به گزارش خبرآنلاین، دومین دوره جشنواره تجسمی فجر در راه است و کاریکاتور یکی از رشتههای اصلی این جشنواره است.
چندی پیش وقتی دوسالانه کاریکاتور به عنوان بزرگترین جشنواره بینالمللی کاریکاتور در کشورمان برگزار شد، عده زیادی از هنرمندان این رشته، دوسالانه را تحریم کردند و در آن شرکت نکردند. حال باید دید این هنرمندان در برخورد با جشنواره تجسمی فجر چه تصمیمی میگیرند. در این باره با جواد علیزاده، کاریکاتوریست و سردبیر مجله طنز و کاریکاتور گفتگو کردیم.
با توجه به این که در دوسالانه کاریکاتور عده زیادی از کاریکاتوریستها شرکت نکردند، فکر میکنید این هنرمندان، جشنواره فجر را هم تحریم کنند؟
اطلاعی ندارم. خود من که فکر نمیکنم در این جشنواره شرکت کنم. سال گذشته من یکی از داوران بودم ولی امسال هیچ مشارکتی در آن ندارم.
فکر می کنید با این همه جشنواره موضوعی و دوسالانه در رشتههای مختلف، برگزاری جشنواره تجسمی فجر چقدر لازم است؟
نظر شخصی من این است که حداقل در رشته کاریکاتور این همه جشنواره و مسابقه ضروری نیست و در پیشبرد هنر کاریکاتور اثری ندارد. واقعیت این است که جایگاه کاریکاتور در نمایشگاهها و جشنوارهها و مسابقات نیست، جای کاریکاتور در روزنامهها و نشریات است.
حضور کاریکاتورها در نشریات و روزنامهها باعث میشود فرهنگ انتقاد و انتقادپذیری در جامعه به وجود آید و مدیران و مسوولان بدانند که در مقابل مردم باید پاسخگو باشند.
از سوی دیگر فرهنگ شوخی هم در جامعه رشد میکند و سطح فرهنگ و ظرفیت مردم جامعه را بالا میبرد، اما وقتی فضا برای نقد تصویری و کاریکاتور وجود نداشته باشد؛ وقتی روزنامه منتقدی وجود نداشته باشد که بتوان در آن کاریکاتور کشید، کاریکاتورها و کاریکاتوریستها از نمایشگاهها و جشنوارهها سر در میآورند. البته وجود جشنوارهها مثبت و مفید است اما تعدد آنها کمبود فضای رسانهای برای ارائه کار را جبران نمیکند و افراط در برگزاریشان درست نیست.
شما فرمودید در دوره قبل جشنواره تجسمی فجر، داور بخش کاریکاتور بودید. به نظر شما اولین دوره این جشنواره چطور بود؟
به نظر من خیلی خوب بود. همین که بسیاری از استادان به شهرستانها میرفتند و کارگاههای آموزشی برگزار میکردند. اما مشکل اینجا بود که به خاطر عدم اطلاعرسانی استقبال زیادی از این کلاسها نمیشد و در بعضی از کارگاهها فقط دو، سه نفر شرکت میکردند. امیدوارم این کارگاهها در این دوره مفیدتر و در شرایط بهتری برگزار شود.
جواد علیزاده، کاریکاتوریست و سردبیر مجله طنز و کاریکاتور معتقد است جایگاه واقعی کاریکاتور در نشریات و روزنامهها است نه در نمایشگاهها و جشنوارهها.
کد خبر 35024
نظر شما