سایه سرو

به بهانه ی مراسم رونمایی از کتاب «سایه سرو» و بزرگداشت مقام علمی استاد احمد مهدوی دامغانی، معرفی این کتاب ارزشمند، بازنشر داده می شود.

به بهانه ی مراسم رونمایی از کتاب «سایه سرو» و بزرگداشت مقام علمی استاد دکتر احمد مهدوی دامغانی در عصر روز پنجشنبه اول خرداد که با حضور جمعی از مقامات فرهنگی و چهره های ادب و اندیشه کشور در موسسه فرهنگی شهر کتاب در تهران برگزارشد(اینجا و اینجا)، معرفی کتاب ارزشمند "سایه سرو" که پاسداشت شأن و منزلت علمی و فرهنگی استاد احمد مهدوی دامغانی است و پیش تر در تاریخ 16 اردیبهشت 1392 منتشر شده بود(اینجا)، بازنشر داده می شود.

 

احمد مهدوی دامغانی

احمد مهدوی دامغانی نویسنده و پژوهشگر ایرانی، متخصص در زبان و ادب فارسی و ادبیات عرب، استاد پیشین دانشگاه تهران و استاد فعلی دانشگاه هاروارد آمریکا است.

 

سخن گفتن از بزرگان، بسیار سخت می نمایاند آنهم گفتن از بزرگمردان علم و ادب و اخلاق؛ و اساساً کارِ ناآزموده ای چون نگارنده نیست ولیکن ادب شاگردی ایجاب می کند که به قدر شناخت، نیم برگی از اسنادِ شرح صدر استاد، فقط طرح شود تا شاید که به اشارتی، اندیشمندان و رجالِ علم تراجم، درباره ی این ارجمند گرانمایه و فرهیخته ی خاشع و فروتن، بهتر و بیشتر بنویسند.

احمد مهدوی دامغانی نویسنده و پژوهشگر ایرانی، متخصص در زبان و ادب فارسی و ادبیات عرب، استاد پیشین دانشگاه تهران و استاد فعلی دانشگاه هاروارد آمریکا است.

احمد مهدوی دامغانی به تاریخ 13 شهریور 1305 در مشهد مقدس در خانواده ای مذهبی، متدین و اهل فضل و دانش و تقوای الهی دیده به جهان گشود. او از پنج سالگی با قرآن مجید انس گرفت.

علوم متداول قدیم و جدید را در شهر مقدس مشهد فراگرفت و سپس به تهران سفر کرد و در این شهر، اقامت گزید. در سال 1327 از دانشکدهٔ معقول و منقول ( دانشکده الهیات فعلی) دانشگاه تهران و در سال 1333 در رشتهٔ ادبیات فارسی از دانشکدهٔ ادبیات دانشگاه تهران به عنوان رتبه اول در مقطع کارشناسی، دانش آموخته شد. و در سال 1342 از دانشگاه تهران، درجهٔ دکتری در زبان و ادبیات فارسی گرفت و موضوع رسالهٔ دکتری او تصحیح کتاب «کشف‌الحقایق» عزیزالدین نسفی به راهنمایی محمدتقی مدرس رضوی بود.

پس از گذراندن دورهٔ دکتری زبان و ادبیات فارسی به تدریس در دانشکده‌های ادبیات و الهیات دانشگاه تهران پرداخت. همچنین از سال‌ 1353 تا 1354 در دانشگاه مادرید به تدریس عرفان اسلامی اشتغال داشت. استاد مهدوی دامغانی که از علمای اعلام و فضلای وقت، اجازه ی روایت احادیث را نیز داشت، چندین سال به شغل شریف و ارزشمند سردفتری در دفتراسناد رسمی 25 تهران اشتغال داشت و با تصویب قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران در تاریخ 25 تیرماه 1354 از همان سال به عنوان رئیس کانون سردفتران (کانون سردفتران و دفتریاران فعلی) انتخاب شد.

