گروه اقتصادی: بحران اقتصادی جهان بازار فلزات را به شکل قابل توجه ای تحت تاثیر خود قرار داده و شرایط سختی را برای فعالان این بخش رقم زده است. بازار های مالی جهان وضعیت آشفته ای را سپری می کنند و همین موضوع تقاضا برای کالا های مختلف از جمله فلزات را به شدت کاهش داده است. بازار فلزات در ایران نیز با توجه به تبعیت از بازار جهانی شرایط نگران کننده ای را تجربه می کند به طوری که قیمت آهن در بازار تهران تا 50 درص کاهش پیدا کرده است. در همین رابطه با مصطفی موذن زاده، ریاست هیأت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در دولت هشتم گفت و گوی کوتاهی انجام دادهایم که در زیر می خوانید:
قیمت فلزات در بازار های جهانی به شکل چشم گیری کاهش پیدا کرده است. به نظر شما اصلی ترین دلیل این کاهش قیمت در بازار های جهانی چیست؟
نمی توان گفت که کاهش قیمت ها در بازار های جهانی تنها به فلزات اختصاص دارد اما نمود آن در فلزات بیشتر است . علت آن هم این است که فلزات مواد اولیه محسوب می شود و از این جهت کاهش قیمت فلزات بیشتر به چشم می آید.
بحران مالی جهان تا چه اندازه بر کاهش قیمت فلزات اثر گذار بوده است؟
مطمئنا دلیل کاهش قیمت فلزات در بازارهای جهانی ارتباط مستقیمی با مشکلات اقتصادی جهان دارد. بحران مالی جهان که در همه بازار های جهان اثر گذار بوده، ابتدا در بازار های پولی نمایان شد و به تدریج در بازار های مالی نیز اثرات خود را بر جای گذاشت و به این ترتیب قیمت قلزات در بازار جهانی کاهش پیدا کرد.
بازار فلزات یک بار دیگر هم در سال 1998 این رکود را تجربه کرده است. به نظر شما شرایط کنونی بازار فلزات با آن دوران چه تفاوت هایی دارد؟
قیمت ها هنوز به مرز قیمت های سال 1998 که بحران شرق آسیا به وجود آمد نرسیده است. قیمت ها به مراتب بالا تر از قیمت های سال 1998 است. به طور مثال در سال 1998 مس در بازار های جهانی تا 135 دلار به فروش می رسید اما در حال حاضر و با وجود افت شدیدی که بازار فلزات وجود دارد مس با قیمت 360 دلار به فروش می رسد. بنا بر این می توان نتیجه گرفت که قیمت ها بسیار با لاتر از قیمت های 10 سال پیش است.
در شرایط کنونی از چه راهکار هایی می توان برای جلو گیری از تاثیر پذیری بحران اقتصادی در بازار فلزات ایران استفاده کرد؟
در چنین شرایطی باید هزینه ها را به شدت کنترل کرد تا قیمت تمام شده آنها کاهش پیدا کند. از طرف دیگر دولت باید کنترل کند تا هیچ شرکت خارجی دامپینگ نکند.بازی با تعرفه ها یکی دیگر از ابزاری است که در این شرایط می توان از آن بهره برد.
نظر شما