اشاره : (امروز بیست و پنج سال است که از سقوط دیوار برلین می گذرد، اما... !)

در نقد مدرنیته سخنان بسیاری گفته شده است. لیکن در جایی گفته نشده که "مدرنیته حافظه تاریخی هم ندارد!"
گویا می توان ؛ در کنار سایر نقدهایی که اصحاب " تفکر انتقادی" به مدرنیته وارد کرده اند ، این گزاره را نیز افزود که : " مدرنیته - اینترنت ( دیجیتال)، حافظه تاریخی ندارد! "
برای اثبات مدعا ، شاید بتوان به گزارش ساده و آماری تلوزیون "دویچه وله" آلمان استناد کرد که خبرداد:
"پس از گذشت بیست و پنج سال از سقوط دیوار برلین ، نزدیک به هشتاد درصد مردم آلمان، از آن رویداد سرنوشت ساز در تاریخ معاصر کشور خود ، چیزی در حافظه شخصی همراه ندارند!"
آیا دلیل این فراموشی زود هنگام و بی توجهی افکار جهانی به آن، سرعت و تراکم چرخه اطلاعات - Data- در عصر مدرنیته - دیجیتال است؟
آیا وقت آن رسیده که تعریفی جدید از مفهوم زمان ارائه داد. و مثلا باید محاسبه کرد که گذشت هر سال ، در عصر "مدرنیته- اینترنت" مساوی با X سال در عصر پیش از مدرنیته ، و یا y سال با دنیای خارج از مدرنیته است؟(گفته می شود تا سال 2050 تراکم اطلاعات و دانش بشر ، هر ساله ، دو برابر می شود).
آیا این به معنای آن است که هر سال، در عصر دیجیتال - دوازده ماه طبیعی - برابر است با تاریخ بشر " از زمانی که آموخت اطلاعاتِ خود را روی دیوارهای غار ثبت کند ، تا به امروز" ؟
آیا حافظه های طبیعی و شخصی ، در برابر حافظه و سرعت دیجیتال ، به عقب نشینی در رفتار ، دچار شده است ؟
آیا می توان گفت: چون حافظه ماشین دیجیتال، مثل هر ماشین دیگری ، از احساس خالی است ، لذا ثبت اطلاعات پر هیجانی - مثل سقوط دیوار برلین - بر روی ماشین دیجیتال ، منجر به آن شده که چنین اتفاقی نزدیک ، دور و فرآموش شده به نظر آید؟
آیا برای ماندگاری حوادثی از این دست ، در حافظه و وجدان جمعی ، باید راه های دیگری جست ، تا از نسیانِ نشسته بر حافظه ، به واسطه سرعت دیجیتال - و نه عواملی چون جهل انسان ! - گریزی یافت ، یا از آن گریزی نیست؟
آیا می توان به این پدیده ، از خاستگاه دیگری نیز نگریست و گفت: دنیای اینترنت - دیجیتال، انسان را به مفهوم زمان در ادبیات دینی بسیار نزدیک کرده است! ... و نکته قابل تامل آنکه؛ اشاره های میزان برابری زمانی - بین زمان در ادبیات دینی با زمانِ طبیعی - که در گفتمان های دینی بسیار تکرار شده ، اغلب با نوعی انتباه و آگاهی دادن به چیزی فراموش شده همراه است؟

کد خبر 384425

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • زهرا ناصری A1 ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۲
    0 0
    درود بر شما. متن تامل برانگیزی بود. به نظر می رسد در این دوران، نه تنها انسان بلکه حافظه و زمان هم کارکردهای خود را از دست داده اند
  • بی نام A1 ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۲
    0 0
    نقد جالب و استفاده جالب تری بود
  • امیرحسام رادفر FI ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۳
    2 0
    ضمن عرض سلام و احترام خدمت استاد ارجمند. با تشکر فراوان از دقت نظر جنابعالی و مطلب قابل تأمل و ظریفی که مرقوم داشته اید. امروزه رشد سریع فناوری اطلاعات باعث شده تا انسان برای جستجوی پاسخ سوالات خود به جای مراجعه به مغز خود به اینترنت رو آورده و روز به روز به آن وابسته تر شود. و این یکی از آسیب ‏های جدی مدرنیته در حوزه فناوری است اما نباید خود را نسبت به اعتیاد دیجیتال که به نظر دریان وانگ، روانپزشک سنگاپوری، نوعی اختلال روانی محسوب می شود، منفعل تلقی کنیم. بر اساس تخمینی که با احتساب تعداد نورون‌های مغزی یک میلیارد به دست آمده،‌ گنجایش واقعی مغز انسان 2.6 میلیون گیگابایت است. لذا انسان توانایی بالایی در جهت مقابله با روند اعتیاد دیجیتال داراست که به نظر بنده تاکنون از آن بهره نبرده است.