دکتر احمد مهدوی دامغانی از سال 1366 مقیم آمریکا شد و از آن زمان، در دانشگاه هاروارد و دانشگاه پنسیلوانیا مشغول به فعالیت آموزشی و تدریس است. رشته‌های تدریس ایشان در آمریکا شامل معارف اسلامی، ادبیات عرب، متن‌های فارسی تصوف و فلسفهٔ اسلامی است.

احمد مهدوی دامغانی مقاله‌های متعددی در مجله‌های یغما، کلک، گلچرخ، ایران‌نامه، ایران‌شناسی، ره‌آورد و گلستان به چاپ رسانده است. از مشهورترین مقاله‌های او مآخذ ابیات عربی کلیله و دمنه و مآخذ ابیات عربی مرزبان‌نامه است. از کتاب‌های چاپ‌شدهٔ دکتر مهدوی دامغانی که عدد آن به 12 و بلکه بیشتر می رسد، علاوه بر تصحیح کتاب «کشف‌الحقایق» نسفی، تصحیح «نسمةالسحر بذکر من تشیع و شعر» و تألیف «شاهدخت والا تبار شهربانو والده معظمه حضرت امام علی بن الحسین السجاد علیهماالسلام» است.

پیش تر، در سال 1381، کتاب "حاصل اوقات" به اهتمام دکتر سیدعلی محمد سجادی که شامل مجموعه ای از مقالات استاد بود، توسط انتشارات سروش چاپ شد و به دست شاگردان و علاقمندانِ قلمِ استاد رسید.

اکنون، میثم کرمی همت و تلاشی عالمانه کرده و کتابی بسیار ارزنده و مفیدِ اهل دانش و فضل را گردآوری و تدوین نموده است با عنوان "سایة سرو"؛ مقالاتی در بزرگداشت استاد دکتر احمد مهدوی دامغانی که انتشارات حکمت در دست انتشار دارد.

گفتنی است که کتاب "سایة سرو"، گنجینه ی پژوهش های ممتاز اسلامی و ایرانی است به قلم بزرگان اندیشه در بیش از 70 عنوان مقاله با موضوعات؛ حقوق، فقه، حدیث، کلام، منطق، فلسفه، رجال، تاریخ اسلام و ایران، زبان و ادب فارسی و ادبیات عرب.

در ابتدای همین کتابِ سایة سرو که نمونه ای از آن در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب جهت بازدید علاقمندان به نمایش گذارده شده است، استاد بهاءالدین خرمشاهی در یادداشتی زیر عنوان "شادباش و دیرزی استاد" آورده است؛

صبا به لطف بگو آن حکیم دانا را

جناب مهدوی دامغانیِ ما را

درباره ی فخر جهان تشیع، حضرت استاد احمد مهدوی دامغانی، کمتر گفته شده است که به نظر نگارنده، شرح فصل فضایل بزرگان، به رسم ادب، بر شاگردان، فرض است.

در قسمت اخیر صفحه ی پشت جلد کتاب "سایة سرو" نوشته شده؛

"سایة سرو" - این دفتر ایران شناسی - جشن نامه ای ست که از سوی تنی چند از دوستان و دوستداران آن یگانه ی روزگار به مناسبت آغاز هشتاد و ششمین سال زندگی استاد به ایشان تقدیم شده است.

 

یادآور می شود که کتاب ارزشمند "سایة سرو" در 885 صفحه با جلد گالینگور و چاپ بسیار مناسب با قیمت 50 هزار تومان در غرفه ی انتشارات حکمت، مستقر در راهرو شماره 24 غرفه ی 25 واقع در تهران، شبستان اصلی مصلی، محل برگزاری بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب، جهت بازدید علاقمندان به نمایش گذارده شده که به هر تعداد و شمارگان، قابل سفارش است.

با توجه به مدت محدود باقیمانده از روزهای نمایشگاه کتاب، علاقمندان می توانند از طریق شماره های 66415879 و 66461292 (با پیش شماره 021 تهران) و یا نشانی رایانامه hekmatpub@yahoo.com کتاب "سایة سرو" را از انتشارات حکمت، سفارش دهند.

کد خبر 356951

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =