۰ نفر
۲۹ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۳:۵۶

سخنگوی وزارت خارجه بی توجه به ملزومات برنامه های چالشی خواستار تولید 90 سیاسی شد.

حسن قشقاوی بعد از عزت الله ضرغامی رئیس صدا و سیما دومین مسئولی است که در جمع دانشجویان به ضرورت تولید برنامه 90 سیاسی اشاره داشت.

حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ کشورمان صبح سه‌شنبه در سخنانی در دانشگاه شاهد که از سوی کانون تحلیل و بررسی سیاسی این دانشگاه با موضوع "عملکرد دولت در سیاست خارجی و وضعیت کنونی جمهوری اسلامی در مجامع بین‌المللی" برگزار شد درباره افزایش ادعاهای امارات متحده‌ عربی درباره جزایر سه گانه ایرانی و این که آیا این مساله نشانگر ضعف دستگاه دیپلماسی نیست، تصریح کرد: نمی‌توان به صرف یک سری حرف‌های کلی گفت دیپلماسی ایران قوی یا ضعیف است. من معتقدم باید برنامه‌ای مثل برنامه‌ی نود اما در چارچوب سیاسی ساخته شود تا در قالب آن سیاست‌های مستمر از جمله سیاست‌خارجی ایران به بحث و بررسی دقیق گذاشته شود.

قشقاوی افزود: معتقدم باید در سیاست خارجی وارد جزییات شویم؛ به عنوان مثال موضوع میان ایران و امارات متحده‌ عربی بر سر جزایر سه گانه نیست بلکه بر سر جزیره‌ ابوموسی است آن هم یک سوءتفاهم اداری است مبنی بر این که این جزیره را چگونه اداره کنند.

او که به الزامات برنامه های چالشی توجهی نداشت در ادامه پیشنهادش برای تولید برنامه90 سیاسی گفت: گاهی مطرح کردن برخی مسائل حتی در رسانه‌ها به نفع منافع ملی کشور نیست؛ این چیزی است که بعضا دشمنان به دنبال آن هستند تا بین کشورهای منطقه اختلاف ایجاد کنند! 

قطع رابطه با مصر معقول نیست
سخنگوی وزارت خارجه با بیان وجود برخی از انتظارات از دولت مصر گفت: قطع رابطه با مصر معقول نیست. قشقاوی درباره سوالی مبنی بر رابطه ایران با مصر در حالی که این دولت هنوز به کمپ دیوید پایبند است را درست می‌دانید؟ گفت: مصر یک حوزه‌ی تمدنی بزرگ است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. بخشی از تاریخ این تمدن بزرگ را امروز شما در سریال حضرت یوسف می‌بینید. از سویی گفت‌وگوهای حماس هم‌اینک در قاهره صورت می‌گیرد و ما نمی‌توانیم در چنین شرایطی صحبت از قطع روابط کنیم. در عین حال این به معنی تایید همه عملکرد مصر در قبال مساله‌ی فلسطین نیست. ما گله‌مندی‌ها و اعتراضات خود را به سیاست‌های مصر داشته‌ایم. در عین حال حضور معاون وزیر امور خارجه‌ی مصر در مراسم گرامیداشت سی‌امین سال پیروزی انقلاب اسلامی قاهره امسال حائز اهمیت است.

قشقاوی گفت: فکر نمی‌کنم قطع رابطه با مصر در شرایط کنونی معقول باشد. 

پاراچنار مربوط به چهار ماه قبل است
وی هم‌چنین درباره مساله‌ پاراچنار در پاکستان گفت: این موضوع نیز مربوط به چهار ماه قبل است و نمی‌دانیم چرا امروز مطرح می‌شود؛ آن چه در این منطقه روی داده است ریشه‌ی تاریخی دارد و بیش‌تر با توجه به بافت منطقه مساله‌ی قومی و قبیله‌یی است تا مساله‌ی مذهبی. بنابراین موضوعاتی از بیرون منطقه و از سوی دشمنان ما و در جهت ایران‌هراسی صورت می‌گیرد که باید مراقب باشیم. هم‌چنین باید به این نکته توجه کرد که بسیاری از اقدامات وزارت امور خارجه ممکن است به دلیل مصالح و امنیت ملی گفته نمی‌شود و پاسخگویی هم به مصلحت نمی‌باشد در این شرایط است که دستگاه دیپلماسی کشور مظلوم مضاعف واقع می‌شود. 

شیرین عبادی حوزه ما نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه‌ در پاسخ به سوالی درباره‌ی ادامه‌ فعالیت شیرین عبادی که این دانشجو فعالیت‌های او را علیه منافع ملی کشور خواند، گفت: این‌ها در حوزه‌ وزارت امور خارجه نیست و دستگاه‌های دیگر در این زمینه مسوولیت دارند. 

