ملی یا اتحادیه‌ی سمن‌های محیط زیستی سراسر کشور با هفت نفر عضو اصلی، دو نفر علی‌البدل و یک بازرس به مدت دو سال تشکیل خواهد شد و پس از دو سال، مجدداً طی انتخابات جدید، تجدید خواهند شد. گفتنی آن که در شبکه‌ی ملی، دست کم باید 5 نفر از منتخبین دارای مدرک کارشناسی ارشد یا بالاتر در یکی از رشته‌های محیط زیستی یا مرتبط با آن باشند. در شبکه‌های منطقه‌ای، این عدد 4 و در شبکه‌های استانی، دست کم سه نفر باید واجد چنین ویژگی‌ای باشند. همچنین بیشینه‌ی عضویت یک فرد حقیقی در هیأت مؤسس شبکه برای 4 دوره پیاپی تعیین می‌شود.
10- یکی دیگر از برنامه‌های دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان، تسهیل شرایط برای تشکیل شبکه‌های تخصصی در موضوعات مهم محیط زیستی کشور، مانند : آب و تالاب‌ها، فرسایش و ریزگردها، آلودگی هوا، زیگونگی (تنوع زیستی)، بوم‌گردی (اکوتوریسم) و ...است . بنابراین، تقاضا دارد پیشنهادهای خود را در این خصوص هم ارسال فرمایید.
11- هموطنان عزیز می‌توانند نظرات خود را به نشانی رایانامه نگارنده : m.darvish@doe.ir
یا شماره نمابر: 88233071 تا نخستین روز از خرداد 1393 ارسال فرمایند.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 344812

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شين IR ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    49 0
    سازمان هاي مردم نهادي كه به دولت كمك مي كنند و از دولت كمك مي گيرند.
    • رضا داوری IR ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
      46 1
      و یا شاید بهتر است گفته شود: سازمان های مردم نهادی که بی منت به سرزمین شان خدمت می کنند و افتخار هر حکومت و دولتی می توانند باشند.
  • بی نام A1 ۰۴:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    3 31
    منطقه ۹ یعنی سمنان، قزوین، اصفهان خیلی مسخرست. شاید اقلیمشون تا اندازه ای شبیه باشه(ففط تا اندازه ای) ولی فاصله جغرافیایی مانع انسجام در تصمیمگیری و عمل میشه.
  • زينب خداداد A1 ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    31 0
    كار ارزنده اي است. دست مريزاد.
  • مصطفي م. A1 ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    20 0
    خوشحالم كه آقاي درويش در تحقق يكي از آرزوها و مطالبات مهم ان جي او ها موفق عمل كرده اند. آفرين ...
  • كاظم IR ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    11 0
    اين مساله عزم جدي دولتمردان و مشاركت هرچه بيشتر مردم (امت)‌ رو مي طلبه، وضعيت كنوني محيط زيست واقعا اسفباره و دولت بايد اجازه ورود تشكل هاي مردمي (امتي) دلسوز به اين عرصه رو بده و از هيچ كمكي بخصوص كمك هاي مالي بهش دريغ نكنه، ايران يكي از بهترين اقليم هاي آب و هوايي دنيا و از منحصر بفرد ترين جنگل ها و گونه هاي گياهي و جانوري دنيا رو داره و واقعا حيفه كه با اين روال كنوني رو به نابودي محيط زيستش پيش بره، حتي دولت بايد اجازه ورود سازمانهاي بين المللي و استمداد از اونها و استفاده از تجربه اونها رو هم بده، ضمنا آنهاييكه و خواب آمريكا را مي بينند زودتر بيدار بشوند ديگه
    • لادن A1 ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
      3 0
      خوشم مي آد كه ديگه همه پذيرفتيمت كاظم جان !
  • جعفر ماشابااوجی A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    3 0
    سلام در بعضی از شهرستانها هیچ تشکل زیست محیطی وجود ندارد تا نمایندای معرفی کنند.اما فعالین محیط زیست دارند،که ادارات محیط زیست اشنایی کامل با این افراد دارند بنابرااین برای اینکه این شهرستانها بی نماینده نباشند.پیشنهاد می شود که این افراد به کمک گرفته شوند.در کل طرح قشنگی است امیدوارم به ثمر برسد.
  • iman IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    3 0
    باوجودمجاورت وشباهت اقليمي زنجان به استانهاي منطقه2معلوم نيست به چه دليل دربين استانهاي منطقه3قرارگرفته است!!!!!!
  • حمیدرضا خدابخشی US ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    3 0
    با سلام و عرض خدا قوت تقسیم بندی شبکه های استانی بر اساس حوضه های آبریز مشترک بین استان ها باشد بهتر است چون ارتباط طبیعی استان ها هم با هم برقرار می شود
  • ایرانی IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    3 0
    کشورماایران عصاره ای ازاقلیم های مختلف که توی دنیا است واین نعمت بزرگی است و این پروژه شکی نیست اگریک سیستم منسجم وقانونمند درآن حکمفرماواجرایی بشه بی شک انقدردرآمدزدایی میشه که ماپول نفت میزاریم کنار.پس بهعقیده من کافی دراین خصوص تدبیروسرمایه گذاری بشه اونوقت ببین تمام دنیا حسرت دیدن کشورمارودارن. درضمن انتقادی درخصوص تقسیم بندی منطقه ای دارم بهتراست تقسیم بندی براساس قومیت استانها واقلیم صورت گیرد البته عزمی ملی پشت این قضیه بایدباشه که ازانرژی اتمی بالاتراست. بنظربنده سازمان محیط زیست بایددرحدیک وزارت خانه باشه
  • محمد رضوانی US ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۶
    2 0
    جناب اقای مهندس درویش چون اکثر سمن ها از فرمانداری مجوز گرفته اند پس در شهر می توانند فعالیت کنند و باید ابتدا در هرشهر یک شبکه ثبت شود و سپس نماینده هر شهری بعنوان عضویت در شبکه استان کاندیدا شود و شبکه استان تشکیل شود و سپس شبکه منطقه و اخر هم شبکه کشوری لازم به ذکر است تعدادی از سمن ها در رشته های اشتغال بانوان و در تعاونی های مختلف را به ثبت رسانده اند و برای خالی نبودن عریضه در محیط زیست هم فعالیت می کنند که این یک بدعت نا مناسبی است و هر سمن طبق اساسنامه خود فقط باید موضوع فعالیت انها حوزه محیط زیست باشد لازم به یاد اوری است که ودر خراسان رضوی در سال 1380 شبکه استانی با مجور اداره کل استان و دعوت رسمی در روزنامه ها انتخاب را برگزار کرده است (شبکه سبز خراسان )