دیشب و صبح امروز خبری در مورد تخریب خانه دیزج سیاوش بعنوان یکی از آثار ثبت شده ملی در سایت های مختلف قرار گرفت. (اتفاق ناراحت کننده در تخریب خانه سیاوش بعنوان یکی از آثار ملی) .
اتفاق ابتدا خیلی ناراحت کننده و ناگوار بخصوص برای دوست داران تاریخ و محیط زیست بود ، زیرا مدتی بود که مسئولین ذیربط بخصوص میراث فرهنگی توجه خاصی به خانه های قدیمی و آثار باستانی موجود نداشتند .
پس از این اتفاق و انعکاس این خبر در رسانه ها معاون میراث فرهنگی آذربایجان غربی و مدیر شعب بانک مسکن بعنوان دو نهاد مرتبط با این بحث با یکی از سایت های خبری محلی انجام دادند تا حدودی به دلایل اتفاقات رخ داده پاسخ داده باشند.
لازم به توضیح است میراث فرهنگی بعنوان متولی نگهداری از آثار ملی و بانک مسکن بعنوان خریدار زمین های مربوط به خانه سیاوش که زمین های مربوطه را به مجتمع های آپارتمانی تبدیل کرده هستند.
به گزارش خبرآنلاین آذربایجان غربی فتحی معاون میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی و حسین علی دولت خواه مدیر شعب بانک مسکن استان آذربایجان غربی در گفتگویی با سایت خبری محلی دورنانیوز دراین باره توضیحاتی ارائه دادند.
تخریبات صورت گرفته در راستای عملیات بازسازی میباشد/جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی، ضمن تکذیب شایعات مطرح شده از سوی برخی رسانهها در خصوص تخریب بنای اربابی دیزج سیاوش اورمیه، از عزم جدی این سازمان جهت حفظ و بازسازی این بنای تاریخی خبر داد.
فتحی در گفت و گو با خبرنگار دورنانیوز، با اعلام این که تخریبات صورت گرفته در طول روزهای اخیر و برداشته شدن کل سقف بنا با هدف مرمت و بازسازی بنای اربابی دیزج سیاوش صورت گرفته است، گفت: بر اساس مدارک به دست آمده، سقف فعلی این بنا، سقف اصلی و اورجینال نبوده و در سال ۱۳۵۲ احداث شده است و با توجه به آسیبهای وارده بر آن در طول سالیان گذشته در اثر عوامل طبیعی و انسانی، و با مد نظر قرار دادن این نکته که بعد از عملیات بازسازی بنا قرار بر این است که از آن به عنوان شعبه فعال بانک مسکن مورد استفاده قرار گیرد، لازم دانستیم تا با تقویت سقف بنا، امنیت این مکان را برای فعالیت انسانی داخل آن افزایش دهیم.
وی در خصوص شایعات مطرح شده در رابطه با تخریب عمدی این بنا توسط میراث فرهنگی و بانک مسکن اظهار داشت: چنین شایعاتی صحت نداشته و ما به هیچ وجه اجازه چنین کاری را نخواهیم داد چرا که اگر فشار و تلاشهای سازمان میراث فرهنگی استان نبود، مطمانا تاکنون این بنا تخریب و تبدیل به آپارتمان شده بود.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در ادامه گفت: چندین سال بود که بسیاری از بناهای تاریخی اورمیه به حال خود رها شده و با قرار گرفتن در یک وضعیت وخیم و نابسمان در آستانه نابودی و تخریب کامل قرار داشتند که با همت و احساس مسئولیت این اداره، و در حد توان و اعتبار، عملیات بازسازی و صیانت از مکانهایی نظیر بازار تاریخی اورمیه، مسجد جامع، مسجد امام شافعی و... آغاز شده و با تامین اعتبارات مورد نیاز در سال آینده، پل تاریخی قلعه جوق نیز مرمت و بازسازی خواهد شد.
وی در پایان گفت: با توجه به محدودیتهای مالی این نهاد، ادامه روند بازسازی و مرمت بنای تاریخی دیزج سیاوش اورمیه منوط به پایبندی بانک مسکن استان به تفاهمنامه امضا شده و تامین بودجه معین شده جهت سقفگذاری و سایر اقدامات لازم میباشد.
اما سوال اینجاست که آیا بانک مسکن به تفاهم نامه امضا شده پایبند خواهد بود؟
بانک مسکن به تمامی تعهدات خود در خصوص بنای تاریخی دیزج سیاوش پایبند خواهد بود
مدیر شعب بانک مسکن استان آذربایجان غربی، از پایبندی کامل این بانک نسبت به تفاهمنامه امضا شده با اداره کل میراث فرهنگی استان خبر داد.
حسینعلی دولتخواه در گفت و گو با خبرنگار دورنانیوز، ضمن رد این شایعه که بانک مسکن با هدف نیل به منافع اقتصادی تصمیم به تخریب این بنای تاریخی گرفته است، اظهار داشت: بانک مسکن به هیچ وجه قصد تخریب و از میان برداشتن این بنای تاریخی را نداشته و زمانی که مطابق با تفاهمنامه امضا شده قرار است تا این بنا به عنوان شعبه سنتی بانک مسکن مورد استفاده قرار گرفته و از مزیتهای فراوان آن و به ویژه پتانسیل گردشگری به وجود آمده بهرهمند شویم، پس مطرح ساختن این شایعه از سوی برخی رسانهها و اذهان عمومی در خصوص عدم عزم و اهتمام جدی این بانک جهت بازسازی بنای دیزج سیاوش، عکسالعملی غیرمنطقی و غیرعقلانی است.
و در پایان ضمن تاکید مجدد بر پایبندی بانک مسکن به تفاهمنامه مذکور، گفت: با توجه به حذف یکی از بلوکهای این بانک در محوطه بنای دیزج سیاوش، دیگر تخریب این بنا و احداث برج تجاری برای ما صرفه اقتصادی نداشته و به اذهان عمومی این تضمین را میدهیم که این بنای تاریخی را مطابق با برنامه، بازسازی نموده و با همان شکل و قالب سنتی مورد استفاده قرار خواهیم داد.
از مجموع سخنان مسئولین دو نهاد ذی ربط چنین بر میآید که شایعه تخریب و از میان برداشتن این اثر تاریخی صحت نداشته و تخریبات صورت گرفته با هدف بازسازی نقاط آسیب دیده آن صورت گرفته است.
اما آنچه که در این میان از اهمیت فراوانی برخوردار میباشد، میزان پایبندی بانک مسکن نسبت به تفاهم نامه امضا شده و اقدام فوری جهت اختصاص اعتبار مورد نیاز جهت بازسازی بنای تاریخی دیزج سیاوش اورمیه میباشد که امیدواریم با احساس مسئولین و درایت مسئولیت این بانک، مشکلی در عملیات بازسازی پیش نیاید.
نظر شما