درباره امام موسی صدر کم کاره نشده
او درباره پیگیری سرنوشت امام موسی صدر گفت: ما پیگیر هستیم تا سرنوشت وی هر چه زودتر مشخص شود؛ برخی از مسوولان در گذشته و حال ارتباطاتی با خانواده ایشان دارند که نشان‌دهنده‌ وجود احساسات عاطفی است که هرچه زودتر ما را به تعیین تکلیف در این‌باره هدایت می‌کند. بنابراین به طور قاطع می‌گویم که کم کاری در این خصوص صورت نگرفته است. 

کمک های ما به غزه در مقایسه با کشورهای دیگر کم است
وی درباره‌ کمک ایران به مردم غزه تصریح کرد: مردم ما به حس وظیفه‌ دینی و انقلابی‌شان به محرومان و مستضعفان جهان کمک می‌کنند. در مورد کمک‌های انسانی در عرصه سیاست خارجی برخی مبالغه می‌کنند مبنی بر این که با وجود مشکلات جوانان‌مان در کشور، چرا باید این کمک‌ها به کشورهای دیگر صورت گیرد. در ابتدا باید گفت که میزان و حجم این کمک‌ها بسیار محدود است؛ هم‌چنین هر کشوری برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی‌اش می‌تواند به سیاست‌ها و کمک‌های توسعه‌یی به کشورهای دیگر بپردازد. این در حالی است که کمک‌های ما در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر بسیار کم است. 

دلسوز منطقه هستیم
وی در پاسخ به سوال دیگر درباره جدایی بحرین از ایران و برخی اظهارنظرها پیرامون این مساله تصریح کرد: ما به استقلال بحرین احترام می‌گذاریم و هیچ داعیه‌ی ارضی در مورد این کشور نداریم.

او گفت:‌ ما دلسوز منطقه هستیم و نگرش‌مان از روی عزت و حفظ وحدت در میان کشورهای همسایه است.

وی درباره‌ این سوال که سیاست خارجی ایران تا چه اندازه متاثر از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است، اظهار کرد:‌ ما تحولات ایالات متحده‌ی آمریکا را رصد می‌کنیم زیرا دیپلماسی موفق دیپلماسی است که به محیط بین‌المللی‌اش تسلط کامل داشته باشد. ما جلسات مستمری از قبل از انتخابات آمریکا با حضور وزیر امور خارجه داشتیم که تا الان نیز این جلسات ادامه دارد. 

درباره ریگی در حال مذاکره ایم!
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سرنوشت ریگی گفت: ما در حال مذاکره هستیم و بناست مقامات ذی‌ربط پاکستانی به دنبال سفر وزیر کشور ایران به پاکستان سفری را به تهران داشته باشند. ما تمایل داریم مرز امنی با پاکستان داشته باشیم البته به برخی اقدامات عملی درباره امنیت مرزها با پاکستان دست یافتیم؛ اما کافی نیست. در رایزنی‌های‌مان این کار را دنبال می‌کنیم با این حال باید توجه داشته باشید که مرز دو کشور از ویژگی‌های قبیله‌ ای‌ و قومی بودن برخوردار است و باید وضعیت صعب‌العبور آن را که نظارت و کنترل بر مرز را دشوار می‌کند لحاظ کنیم. 

تخریب اماکن دیپلماتیک براساس نگاه حزب‌اللهی درست نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تجمع‌های دانشجویی در مقابل سفارت‌ کشورهای خارجی در تهران که به برخی اقدامات خشونت‌آمیز منجر شد با تاکید بر این که ما از نقش تجمعات در شکل قانونمند آن حمایت می‌کنیم گفت: بسیج دانشجویی از عزیزان ما هستند و ما به آن‌ها احترام می‌گذاریم؛ اما باید بدانیم که هر سفیری که وارد ایران می‌شود مهمان ماست و باید به درستی حمایت و مراقبت شود و احترام‌شان را نگه داریم. تخریب اماکن دیپلماتیک خلاف کنوانسیون‌های بین‌المللی است و براساس نگاه حزب‌اللهی درست نیست. ابراز احساسات هیچ مشکلی ندارد اما باید در چارچوب کنوانسیون‌های بین‌المللی باشد. بسیج دانشجویی و دیگر تشکل‌های دانشجویی باید مهمان‌نوازترین تشکل دانشجویی در کشور نسبت به خارجیان باشد. 

