مثلث چین،ایالات متحده و تایوان هر روز تنش بیشتری را در روابط تجربه میکند . دولت باراک اوباما که از یک سال پیش تاکنون عزم خود را برای از میان بردن تفاوت میان ابرقدرتهای اقتصادی و سیاسی شرق و غرب جزم کردهبود، از قریب به یک ماه پیشتاکنون رویه متفاوتی را در پیش گرفته است . در شرایطی که چین روز به روز بر دامنه نفوذ اقتصادی خود در سطح جهانی میافزاید و البته به مدد همین موفقیت اقتصادی در عرصه سیاسی هم به جایگاه قابل توجهی رسیده است، واشنگتن عزم خود را برای دوستی با دشمنان چین جزم کردهاست . قرارداد تسلیحاتی چند میلیون دلاری میان تایوان و ایالات متحده خشم چینیها را برانگیختهاست . در شرایطی که بسیاری از تحلیلگران بینالمللی اعتقاد دارند واشنگتن در حال دوستی با تایوان برای تلافی دوستی چین با ایران است، به نظر میرسد که در پکن سیاستمداران ورای این نظر کارشناسی کار خود را پیش میبرند .
بیست و چهار ساعت پیش بود که سخنگوی وزارت دفاع امریکا پنتاگون اعلام کرد این کشور قرار است در آینده تعدادی موشک ضدموشک پاتریوت، ناو ضد مین زیردریایی و هلیکوپتر بلک هاوک به تایوان بفروشد.
تایوان پیشاز این نیز درخواستی را برای خرید جنگندههای اف شانزده اعلام کرده بود اما سخنگو پنتاگون تجیح داد به این مقوله به شکل منفک اشاره نکرده و تنها ادعا کرد که تجهیزات اف شانزده نیز در همین چارچوب به تایوان فروخته خواهد شد اما خود این جنگنده ها در زمینه موارد فروش نخواهد بود.
بر اساس این قرارداد امریکا صد و چهارده فروند موشک پاتریوت به ارزش 2میلیارد و 810 هزار دلار ، شصت فروند هلیکوپتر بلک هاوک به ارزش سه میلیارد و صد میلیون دلار به تایوان می فروشد. امریکا بر اساس قانون سال 1979 می تواند تسلیحات دفاعی به تایوان بفروشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه ، رسانه های همگانی آمریکا ادعا میکنند که طرح فروش بیش از شش میلیارد دلار تسلیحات پیشرفته به تایوان , حرکتی از سوی دولت باراک اوباما برای خشمگین کردن چین است.
"وانگ بائو دانگ" یکی از سخنگویان سفارت چین در واشنگتن در واکنش به این حرکت کاخ سفید اعلام کرد که پکن یک متن اعتراض رسمی را به این تصمیم آمریکا به کاخ سفید می فرستد. در مقابل جیم جونز مشاور امنیت ملی ایالات متحده هم در پاسخ گفت: پکن و واشنگتن هر دو در سطح بینآلمللی کارهایی انجام میدهند که منجر به شادمانی دو طرف نمیشود.
رسانه های آمریکایی به نقل از مقامات این کشور گفته اند در شرایطی که یک هزار موشک بالستیک چین به سمت تایوان نشانه رفته است , دولت آمریکا باید اطمینان یابد که تایپه می تواند در صورت حمله پکن مقاومت کند. تایوان در سال 1949 عملا از چین جدا شد اما پکن هرگز در این سالها چنین تصمیمی را نپذیرفته و گفته است اگر لازم باشد برای بازگرداندن این بخش سرزمین خود به زور متوسل می شود.
موضوع فروش این تسلیحات به تایوان چند ماهی است که بر روابط پکن - واشنگتن سایه افکنده بود اما روز جمعه و پس از آنکه هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد اگر پکن با طرحهای آمریکا در عرصه بین المللی با واشنگتن همراه نشود آن را شدیدا تحت فشار می گذارد, علنی شد.
طرح فروش 6 میلیارد دلار تسلیحات به تایوان پس از تایید کنگره عملی می شود و رسانه های آمریکایی می گویند کنگره تاکنون سابقه نداشته است که با فروش تسلیحات آمریکا به تایوان مخالفت کند. آمریکا سالیانه میلیاردها دلار از ناحیه فروش سلاح به تایون سود می برد و تایپه از جمله خریداران ثابت تسلیحات آمریکایی است.
همزمان معاون وزیر خارجه چین نیز در این خصوص گفت : اعتراض قوی چین در این باره به آمریکا تسلیم شده است.
این مقام چینی این فروش را مداخله گستاخانه در امور داخلی چین خواند و افزود : امنیت ملی چین با این کار به خطر می افتد و پکن بشدت با آن مخالف است . چین در متنی که به سفیر آمریکا در پکن داده آورده است که این فروش تسلیحاتی باعث خواهد شد تا چین در روابط با آمریکا در برخی از زمینه ها تجدید نظر کرده و رهیافت های دیگری را دنبال کند. این دیپلمات ارشد چین گفت : آمریکا باید این فروش تسلیحاتی را متوقف کند در غیر این صورت شرایطی پیش خواهد آمد که هیچیک از دو طرف نمی خواهند شاهد آن باشند.
نظر شما