حوزه‌ خاورمیانه حوزه‌ امنیت ملی و منافع ملی ماست
قشقاوی درباره سوال دیگر درباره‌ سیاست خارجی ایران در فلسطین و حضور در خاورمیانه گفت:‌ برخی از صاحب‌نظران و سیاستمداران غربی می‌گویند چرا ایران از موضوع فلسطین بیرون نمی‌رود؟ اما سوال ما این است که چرا آمریکا و غربی‌ها آن قدر به خاورمیانه و مساله‌ی فلسطین و اسراییل علاقمندند؟ و به صورت یک‌جانبه و افراطی در سیاست‌های این منطقه دخالت می‌کنند؟ چگونه است که آن‌ها اولویت سیاست خارجی‌شان را خاورمیانه قرار دادند اما به ما می‌گویند به مساله خاورمیانه نپردازید. حوزه‌ خاورمیانه حوزه‌ امنیت ملی و منافع ملی ماست. 

مدل یک پنجم برای خزر
او درباره‌ سهم ایران در خزر و سرانجام سرنوشت این مساله افزود: ما معتقدیم بهترین مدل اجماع کشورها بر سر استفاده از منابع است که همان مدل استفاده‌ یک پنجم می‌شود و در حال حاضر مشغول مذاکره در این‌باره هستیم و مذاکرات ادامه دارد؛ اما سهم ما از دریاچه خزر بالاتر از آن چیزی است که در زمان شاه ناچارا و به صورت غیرواقعی بر آن اعمال حاکمیت می‌شد. ما بر حق‌مان تاکید داریم و به آن را به دست خواهیم آورد. 

قشقاوی در پاسخ به سوال دانشجوی دیگر مبنی بر این که دستاورد اجلاس سران کشورهای حوزه‌ دریای خزر در تهران چه بود؟ و سرانجام سهم ایران از خزر چقدر است؟ گفت: بیانیه‌ای در اجلاس تهران صادر شد که حائز اهمیت است در عین حال که نفس برگزاری این اجلاس در تهران بسیار حائز اهمیت بود و در بحث خزر موضوع بر سر این دولت یا آن دولت نیست؛ بلکه پروسه‌ای است که ادامه دارد و ان‌شاءالله به نتایج خوبی دست خواهیم یافت. حسن کار دولت نهم این بود که موفق شد اجلاس سران کشورهای حاشیه‌ی دریای خزر در تهران تشکیل دهد و ما منتظر اجلاس بعدی در باکو هستیم. 

در برابر آمریکا منفعل شده اید؟
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر این که سیاست خارجی ایران در قبال دولت اوباما بوی سازش و انفعال می‌دهد، با اشاره به موضع‌گیری‌های رسمی‌اش در جلسات هفتگی وزارت امور خارجه گفت:‌ ما مسایل‌مان را در چارچوب احترام متقابل و برخورد عادلانه با آمریکا قرار داده‌ایم البته در چارچوب‌های رسمی و غیررسمی مجموعه‌ی نظام به بررسی و ارزیابی در این رابطه پرداخته و نظرات مختلف ارائه می‌شود. سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر این که می‌توان به استراتژی تغییر اوباما امیدوار بود و از آن انتظار تغییر بنیادی داشت، گفت: ما هیچ موضعی نداریم تا زمانی که سیاست خارجی آمریکا به طول کامل خود را در عمل نشان ندهد بعد متناسب با واقعیت‌ها ارزیابی و تصمیم‌های خود را اعلام خواهیم کرد. 

مذاکره با آمریکا در عراق؟!
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ایسنا، درباره‌ برخی اخبار مبنی بر مذاکرات ایران و مقامات آمریکایی در عراق در سفر اخیر وزیر امور خارجه به بغداد این اخبار را رد کرد. 

درباره سیاست خارجی آمریکا موضعی نداریم!
قشقاوی درباره ارزیابی اش از سفر وزیر امور خارجه‌ دولت جدید آمریکا به آسیا و اعلام این مطلب که ایران و کره‌ شمالی در دستور کار این سفر قرار ندارند، چیست؟ تصریح کرد: موضع خاصی در این خصوص ندارم چون مربوط به سیاست خارجی آمریکاست؛ اما آن چه در رسانه‌ها با توجه به آغاز سفر وی از آسیای دور مطرح شده است، برخی مطرح کرده‌اند این مساله نشان‌دهنده اولویت سیاست‌خارجی آمریکا در این منطقه است؛ در حالی که قبلا سفرهای آن‌ها از خاورمیانه آغاز می‌شد. در عین حال این مساله گمانه رسانه‌یی است و ما در موضع رسمی موضع خاصی در این خصوص نداریم.

کد خبر 4003

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۶:۰۷ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۹
    1 0
    شما خبرآنلاینی ها نشان دادید که ظرفیت و توانایی ساخت 90سیاسی را دارید. به تهیه کننده های اصلاح طلب که این برنامه را نخواهند داد پس لااقل به اصولگرایانی بدهند که درک مختصری از رسانه و رقابت سیاسی دارند.البته حتما دولتی ها مخالف شما یند،مگه نه؟